dynia pieczona - 1757 przepisów (strona:64/118)

Razowy soda bread z ziarnami, bez drożdży (Soda bread integrale con semi, senza lievito) 130

irlandzkim chlebku na sodzie "soda bread", pieczonym bez dodatku drożdży, szybkim w przygotowaniu  i niezwykle smacznym.  Jeżeli macie ochotę na nieskomplikowany chleb,  polecam Wam mój dzisiejszy przepis;)  Do przygotowania chleba wykorzystałam m ą k ę  razow ą  i dodatek ziaren: sezamu, pestki dyni oraz słonecznika. Smacznego! SKŁADNIKI(...)razow ą  mieszamy z sod ą , następnie stopniowo wlewamy mleko z octem  jabłkowym. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy pestki dyni, pestki słonecznika oraz sezam i kontynuujemy wyrabianie ciasta przez kolejne 5 minut. **** INGREDIENTI In una ciotola mescolate il latte con l'aceto di mele e 1 cucchiaino di sale. In un'altra ciotola

La grande e la piccola cuoca
Jesienne chałki z dynią 204

wyrasta, a później pieczenie to cudowny rytuał. W domu pięknie pachnie, robi się jakoś tak przytulniej. Później siedzę na kanapie, owinięta w koc, na parapecie migocą płomienie świec, a ja zajadam się jeszcze ciepłym kawałeczkiem drożdżówki. Czy może być coś przyjemniejszego...?Dzisiaj mam dla Was cudownie jesienną chałkę. Ma niesamowicie optymistyczny, intensywny kolor za sprawą dyni, pięknie pachnie pomarańczami. Jest(...)gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować wałeczek, zapleść trzy chałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Mąkę przesiać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Wyrośnięte chałki posmarować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb bananowy 179

szklanki słonecznika Ćwierć szklanki dyni 1.5 szklanki mąki orkiszowej 0.5 szklanki mąki gryczanej 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki domowego kefiru (może być kupny oczywiście, kefir lub kwaśny jogurt jest potrzebny żeby zareagować z sodą) Szczypta cynamonu Wykonanie chlebka jest dziecinnie proste. Mieszany wszystkie składniki, przekładany do formy wyłożonej papierem. Wkładamy do pieca na 180 stopni na godzinę

Lubczyk i Wanilia
Wspólne gotowanie. I pieczenie. Chleb z cukinią 167

Nie dziwię się przepisom na ciasta z warzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z marchewką, z dynią, z ziemniakami czy nawet burakami. Pomysłów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Powrót do codzienności - chleb na poolish 159

świątecznym jedzeniu (trochę duńskim, trochę polskim) i sylwestrowych pysznościach, powoli wracam do normalności. Pisałam, że planuję wyhodować zakwas, to jednak zajmie mi nieco czasu, póki co piekę więc nieco mniej magiczny chleb, bo na drożdżach. Na bardzo małej ich ilości, bo na pół kilograma używam raptem sześciu gram. W chlebach na poolish zakochałam się od pierwszej próby(...)chrupiącą skórką i zwartym, sycącym miąższem. W takim chlebie dziury wyglądają niemal jak w zakwasowcach. Gwarantuję - jeśli raz spróbujecie, przepadniecie. Ten chleb smakuje wyjątkowo za sprawą chrupiących ziaren dyni i słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ma rewelacyjną strukturę, i smakuje wyśmienicie z samym masłem, ale także z wytrawnymi czy słodkimi dodatkami. Spróbujcie koniecznie - dajcie szansę chlebom na poolishChleb

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 297

misce umieść zaczyn, wsyp mąki. Wlej wodę z solą i wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto mikserem lub robotem. Całkowity czas mieszania wynosi około 10 minut. Dodaj do ciasta nasiona dyni i czarnuszkę. Mieszaj na najwolniejszych obrotach dopóty, dopóki nasiona nie rozmieszczą się równomiernie w cieście chlebowym. Uformuj z ciasta kulę i włóż ją do natłuszonej miski. Odstaw ciasto do przefermentowania(...)Kontynuuj pieczenie około 25 minut. Na 2 - 3 minuty przed końcem pieczenia przełącz piekarnik na dolną grzałkę, aby spody chlebów ładnie się przyrumieniły. Upieczony chleb wyjmij go z foremek i całkowicie ostudź na kratce. Chleb w rabacie Chleb pszenny razowy, z ziarnami dyni i czarnuszki, wśród kwiatków Chleb i trzy kromki na zielonym tle „Wyprószone” maką słoneczko na grzbiecie chleba

Grahamka, weka i kajzerka
Poniedziałkowy "fit" - Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem 150

Pestki granatu dodają tej kompozycji smakowej świeżości, ale nie są obowiązkowym akcentem. Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem SKŁADNIKI: (na krem:) 1 kg dyni bez skórki 1 szklanka mleka bulion warzywny (rosół) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 op serka kremowego Arla Apetina z czosnkiem i ziołami 5 pomidorów suszonych z oleju 1/4 granatu(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe ptyśki (wielkość mniej więcej orzecha włoskiego). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu aż ptysie nabiorą złotego koloru (trwało to u mnie niespełna 20 minut). Ostudzone ptysiaki przekrawamy na pół i do środka nakładamy serek.  PRZYGOTOWANIE kremu: Obraną dynię kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dolewamy mleko a następnie uzupełniamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Stromboli, czyli zawijana pizza 158

olejem i posyp ziołami włoskimi. Piecz ok. 40 min (w temp. 180 stopni) .   Przed pieczeniem wierzch możesz posmarować rozmąconym jajkiem, wtedy pizza będzie mieć ładniejszy bardziej rumiany wygląd.   Jeśli chcesz, po wierzchu posyp… sezamem, ulubionymi suszonymi ziołami, ziarnami słonecznika lub dyni.             A na deser polecam… – Trufle kokosowe z mascarpone

Kulinarne S.O.S.
Kurczak z Langwedocji 117

mięsa i zalewamy zalewą pozostałą po marynowaniu udek . Dokładamy pokrojoną w plasterki marchew , seler naciowy , oraz dynię pokrojoną w kostkę . Doprawiamy brązowym cukrem , solą i pieprzem do smaku . Zakrywamy szczelnie pokrywką i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 C , góra i dół . Pieczemy około godziny , jeśli kurczak był kupny , 2 godziny , jeśli używamy prawdziwego wiejskiego , własnego chowu kurczaka . Oczywiście mój

Ogrodnik w podróży
Sałatka z pieczonych warzyw i fety 146

rzepakowy (kilka łyżek) Buraki, ziemniaki, marchewki obrać, pokroić wzdłuż w paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Dynię obrać, usunąć miąższ, pokroić w cienkie plasterki. Oliwki przekroić na pół. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać olej, przyprawy, dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać fetą. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut. W trakcie pieczenia, chociaż 2 razy przemieszać warzywa w naczyniu

Corner With Recipes
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 144

pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana

Tradycyjna Kuchnia
CHLEB BEZ MĄKI 155

wypieku chleba.  W mieszance tej znalazły się: *nasiona sezamu *pestki słonecznika *siemię lniane *pestki dyni Aby przygotować chleb do 1/2 kg mieszanki ziaren wystarczyło dodać 4 jajka, 50 ml oliwy i płaską łyżeczkę soli. Wszystko razem mieszamy, przekładamy do formy, pieczemy ok 50 minut. Po wystudzeniu kroimy przepyszny chleb.Jak dla mnie zasmakował bardzo. Pełen ziaren, taki jak lubię

Z Majeczką w kuchni
Królowa jesieni - dynia, tym razem w tarcie 111

Dynię przesmażamy, by pozbyć się z niej wody, następnie na formie z ciastem układamy naprzemiennie warstwy dyni, cukinii, pomidorów z wydrążonymi gniazdami nasiennymi i sera feta. Kolejna warstwa: Wierzch tarty polewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem i przyprawami, ja użyłam pieprzu, bazylii, koperku. Pieczemy w temperaturze 180 - 200 stopni przez ok godzinę. Tarta jak niemal każdy inny wypiek tego rodzaju doskonale

Taste Of My Day
Piernik marchewkowy 172

tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 - 60 minut, aż do suchego patyczka.Ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na blachę o wymiarach 25 x 40 cm.Szklanka = 250 ml.Marchewki można zastąpić 2 szklankami dyni startej na tarce o dużych oczkach.2 szklanki

Gospodyni Miejska
Sernik dyniowy bez cukru (z żurawiną i polewą z białej czekolady) 198

jeszcze trochę masła. UWAGA! Trzeba też uważać aby masła nie było za dużo bo podczas pieczenia nam się całe wytopi i po papierze do pieczenia sobie z formy będzie wypływać i wszystko nam utłuści. Formę, w której robimy sernik wykładamy na dole papierem do pieczenia i na to wykładamy herbatniki i ugniatamy  robiąc "boczki" - tzn. ugniatamy też herbatniki(...)blachę. (Ważne jest aby forma, w której pieczemy sernik była mniejsza od formy, do której potem to wstawiamy. Musi ona swobodnie stać, nie kołysać się na boki i nie przewracać) Wstawiamy obydwie blachy do piekarnika i do dolnej wlewamy wodę (ile się da) Od razu przekręcamy piekarnik na 150 stopni i pieczemy w ten sposób przez 1 godzinę

Jedzeniomania

Proponowane wyszukiwania