rzepakowego 250 g musu dyniowego Muffinki dyniowe Wykonanie W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąki, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i sól. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, olej i dynię. Można wymieszać mikserem. Następnie łączymy zawartości obydwu misek, mieszamy tylko do połączenia składników. Gotową masę nakładamy do 3/4 wysokości foremek
Pyza i SurówkaMasło o temp. pokojowej utrzeć, dodajemy cukier, ser, jajka, budyń, mąkę i pozostałe składniki. 3/4 masy wylewamy na podpieczony spód, wcześniej podsypany łyżką kakao. Pieczemy kolejne 15 minut. Pozostałą cześć masy, mieszamy z zmiksowaną dynią (300 g), wykładamy łyżką delikatnie na masę. Pieczemy pozostałe 45 minut. temp 180 stopni
SMYKWKUCHNIstandardowe serniki, które najlepiej jeść na drugi dzień).Zapraszam!SKŁADNIKI:- 2 słoiczki puree z dyni piżmowej (500 ml)- 500 g sera białego - 5 jajek- 6 czubatych łyżek cukru brązowego- 1/2 łyżeczki cynamonu- 1/2 łyżeczki kardamonu- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- 3 łyżki oleju rzepakowego- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 cukier waniliowy- 1 łyżka kakao do dekoracji ciasta + orzechy(...)może mieć żadnych grudek.*Puree z dyni jeżeli nie masz gotowego puree z dyni to po prostu możesz upiec dynię, oddzielić miąższ od skórki i zmiksować na gładką masęMasę wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik pieczemy przez 50 -60 minut w nagrzanym piecu. Studzimy przez 15- 20 minut i możemy posypać wierzch kakao (przez sitko koniecznie
SMYKWKUCHNIWybierz odpowiednią dynię. Krok 2: Przetnij ją wzdłuż na pół. Krok 3: Łyżką wyskrob nasiona i włóknistą część dyni. Krok 4: Dynię ułożyć na blaszce skórą ku górze. Krok 5: Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C. Krok 6: Piec do momentu aż skóra będzie miękka - ok 30-45 minut. Krok 7: Wystudzić i wyjąć łyżką miąższ z dyni. Dokładnie rozgnieść
CookYourselfpodsmażony na maśle. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić solą, pieprzem, ziołami. Na tej samej patelni, co podsmażał się czosnek prażymy pestki dyni. Przygotować sos: jajko roztrzepać ze śmietaną , gałką, serem. ciut osolić. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, wypełnić farszem, polać sosem. Piec 15 minut do zarumienienia. Jeść!!!! Pyszności
pieprzny smaczekChlebek jaglano-dyniowy Wilgotny, bezglutenowy, naturalnie słodki. Bez białej mąki i cukru. Świetny pomysł na wykorzystanie dyni! M I E J S C E V Pieczona owsianka z bananem i cynamonem Jeden z lepszych pomysłów na smaczne rozpoczęcie jesiennego dnia. W dodatku rozgrzewające i bardzo sycące. M I E J S C E IV Rustykalna tarta owsiana
Kuchnia Elliemusu z dyni. taki mus można wykorzystać do zrobienia placuszków dyniowych lub babeczek dyniowych . Do zrobienia 400-500 g musu potrzeba około 1 kilograma z dyni, którą kroimy w paski, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 3-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie oddzielamy skórkę od miąższu, który wkładamy do miski i bardzo dokładnie blendujemy. Tarta
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zwinięciu ciasto przekładamy na blachę i zawijamy w wieniec. My ciasto smarujemy oliwą z oliwek, ale możecie posmarować roztrzepanym białkiem. Posypujemy czarnuszką i pestkami dyni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok. 25 min. Gotowe. My podaliśmy to danie z surówką i z salsą. Możecie oczywiście wymyślić dodatki według Waszego gustu, albo podać jako samodzielne danie. Pozdrawiamy
vegetaniePo raz pierwszy wykonałam w stu procentach wegański posiłek, czyli niczego nie użyłam pochodzenia zwierzęcego. Wszystko wyszło jak zaplanowałam! Przedstawiam 100% wegańskie kukurydziane placuszki. :)Składniki:1/2
