drożdżowe - 16813 przepisów (strona:357/1121)

Drożdżówki z truskawkami i budyniem 160

Jakiś czas temu piekłam ciasto drożdżowe z budyniem i truskawkami, było pyszne. Postanowiłam więc spróbować, jak smakują drożdżówki w podobnym wydaniu:) I... smakują, oj smakują:) Polecam. Przepis znaleziony w internecie dawno temu. Niestety, nie pamiętam źródła:( Składniki na ciasto: 250 ml mleka; 1 jajko; 500 g mąki pszennej; 60 g cukru kryształu; 100 g masła; 50 g drożdży; szczypta soli

In my kitchen
Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka 197

Symbolem Wielkanocy we Włoszech nie są jajka, lecz gołębica, jako symbol pokoju i baranek. Dlatego p ieczone jagnię i Colomba, słynne drożdżowe ciasto w kształcie lecącej gołębicy, to najbardziej typowe włoskie, wielkanocne przysmaki. Oczywiście każdy region Włoch szczyci się swoimi potrawami i związanymi z nimi tradycjami. Jedną z nich jest wplatanie i zapiekanie surowego jajka, symbolu nowego życia, na słodkim(...)ciasta. Scarcelle można dowolnie dekorować, ważne, aby bylo kolorowo i wiosennie. Piecze się je z reguły z ciasta kruchego, z dodatkiem oliwy z oliwek i mleka, lub z ciasta drożdżowego, które można dowolnie wzbogacać: owocami kandyzowanymi, groszkiem czekoladowym, czy orzechami. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła w oryginalnym przepisie. Miałam do wykorzystania paczuszkę mączki migdałowej, zatem moje scarcelle miały

Mia Cucina Sofieta
Pizza kebab na szybkim cieście drożdżowym 113

Długi czas ‚rośnięcia’ ciasta drożdżowego zawsze mnie zniechęcał. Pewnego wieczoru Betka uświadomiła mnie, że można takie ciasto zrobić momentalnie! I faktycznie, przygotowanie tej pizzy jest niesamowicie szybkie i proste Ciasto bardzo polecam! Składniki oczywiście można dobrać według własnych upodobań Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi(...)rozkładamy cebulę pokrojoną w talarki. Wieńczymy zółtym serem i przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie upieczone od spodu. Smacznego! Post Pizza kebab na szybkim cieście drożdżowym pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Rolada makowa idealna na Wielkanoc, jak i do codziennej kawy lub herbaty 203

Święta już pukają do drzwi. Dziś przepis na pyszny, mięciutki makowiec w formie drożdżowej rolady. Ta rolada jest idealna na wielkanocny stół, jak i do codziennej kawy lub herbaty. Ze względu na brak czasu makowiec przełożony jest gotową masą makową. Ale oczywiście jeśli wolicie możecie wykorzystać swój przepis na mak. Życzę smacznego. Z podanego przepisu wychodzą dwie duże rolady(...)makowe. Polana delikatnym lukrem... rozpływa się w ustach Składniki: 3 1/2 szklanki mąki pszennej (do wypieków drożdżowych) 25 g świeżych drożdży + 1/4 szklanki ciepłej wody do rozrobienia + łyżeczka cukru 1/2 szklanki drobnego cukru 1 jajko 3 łyżki oleju oliwa z oliwek do posmarowania papieru o pieczenia (delikatnie) gotowa masa makowa (1 puszka), bądź masa domowej roboty Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy

Słodkie okruszki
Cynamonowa, drożdżowa korona 100

Uwielbiam wszystko co cynamonowe, musiałam upiec i...jestem zachwycona! Ciasto jest przepyszne i mega cynamonowe! W całym domu roznosił się apetyczny zapach cynamonu i drożdżowego ciasta. Polecam, szczególnie na zimniejszy poranek z kubkiem gorącej kawy z mlekiem. 'cynamonowa korona' Składniki: - 2 szklanki mąki - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 szklanki letniego mleka - 1 opakowanie suchych drożdży - 200g masła - 1 żółtko(...)łyżką cukru i mąki. Odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły działać. 100g masła rozpuścić i lekko przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, żółtko, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto, uformować kulkę i wsadzić do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1h, do podwojenia objętości. W międzyczasie, roztopić pozostałe 100g masła. Stół/stolnic

