wiec z checia zamienilam mieso mielone na farsz z dyni i wierzylam, ze wszyscy beda sie tym daniem tak samo zajadac. Nie pomylilam sie :-) Do tego cudowny aromat pieczonej dyni, a potem przypiekanego parmezanu rozchodzil sie po domu i sprawial, ze Viki juz nie mogla doczekac sie obiadu. Lasagne z dynia skladniki: 12 platkow lasagne (na 3 warstwy(...)dosc spore kawalki, ktore obtaczamy w 1 lyzce oliwy z oliwek i wykladamy na blache do pieczenia. Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 25-30 minut, az dynia bedzie miekka. Upieczona dynie rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niej serek, starty parmezan i smietane. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem, galka i papryka. Na suchej patelni wysmazamy plastry boczku
Przysmaki Karolkidyni. Chciałam je jak najszybciej wykorzystać, więc od tak zrobiłam szybkie i smaczne ciastko z dyni. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem cynamonu. :) Składniki: 4 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka miodu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki puree(...)dyni 1 jajko 50 ml wody/mleka Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je z cukrem i miodem. Dodajemy przesianą mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy puree z dyni wodę lub mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Przelewamy do natłuszczonego naczynka. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestateż jako nadzienie do naleśników, ciasteczek, ciast, tortów, deserów czy do owsianki! Dzisiaj prezentuję Wam najlepszy w smaku dżem z dyni. Dlaczego najlepszy? Po pierwsze przygotowany z pieczonej dyni Hokkaido, która sama w sobie jest o wiele bardziej smaczna niż dynia zwyczajna, po drugie: dżem wzbogaciłam ukochanymi owocami mango, soku z cytryny i rozgrzewającego imbiru. Szaleństwo, dżem jest obłędny(...)około 1 cm korzenia - sok z 1 cytryny - 1/2 szklanki cukru (jeżeli lubisz dżemy wysokosłodzone dodaj 1,5 szkl) - 3 łyżki miodu Dynię kroimy na "księżyce" usuwamy miąższ, układamy na blaszce, polewamy miodem, i pieczemy (razem ze skórką) w piekarniku około 45 minut. Po tym czasie miąższ oddzielamy od skórki, przekładamy do dużego garnka (najlepiej z grubym
SMYKWKUCHNIWczoraj Mama przyniosła z piwnicy ostatnią sztukę dyni. Była olbrzymia! :D Cały dzień gotowałyśmy i piekłyśmy. Powstała zupa z dyni, gęsty krem z dyni, serniczek, a także drożdżówka dyniowa. Pycha! Dynia to świetne warzywo, które można dodać niemalże do każdej potrawy. A jaki jest Wasz ulubiony przepis na dynię? Podsyłajcie linki do do waszych propozycji, jeszcze kawałek dyni mi zostało(...)Pycha! Składniki: - 250 g twarogu półtłustego - 1 mały, dojrzały banan - 0,5 jabłka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka mąki pszennej - 0,5 szklanki puree z dyni - 1 jajko - szczypta proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka słodzika w płynie - aromat waniliowy - spód: ciasteczka BelVita musli z owocami Na początku przygotujmy puree z dyni. Niewielki kawałek dyni
Zdrowie na języku :Pchrupiąca skórka! Ten piękny zapach pieczonego chleba unoszący się po mieszkaniu! Ahhhh. Teraz pozostaje mi zrobić zapasy puree z dyni, abym mogła sobie, ten chlebek, piec w mroźną zimę. Dynia nie jest tutaj wyczuwalna. Dzięki niej chleb zachowuje dużej świeżość, o ile dłużej w domu wytrzyma - u mnie po pół godzinie od pieczenia, nie było już połowy bochenka ;) 'dyniowy(...)chleb' Składniki: - 500g mąki pszennej - 1 szklanka puree z dyni ( klik ) - 10g świeżych drożdży - 5 łyżek ciepłej przegotowanej wody - 1 łyżka brązowego cukru lub miodu - sól Z drożdży, cukru, wody i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 10 min, aby zaczął pracować. Zaczyn drożdżowy połączyć z resztą mąki, puree i solą. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli będzie się
CookYourselfpotrzebujemy chwilę, na jego wykonanie. Można ugotować dynię w małej ilości wody lub upiec w piekarniku, a następnie zmiksować. 2 banany 150 g puree z dyni 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść rodzynek lub żurawiny Banany miksujemy z dynią na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz suszone owoce. Możecie dodać trochę słodziwa, jeśli
Kucharzycaniej już niedługo :) PRZEPIS /1 porcja/ ~30-40g preparowanych ziaren (u mnie mieszanka jaglanki, gryki i amarantusa) ~125g puree z dyni ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~łyżka pestek dyni z ksylitolem i cynamonem naturalnaspizarnia.pl Trzy pierwsze składniki mieszamy i przekładamy do foremki. Na wierzchu posypujemy "ciasto" pestkami dyni. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy
breakfast of dreamsmarchewki 2 małe cebule sól, pieprz suszony imbir ewentualnie jogurt grecki lub śmietana Dynię umyć, przekroić na 4 części i wstawić do piekarnika rozgrzanego d 180. Piec tak długo, aż dynia będzie miękka (ja piekłam około 45 minut). W międzyczasie marchewki obrać, umyć i pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i przekroić na 4 kawałki. Do garnka wlać
