zrobić to danie, nawet nie uwierzycie jakie jest pyszne. Zakochałam się w nim i jego prostocie!Składniki (na dwie porcje): 150 gram makaronu razowego pół szklanki puree z dyni (dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie blenderujemy na gładki krem) 1/4 szklanki nasion słonecznika 50 gram francuskiego sera Comte lub innego twardego o delikatnym(...)kurczaka łyżka oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz chili w płatkach nasiona słonecznika do posypania na koniec, tuż przed podaniem Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię wraz z nasionami słonecznika, gałką muszkatołową, oliwą z oliwek i 1/2 ilości sera blenderujemy pozostawiając grudki pesto. Doprawiamy solą i pieprzem. Pierś kurczaka doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem oraz
Mango Papajaobracając. Po upływie ok 3 godzin długim nożem robimy nacięcie przez środek (kieszonkę) i nadziewamy naprzemiennie morelami i żurawiną. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pieprzem, solą morską oraz pestkami dyni. Pieczemy pod przykryciem ok 70 minut (wbity nóż ma bez problemu wyjść) w temp 180st C. Podajemy na ciepło do obiadu lub na zimno do chleba
Kuchnia w czekoladzietrzy, cudowne, jesienne smaki. Możesz przygotować wszystkie za jednym razem albo wybrać ulubiony i cieszyć się każdym kęsem. Zapraszam! Składniki (30 kulek 10 g): 250 g puree z pieczonej dyni 100 g suszonych daktyli 100 g zmielonych płatków owsianych (lub mąka owsiana) 30 g orzechów włoskich płynne słodzidło do smaku: miód, syrop klonowy, syrop daktylowy itp SMAK 1: łyżeczka
Mój pomysł naJedz sezonowo . Teraz mamy przyjemność zaprosić Was na nowy przepis, który w dniu dzisiejszym zagościł na stronie, a przygotowany jest przez nas! Supersałatka ze szpinakiem (klik) , z pieczoną dynią i buraczkami, a ponadto znajdziecie jeszcze takie superfood jak jarmuż i quinoa! Samo zdrowie! I jaka pyszna
Plate of Joylitry wody - 4 łyżki oliwy z oliwek na wierzch: - garść suszonych śliwek - bagietka pełnoziarnista prowansalska - świeża natka pietruszki - pestki z dyni A oto jak to zrobić: - polaną miodem dynię pieczemy w piekarniku przez 40 minut, miąższ oddzielamy i miksujemy na gładką masę - w garnku na oliwie, zeszklij czosnek i imbir, dodaj przyprawy i puree z dynii - podsmażaj masę przez(...)grzanki oliwą z oliwek) - pietruszkę posiekaj - śliwki kroimy na kosteczkę Na talerz wlewamy gorącą zupę, posypujemy grzankami, śliwką i pietruszką. Jemy gorące ;-) Dodatkowo zupę możecie też posypać pestkami z dyni! Przepyszne i rozgrzewające danie! Polecam
SMYKWKUCHNIPrzy okazji pieczenia dyni na zupę i sałatkę, upiekłam też kilka buraczków z których postanowiłam zrobić wegetariańskie carpaccio. Buraki goszczą u mnie w domu pod wieloma postaciami...jako składnik zup, sałatek czy surówek, a dzisiaj zapraszam na pyszne carpaccio. Szczerze polecam. Składniki na 2 porcje : 4 podłużne upieczone buraczki garść włoskich orzechów 200 g sera feta 1 mała czerwona cebula(...)dekoracji Dresing: 4 łyżki soku z pomarańczy 1/2 łyżeczki miodu 3 łyżki oliwy szczypta morskiej soli szczypta gruboziarnistego pieprzu Sposób przygotowania: Buraki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem około 40 minut. Ostudzić, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Posypać rozdrobnionymi orzechami, pokruszoną fetą, cieniutko pokrojoną cebuką, oliwkami
Gosia gotujeJesienią warto przygotować taką kanapkową pastę z dodatkiem dyni. Muszę przyznać się do tego, że dynia to moje ulubione jesienne warzywo i przemycam ją wszędzie, gdzie się da. Poza dynią ważnym składnikiem prezentowanego smarowidła jest czerwona soczewica, która jest źródłem dobrze przyswajalnego białka roślinnego, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu oraz kwasu foliowego. Dla podkręcenia smaku odrobiną pikanterii dodałam(...)Idealnie jeśli posmarujcie taką pastą zdrowe, pełnoziarniste pieczywo, tu odsyłam Was do przepisu na chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie. Miłego dnia! Składniki: 200 g puree z pieczonej dyni (przepis) 1 duża cebula 5 suszonych pomidorów z oliwy 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 łyżeczki sosu Sambal Oelek 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka curry sól
