Sałata z burakami, selerem naciowym i pestkami dyni Składniki: - mix sałat - 1 łyżeczka oliwy (u mnie masłowa, roszponka, frisbee) - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 marchewka(...)sól - 3 łodygi selera naciowego - 3 pieczone buraczki - łyżka pestek dyni Wykonanie: - Sałaty umyć, porwać na kawałki do miski - Marchewkę obrać, końcówkę odkroić pod mocnym kątem i obieraczką kroić cienkie plasterki - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Seler naciowy umyć, pokroić w centymetrowe kawałki - Sałatkę skropić oliwą i sokiem z cytryny, lekko posolić i posypać pestkami dyni. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnapodczas pieczenia unosi się po całej kuchni. Piernik zachwyca zarówno smakiem, jak i zapachem. SKŁADNIKI: 3 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka startego miąższu w dyni 150 ml oleju 1 szklanka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżki przyprawy korzennej 30 g orzechów włoskich 30 g rodzynek PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem(...)puszystą masę. Cienkim strumykiem wlewam olej. Nadal ubijając stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz przyprawą korzenną. 2. Do ciasta dodaję miąższ z dyni, rodzynki oraz posiekane orzechy. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 10cm x 25cm. Piekę 45 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasipieczone bułki zawsze się udają. Do wypieku używam różnych mąk, pszennej, krupczatki i orkiszowej, często dodaję różne dodatki np. płatki owsiane, sezam, amarantus, pestki słonecznika czy dyni. Kto jeszcze nie piekł domowych bułeczek to polecam się przełamać i skorzystać z któregoś mojego przepisu. A teraz przedstawię Wam kilka propozycji na domowe bułeczki : 1. Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi
Izabelawkuchnipestek dyni 1 szklankę ciepłej wody Wykonanie: Drożdże pokruszyłam, rozpuściłam w 1/4 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, pozostawiłam na kilka minut. Do mąki dodałam sól, pestki dyni ( 2/3 resztę zostawiłam do posypania bułeczek ) wbiłam jajko, wlałam wodę i rozczyn, zagniotłam ciasto. Na koniec dodałam olej. Ciasto dobrze wyrobiłam, odstawiłam do wyrośnięcia przykryte ściereczka na jedną godzinę. Gdy ciasto wyrosło(...)podsypując delikatnie mąką, nadając mu kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto przekroiłam wzdłuż i trzy razy w poprzek uzyskując 6 bułek. Ciasto ułożyłam na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia , każdą bułeczkę posmarowałam mlekiem , posypałam pestkami dyni. Pozostawiłam do wyrośnięcia na następne 30 minut. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 25 minut
Darcia w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia1 jajko1 łyżeczka oleju roślinnegoCynamon, przyprawa do piernika Przygotowanie: Purée mieszamy dokładnie z jajkiem i olejem. Do miski wsypujemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia i przyprawy. Mieszamy z dynią. Smażymy na suchej patelni. Dyniowe placuszki na instagramie
CzarnawisienkaUmieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 7-8 cm, ponieważ bułki troszkę zwiększą swoją objętość. Na wierzchu możemy je posypać pestkami dyni czy słonecznikiem.Wskazówki: Bułeczki pieczemy ok 15 minut w temperaturze 230 stopni, grzałka w piekarniku góra-dół. Z 0.5 kg mąki powstanie około 10 bułek
upichcicjeszcze zdrowsze jeśli zwykły cukier zastąpimy brązowym a mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą. Składniki: (na formę o wymiarach 25x25cm) ciasto: 300g mąki 450g miąższu dyni 200g cukru 3 jajka L ¾ szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki soli łyżeczka cynamonu 4 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej polewa: 50g masła ½ szklanki cukru czubata łyżka kakao 4 łyżki wody(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Stopniowo po łyżce dodajemy mąkę z dodatkami, na przemian z skórkami cytrynowymi i miąższem z dyni aż do wyczerpania składników. Jednolite ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut do tzw.”suchego patyczka”. Polewa: Kakao mieszamy z woda do uzyskania jednolitej papki, łączymy
