dynia pieczona - 1757 przepisów (strona:41/118)

Makaron z dyniowym pesto i rukolą 123

ząbki czosnku3 łyżki oliwy z oliwekSól i pieprz do smakuMakaron (u mnie świderki ponieważ świetnie łapią pesto)1/3 opakowania rukoli PRZYGOTOWANIE:Oczyszczam dynię i i kroję na spore kawałki razem ze skórką. Kawałki układam na blaszce i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 - 25 minut. Po tym czasie przekładam dynię na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odciągnąć

Magiczna kuchnia Darii
Pierogi z dynią i soczewicą 175

Może dla niektórych to będzie dziwny farsz. Ale mimo wszystko zachęcam do wypróbowania. Pierożki podpiekłam dzięki czemu miały chrupiącą skórkę i nabrały wyrazistego smaku. Dodatkowo polałam

Ala piecze i gotuje
Skoro wszyscy mają dynię, mam i ja :) ciasto z dynią i z fantazją 178

musu z dyni (dynia upieczona i miksowana) duży kubek (ok 350g) jogurtu naturalnego (użyłam bałkańskiego) 5 całych jajek jeden serek naturalny Arla pół szklanki maślanki lub 5 łyżek gęstej śmietany 4 łyżki miodu wielokwiatowego łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub do piernika ½ łyżeczki soli ½ szklanki oleju ½ szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wolnych obrotach, bądź rózgi jogurt, śmietanę lub maślankę z jajkami, olejem i cukrem. Na gładką i puszystą masę. Dodajemy mus z dyni, przyprawy i miód. Znowu łączymy na gładko. Wsypujemy na początek 2 szklanki mąk, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Tak, żeby było bez grudek. Ciasto ba spływać bardzo gęstą i powolną strugą, więc dodajemy mąkę dotąd aż uzyskamy

ladykitchen
Proste ciasto dyniowe 159

bakalii. Wyszło tak pyszne, że nawet Mąż, zdecydowany przeciwnik dyni zjadł kilka kawałków. :) Składniki: 2 szklanki startego na tarce miąższu z dyni 2,5 szklanki mąki 4 jaja pół szklanki oleju 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść orzechów włoskich garść rodzynek Ubijamy jaja z cukrem do momentu uzyskania białej puszystej masy, nie przerywając ubijania wlewamy olej(...)wrzucamy starta dynię. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem oraz bakalie (można dodać także cynamon idealnie tutaj pasuje, ja ze względu na tatę go pominęłam). Całość mieszamy dokładnie. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 minut do tzw. suchego patyczka w 170 st. C. Po ostygnięciu można ciasto posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem

Cynamonowe szczęście
Dietetyczna babka marchewkowa | bezglutenowa | bez laktozy 192

marchwi 80 g oleju np. rzepakowego lub oliwy z oliwek 4 jajka 1/2 szkl. syropu z agawy lub miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka sody Delecta 3 duże łyżki pestek z dyni Przygotowanie: Marchewkę obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Pestki dyni mielimy. Olej zmiksować z jajkami i syropem lub miodem. Marchewkę połączyć z proszkiem, sodą, pestkami

Czarnawisienka
Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją 169

Sól,•        Pieprz.Przegotowanie:1. Spód: Dynię przeciąć na pół, wydrążyć miąższ zostawiając brzeg gr. ok. 0,8 cm. Dyniowe miseczki skropić oliwą truflową, posypać świeżym tymiankiem, pieprzem i solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w 200 stopniach. 2. Nadzienie: Gruszkę pokroić w plastry, każdy posmarować papryczką przeciętą na pół, skropić sokiem z cytryny(...)Łososia podzielić na małe kawałki. W misce zmiksować jajo, serek Almette i Camembert. 3. Masę jajeczną przelać do podpieczonych miseczek z dyni, wyłożyć kawałki łososia i plastry gruszki, posypać grubo mielonym pieprzem i listkami tymianku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Podawać z listkami i kwiatami nasturcji lub listkami rukoli