Smakowity Blog Kulinarnyułożona obok miski z oliwą i octem balsamicznym będzie pyszną przekąską. Robiłam już focaccię z oliwkami i z pieczoną dynią i rozmarynem . Obydwie były doskonałe. Dzisiejsza natomiast jest z suszonymi pomidorami. Oliwę z pomidorów można też wykorzystać do posmarowania ciasta. Focaccia z suszonymi pomidorami Proporcje na blachę(...)kroimy w cienkie paski. Następnego dnia ciasto wykładamy na lekko omączony blat, odgazowujemy, dodajemy suszone pomidory i wrabiamy je w ciasto. Focaccię rozciągamy na wymiary blaszki do pieczenia i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut. Po tym czasie kciukiem robimy w cieście dziurki
Kulinarne przygody Gatityżyczę Wam dużo zdrówka. Na dziś przygotowałam przepis na banalnie prostą pastę, w smaku delikatnie przypominającą topiony ser lub ser do nachos. Pastę zrobiłam z gotowanych ziemniaków i pieczonej dyni. Równie dobrze sprawdzi się gotowana marchewka zamiast dyni. Do pasty użyłam soli czarnej Kala namak i radzę z niej nie rezygnować, bo daje fajny posmak jaj. Inspiracja z blogu
moj przepis naDziś przedstawiam pomysł na przepyszną, łatwą i szybką zapiekankę. Ravioli, u mnie z pieczoną dynią, w gęstym, mięsnym sosie pomidorowym z dodatkiem szpinaku i zapieczone pod grubą warstwą mozzarelli i parmezanu. Użyłam ravioli bo akurat miałam je pod ręką, zamiast nich można dodać tortellini, dopasowane smakowo pierogi czy po prostu zwykły makaron. Sos z mięsem mielonym ze szpinakiem(...)dodaj szpinak i smaż do jego „zwiędnięcia”. Dodaj ravioli i wymieszaj.Przełóż zawartość patelni do naczynia do zapiekania i posyp mozzarellą i parmezanem.Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez około 15 minut, po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 5-10 minut, do zarumienienia się sera. Odstaw na kilka minut przed podaniem.Smacznego!English versionBaked ravioli with meat
karmelowyMadzia kolejny raz zrobiła trzydaniowy obiad: tartę z cykorią i serem pleśniowym na orkiszowym spodzie, topinambur z czarną rzepą na boczku i białym winie oraz nadziewaną i pieczoną dynię hokkaido. W tym wpisie zamieszczę przepis na tartę. Topinambur i dynia hokkaido w następnych wpisach. A tak żeby zachować poprawność nazewnictwa to właściwie nie jest to tarta tylko quiche(...)sitko żeby odsączyć z tłuszczu i soku. Po przestudzeniu układamy na podpieczonym cieście. Robimy polewę mieszając wszystkie jej składniki. Polewamy ułożoną na cieście cykorię z boczkiem i cebulą. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (aż wierzch się zetnie). Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój
Marder&Marder Manufacturepieczonej papryki i dyni, podana z kwaśną śmietaną, prażonymi pestkami dyni i jako dodatek białkowy dodałam podsmażone białko kurze. Jest to moje ostatnie odkrycie i na pewno znajdzie wiele zastosowań w mojej kuchni Zupa jest przepyszna i łatwa w przygotowaniu, na pewno uda się każdemu. Polecam!Scroll down for recipe in English Zupa z pieczonej papryki i dyni(...)Wyłóż je na blaszkę razem z papryką i włóż do piekarnika. Piecz warzywa przez 30 minut lub do momentu ładnego zarumienienia i miękkości. W połowie pieczenia odwróć warzywa na drugą stronę.Wyjmij papryki i dynię z piekarnika i odstaw. Usuń z papryk korzonki i nasiona po czym z grubsza je posiekaj.W średniej wielkości garnku rozgrzej na średnim ogniu 2 oleju
