oliwek 2 łyżki posiekanych świeżych ziół /tymianek, majeranek, oregano / lub 1 łyżeczka suszonych / ¼ łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka soli 150-200 g żółtego sera oraz nasiona sezamu, słonecznika ,dyni , orzeszki piniowe itp. /do dekoracji Wykonanie: -Do miski wbić jajka, wlać kefir , olej i wymieszać. -W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie sypkie składniki(...)wyłożyć papilotkami /można wykorzystać również foremki silikonowe/. -Nałożyć ciasto do ¾ wysokości foremek. -Na wierzchu ułożyć pozostałe kostki sera, posypać dowolnie ziarenkami i wstawić do nagrzanego piekarnika. -Piec ok.25 minut w temperaturze 180 st.C
Zakamarki mojej kuchniKanapki z awokado i jajkami to dietetyczna propozycja na szybką, smaczną i zdrową kolację. Awokado znajduje się praktycznie w każdej diecie, ze względu na swoje właściwości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mieć konsystencje gęstego budyniu. Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Keksówkę wysmaruj olejem lub masłem. Wyłóż do niej ciasto, wyrównaj wierzch i posyp pestkami dyni. Ponownie odstaw na ok. 15 minut. Chleb piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Smacznego Artykuł Chleb gryczany na drożdżach pochodzi z serwisu 365 dni dookoła
365 dni dookoła kuchniciasto: 500-600g mąki tortowej łyżka oleju ciepła przegotowana woda Tym razem farsz przygotowałam dzień wcześniej, by od razu po pracy szybko dokończyć całość. Dynię pokroić na większe kawałki, usunąć gniazda i piec do miękkości w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 30 minut. Obrać ze skórki i odłożyć do miski i dokładnie rozgnieść. Dodać zeszkloną na złoto
MarciochaKucharzyskładników ogólnodostępnych. Polecam z czystym sumieniem. Jako potwierdzenie jego pysznego smaku, powiem Wam, że od tygodnia, tylko taki chlebek w domu piekę. Ahhh ta chrupiąca skórka! 'chleb na maślance i drożdżach, z pestkami dyni i ziarnami słonecznika' Składniki: - 500g pełnoziarnistej mąki pszennej - 0,5 l maślanki w temperaturze pokojowej - 30g świeżych drożdży lub 2 op drożdży instant - 2 łyżeczki(...)mąkę, wlać maślankę, dodać drożdże (bez wcześniejszego zaczynu), sól i cukier. Całość zagnieść. Pod koniec dodać pestki dyni i ziarna słonecznika. Dokładnie wgnieść ziarna. Ciasto odstawić w ciepłe na 1,5h pod przykryciem (do podwojenia ilości). Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i je dokładnie rozprowadzić. Piekarnik nagrzać do 180C (z termoobiegiem). Chleb piec ok.50 minut
CookYourselftakiego pieca, stała stara mamałyga ze spacerującym po niej robactwem, które na nikim nie robiło wrażenia, tolerowane być może jako dodatkowe źródło białka. Na piecu, na starej patelni prażyły się pestki z dyni i małe zielone jabłka, rzucone w całości. Jak się domyśliłem sypiająca wspólnie gromada nie dawała kobietom żadnej szansy, aby mogły stwierdzić, którego z mężczyzn
Jadło i czytadłoNasz polski klimat zmiennym jest. Właśnie nadeszły chłodniejsze dni. Wietrznie i deszczowo. To idealna pora na zupę. Dziś chciałbym zaproponować Wam mój krem z pieczonej papryki z kwaśną śmietaną i prażonymi pestkami dyni. To idealny pomysł na rozgrzanie ciała i umysłu.Czas przygotowania: 60 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 10,00 złSKŁADNIKI:5 czerwonych papryk2 marchewki1 por1/4 selera1 pietruszka1
kulinarnyJaBanalnie proste, wilgotne, słodkie. Jeden z moich najlepszych wypieków. Duże, wyraziste.Idealne na jesienny wieczór.Składniki na 12 dużych muffinów:3 i 1/3 szkl. mąki pełnoziarnistej1/2