Pyry na Gazmąki • 1 żółtko • 1/2 szkl cukru pudru • 1 łyżka czubata kakao • 1 łyżka przyprawy do piernika • 125 g masła • 1 łyżka śmietany • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie • 400 g musu z dyni • 1/2 szkl cukru • 250 ml śmietany 30% • pestki z 1/2 laski wanilli • 1 aromat Butter wanille • 1/2 łyżeczki cynamonu ponadto • 2 jajka • 2 budynie polewa • 1 mleczna(...)mąki dodać zimne masło posiekać nożem Dodać cukier puder żółtko kakao przyprawę do piernika proszek do pieczenia i łyżkę śmietany Zagnieść ciasto ciasto zawinąć w woreczek foliowy włożyć na godzinę do lodówki 2. Nadzienie • Mus z dyni przełożyć do rondla.Dodać cukier,śmietanę ,pestki z wanilli,aromat,cynamon wszystko razem zagotować cały czas mieszając Zostawić
W królestwie smaków Beatygarść suszonej żurawiny 2-3 łyżki pestek dyni II. 3 jaja L (temperatura pokojowa) 3 łyżki miodu 1,5 szklanki tartej na dużych oczkach dyni hokkaido 1 jabłko starte na dużych oczkach soda proszek do pieczenia szczypta soli cynamon 1 łyżeczka kardamon 1/2 łyżeczki szklanka mąki orkiszowej może być pełnoziarnista 1/2 szklanki oleju III. gorzka czekolada 1 łyżka oliwy Wykonanie(...)miski wcześniej siekając lub krojąc w paseczki: śliwki i morele. Orzechy posiekać. Wymieszać. Jajka ubić z miodem, dodać przesianą mąkę orkiszową, olej, proszek do pieczenia i sodę oraz przyprawy. Następnie dodać startą dynię i jabłko. Całość wymieszać delikatnie łopatką. Dodać składniki z I. Wymieszać. Przełożyć do blaszki, wyrównać wierzch. Piec w 180 stopniach godzinę. Wyjąć i wystudzić. Gorzką czekoladę ( wzięłam
AZgotuj!Składniki: ok. 600 g przecieru z dyni surowej 370 g mąki 1 jajko 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cynamonu 200 ml oleju 270 g cukru szczypta soli ewentualnie rodzynki czy żurawina, u mnie garść obu owoców suszonych Przygotowanie: Do miski wsypać cukier, wbić(...)jajko- ucierać Dolać olej i ucierać nadal, pomimo, że idzie opornie Dosypywać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem i cynamonem oraz szczyptą soli- ucierać Dodać zmiksowana dynię i nadal ucierać, dodać ewentualnie garść rodzynek, żurawiny Piec w okrągłej foremce o średnicy 26 cm. w temp. 190 *C ok. 45-50 min, sprawdzić patyczkiem. Obraną dynią pokroiłam w kosteczkę i gotowałam
Proste PotrawySkładniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka zmiksowanej , uprzednio upieczonej dyni 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka oleju 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki cukru skorka z wyparzonej cytryny Wykonanie: W jednej misce łączymy zmiksowana dynię , skórkę cytrynową , olej, cukier, jajka. W drugiej mąkę , proszek do pieczenia, cynamon, sodę. Mieszamy
Gorący kąsekzasami najprostsze rzeczy są najlepsze. Właśnie tak jest z tym daniem. Na pewno znacie słynne pieczone szwedzie ziemniaczki Hasselback . Są pyszne, prawda? To właśnie odrobina masła z solą i wybranym zielem potrafi zdziałać cuda. Podobnie było z tą dynią. Pokroiłem jej miąższ na plasterki tak, aby wsiąknęło w nie jak najwięcej masła, posypałem grubą ziarnistą solą i położyłem kilka(...)wsiąknąć do środka. Następnie ułóż listki szałwii i powkładaj je pomiędzy plastry. Dynię posyp gruboziarnistą solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30-40 minut do miękkości. Upieczoną dynię posyp posiekanymi orzechami i podawaj od razu
Food Squarechleb na drożdżach, jaki wyszedł z mojego piekarnika. Delikatny w smaku z pysznymi pestkami dyni na górze. Długo utrzymuje świeżość i nie kruszy się podczas krojenia. Polecam zrobić swój własny, razowy (i nie tylko) chleb - a nie kupicie już tego ze sklepu. Kto już piekł w domu i trafił na swój przepis - wie o czym mówię ;) Składniki: - 300g mąki pszennej(...)zostawić trochę (10g) pestek na wierzch chleba). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 minut (do podwojenia objętości). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch przetrzeć wilgotną dłonią, posypać pestkami dyni lekko przyciskając. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do 200C (bez termoobiegu, tylko góra i dół). Wsadzić wyrośnięty chleb
CookYourselfwłaśnie racuchy, na które przepis znalazłam tutaj . Delikatne, mięciutkie i bardzo smaczne. Składniki: 1/4 dyni 2 jajka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier do smaku olej do smażenia Wykonanie: Dynię myję, obieram a miąższ ścieram na tarce o drobnych oczkach. Wbijam jajka, dodaję cukier do smaku i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej
Ciasteczkowy Potwóroliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim dynię, skropić ją oliwą, posypać solą, czosnkiem grubo pokrojonym i tymiankiem. Buraki dokładnie umyć skropić oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Również umieścić na blaszce Wstawić
Gosia gotuje