karmelowynaprawdę wyjątkowo! Podczas ambasadorskiego tastingu miałam okazję próbować dań z menu rybnego, ale mięsne danie główne było równie smaczne. Oto jak kształtuje się menu: Przystawka - zupa: 👉 Krem z pieczonej dyni, marynowana dynia & tapioka Zupa była niezwykle aksamitna, co bardzo sobie cenię w przypadku zup kremów. Chyba nikt nie lubi grudek w tego typu daniach. Można było wyczuć wyrazisty
Cooking Monsterrowery, pikniki oraz zjadamy w domu. Dziś marchewka i kalarepa. 4. Obiad Cieciorka z szpinakiem i mlekiem kokosowym (przepis -->TU<-- ) 5. Deser Mus z pieczonej dyni i jabłka z nasionami CHIA ( przepis -->TU<-- ) 6. Kolacja Makaron orkiszowy jeżyki -->makaron
Szkrab Je Sammakaronu, czy jako pasta na kanapkę. Na moim blogu znajdziecie również inne propozycje klasycznego pesto – pesto z orzechów włoskich , pesto z pieczonych buraków , pesto z pieczonej dyni oraz pesto z bobu i bazylii . Wystarczy kilka minut i rewelacyjny obiad gotowy! Składniki: – 200g szpinaku baby – 100g orzechów włoskich – 60g tartego parmezanu lub parmezanu z nerkowców
Be Fit Be Strongburaki. Co bym ugotowała z “Naturalnie i zdrowo”? Dobrze wygląda wegetariańska wersja sałatki cezar z grillowaną sałatą, sałatka z hummusem na dnie miski, pesto z buraków. faszerowana dynia, pieczony ser feta, kuskus z selera bulwiastego,salsa z owoców i prażona ciecierzyca. A na deser? Na pewno zrobię lody arbuzowe! Naturalnie i zdrowo Autorka: Sarah Britton Wydawnictwo Marginesy Data premiery
Ugotowane pozamiataneautorka: kameleon.kulinarny | blog: KAMELEON KULINARNY PASTA Z BIAŁEJ FASOLI czyli wegański smalec autorka: kameleon.kulinarny | blog: KAMELEON KULINARNY PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI i pieczonej dyni autorka: kameleon.kulinarny | blog: KAMELEON KULINARNY Pomidorowa zupa z czerwonej soczewicy z batatami autorka: Dorota Frida | blog: Smaczny zeszyt
Weekendy w domu i ogrodziezupę w wersji klasycznej to z dużą ilością dodatków - jak ta. Po podaniu wręcz składniki wystają z zupy i proszą się o zjedzenie. W tym wegetariańskim daniu trafimy pieczoną dynię (daje nam inny smak niż dynia przed upieczeniem), tofu i świeżą pak choi, która jeszcze chrupie podczas jedzenia
Milion SmakówKoktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą Koktajl z jeżyn na jogurcie Koktajl malinowo - brzoskwiniowy Koktajl z mieszanych owoców lata Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą Koktajl z pieczonej dyni Koktajl śliwkowo - kakaowy na maślance z kokosem i chia Koktajl z zielonym jęczmieniem Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Koktajl kakaowy z płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniaPlacki z jabłkami to pyszna klasyka, ale dzisiaj spróbujcie czegoś innego czyli moich placuszków z pieczonej dyni. Mają nie tylko cudowny, pomarańczowy kolor, ale też są bardzo delikatne i smakowite. Zobacz inny pomysł na placki z dyni - Placki dyniowe ze słonecznym sosem Wystarczy upiec kawałek dyni a potem zmiksować ją na puree i zrobić placki . Według mnie najlepiej sprawdzi
Smaczna Pyzamalakserze. Mi w pewnym momencie zabrakło tej cierpliwości i wyszło prawie-puree ;) Podawać jako samodzielne danie lub część dania głównego. ------------ Podobne: Pieczeń mielonka z fasoli Pulpety cieciorkowo-dyniowe Pieczona dynia z sosem śliwkowym
Weekendy w domu i ogrodzieutarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia. Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem
Bulliosię dusić pigwa. Malinki powędrowały do słoiczka, winogron do bezpośredniego spożycia, z aronii i jabłek będzie pyszny kompot do obiadku, a z zielonych pomidorów sałatka. Jutro zaś będę piec dynię, aby zrobić po raz pierwszy zupę. Zobaczymy co mi wyjdzie
Gosia gotujestopni i wkładamy bułki na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy pieczywo z piekarnika, podkręcamy temperaturę do 200 stopni w międzyczasie smarując bułki mlekiem i posypując je pestkami z dyni. Pieczemy przez 20 minut