CookYourself
Racuchy drożdżowe 110

wiele lat temu. Dzisiaj powróciłam do nich, zupełnie przez przypadek. Ahhh miło jest tak sobie przypomnieć taki smak.  U mnie koniecznie z cukrem pudrem. A u Was? 'racuchy drożdżowe' Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 5 g świeżych drożdży - 250 ml mleka - 2 jajka - 1 łyżka cukru (może być cukier puder) - szczypta soli - 1 litr oleju do smażenia Drożdże rozrobić(...)pół szklance ciepłego mleka, z cukrem i 1 łyżką mąki na zaczyn. Odstawić, żeby "ruszyły" (ok.10-15 min). Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, pozostałe mleko, sól i drożdżowy zaczyn. Całość energicznie ubić trzepaczką, do uzyskania gęstego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min.1 godzinę (do podwojenia ilości). Do wysokiego i szerokiego garnka wlać olej i podgrzać. Dwie łyżki

CookYourself
Drożdżowe ślimaczki z pieczarkami 225

Uwielbiam pieczarki! Najchętniej dodawałabym je do wszystkiego. Dzisiejszy przepis na drożdżowe ślimaczki z pieczarkami, idealnie sprawdzi się na "domówkę" czy jako przystawka do obiadu - np. do czerwonego barszczyku. Smakują wyśmienicie, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam! Z podanego przepisu wychodzi sporo ślimaczków, więc możemy śmiało je zamrażać (o ile Wam coś zostanie ;) - u nas kilka zostało pochłoniętych, zaraz(...)wyjęciu z piekarnika, czym później odpokutował mój Mąż :( Nikt by się nie oparł, skoro zapach i smak był obłędny? ;)). 'drożdżowe ślimaczki z pieczarkami' Składniki: * ciasto: - 2 szklanki mąki - 30g świeżych drożdży - 2 jajka - 0,5 szklanki mleka - 3 łyżki oleju - 0,5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru * farsz: - 1 kg pieczarek - 100g żółtego sera - 2 jajka - S&P Kamis

CookYourself
Drożdżowa babka zaparzana 134

Kolejna propozycja na wielkanocną babkę. Tym razem przepis na drożdżową babkę zaparzaną. Co tu dużo mówić - jest pyszna! Miękka, puszysta i pięknie żółta, ponieważ jest na samych żółtkach. Teraz wiem, że na Wielkanoc upiekę z podwójnej porcji! Przepis na małą formę na babkę. 'drożdżowa babka zaparzana' Składniki: - 250g mąki pszennej - 30g świeżych drożdży - 80g masła - 3/4 szklanki mleka - 4 żółtka

CookYourself
Ciasto drożdżowe 116

Może nie jest tak pyszne jak drożdżowiec mojej Babci, ale smak ma podobny. Obiecuję, że jak dojdę do perfekcji i w końcu uda mi się upiec drożdżowe ciasto takie jak piekła moja Babcia, podzielę się z Wami przepisem. Podczas pieczenia w domu unosił się tak boski zapach, że myślałam, że zjem ciasto przez okienko od piekarnika ;) Ahhh ta kruszonka :) 'ciasto(...)drożdżowe' Składniki: - 6 szklanek mąki pszennej + 2-3 łyżki na kruszonkę - 4 jajka - 1-1,5 szklanki cukru + 2-3 łyżki na kruszonkę - 200g masła + 100g na kruszonkę (zimnego masła) - 60g świeżych drożdży - 1,5 szklanki ciepłego mleka Z mleka, 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i drożdży zrobić zaczyn i odstawić, aby "ruszył". Do miski przesiać mąkę, dodać cukier

CookYourself
Dożdżowe ślimaczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem cheddar 168