Czarnawisienkamoje ulubione jesienne ciasto z dynią i czekoladą oraz z nutką pomarańczy. Bardzo smaczne, rozpływające się w ustach, a czekolada idealnie komponuje się ze smakiem dyni, nic tylko przygotować składniki i piec, od razu z podwójnej porcji! ;-) Ciasto dyniowe można przygotować z dowolną dynią, ja używałam zwykłej (taka wielka, żebrowana i pomarańczowa :-) ), jak również dyni Hokkaido. Zapraszam! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćPieczemy około 20 min. Wyjmujemy wysypujemy groch/fasolę/kulki (uwaga baaardzo gorące!) zdejmujemy papier i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut aż nabierze złocistego koloru. Wyjąć i ostudzić. (Najlepiej upiec spód dzień wcześniej). 2. Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, żeby nie ściemniały można je skropić sokiem z cytryny.Serek, puree z dyni, cukier(...)Wykładamy na upieczony spód. Na wierzch układamy kawałki gruszki i posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy aż wierzch nabierze złotego koloru (około 15-20 minut). Smacznego Przepis zgłoszony do akcji Festiwal Dyni 2014Post Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plprostu nie skończy. Na pierwszy ogień poszło coś, czego jeszcze nie próbowałam, a co intrygowało mnie od dawna.Sernik dyniowy piekłam, i był pyszny. Cudownie wilgotny, kremowy, w ogóle bajeczny. I teraz padło pytanie: czy da się zrobić sernik z dynią na zimno...? Hmm... Długo szukałam jakiejś inspiracji. Chciałam, żeby był smaczny, nie przesadnie dyniowy, pachnący cynamonem, słodki, kremowy i delikatny(...)budyniowy proszek o smaku sernika bez cukru, prawda? Pomijając fakt, że w Danii takich cudów nie ma, to się zastanawiam, czy jakbym dała coś takiego do sernika bez pieczenia, to nie smakowałby mąką? Czy może amerykańskie puddingi nie mają w składzie mąki? Nie wiem. I pewnie przez jakiś czas jeszcze się nie dowiem. Stwierdziłam zatem, że najprościej będzie to zastąpić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 2oo g pure z dyni 300 g mąki pszennej 160 g cukru 2 jajka 1,5 łyż. proszku do pieczenia 0,5 łyż. sody oczyszczonej 60 ml mleka 150 g roztopionej margaryny 2 łyż. ekstraktu waniliowego lub syropu waniliowego starta skórka z 2 pomarańczy sok z połówki pomarańcza wiśnie świeże lub mrożone(...)proszkiem i sodą . Dodać cukier, sól, skórkę z pomarańczy, Wymieszać i odstawić . W drugiej misce pure z dynią wymieszać z jajkami dodać mleko i roztopioną margarynę, wanilię wymieszać, Za pomocą łyżki delikatnie wymieszać składniki suche z mokrymi. Nie mieszać za długo. Piec w temperaturze 190 stopni , 15-20 min do suchego patyczka
Wypieki Ulisól do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego szczypta pieprzu cayenne do smaku ( tyle ile zniosą Wasze kubki smakowe ) 1/2 łyżeczki ,mielonej gałki muszkatołowej Dynię hokkaido , czyścimy z nasion , zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku ( 160 C ) do momentu aż będzie się rozpadać pod nakłuciem widelca . Studzimy , wyjmujemy łyżką miąższ , zostawiając skórkę ( bez niej farsz będzie gładszy ) , przekładamy
Ogrodnik w podróżyjesiennej herbatki. Polecam! Składniki: 3 szklanki mąki mniej niż pół szklanki brązowego cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka imbiru 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki oleju 2 szklanki startej dyni(...)użyłam puree z dyni) 1. Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę sypkich składników. Jajka roztrzepujemy z olejem i dodajemy do mąki. Mieszamy, dodajemy dynię i delikatnie zagniatamy ciasto. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. 3. Ciasto wałkujemy podsypując małą ilością mąki. Wykrywamy szklanką okrągłe placuszki i w każdym z nich kieliszkiem robimy dziurkę. 4. Układamy
Na moim talerzuDynia.... osobiście lubię pod każdą postacią. Pieczoną, duszoną, gotowaną, dżemową i Halloweenową (mimo, że nie uznaję tej zabawy). O dyni w korzennej zalewie już pisałam TU (teraz jest sposobność wypróbować przepis) Jednak trzy "dyniowie" dania upodobałam sobie szczególnie :) I Pierogi z dynią i pomidorami To moje ulubione, rzadko je robię bo ogólnie za lepieniem pierogów nie przepadam
Farmażonynastepnie dodajemy ja do ziemniakow. Obrana dynie kroimy na nieduze kawalki i obtaczamy ja w oliwie z oliwek tak by wszystkie kawalki byly dobrze naoliwione. Przekladamy dynie na blache wylozona papierem do pieczenia. Zapiekamy ja przez okolo 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu dynie przepuszczamy przez praske i dodajemy ja do ziemniakow. Dodajemy tez starty parmezan. Wszystko dokladnie
Przysmaki Karolki