dynia pieczona - 1757 przepisów (strona:63/118)

Uzależnienie - granola z ziarenkami 147

oszalałam na punkcie domowej granoli, wiedzą już chyba wszyscy. Jak tylko jedna się skończy, zaraz biegnę do kuchni piec kolejną. Zużycie płatków owsianych w naszym domu zdecydowanie wzrosło - owszem, lubię owsianki, ale często nie chce mi się ich gotować. A granolę wystarczy upiec raz, najczęściej wieczorem, żeby przez cały tydzień móc się cieszyć pysznymi śniadaniami. Czy może być coś lepszego(...)jeszcze nie robiliście domowej granoli - spróbujcie koniecznie. Uzależnienie gwarantowane. Pomarańczowa granola z ziarenkami Składniki: (na 2 l słój) 400 g płatków owsianych 35 g siemienia lnianego 70 g ziaren dyni 70 g ziaren słonecznika skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy 100 g miodu 2 łyżki oleju 75 g suszonych moreli 75 g suszonej żurawiny Płatki, siemię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak zrobić obiad na przeziębienie 198

łyżka)   Sposób przygotowania: Obierz ziemniaki i zalej je wrzątkiem. Posól je dopiero pod koniec gotowania. Oczyść dynię z pestek i pokrój na 2 cm paski. Cebulę pokrój na talarki i natrzyj ją oliwą. Ułóż wszystkie składniki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, po czym włóż do środka blachę i piecz przez 25 minut

Codogara
.1085. bułeczki na sobotę 165

VEGAN! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki gryczanej (lub innej dowolnej) ~1/3 łyżeczki gumy guar ~125g gęstego puree z dyni ~łyżka syropu klonowego (lub więcej do smaku) ~2-3 łyżki mleka roślinnego jeśli ciasto będzie za gęste ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia Mąkę, gumę guar i proszek mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Przekładamy masę do foremki (u mnie

breakfast of dreams
Kokosanki dyniowe 109

bloga " Ala piecze i gotuje " zainspirowała mnie do zrobienia swojej wersji kokosanek. Są to moje pierwsze kokosanki ale na pewno nie ostatnie. Dodałam do nich dynię i dalej będę kombinować z dodatkami aby nie były nudne. Teraz mamy sezon dyniowy więc takie kokosanki dyniowe są na czasie. A robi się je szybko i jest to świetny sposób

Ewa w kuchni
Puree z dyni 150

Składniki:1 kg dyni obranej i bez miąższuWykonanie:Dynie rozkroić, wyjąć miąższ i obrać. Następnie pokroić w kostkę i wyłożyć na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec naszą dyńkę ok. 30 minut. Czas może się trochę wydłużyć, albo skrócić. Zależy na jakie kawałki ja pokroicie. Wyjmujemy ją jak będzie miękka.Następnie zmiksować za pomocą blendera

Moje pyszne gotowanie
Czekoladowo-śliwkowe batony proteinowe 122

przygotowałam w formie o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.     Batony proteinowe: 200 g masła 250 g powideł śliwkowych 5 miarek białka czekoladowego ALE pół szklanki mleka 200 g płatków owsianych 25 g wiórek kokosowych 150 g ziaren słonecznika 100 g pestek dyni 200 g sezamu 200 g orzechów ziemnych bez soli 150 g rodzynek(...)suszone owoce mieszamy w misce i dodajemy białko. Wszystko mieszamy dokładnie i przesypujemy do garnka i mieszamy z masą maślano-mleczno-śliwkową. Mieszankę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 25 minut Po wyjęciu z piekarnika batony chwilę studzimy, ale jeszcze nieco ciepłe kroimy na kilkanaście cząstek. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.   Batony

Cooking Monster
Chrupiąca sałatka obiadowa z pestkami dyni 166

Chrupiąca sałatka obiadowa z pestkami dyni. Prosta i szybka w przygotowaniu, wykonana z małej ilości składników, pyszna. Bo cóż więcej chcieć od sałatki? Nam tyle wystarczy

