szklanki sól dodatkowo 1 łyżka masła 2 plastry boczku wędzonego parmezan w płatkach wykonanie: Dynie kroimy na kawałki, pozbawiamy ją pestek i łupiny. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do miękkości. Upieczona dynie miksujemy na puree blenderem. W tym czasie gotujemy ziemniaki, odsączamy z wody, przepuszczamy przez praskę. Łączymy dynie z ziemniakami, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i około 0,5 szklanki
Przysmaki Karolkiwprost promieniuje radością i smakiem. Pojawia się i znika, a naprawdę warto ją pokochać. Można z niej zrobić wszystko, od zupy do ciasta. Możemy ją piec, gotować, robić dżemy i marynaty. Suszone pestki dyni są lubianą przegryzką i dodatkiem do potraw. Dynie "zimowe" należy obrać z twardej skórki i tu przyda się silna ,męska ręka. Dynie "letnie" możemy jadać(...)skórką. Polecam młodą dynię Hokkaido o przyjemnym, kasztanowym smaku. Polecam też, mało rozpowszechniony patison, zwany dynią talerzową. Zielone i żółte miniaturowe patisony są bardzo wdzięcznym materiałem w kuchni. Owoce patisonów można przyrządzać ze skórką, podobnie jak cukinię i najlepiej smakują faszerowane.Dynia jest znakomitym źródłem beta-karotenu, witaminy C, B, a także K, Ca i Fe. Patison z grzybami
Kulinarny karnet ChristopheraSytuacja się zmieniła kilka lat temu, gdy dostaliśmy dość dużo dyni od znajomych. Wtedy zrobiłam moją pierwszą zupę dyniową , później placki z dyni (które są po prostu rewelacyjne!) no, a w tym roku zaczęłam piec ciasta. Przepis jest bardzo prosty, a składniki nie są wyszukane. Ciasto ma bardzo fajny smaczek, przypomina troszeczkę ciasto marchewkowe :) Składniki: ½ kg dyni (obranej) 120g margaryny(...)wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie odlewamy wodę i gotujemy dynię do miękkości, przez jeszcze około 5 minut, co pewien czas mieszając aż powstanie jednolita papka. Garnek z dynią zdejmujemy z ognia, dodajemy tłuszcz i mieszamy łyżką lub widelcem aż się rozpuści. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka i na koniec stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Dobrze wymieszane ciasto
Smakowy Rajmasła orzechowego 2 łyżki naturalnego kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju kokosowego 1,5 łyżeczki cynamonu sok z cytryny mąka do podsypywania Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wydrążamy gniazda nasienne i pieczemy do miękkości w 180 stopniach C. Ostudzoną blendujemy na gładkie puree. Płatki jaglane zalewamy ciepłą wodą, dodajemy 2 szklanki puree z dyni, masło orzechowe(...)mnie tortownica o średnicy 14cm), podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie na podpieczony spód wylewamy masę "dyniowo-sernikową" i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy kolejne 30-35 minut. Ostudzone ciasto podajemy ze stratą gorzką czekoladą. Smacznego! 🎃 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Elliegóry pestkami dyni, z dodatkiem twarogu. Składniki 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju pestki dyni do posypania Sposób przygotowania Drożdże i cukier dać do miseczki, zalać ciepłym mlekiem, wieszać i odstawić na 10 min. Mąkę wymieszać z solą, olejem i powoli wlać rozdrobnione drożdże. Wyrabiać(...)Uformować kulę i dać do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odrywać kawałki z ciasta i formować bułeczki, posypać z góry pestkami dyni. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec
pink envelopepieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 20 min. Wyjmujemy wysypujemy groch/fasolę/kulki (uwaga baaardzo gorące!) zdejmujemy papier i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut aż nabierze złocistego koloru. Wyjąć i ostudzić. (Najlepiej upiec spód dzień wcześniej). 2. Dynię pokroić(...)kawałki (u mnie dynia piżmowa butternut ) Ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem, skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 50 minut -do momentu aż będzie miękka. Przestudzić i odkroić skórkę. (Najlepiej upiec dynię dzień wcześniej). 3. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju aż będzie miękka. Przestudzić.Na upieczony spód tarty