UgotowaćSkładniki: -szklanka musu z dyni -szklanka cukru -1,5 szklanki mąki -3 jajka -cukier vanilinowy -2 łyżeczki proszku do pieczenia -kropla aromatu pomarańczowego -kostka masła Mus: pieczemy kawałki dyni bez pestek w temperaturze 190 stopni przed 40 minut. Następnie miąższ blendujemy na gładki mus. 1. Roztapiamy masło z cukrem i cukrem wanilinowym 2. Odstawiamy z ognia. 3. Dodajemy
Diteczserem pleśniowym, dodałam trochę trochę pokruszonych płatków chili i, moim zdaniem wyszło pysznie ! Tarta dyniowa z serem pleśniowym Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 300 g pieczonej dyni , u mnie piżmowa Butternut 100 g sera feta 80 g sera pleśniowego oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól listki szałwii płatki chili Wykonanie: Szklaną formę o wymiarach(...)pieczenia lub natłuszczamy, układamy na niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy pokruszoną fetę i ser pleśniowy, następnie pokrojoną w plastry dynię, którą delikatnie smarujemy oliwą. Na koniec układamy listki szałwii i wszystko posypujemy przyprawami. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut. insertCookd("b447f023872355f519c621b840e7e19c
Kulinarne przygody Gatitysolą), marchew oraz dynię.Kurczaka pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni. Czas pieczenia jest uzależniony od wagi ptaka. Zgodnie z zasadami jakie zdradziła mi babcia, każdy kilogram mięsa powinniśmy piec przez godzinę. Zatem jeśli kurczak warzy 1,5 kg pieczemy go przez 1,5 godziny, pamiętając by co ok 10 minut otworzyć piekarnik i polać naszą pieczeń tłuszczem, który się(...)piekarnika układamy na półmisku. Nie rozdzielamy mięsa od razu, odczekujemy kilka minut, proponuję ok 10 - 15 min, by "odpoczął", nie stracił wilgotności i oparów alkoholu ze środka.Podajemy z pieczonymi i / lub warzywami.Zebrany w naczyniu płyn możemy wykorzystać do zrobienia sosu. Dodajemy do niego lampkę czerwonego wina, śmietanę, całość zagęszczamy mąka i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.Smacznego
Taste Of My Daypiżmowej - 3 łyżki posiekanych migdałów - 3 łyżki posiekanych orzechów - 3 łyżki ziaren z dyni - przyprawy: cynamon, kardamon, imbir - 3 -4 łyżki cukru brązowego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE: - dynię piżmową upiecz w piekarniku do miękkości, miąższ zmiksuj blenderem na gładką masę - puree z dyni powinno być gęste i mało wodniste, jeżeli użyjecie zwykłej dyni jadalnej to masa będzie(...)konsystencją powinno przypominać ciasto kruche, czyli być plastyczne - ciasto włóż do lodówki na 3 godziny - po tym czasie wałkujemy na blaty grubości 3-4 mm, kroimy w dowolne kształty -pieczemy w nagrzanym piecu przez 25 - 30 minut (temp. 200 stopni C) Smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu na portalu durszlak.pl , w akcji: Moje wypieki i desery na każdą okazję http://www.mojewypieki.com
SMYKWKUCHNInastępnie zmiksować na puree. 200 g puree z dyni 100 g mąki 30 g słodziwa (opcjonalnie) po garści rodzynek i pestek dyni (po ok. 25 g) łyżka roztopionego masła (ok. 20 g) łyżeczka proszku do pieczenia Łączymy osobno suche i mokre składniki, a następnie łączymy je ze sobą. Ciasto przekładamy do niewielkiej keksówki (ok. 10 cm) i pieczemy przez
Kucharzycawrócić do domu bez rzeczonej dyni, która ostatecznie stała się podstawą pysznej zupy, ku radości całej rodziny. Miło gdy dzieci cieszą się na widok dyniowych pyszności. Krem z pieczonej dyni i pomidorów składniki: 1kg dyni 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula bulion warzywny 1 łyżka serka mascarpone - opcjonalnie sól, pieprz chilli w proszku świeży tymianek wykonanie: Dynię(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 180°C. W połowie czasu dokładamy na blachę nieobrany czosnek i pomidory przekrojona na pół. W między czasie na oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę do chwili aż się zeszkli. Upieczone warzywa odstawiamy do przestygnięcia. Dynię kroimy w kostkę, z pomidorów usuwamy skórę. Pomidory
Przysmaki Karolkiparze. Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Składniki: 200 g mąki żytniej 125 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody 100 g łuskanych włoskich orzechów 350 g pieczonej dyni 80 g brązowego cukru 1 łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego 100 g śmietany kremówki 2 jajka 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej cukier puder Wykonanie: Z mąki(...)trochę przestygnąć. Upieczoną dynię miksujemy, żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich przyprawy i śmietanę, a następnie mieszamy z dynią. Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli, łączymy je potem delikatnie z masą dyniową. Cała masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy posypane cukrem pudrem. insertCookd("299234bed7e6fea12a598c7a50e1565c
Kulinarne przygody Gatity