Bułeczki są przepyszne! Do tego ten lekko przypieczony ser na wierzchu i te śliczne zielone paseczki! Mniam! Idealna przekąska do piwa, czy nawet na śniadanie. Przepis na samo ciasto drożdżowe, pochodzi z przepisu na nocne bułeczki ( klik ). Pracy przy tych ślimaczkach nie jest za wiele, więc warto wypróbować. Kombinacji smaku nadzienia są jest mnóstwo. Dzisiaj wersja zielona :) 'drożdżowe ślimaczki

CookYourself
Colomba wielkanocna w wersji uproszczonej 174

Colomba to włoskie  wielkanocne  ciasto drożdżowe o kształcie  gołębicy  / zobacz / Moja colomba ma tylko kształt gołębicy, a zastąpi tym razem tradycyjną  świąteczną babkę ucieraną. Zamiast ciasta drożdzowego przygotowałam  ciasto ucierane i  upiekłam je  w foremce ,w której tradycyjnie wypieka się  wielkanocna colombę. Bakaliowe , pachnące migdałami i pomarańczami  ciasto ucierane może(...)powodzeniem zastąpić pracochłonne  oryginalne ciasto drożdżowe. Składniki : /w temp. pokojowej/ 200 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 3 jaka  180 g cukru pudru 150 g masła  1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej po jednej łyżeczce aromatu migdałowego i waniliowego  szczypta soli 100 g  całych migdałów gruba

Zakamarki mojej kuchni
Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami. 140

Pyszna, mięciutka, puszysta baba drożdżowa z rodzynkami, to jeden z tradycyjnych wypieków na naszym rodzinnym stole Wielkanocnym. Co roku pieczemy z mamą na Wielkanoc tą pyszną babkę, a czasami nawet nie jedną!  Baba drożdżowa nie zalicza się do ciast prostych w przygotowaniu, bo jej zrobienie zajmuje czasami do 3 godzin, ale uwierzcie mi, że jeden raz do roku można

Kuchnia Łukasza
Buchty drożdżowe z powidłami lub czekoladą 130

Buchty to rodzaj bułeczek drożdżowych, popularnych w całej Polsce. Pieczone są przytulone, jedna obok drugiej, puste lub z nadzieniem, koniecznie posypane maślaną kruszonką. Do wypełnienia bułeczek używane są powidła, dżemy, kremy czekoladowe, a także mak lub biały ser. Wszystko zależy od naszych upodobań. Buchty prezentowane dziś na blogu są dziełem mistrzyni wypieków drożdżowych - mojej Mamy :) Najlepsze na świeżo ze szklanką

Chocolate Muffin Blog
Klasyczna wielkanocna baba drozdzowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.82 149

Wielkanoc bez babki to nie Wielkanoc. Baby bywają herbaciane, piaskowe a czasem drożdżowe, a jak te ostatnie to z jedynego słusznego przepisu czyli tego z maminego kajetu. Mamy już nie ma a i baba w moim wykonaniu smakuje inaczej, nie zmienia to jednak faktu, że jest naprawdę pyszna. Wilgotna, dość zwarta, pełna rodzynek i skórki pomarańczowej. Klasyczna wielkanocna baba(...)drożdżowa ciasto: 100 ml mleka 125 g masła roślinnego 2 duże jaja pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 150 g cukru 20 g świeżych drożdży 3 szkl. mąki 2 garści rodzynek łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cykaty lukier: 50 ml śmietany kremówki 50 g białej czekolady pół łyżeczki skórki startej z pomarańczy Mleko, margarynę i cukier rozcieramy, dodajemy jaja i mieszamy wszystko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Co zrobić, aby ciasto drożdżowe nam pięknie wyrosło. 127

Rozczyn ciasta drożdżowego najlepiej nam wyrośnie na parapecie okna w cieple słońca. W chłodne dni lub w zimie gdy słońca jest niewiele miskę z ciastem możemy włożyć do naczynia z ciepłą wodą.  Gdy już zrobimy  drożdżówki, baby lub inne wyroby z ciasta drożdżowego, dobrze jest włożyć je do lekko nagrzanego piekarnika (około 25 C ), a na spód piekarnika

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania