dynia pieczona - 1757 przepisów (strona:30/118)

Piernik z dynią 143

Przeglądałam blog-Zufikowo i natknęłam się na przepis na piernik z dodatkiem dyni. Postanowiłam sprawdzić w praktyce jak to ciasto smakuje i po raz kolejny Zuzka mnie nie zawiodła. Ciasto jest puszyste, pięknie wyrasta i nieziemsko smakuje. Po mimo zmniejszonej ilości cukru i tak jest bardzo słodkie i to jedyny minus (pominąć posypanie ciasta kakao z cukrem pudrem :D) Zuziu(...)sody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka przyprawy do piernika 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni Dodatkowo: 2 łyżeczki kakao 2 płaskie łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Mąkę, sodę,sól, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika mieszam razem w jednej misce. Jajka, cukier, olej i mleko i puree z dyni mieszam widelcem w drugiej

Ciasteczkowy Potwór
babeczki francuskie z dynią i galaretką... 126

biedronki wykrawać szklanką krążki wyszło mi 17 sztuk wkładać je do foremek silikonowych 7x4 cm do każdej foremki wkładać czubatą łyżkę nadzienia np. dżem, konfitura - ja dałam dynię galaretkową - przepis jest TUTAJ piec w 200C około 30 minut galaretkę agrestową rozpuścić w 400 ml gorącej wody na wystudzone babeczki nakładać tężejącą galaretkę schować do lodówki na 3 godziny smacznie chrupiące

W Mojej Kuchni Lubię
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 97

wyjątkowo łatwa i szybka do przygotowania. Dzięki dodatkowi imbiru, czosnku i cynamonu doskonale rozgrzewa w jesienne chłodne dni. Poza sezonem można pominąć dodatek dyni lub zastąpić ją mrożoną kukurydzą albo czerwoną fasolą. Pikantna zupa z pieczonych warzyw znana jest chyba pod każdą szerokością geograficzną, choć w zależności od regionu różni się składem i przyprawami. W Maroku zamiast wymienionych(...)Pikantna zupa z pieczonych warzyw Przygotowanie Nagrzać piekarnik do 180 °C (termoobieg). Warzywa obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, seler, dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew, pietruszkę i dynię umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać kuminem, wymieszać,  skropić olejem (opcjonalnie można też polać miodem) i wstawić do piekarnika na około 30 minut

Cztery Fajery
Placuszki dyniowe 133

Szybkie i łatwe do przygotowania   Dyniowe pankejki z masłem orzechowym , polecają się na śniadanie ,deser, lub kolację. Potrzebujemy 200 g puree z dyni 2 łyżki jogurtu 2 jajka M 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka miodu (lub 2 łyżki cukru) 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy(...)piernika lub cynamonu 2 łyżki oleju Masło orzechowe Dynię kroimy  w drobną kostkę smażymy do miękkości na suchej patelni, następnie blendujemy. Odmierzamy 200g dyni dodajemy jajka,jogurt,olej mieszamy ,wsypujemy mąkę,proszek do pieczenia,przyprawę i szczyptę soli i ponownie wszystko ze sobą mieszamy. Nakładamy porcję ciasta łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy placuszki na małym ogniu

Andzia Pichci
Cucurbita pepo, czyli dynia zwyczajna na deser 128

łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki lodowatej wody 125 g masła zimnego pokroić w kawałki Wszystkie składniki  zagnieść, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki. Masa: 1/2 dyni obrać, pokroić w kawałeczki, wyłożyć na blaszce i włożyć na 30 min do piekarnika. Zapiekać w 190 st. Wystudzić. Ostudzoną dynię zmiksować blenderem(...)cynamonu szczypta gałki muszkatołowej starta skórka z cytryny Po tym, jak podpiekliśmy dynię, podpiekamy ciasto przez ok 15-20 minut. Składniki miksujemy, na końcu dodajemy zmiksowaną dynię. Wykładamy na kruchy, wcześniej podpieczony, spód. Pieczemy dalej przez ok. 60 minut w temperaturze 180 st.  Ciasto po zmieszaniu jest dosyć rzadkie. Ale tężeje w czasie pieczenia. Smacznego

Kuchnia smaków
Absolutna dynioza 150

dodajemy wymieszane suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką- masa wydaje się gęsta, ale po dłuższym mieszaniu całą mąkę udaje się wmieszać. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy 55 minut do suchego dźgulca. Sama dynia, bez dodatków Piękny jesienny kolor masy Masa jest dość gęsta Gotowe! Można je jeść na ciepło- wtedy bardziej czuć smak dyni, można ukryć i zjeść następnego

les mirabelles
Tarta na słodko z dyni, batata i mascarpone 178

idealnie kremowa, lekko słodka, wyjątkowa.  Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm: ciasto: 300 g mąki krupczatki, 150 g zimnej margaryny do pieczenia, 1 jajko, szczypta soli, masa: ok. 1 kg dyni piżmowej, 1 batat, ok. 0,5 kg, 250 ml wody, 1 łyżka cukru brązowego, szczypta soli, 2 jajka, 250 g serka mascarpone, ok. 4 łyżki(...)pieczemy ok. 15 min. Rada: żeby dwa razy nie włączać piekarnika, przygotowujemy sobie ciasto i jak już mamy przestudzone warzywa, to możemy je piec. W tym czasie przygotowujemy masę, którą przekładamy na lekko przestudzone ciasto. Masa: Dynię i ziemniaka obieramy (z dyni wydrążamy miąższ z pestkami), kroimy w niewielką kostkę. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy sól, cukier, przykrywamy pokrywką i gotujemy

Moniki Smakołyki
PUREE Z DYNI. 170

świetną bazę, nadaje się do różnych zastosowań. Ciasta, desery, dania wytrawne, słodkie.. Czego tylko dusza zapragnie! PUREE Z DYNI. Dynię przekrawam na pół, usuwam wszystkie pestki. Kroję na mniejsze kawałki, ale ważne, by były tej samej wielkości, czas pieczenia jest jeden, a różne wielkości nie zapewnią równego podpieczenia. Skórę zostawiam(...)przygotowaną dynię układam skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie solę, nie skrapiam oliwą - ma to być wyłącznie mus naturalny. Blachę z dynią wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.  Piekę ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości kawałków. Najlepiej jest sprawdzić widelcem, czy miąższ jest już miękki, wręcz rozpadający się. Kiedy już dynia jest

W kuchni Karmel-itki
Pieczone placki ziemniaczano-dyniowe 164

Przez ostatni tydzień byłam skazana na monotonne posiłki przygotowywane przez innych. Przyznam, że zatęskniłam za wyrazistymi smakami i różnorodnymi potrawami. Stąd pomysł na pieczone placki, do których zużyłam ostatnią dynię. Placki mogą być samodzielnym daniem. Za mną jednak od dawna chodził smak suszonych grzybów, więc plackom towarzyszył sos grzybowy. Składniki (na 4 placki): 360 g dyni (masa po obraniu(...)dużych oczkach. Ziemniaki zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach lub na tarce z zadziorami. Do dyni i ziemniaków dodać jajka, mąkę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i majeranek. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem do smażenia. Olej do smażenia można pominąć, jednak polecam go użyć, bo jest dobrym

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa krem z pieczonej dyni, brokuła i pora 97

gałki muszkatołowej 8 kromek bułki wrocławskiej 1 łyżka masła Przygotowanie: Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastr y. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim  pokrojoną dynię, skropić  oliwą,  posypać solą i tymiankiem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z  termoobiegiem na około 20-25 minut

Gosia gotuje
Lasagne z bakłażanem i sosem z dyni! 221

śmietankowy - chili świeże - 1 szalotka - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 7 małych oscypków wędzonych Wykonanie: - posiekaj cebulę- szalotkę i czosnek, zeszklij na maśle - dynię kroimy ze skórą, usuwamy pestki, pieczemy w piekarniku przez 45 minut. - miąższ oddzielamy od skórki - w dużej misce zmiksuj miąższ z dyni, podsmażoną cebulkę i czosnkiem, serek śmietankowy, jajka, dodaj posiekane chili - bakłażan

SMYKWKUCHNI
CHLEB PYTLOWY NA ZAKWASIE Z PESTKAMI DYNI - wspólne pieczenie 167

Dzisiejszy chleb, który piekłam w ramach wspólnego pieczenia, to pyszny żytni chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni. Muszę przyznać, że dawno nie jadłam tak dobrego żytniego chleba!  Jako, że mój zakwas ma dopiero kilka dni, dodałam trochę drożdży, kulkę wielkości małej wiśni. Dziękuję Ani za zaproszenie do wspólnego pieczenia oraz Małgosi za wybór dzisiejszego wypieku :)   CHLEB PYTLOWY(...)dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać. Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę w piekarniku) na ok. 2,5 do 3 godzin. Piec z parą ok. 20 minut

Posadzone i zjedzone
Czekoladowe babeczki dyniowe 129

tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki mleka 3 łyżki miodu 3 łyżki masła Na samym początku przygotowujemy mus z dyni - dynię kroimy w paski i wkładamy na około 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie(...)misce miksujemy mleko z miodem. Dodajemy roztopioną gorzką czekoladę z masłem i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Cały czas miksując dodajemy mus z dyni i powoli, łyżka po łyżce wsypujemy suche składniki. Przelewamy do formy na muffinki i pieczemy około 25-35 minut w temperaturze 190 stopni, do suchego patyczka. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
CIASTO DYNIOWE – NAJLEPSZE I NAJŁATWIEJSZE! 178

nogami, by już spróbować kawałeczek!Polecam!SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 1 szkl* cukier – 0,5 szkl* proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka* cynamon – 1 czubata łyżeczka* sól – 1 szczypta* jajko – 2 większe lub 3 małe* dynia ( rozgotowana na mus ) – 3/4 szkl* olej(...)szklSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Dynię obieramy , kroimy w drobną kosteczkę, wkładamy do garnka , podlewamy odrobiną wody i rozgotowujemy na mus.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem.Dodajemy jajka, mus z dyni i olej – wszystko razem dokładnie miksujemy.Ciasto wylewamy do formy ( ja zrobiłam w formie na babę , Wy możecie śmiało użyc do tego zwykłej kwadratowej formy

Ostra na Słodko
zupa krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego 81

łyżeczka curry szczypta cynamonu 2 łyżeczki imbiru sól, pieprz do smaku 1,5 – 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 4 łyżki mleczka kokosowego garść płatków migdałów Dzielimy dynię na kawałki, usuwamy pestki i włókna. Pieczemy w piekarniku w 180 C, aż zmięknie ( ok 40 min). Gdy dynia przestygnie zdejmujemy skórę. Miąsz miksujemy w robocie kuchennym, aż uzyskamy konsystencję puree. Przekładamy do bulionu

noteskulinarnyfiga