dynia pieczona - 1757 przepisów (strona:9/118)

Puree z dyni 117

Pure z pieczonej dyni dodaję do zup, sosów, past i warzyw.Składniki:około kilograma dynisól i pieprzDynię kroimy na kilka sporych kawałków razem ze skórką. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 120 stopni. Odcinamy skórkę a miąższ mielimy blenderem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Nadmiar przekładam do słoików i pasteryzuję

prawdziwe jedzenie
Nadziewana dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash 498

serkiem śmietankowym z bazylią, pysznym, mięsnym sosem pomidorowym i zapieczoną z grubą warstwą mozzarelli.  Polecam! Scroll down for recipe in English Nadziewana dynia makaronowa (4 porcje) Składniki na pieczoną dynię: 2 małe dynie makaronowe, przekrojone wzdłuż na pół i z usuniętymi pestkami 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku Składniki na mięsny sos: 450 g mięsa mielonego(...)szklanka startej mozzarelli (lub więcej jeśli lubisz dużo sera) Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Wysmaruj wewnętrzne strony dyni olejem i dokładnie dopraw solą i pieprzem. Włóż do piekarnika skórą do góry i piecz do miękkości, około 30 minut. W międzyczasie do dużej patelni włóż mięso i smaż przez około 8-10 minut, po czym wyjmij

karmelowy
Sernik dyniowy na czekoladowym spodzie 72

kakao), pokrojonej na kawałki 100 g masła, pokrojonego na kawałki, 1 duże jajko 50 g ksylitolu 75 g mąki jasnej (użyłam orkiszowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sernik: 350 g dyni, Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki 500 g chudego twarogu 1 łyżka ekstraktu z wanilii, naturalnego 50 g ksylitolu 4 jajka W kąpieli wodnej rozpuśić czekoladę(...)puree: dynię pokroić na mniejsze części, zagotować w garnku uważając, aby się nie przypaliła. Następnie zmiksować na gładko i gotować jeszcze chwilę, aby woda odparowała. Można także dynię podzielić na ćwiartki, piec w piekarniu przez ok. 40 minut, a następnie oddzielić miąższ od skórki i zmiksować na puree. Twaróg zmiksować, dodać dynię – zmiksować razem dodając cukier, jajka i ekstrakt

Kucharzyca
Dynia tu i tam 74

Macie dosyć dyni, bo ja nie! Babka dyniowa marmurkowa dzisiaj piekła się przez 55 minut. Ciasto dyniowe jest mięciutkie i wilgotne. Lubię łączyć dynię z czekoladą , to prawdziwa fuzja smaków. Taka właśnie jest babka dyniowa marmurkowa, wilgotna, aromatyczna…po prostu pyszna. Babkę polałam czekoladową pomadą o smaku kawy. To ciasto jest bardzo proste, przepis stary jak świat(...)dyniowa marmurkowa Składniki: na foremkę z kominkiem o pojemności 1,5 l 2 jajka 3 żółtka 160 g masła, temperatura pokojowa 200 g cukru 250 ml puree z pieczonej dyni, tutaj przepis 180 g mąki + 50 g 50 g kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta szafranu na czubek noża szczypta soli masło do posmarowania formy

codojedzenia
Muffinki dyniowe z powidłami śliwkowymi! 186

ustach babeczki, zachwycą Was smakiem, pobudzą kolorem i zachwycą śliwkowym wnętrzem. Dadzą całą masę energii na długi, słoneczny, jesienny dzień! Dżem dobry, pobudka! ;-) SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni Hokkaido - 3 jajka - 3/4 szklanki mieszanki płatków owsianych i jęczmiennych - 5 łyżek kaszy manny - 350 ml mleka 3,2% - 4 łyżki cukru lub słodzik - 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia - dżem  (np. powidełka śliwkowe) - dwa plastry dyni upiecz w piekarniku na złoty kolor (około 35 minut), następnie zmiksuj blenderem, w ten sposób uzyskasz puree z dyni - w rondelku zagotuj mleko dodaj cukier lub słodzik, wsyp płatki i kaszę, gotuj ciagle mieszając 3 minuty, wyłącz gaz i odstaw masę na 15 minut - puree z dyni zmiksuj blenderem z jajkami