Truskawkowa Fiestagorzką czekoladą i daktylami, ciepłe mlekoSkładniki:55g przesianej mąki80 pure z dyni hokkaidojajko30ml mleka1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta cynamonu, solicoś do osłodzeniagorzka czekoladadaktyleSuche składniki mieszamy ze sobą. W drugiej miseczce miksujemy mokre. Łączymy obie miseczki, dodajemy czekoladę i daktyle, przekładamy ciasto do foremki/papilotki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok.35min
More food, love and dreamsJestem wielką fanką nietypowych ciast, a ciasta z dodatkiem warzyw lub jakiś fajnych, ciekawych owoców to dla mnie istny cud. Piekłam już ciasta z dodatkiem marchewki, dyni, a nawet buraka. Teraz nadszedł czas na szpinak : ) Przepis niestety nie mój oryginalny, zaczerpnięty z bloga Przyjemność pieczenia. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, dość szybkie i niezwykle efektowne w wyglądzie : ) Podając
Kolizje Smakówjuż nie brałam udziału we wspólnym pieczeniu chleba, albo wyjezdżałam, byłam w drodze albo właśnie wracałam. Światowy Dzień Chleba - także dla domowego piekarczyka jest jednak zobowiązujący. Tym razem nie mogłam się już wymigać, tym bardziej, że chlebek bardzo urokliwy. Amber nie mogła lepiej wybrać. W Październikowej Piekarni gości jesienny chleb z dodatkiem dyni z figami i pestkami dynii. Chlebek(...)prędkości przez nastepne 4 minuty. Na koniec dodać pokrojone figi i pestki dyni, miksowac do połączenia składników zostawić ciasto do wyrastania na 90 minut w ciepłym miejscu. W miedzyczasie w 30- minutowych odtępach złożyc je 2 razy uformowac podłużny bochenek i przełożyc do koszyczka do ostatecznego wyrastania piec na kamieniu 10 minut w 250`C, nastepnie zmnieszyc temperature
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!makiem. Dyniowe ciasto świetnie pasuje na Halloween party. Polane czekoladą prezentuje się podobnie jak ciastka mumie . Ciasto z dynią i makiem Składniki: Prostokątna foremka 20 cm x 35 cm 250 g pszennej mąki 250 g cukru 1½ łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 150 g masła, roztopionego 2 jajka(...)puree z dyni 350 g masy makowej, może być gotowa i z bakaliami 2 białka 150 g białej czekolady Zmiksuj jajka z cukrem, waniliowym ekstraktem i solą. Dodaj rozpuszczony i przestudzone masło, zmiksuj. Dodaj dyniowe puree i zmiksuj jeszcze raz. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Wyłóż foremkę papierem
codojedzeniaNigdy nie przechodzę obojętnie obok działów z akcesoriami do pieczenia, dzięki temu mam mnóstwo najdziwniejszych foremek do ciastek, które kupiłam, dostałam, zabrałam mojej mamie (oddam jeśli potrzebujesz! ;)). W mojej cukierniczej szafie znalazła się także foremka dynia, która świetnie pasuje na zbliżające się Halloween. Jeśli nie macie dyniowej foremki można ją zastąpić owalną i dołożyć ogonek - efekt końcowy(...)Przepis na masę cukrowąCiasto przygotowujemy według przepisu.Dobrze wyrobione ciasto na ciasteczka rozwałkowujemy na stole na grubość około 0,5 cm podsypując w razie potrzeby mąką.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wycinamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę. Pieczemy do momentu, kiedy ciasteczka będą rumiane (około 10 min).W międzyczasie możemy przygotować lukier.Gotowy lukier przekładamy
Ciastkozercygruszek, świeżym mango i płatkami migdałów. Wszytko oblane miodem eukaliptusowym! O tak rozpieszczam mojego K. ;-) Buziak! Składniki: - 1 szkl. startej dyni - 1 szkl. startych jabłek - 2 białka - 1 żółtko - 6 łyżek mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru - cynamon, kardamon - 1/3 szkl mleka Składniki wymieszaj w misce i smaż na oleju rzepakowym. dżem z dyni przepis
SMYKWKUCHNI