pałki kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gdyż piecze się je bez problemu, do tego czysto, bez brudzenia naczyń, gdyż do opakowania załączony jest woreczek do pieczenia z zapinką. W naszym ogrodzie dynie nie rosną, dostałam sporą od Grażyny z bloga Grażyna gotuje. Musiałam ją jakość przerobić na dania,. Nie ukrywam, że u mnie w domu za dynią się(...)przygotować placki z surowej dyni z jajkiem, mąką, czosnkiem, świeżym tymiankiem i przyprawami. Przyznaję, że te placki z dyni są rewelacyjne w smaku. Dynia to bardzo modny składnik wielu jesiennych dań. Doskonale nadaje się do pieczenia z ziołami, można z niej robić pyszne kremowe zupy. Może zastąpić marchewkę w cieście. Niektórzy jednak wolą z dyni zrobić lampiony do straszenia, zamiast
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* spirytus – 1 łyżeczka* sól – 1 szczypta* olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Obraną dynię ścierany na grubych oczkach.Dodajemy jajko , jogurt naturalny , przesianą mąkę , proszek do pieczenia , spirytus , rodzynki i odrobinę soli.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Kładziemy porcjami na mocno rozgrzany olej i smażymy na złoto.Podajemy gorące!Pycha
Ostra na Słodkofareast-language:EN-US;} Składniki: 150g masła w temperaturze pokojowej 1 ½ szklanki cukru ( dałam mniej) 1 jajko średniej wielkości 1 szklanka puree z dyni 2 ½ szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli ( dałam szczyptę) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ( dałam mniej) 1 łyżeczka mielonych goździków ( dałam mniej) Wykonanie: masło ucieramy(...)cukrem na puszystą masę, następie dodajemy jajko oraz puree z dyni i dalej ucieramy na gładką masę w drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, gałkę oraz goździki do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy całość, aż wszystko się ze sobą połączy, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy najlepiej łyżka do lodów (bo ciasto
Słodkie zapomnienieJesienią czas na ciasteczka! takie na jeden raz, z czekoladą i ... dynią? Tak! Koniecznie :) Jedliście kiedyś takie małe żółte cudeńka? Swój niepowtarzalny smak i kolor
Słodkie Przyjemnościjakości pomidorów, najlepiej tych malinowych. Od nich zależy cały smak. Krem z pieczonych pomidorów i papryki z gorgonzolą Składniki: 3 duże czerwone papryki 5 dużych pomidorów 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka pestek z dyni oliwa z oliwek olej 1 czerwona cebula 50 g gorgonzoli* oregano bazylia(...)nakrywamy pokrywką. Odstawiamy na 15 minut, a następnie obieramy ze skórki. Pomidory i paprykę kroimy na mniejsze kawałki. W dość dużym garnka rozgrzewamy olej. Podsmażamy pieczone pomidory,czosnek cebulę oraz paprykę. Pestki dyni oraz słonecznika prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Do podsmażonych warzyw dolewamy bulion, na początku szklankę. Wszystko miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt
Mania Gotowaniakosteczkę dynię karmelizowałam przez chwilę w miodzie i jeszcze ciepłą polałam babeczki. BABECZKI SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy dyniowej 1 i 1/4 szklanki puree z dyni 1/3 szklanki jogurtu 1/2 kostki masła( w tamperaturze pokojowej) 3/4. - 1 szklanka miodu 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli WYKONANIE(...)miksuję masło, gdy będzie puszyste dodaję jajka, jogurt, miód, ekstrakt z wanilii i dynie w drugiej misce łączę mąkę z proszkiem, sodą i przyprawą dyniową dosypuję suche składniki do mokrych, delikatnie mieszam i przekładam do papilotek Piekę ok. 25 minut w 180 stopniach. KREMOWY SEREK: 250 g. twrogu białego 1 łyżka miodu 1/2 szklanki wiórków kokosowych WYKONANIE: wrzucam
Upiecz sobie babeczkęmąkę orkiszową pół na pół z mąką pszenną. Można zamiast mąki orkiszowej dodać mąkę żytnią lub inną swoją ulubioną. Polecam. Bułeczki z pestkami dyni PRZEPIS /na 10 sztuk/ Temperatura piekarnika: 200 o C Czas pieczenia: 40 min. Składniki 300g mąki orkiszowej razowej, typ 1850 300g mąki pszennej, typ 550 30g świeżych drożdży/2 łyżeczki drożdży instant 60g roztopionego masła(...)ciepłym miejscu i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Ponownie wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wykrawać nieregularne czworokąty. Ułożyć na papierze do pieczenia. Posypać pozostałą resztą pestek z dyni. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1h. Przed wstawieniem do piekarnika, wierzch bułeczek zwilżyć wodą. Piec w temperaturze 200C ok. 40min. Smacznego all photos made