SMYKWKUCHNI
KREM Z PIECZONEJ DYNI PIŻMOWEJ Z GRZANKAMI 98

KREM Z PIECZONEJ DYNI PIŻMOWEJ Z GRZANKAMI Składniki • dynia piżmowa 1 szt • bulion warzywny 750 ml • czarny pieprz 2 szczypty • sól 2 szczypty • oliwa z oliwek 30 ml • chleb żytni na zakwasie 5 kromek • masło 50 g • liście nasturcji • olej z pestek dyni 20 ml Sposób przygotowania Obraną dynię kroimy w małą kostkę. Skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy(...)solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku 150 C (termoobieg) aż dynia zrobi się miękka. Dynię miksujemy blenderem razem z bulionem warzywnym na gładki krem. Przecedzamy przez sitko w celu pozbycia się niezmiksowanych elementów. Z kromek chleba wycinamy skórę i kroimy w kostkę. Smażymy na maśle aż grzanki zrobią się chrupiące. Wykończenie dania Wylewamy krem, skrapiamy olejem z pestek dyni, wykładamy

chefintheforest
Chleb z dynią na zakwasie żytnim 156

dyni, z którą nie wiecie co zrobić, to jest to przepis dla Was.Składniki:na zaczyn:200g mąki pszennej chlebowej40g zakwasu żytniego150ml wodyna ciasto właściwe:cały zaczyn425g puree z dyni (pieczemy pokrojoną w grube plastry dynię 30 min. w 180 stopniach, odkrajamy upieczony miąższ i miksujemy w malakserze na puree)700g mąki pszennej chlebowej15g soli270g wodySposób przygotowania:Składniki zaczynu zmieszać(...)wyrobić ciasto w robocie z mieszadłem hakiem 8 minut. Zostawić do pierwszego wyrastania 1,5 godziny. W połowie tego czasu raz złożyć ciasto.Następnie wysmarować naczynie, w którym będziemy piec chleb masłem i przełożyć do niego ciasto. Zostawić do podwojenia swojej objętości (u mnie 3-4 godziny).Nagrzać piekarnik do 240 stopni, wstawić naczynie z wodą, chleb i piec

W kuchni wieczorem
Puree z dyni 142

poprawiać mi nastrój w szare zimowe popołudnia. Dzisiaj pokrótce opowiem w jaki sposób należy przygotować dyniowe puree, a w następnych dniach opublikuję przepisy na dyniowe wypieki. Puree z pieczonej dyni Dynie koimy na duże kawałki (nie odcinamy skorupy), owijamy folią aluminiową i układamy na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do miękkości. W zależności

Zapiski Młodej Żony
Dyniowe pancakes z miodem z mniszka 71

musu z pieczonej dyni niepełna szkl białek 3 łyżki cukru pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki pół łyżeczki imbiru tłuszcz do smażenia Mus dyniowy wymieszać z mąką, dodać sól, cukier proszek do pieczenia i imbir. Białka ubić na sztywną pianę , wymieszać z ciastem i smażyć na małej patelni pancakes .. Podawać polane miodem

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z pieczonej dyni i fety 188

sezon dyniowy w pełni ! Do sałatki dałam dynię Muscat de Provence, zwana też dynią melonową. Tę odmianę piecze się i zjada ze skórką. Można ją również jeść na surowo, swym smakiem i wyglądem przypomina melona. Mnie zdecydowanie najbardziej smakuje ciepła dynia, taka wyciagnięta wprost z piekarnika, z aromatem kuminu, czosnku, chili... Doskonała też jest sama, bez żadnych dodatków. Składniki(...)sałatkę podaję w przybliżeniu, bo tak na prawdę sami możecie sobie je regulować, według Waszego gustu. Myślę, że każda proporcja bedzie smakowita. Zachęcam do wypróbowania ! Sałatka z pieczonej dyni i fety Składniki dla 2 osób (podaję je w przybliżeniu): 10 kawałków pieczonej dyni , u mnie Muscat de Provance 10 dag fety 2 duże garści rukoli kilkanaście czarnych oliwek

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona dynia z sosem z tahini 168

Zaczęła już trochę smutno wyglądać, dlatego pomyślałam, że przyszedł na nią czas najwyższy. Pieczoną cebulę lubię bardzo, zawsze dorzucam ją do brytfanny, gdy piekę ziemniaki, zatem Yotam nie musiał mnie specjalnie namawiać na to połączenie :)  Przeglądając przepis w książce już wyobrażałam sobie, jak pomarańcz dyni i fiolet cebuli będą pięknie prezentowały się na tle moich czarnych talerzy(...)jako dodatek do kawałka mięsa.  Tahini oraz za'atar kupicie w sklepach typu kuchnie świata oraz sklepach z produktami arabskimi. Ja korzystałam z tego sklepu .  Pieczona dynia i cebula z sosem z tahini i za'atarem Składniki: 1 dynia piżmowa, pokrojona na duże kawałki 2 czerwone cebule, pokrojona na cząstki lub plastry 3,5 łyżki pasty tahini

Chilli Czosnek i Oliwa
Keto crème brûlée dyniowe (Paleo, LowCarb) 87

Składniki 2 jajka 1 szklanka gęstego mleka kokosowego 1/4 szklanki słodzika z erytrytolu i monk fruit lub samego erytrytolu/ ksylitolu + 4 łyżeczki do posypania 3/4 szklanki puree z dyni pieczonej 1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawę do dyni 1 szczypta soli himalajskiej lub morskiej Sposób przygotowania Mleko kokosowe podgrzać prawie do wrzenia. Jajka ubić na puszystą masę ze szczyptą soli(...)trakcie ubijania wlewać po trochu gorące mleko kokosowe. Na koniec dodać puree z dyni i cynamon/przyprawę do dyni. Masę rozlać do 4 kokilek. Umieścić je w większej formie wypełnionej gorącą wodą tak, żeby woda sięgała do ok. 3/4 wysokości. Piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. 40 minut. Ostudzić, a najlepiej przez całą

Modern Cave Girl
curry sajgonki z dynią hokkaido 110

jestem wielką fanką dyni- spróbowałam ją po raz pierwszy i od razu się zakochałam. Wracając do sajgonek- stanowią połączenie kaszy jaglanej, amarantusa i czerwonej soczewicy, gościem specjalnym jest pieczona dynia hokkaido :D SKŁADNIKI : 3 łyżki kaszy jaglanej 2 łyżki amarantusa 2 łyżki soczewicy czerwonej kawałek dyni hokkaido 10 sztuk papieru ryżowego przyprawy: curry, czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy(...)chili, słodka papryka WYKONANIE: kaszę jaglaną, amarantusa i soczewicę gotujemy ok 15 min- mieszamy razem z przyprawami dynię obieramy, kroimy w kosteczkę, po czym pieczemy w 200 stopniach ok 20 min papier ryżowy zwilżamy ciepłą wodą, nadziewamy musem z kaszy i kawałkami pieczonej dynii, po czym zwijamy (sklejamy razem rogi z każdej strony

healthy dreams
Farfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem 151

Farfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem Na dziś danie wegetariańskie z kuchni fusion, prawdziwy mariaż kuchni włoskiej z kuchnią indyjską. Jest to odważne połączenie, gdyż jak wszyscy wiemy piękna i kusząca dynia wzrokiem jest mało wyrazista w smaku, powodem czego jest poświecenie jej większej uwagi. W roli głównej dynia(...)osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać jedną przekrojoną na pól szalotkę oraz dwa ząbki czosnku w skorupce. Wszystko oprószyć sola i pieprzem, skropić oliwą, piec w temperaturze 190 stopni około 20-30 minut. Upieczone kawałki dyni wraz z szalotką przełożyć do przygotowanego naczynia, pozbyć się skorupek z czosnku i przełożyć go do upieczonej dyni, dodać mleko, zmiksować na aksamitny krem

Wino Francja Kuchnia