UgotujmyTo.plmąki kukurydzianej 150 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 100 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 30 g ziaren dyni 125 g mozzarelli 50 g liści botwinki Mozzarellę pokroić w koskę, botwinkę posiekać. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą(...)solą i pieprzem. Jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem i olejem. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Dodać ser, botwinkę i pestki dyni, połączyć. Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 35-45 minut, do suchego patyczka. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Aktualnie sezon na szparagi w pełni, więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzemałe opakowanie) 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 - 1 1/2 szklanki mąki ( opcjonalnie) marmolada- ja użyłam dżemu z malin oraz z dyni Wykonanie: Płatki ryżowe, jajka, cukier, wiórki, masło i proszek do pieczenia miksuję. W razie potrzeby dosypuję mąkę i ponownie miksuję. Łyżeczką do herbaty nabieram niewielkie porcje ciasta i i mokrymi rękoma formuję kuleczki
Ciasteczkowy Potwórpaski (może być ze skórą), wkładamy do żaroodpornego naczynia i dokładnie przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy tak około 45 minut. Po tym czasie chwilę studzimy dynię, pozbawiamy ją skóry i kroimy w drobną kostkę. Miksujemy na gładką masę. Składniki: 2 szklanki puree dyniowego 2 jaja 1 i 1/2 szklanki kefiru (może być
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pokrojoną papryczkę. -Przykryć pozostałą kaszą. Wierzch posypać migdałami , skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. Piec ok. 25-30minut. Gryczane muffiny z brokułem, dynią, zółtym serem i orzeszkami piniowymi
Zakamarki mojej kuchniszczycie swojej listy top deserów stworzonych przez żonkę. Muffiny dyniowo-orzechowe 1 1/2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szkl. dyni 1/3 szkl. oleju 2 jajka 1 1/4 szkl. cukru 3/4 szkl. siekanych orzechów Piekarnik rozgrzać do 180 C. W jednej(...)napełnić ciastem, a wierzch posypać siekanymi orzechami. Z podanej ilości ciasta udało mi się upiec 15 muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Smacznego! Dzisiejszy odcinek sponsorowany przez Festiwal Dyni
Przepysznik - BLW i nie tylkocukru szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera na sernik 150 g puree z dyni 30 g budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 100 g białej czekolady 4 łyżki cukru kokosowego lub zwykłego Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz masło pokrojone na małe kawałki. Całość szybko zagnieć. Gotowe ciasto owiń folią, wstaw(...)składników. Nie miksuj zbyt długo, ponieważ niepotrzebnie napowietrza to masę serową. Gotową masę przelej na podpieczony spód. Sernik piecz ok. 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu zostaw w piekarniku do przestygnięcia. Smacznego Zobacz więcej – przepisy z dynią Artykuł Sernik dyniowy pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnidowolna ilość dyni Wykonanie: - dynię umyć, oczyścić, przekroić - łyżką wydrążyć miękki środek wraz z pestkami - dynię pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki - kawałki dyni ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i piec w 180 stopniach do miękkości - w zależności od wielkości kawałków i rodzaju użytej dyni, może to trwać 30-40 minut, a nawet ponad
Smakołyki Berenikistronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na minimum 2 porcje: 1/2 szklanki nie ugotowanej kaszy bulgur 2 garści rukoli kilka truskawek Pieczone Bataty: 1 batat (słodki ziemniak) 3 łyżki pestek dyni 2 ząbki czosnku 1/2 średniej papryczki chili 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Winegret: 3 łyżki oliwy extra vergine(...)Posypałam czosnkiem i chili pokrojonymi w plasterki i pestkami dyni. Polałam wszystko oliwą wymieszaną z imbirem i wymieszałam wszystko dokładnie, aby olej ładnie pokrył każdą kosteczkę batata. Blachę wstawiłam do piekarnika i piekłam w temperaturze 220 stopni 10 minut, w połowie czasu przemieszałam bataty. W czasie, w którym bataty się piekły zajęłam się winegretem. Do małej miseczki wlałam oliwę, syrop
Blondynka GotujeDzisiaj Halloween albo jak kto woli Dziady;) Przyznam szczerze, że w planie na ten dzień były mini serniczki w kształcie dyń jednak moja nowa foremka postanowiła się odkształcić podczas pieczenia więc niestety plan legł w gruzach...Swoją drogą spotkaliście się z taką sytuacją, żeby forma silikonowa przeznaczona do pieczenia odkształciła się własnie podczas pieczenia? No ale nic.. Masa(...)serowa była już przygotowana więc tak czy siak musiałam wykombinować coś innego. Niestety nie miałam w domu żadnych foremek które mogłyby udawać dynie więc wybór padł na gwiazdki(swoją drogą taki mało halloweenowy wzór);) Czekoladowe muffiny z serowym wnętrzem komponują się idealnie. Muffinka jest bardzo aromatyczna, mocno czekoladowa i wręcz rozpływająca się w ustach;) Coś idealnego dla miłośników czekolady
Krakowskie smaki Ani