Słodkie okruszki
Bułki pszenne 199

końca rozpakowane, myśli uciekają  jeszcze gdzieś daleko, a moja kuchnia pachnie już świeżo pieczonymi bułeczkami, które uprzyjemnią mi powrót do codzienności.Składniki:60 g masła300 g mąki pszennej10 g drożdży125 ml ciepłego mleka1 łyżka miodu1 roztrzepane jajko1/2 łyżeczki solido posypania: sezam, pestki dyni, słonecznikPrzygotowanie:Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny mleka robimy zaczyn, odstawiamy żeby drożdże zaczęły pracować(...)wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto, formujemy wałek i dzielimy na 6 części. Z każdej robimy bułkę. Układamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę smarujemy mlekiem i posypujemy nasionami. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 180  st. C. Pieczemy około 15-20 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Szybka pasta z awokado 200

Szybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszna owsianka z jogurtem i jagodami 272

cukrem ale u mnie taka propozycja podania owsianki nie przejdzie. Owsianka to wypas! Osobiście lubię owsiankę z pieczonymi gruszkami . Często posypuję owsianki nasionami i przyprawami. Owsianka z cynamonem lub posypana kardamonem jest bardzo smaczna. W sezonie dyniowym często gotuję owsiankę z dynią … Jest naprawdę wiele sposobów aby urozmaicić przepis na owsiankę. Owsianka z jogurtem i jagodami jest jednym

codojedzenia
Krem z pieczonej papryki. 196

świętach. Lodówka ujrzała światło :) czas zacząć gotować, po takim objedzeniu dziś coś lekkiego, pikantnego. Krem z pieczonej papryki,  co najlepiej lubię w zupach ....? Gdy mogę budować smak zupy, za każdym razem wystarczy dodać inny składnik np., gdybym dodała do tego dynię lub mleko kokosowe już mamy coś innego. Zwykła zupa nie musi być nudna i płaska w smaku

Basia w kuchni
Bułeczki gryczane z dynią i czarną porzeczką z soku jagodowego. 168

osuszamy). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40-60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pestki z dyni i porzeczkę i wyrabiamy. Formujemy małe bułeczki, nacinamy, posypujemy pestkami, które dociskamy lekko do powierzchni bułek. Odstawiamy na kilka minut, by ciasto odpoczęło. Pieczemy na papierze do pieczenia w 190 stopniach przez 16-18 minut. Bułeczki wyśmienicie będą nadawały się do słodkich

BaRepas
Po prostu granola :D 107

typu crunchy. Skłądniki: 500g płatków owsianych górskich 200g płatków żytnich 100g siemienia lnianego 100g sezamu 100g pestek dyni 100g pestek słonecznika ~6 łyżek płynnego miodu(można dodać jakieś przyprawy np. cynamon) Wszystkie składniki mieszamy i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mieszankę wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180*, na około 30 minut, często mieszając, aby się nie przypaliła

Kuchenny Skrawek Nieba
Zapraszam na dynie 147

około 3 minuty. Zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy i miksujemy na pure. Jajka wraz ze Śmietana ubijamy mikserem. Łączymy z dynią. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Masę przelewamy do naparowanych masłem foremek. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 35 minut w temperaturze 180°C, po 15 minutach zwiększmy temperaturę do 200°C. W połowie pieczenia każdą foremkę posypujemy

Przysmaki Karolki
SERNIK DYNIOWY. 170

DYNIOWY. ciasto: kostka margaryny 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 jajka 1 żółtko szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-dyniowa: 1 kg białego twarogu (niemielony) 2 pełne szklanki puree z dyni 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 budynie waniliowe (proszek) 350 g gęstej śmietany 18% Podane składniki na ciasto muszą być mocno schłodzone(...)puree z dyni. Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 3/4 szklanki cukru. Z pozostałą ilością cukru ucieram żółtka,  dodaję do sera z dynią i dokładnie miksuję. Wsypuję budynie waniliowe, łączę razem. Na samym końcu, delikatnie za pomocą szpatułki, łączę masę z pianą z białek. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.  3/4 ciasta przeznaczam

W kuchni Karmel-itki