BaRepasprzepisy na Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami , Pierogi z kaszą gryczaną i serem , Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną , Dynia faszerowana czy Sałatka z kaszą gryczaną i dynią pieczoną . Dzisiaj moja propozycja dla Was to rewelacyjna sałatka z kaszą gryczaną z dodatkiem słodkich pieczonych buraczków, chrupiących orzechów i aromatycznego sera. Sałatka zdecydowanie warta powtórzenia. Oprócz tego
UgotujmyTo.plpieczonym kurczakiem i warzywami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Krupnik Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Kuskus z lazurem i winogronami Kasza jęczmienna
Moja smaczna kuchniautarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia. Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem
Bulliokażdej uformuj bułeczkę. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzej w 180*C. Przed włożeniem do piekarnika nasmaruj bułki mlekiem i posyp pestkami dyni. Piecz 20 minut. Wyrośnięte ciasto: Uformowane bułeczki
Zdrowie na języku :Prodzynki. Przepisy zazwyczaj odwołują się do dostępnych w Hiszpanii gotowych arkuszy ciasta do empanadillas, dlatego ja skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na ciasto znane Wam z empanadas z pieczoną dynią i chorizo. Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów w gotowym wypieku, ale bez wątpienia nie do przeoczenia był jego piękny pomarańczowy kolor. Truchas smakują migdałami, cynamonem
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry,Wiem, że część osób czytających mojego bloga stosuje dietę wegetariańską albo wegańską. Dziś przygotowałam recenzję książki, która może Was zainteresować."Vegetarian Mediterranean Cooking" Beverley
Chilli Czosnek i Oliwadodawanymi kolejno jajkami, łączymy z pokrojoną fetą, oliwkami i (ewentualnie) pomidorami. Podłużną formę natłuszczamy olejem, wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy i zostawiamy do wyrośnięcia. Wierzch posypujemy pestkami dyni. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 190 st. C. Taki chlebek jest idealny na śniadanie, dostarcza bowiem mnóstwo energii. A dzięki temu że jest całkowicie naturalny, jest o wiele zdrowszy
W poszukiwaniu inspiracjiDzisiaj zdecydowanie nie jest mój dzień. Wszystko leci mi z rąk. Zdążyłam już wysypać mąkę, wylać herbatę i poparzyć się rondelkiem przy prażeniu kaszy. Mam tylko
Kuchenny Skrawek Niebapisałam o tym, że jestem fanką zup kremów. Robię je z różnych warzyw. Na blogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem, grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem, z marchewką
Kulinarne przygody Gatityprawdziwemu risotto potrzeba.Pszenicę farro możecie oczywiście zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto.Jeżeli robicie risotto po raz pierwszy, zajrzyjcie do przepisu na risotto z grzybami i pieczona dynią, gdzie dość szczegółowo opisałam technikę jego przygotowywania. "Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami przepis własny na 4 porcje czas przygotowania: 45 min. Składniki: 25 g suszonych grzybów
Chilli Czosnek i Oliwapół godziny żeby urosło .Ręce posmaruj olejem i wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę aby opadło .Podzielna pól i wygniatając na połówki uformuj dwa chleby .wierzch można posypać Pestami dyni .Piecz godzinę w piekarniku w temperaturze 200 stopni .Przełóż na kuchenną kratkę do ostygnięcia . Jaga /źródło ,,upiecz swój chleb,,/ Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej
Anioły w kuchnidwóch wersjach Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta
Moja smaczna kuchniapół godziny żeby urosło.3. Ręce posmaruj olejem i wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę aby opadło. Podziel na pól i uformuj dwa chleby. Wierzch można posypać pestkami dyni. Piecz godzinę w piekarniku w temperaturze 200 C. Przełóż na kuchenną kratkę do ostygnięcia.źródło ,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczka