dynia pieczona - 1757 przepisów (strona:20/118)

Ciasteczka owsiane z pestkami dyni i słonecznikiem z nutą zielonej herbaty 135

Pyszne, zdrowe ciasteczka owsiane z mąki razowej z pestkami słonecznika i dyni. Dodatek ice tea -zielona herbata z cytryną fajnie przełamuje ich słodki smak.  SKŁADNIKI125 g miękkiego masła1/3 szklanki brązowego cukru1 jajko1 szklanka mąki razowejpół łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki ice tea green tea z cytryną1,5 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki ziaren słonecznika2/3 szklanki pestek dyniPRZYGOTOWANIEW mikserze ucieramy(...)wrzucamy płatki owsiane, słonecznik i 1/2 szklanki pestek z dyni. Całość mieszamy łyżką. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem lekko spłaszczamy ciastka. Posypujemy pozostałymi pestkami dyni wciskając je lekko, żeby nie odpadały  gotowych ciasteczek.Pieczemy  w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, aż ciasteczka lekko zbrązowieją.Po kilku minutach

Moje Kuchenne Rewelacje
Chleb pszenny z sezamem 137

Dzisiaj chleb pszenny dla odmiany po ciemnych i ziarnistych bochenkach. Pięknie wyrasta, pieczony w kamionkowych foremkach,pachnie nim w całym domu, po upieczeniu zawsze stukam w spód chleba żeby sprawdzić czy jest dobrze wypieczony. Po wystudzeniu zawsze jest walka o piętkę, bo taka chrupiąca..... Składniki na dwa bochenki: 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży  1 szklanka ciepłego(...)wyrośnięcia.  4. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i przełóż do przygotowanych foremek, odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut. Wierzch chleba posyp sezamem, słonecznikiem lub dynią. 5. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do tem. 200C. Na ostatnie 10 minut chleb przełóż na spód piekarnika. Po upieczeniu przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia

Apetyczna babeczka
Krem z dyni z kurkami, pomidorami i bryndzą 176

dyni pół puszki mleka kokosowego sól pieprz 150 gram kurek jedna cebula ząbek czosnku dwa pomidory 50 gram bryndzy 250 ml bulionu szczypta curry  łyżka oliwy z oliwek Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut, następnie kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut, dodajemy mleko kokosowe, sól, pieprz(...)kilka minut, doprawiamy szczyptą curry i soli, dodajemy umyte i oczyszczone kurki (te większe należy pokroić). Smażymy całość kilka minut. 3/4 zawartości patelni dodajemy do garnka z kremem z dyni i dokładnie mieszamy. Jeszcze chwilę gotujemy i gotowe. Na talerz wlewamy łyżkę zupy z dyni, dekorujemy pozostałymi kurkami i pokruszoną bryndzą. Gotowe

Mango Papaja
Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą 194

zamieszczam na listopadowej liście  Na zakwasie i na drożdżach . Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 15 g drożdży 3/4 szklanki   pieczonej dyni 2 łyżki brązowego cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Farsz 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki(...)brązowy  cukier do posypania Wykonanie: Do dużej miski wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i rozkruszone drożdże. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, Drożdże powinny podwoić swoją objętość. Dynię rozgniatamy widelcem. Do miski z aktywnymi  drożdżami dodajemy po kolei wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe

Kulinarne przygody Gatity
HUMMUS IDEALNY 116

oczyszczoną, ciecierzycy nie sól w trakcie gotowania- posolisz w trakcie blendowania, koniecznie dodaj czosnek- ale nie za dużo. Wariacji na temat hummusu jest tyle co kucharzy, możesz dodać pieczonego buraka, dynię, pietruszkę, kolendrę, ja postawiłam dziś na klasyczny hummus, bez dodatków. SKŁADNIKI: - szklanka ciecierzycy - płaska łyżeczka sody oczyszczonej - sól do smaku - lodowata woda - 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę

Kuchnia bezglutenowa Loli
Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem 101

lekko orzechowym.. Po prostu rewelacja ! Część oleju wykorzystam bez żadnych domieszek, a część postanowiłam aromatyzować i używać go później do sałatek. Pierwszy test był wczoraj, posmarowałam nim pieczona dynię ;) Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Składniki: 300 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki i delikatnie go podgrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 375

ukraiński  czy  zalewajka , jak i te z bardziej odległych zakątków  Świata. Była już na blogu   pekińska zupa pikantno-kwaśna  i  zupa z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym , dziś kolej na zupę tajską. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, jest gotowa w dosłownie 20 minut. Delikatna, przesiąknięta rożnymi wschodnimi  aromatami. Jeśli wolicie bardziej zdecydowany

Kulinarne przygody Gatity
83.Jesienne smaczki: czyli zupa krem z dynii, pomidorów malinowych i żółtej papryki! 236

oraz pestek (możemy je kolejno opłukać, ususzyć, uprażyć lub poskubać(:). Następnie kroimy ją w dość reguralną średnią kostkę i gotujemy ją w wywarze do osiągnięcia półmiękkości (jeżeli preferujemy dynię pieczoną można ją upiec w 180*C) Dokładnie umytą paprykę przekrawamy na pół, usuwamy z niej gniazdo nasienne oraz nasionka. Połówki papryki opalamy nad palnikiem lub w nagrzanym

Symfonia Smaków
Owsiane, wilgotne muffinki z wiśniowym środkiem 293

dżemu i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Foremki powinny być wypełnione co najmniej w 3/4 wysokości lub nawet trochę bardziej. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Pieczemy 25 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aż ładnie się zrumienią. Wszystko :) Prawda, że smakowite

Ratunku obiad
Zupa krem dyniowo- paprykowa 137

łyżka ajvaru 1 cebula 500 ml bulionu warzywnego   2 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek Dodatki: ser feta, tarty parmezan, kawałki pieczonej papryki, prażony słonecznik  Dynię pokroić na połówkę i wydrążyć ł nasiona, pokroić w kawałki. Umyte papryki pokroić i usunąć gniazda nasienne. Dynię, papryki wyłożyć na blachę piekarnika i piec około godziny(...)wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Zeszkloną cebulę włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać dynię (można obrać), paprykę (1-2 kawałki zachować do dekoracji), łyżeczkę pasty paprykowej i łyżkę ajvaru. Zmiksować dodając gorący bulion. Jeśli jeszcze trzeba doprawić.  Podawać z serem feta, parmezanem, słonecznikiem oraz kawałkami pieczonej papryki Smacznego

MarciochaKucharzy
Ciasto drożdżowo - dyniowe 157

Piekłam już ciasto drożdżowe z kruszonką i z owocami, tym razem upiekłam je z dodatkiem pestek dyni i musem dyniowym. Ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam je wszystkim. Składniki: 3 szklanki mąki 25 g świeżych drożdży ½ szklanki cukru 1 szklanka mleka 6 łyżek gęstego musu z dyni 90 ml oliwy z oliwek ¼ szklanki łuskanych pestek dyni Wykonanie: Mleko zagrzać. Przygotować zaczyn(...)rzadkie można dodać więcej mąki. Do ciasta dodać oliwę i pestki dyni, ciasto wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu żeby wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wysmarowanej oliwą, przykryć ścierką i zostawić by jeszcze raz wyrosło. Piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut, do suchego patyczka

Mama Gotuje
SŁODKO-SŁONE TARTALETKI Z DYNIĄ 131

gości. W dodatku jest zupełnie prosta i jej przygotowanie nie zabierze Wam dużo czasu. A zatem spróbujcie i napiszcie, jak Wam smakowały moje tartaletki z dynią.   Dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 30   min. ● 1 opakowanie ciasta francuskiego* ● 300 g dyni (zważonej po oczyszczeniu) ● 50 g cukru ● 2 łyżki miodu (najlepiej akacjowego) ● 30 g masła(...)prostokąty (lub kwadraty) o wymiarach około 10 cm x 8 cm (lub nieco większe). Ponakłuwaj je widelcem na całej powierzchni i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż na nich podsmażoną dynię i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Posyp z wierzchu posiekanymi orzeszkami ziemnymi i drobno posiekanym szczypiorkiem. Podawaj na ciepło albo lekko przestudzone. *Najlepiej prostokątnego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ZUPA KREM Z DYNI HAKKAIDO Z ZIARNAMI I PESTKAMI. 204

były konieczne! Wyszło wyśmienicie i... bardzo rozgrzewająco. Ale, że piękny odcień pomarańczy trzeba lekko zakłócić by oczy miały więcej do podziwiania - zaserwowałyśmy ją z ziarnami "Piekło niebo" i z pestkami dyni polskiej ciemnozielonej.SKŁADNIKI:- wywar mięsno warzywny (rosół) przecedzony 3 szklanki- ziemniaki 2- marchew 1 duża lub 2-3 małe- cebula 4-5- dynia hakkaido 1 średnia- serek mascarpone(...)200g- pieprz czarny, do smaku.- domowa vegeta- 2-3 łyżki masłaPodawane z:- "Piekło Niebo" od Ziarenkowo- Pestki Polskiej Dyni Ciemnozielonej od FresanoWYKONANIE:Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, gotujemy, gdy będą prawie miękkie dorzucamy pokrojoną cebulę i dynię i gotujemy do miękkości. Doprawiamy pieprzem, przyprawą warzywną i blendujemy. Na koniec zabielamy serkiem mascarpone, dodajemy masło i gotowe

Wypisz Wymaluj
Dyniowe ciasteczka ze słonecznikiem 128

przeraża, bo nigdy nie zjeżdżałam! Mam nadzieję, że się nie połamię :) i jednak mimo wszystko trochę odpocznę. Przygotowałam dziś dla Was zdrowe ciasteczka. Dlaczego zdrowe? Bo z pestkami dyni i ziarnem słonecznika! Są przepyszne! Gorąco polecam ( dużo lepsze niż takie sklepowe), warto spróbować! :)"Składniki:200 g masła3/4 szklank brązowego cukru 2 jajka400 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaduże opakowanie(...)ciasteczka i układamy blisko siebie ( ciastka nie rosną zbyt mocno) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy (lekko wciskając) pestkami z dyni i słonecznika, następne ponownie smarujemy jajkiem i pieczemy około 13 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.Smacznego i zdrowego

Słodkie Przyjemności
Hummus dyniowy 168

pieprz, pieprz cayenne   Wykonanie: Dynię obieramy i  kroimy w kostkę i pieczemy w 180 stopniach w piekarniku.  Po około 15 minutach dodajemy ząbki czosnku i pieczemy razem, aż dynia będzie miękka (jeszcze przez około 15 - 25 minut).  Studzimy dynię. Sezam prażymy na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia.  Następnie miksujemy go dodają po chwili oliwę

Sto kolorów kuchni