SzczyptaSmaQ
Pierogi z dynią i mascarpone 176

gotujemy kilka minut do miękkości ciasta. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i pieprzem. Smacznego :) * Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób. Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy do miękkości. Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.   Artykuł Pierogi z dynią i mascarpone pochodzi z serwisu

Mienta blog
Żegnamy Hokkaido 129

QUICHE Z DYNIĄ I GORGONZOLĄ  Na ciasto:   300g mąki 100g masła (w pokojowej temperaturze)  szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 łyżki lodowatej wody 5 listków szałwi Na nadzienie: ok. 500g puree z dyni (robiłam je tutaj ) sól i pieprz 100g Gorgonzoli 2 jajka 150ml mleka  Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Okrągłą formę do ciasta

les mirabelles
CIASTO DYNIOWO-ORKISZOWE 159

roztopionego oleju kokosowego 2 średnie jajka 1 szklanka puree z dyni ¼ szklanki mleka 2 łyżeczki ekstraktu   waniliowego Polewa czekoladowa: 4 płaskie łyżki oleju kokosowego 4 płaskie łyżki ciemnego kakao 1-2 duże łyżki miodu 2-4 łyżki gorącej wody   Wykonanie: do jednej miski wkładamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, kardamon, gałkę, goździki, szczyptę soli oraz orzechy(...)odstawiamy w drugiej misce miksujemy ze sobą miód z olejem kokosowym, następnie dodajemy jajka ,puree z dyni , mleko oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy tylko do połączenia się składników ciasto przekładamy do keksówki (25x12cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170ºC około 60 minut do suchego patyczka zimne ciasto polewamy polewą

Słodkie zapomnienie
DOMOWE PUREE Z DYNI 190

błonki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. na około 40 minut (piec do miękkości). Po upieczeniu wystudzić. Wykroić miąższ, zblendować. I tu zależy od gatunku dyni. Zwykła - bardziej soczysta wymagać będzie odsączenia nadmiaru soku, a gatunki bardziej suche i zwarte już tego nie potrzebują, gdyż uzyskane puree jest dostatecznie suche

Walijskie Pichcenie
Krem z dyni z jabłkiem i mascarpone 172

sól, pieprz 2 łyżki masła Nie lubię obierać dyni, ale ostatnio w jakimś programie widziałam dobry sposób na jej szybkie obranie - dynię kroimy w grube paski, pozbywamy się nasion, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy - dynia jest miękka i nie ma problemu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Puree z dyni 153

puree z dyni! Dynię oczyszczamy z pestek i miąższu i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w blaszce i obficie skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ewentualny nadmiar wody odlewamy. Przestudzone kawałki dyni obieramy ze skórki i rozdrabniamy blenderem na gładką papkę. Wkładamy do słoików do 3/4 wysokości i pasteryzujemy 20 minut. Takiego puree możemy używać

Marder&Marder Manufacture
Orientalna pasta z dyni i pomidorów 144

łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 duży ząbek czosnku dodatkowo : łyżeczka sezamu czarnego  grzanki graham od Mamut Przygotowanie: Dynię kroimy na mniejsze kawałki, polewamy oliwą, posypujemy cynamonem i solą.  Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Pomidory w całości 15-20 minut w 200 stopniach, po upieczeniu obieramy ze skóry i wydrążamy

Życie zaczyna się w kuchni
Wilgotna Babka Dyniowo - Imbirowa 116

pieczenia, mus dyniowy, cynamon, imbir starty, kakao i ewentualnie skórkę pomarańczową. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.  Niepełna szklanka dyni (szklanka o pojemności 250 ml ) Wykładamy do blaszki wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia . Pieczemy w 180 stop przez około 40-50 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy. Polewa czekoladowa

Gotowanie...to proste !
Sałatka Nie bo piekło 183

Wróciłam dziś z Niedobrzyzną piesełową z długiego spaceru, bo wiadomo gończy jak to gończy, swoje prawa ma i wyganiać się musi, a ja siłą rzeczy mam

Nie Bo Piekło

Proponowane wyszukiwania