coolinarnastrefa.blogspot.comSpód: 220 g herbatników pół kostki rozpuszczonego masła kilka łyżek mleka Krem: 2 opakowania serka do smarowania cytryna 3 łyżki cukru pudru Dynię odpestkowujemy, obieramy i kroimy na centymetrowe paski. Pieczemy przez 45 minut - godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po przestudzeniu miksujemy na gładkie puree. Herbatniki kruszymy na mniejsze części i miksujemy(...)masłem. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę mleka. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy. Twaróg, puree z dyni, cukier i mąkę miksujemy na gładką masę, jajka rozbełtujemy w oddzielnej misce. Całość łączymy ze sobą i przelewamy na spód ciasta. Pieczemy przez godzinę w 150 stopniach, studzimy. Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę
sama złodyczPrzekładam do miski, posypuję solą, pieprzem, wlewam trzy łyżki oleju i mieszam. Układam na blaszce na papierze do pieczenia i piekę razem z bakłażanem, ale piekę tylko około 5-10 minut aż dynia będzie miękka ale nie ma się rozpadać. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję pokrojony miąższ bakłażana, paprykę pokrojoną
wesoła kuchniatygodniu dwa przepisy poświęce dyni. Jako pierwszy wyjątkowo wilgotny i pachnący przyprawami korzenny placek :) Składniki: - 2 kg dyni - 200 g masła - 5 jajek - 1 cukier waniliowy - 300 g mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - 2 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - 3 łyżeczki mielonego cynamonu - garść posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Miąższ dyni kroimy w kostkę, zalewamy(...)pudrem i cukrem waniliowy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, imbirem, gałką i cynamonem. Wsypujemy do wcześniej przygotowanej masy i miksujemy. Do masy dodajemy posiekaną dynię, pokrojone orzechy i ubite białka. Pieczemy w temperaturze 200 C przez około godzinę
Zainspirowana w kuchnilekkie i puszyste, przepyszne. Śniadanie idealne nie tylko na niedzielę. PLACKI z DYNI Składniki: (ok. 12 szt) 200 g puree z dyni 2 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru 1 czubata szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczypta soli opcjonalnie 3-4 łyżki mleka jeśli ciasto będzie za gęste Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy z odrobiną soli, dodajemy do nich puree z dyni. Mieszamy. Następnie dodajemy olej,cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia wszystkich składników. Jeśli ciasto będzie za gęste można dodać odrobinę mleka. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy
Bon appetit mon amieorzechowego, 250 g mąki, 100 g brązowego cukru, 9 łyżek oleju (u mnie olej migdałowy, ale może być zwykły), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Czekoladę kroję w niezbyt duże kawałki. Dynię mieszam z masłem orzechowym, dodaję olej. Do masy dyniowej dodaję mąkę, proszek do pieczenia, jajka i cukier. Wszystkie składniki dokładnie łączę. Na koniec dodaję
JejKuchniawyszło zupełnie inaczej... Placki, placuszki, pancakes - jak dla mnie najszybsze danie! Składniki: 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ryżowej 1 jajko 3 łyżki puree z dyni* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru trzcinowego cynamon mniej niż 1/2 wody/mleka *Dynię przekrajemy na pół, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Truskawkowa Fiestadrodzy. To zdecydowanie najsmaczniejszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Fakt, że zawiera dynię, jest tu drugorzędny. C. stanowczo zażądał powtórki, a i piekłabym go trzeci raz z rzędu gdyby nie to, że mi się puree z dyni zaczęło kończyć, a jeszcze tyle mam z nim planów... Chleb jest rewelacyjny. Pachnie bosko, ma cudowny, żółciutki kolor. Jest mięciutki(...)przyjemnie chrupiącą skórkę. Pestki dyni sprawiają, że ma ciekawszą strukturę, no i te cudowne dziury... Mogłabym na niego patrzeć i patrzeć.Jedyna wada, to czas oczekiwania. Najpierw poolish strasznie długo rośnie, a potem wyrobione ciasto niemal drugie tyle. Cóż, czasem trzeba się poświęcić... Moim zdaniem jak najbardziej warto - efekt jest bardziej niż zadowalający. Jako bazę użyłam przepisu na chleb na poolish
Pożeraczka, czyli raz adobrzedyni ( przepis tutaj ) * 2 łyżki cukru * 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu * szczypta soli * 2 jajka * 1 szklanka mąki pszennej * 1/2 szklanki mleka * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: W misce umieścić puree z dyni. Dodać żółtka jajek i resztę składników, wymieszać drewnianą łyżką. Na samym końcu dodać ubite na sztywną pianę białka jajek. Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju. Łyżką nakłada
Zrób to smacznie