jest tam wszystko, co lubi! Te pierogi to smak zapamiętany z rodzinnego domu. Moja mama na Wigilię zawsze robiła farsz ze słodkiej kapusty, nigdy z kiszonej. Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. W tych pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię. Farsz ze słodkiej kapusty oraz lekko słodkawe ciasto drożdżowej bułeczki. Czytaj więcej
bistro mamaczosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz octem balsamicznym, aby jeszcze lepiej wydobyć ich słodycz. Pod żadnym pozorem ich nie sólcie, fileciki anchois nadadzą im wystarczająco słonego smaku. Pissaladiere przygotowałam na klasycznym drożdżowym cieście do pizzy, choć spotkałam się także z wersjami z ciastem z dodatkiem drożdży i jajka. Jeżeli nie macie ochoty na zagniatanie (ja zawsze mam), sięgnijcie po gotowe ciasto francuskie(...)dwie pizze o średnicy 27 cm (ja zrobiłam jedną dużą, a z reszty ciasta mini pizze). Pissaladiere czas przygotowania: 1,5-2 godz. (plus czas na wyrośnięcie ciasta drożdżowego) Składniki: ciasto: 500 g mąki typ 650, 7 g suszonych drożdży, szczypta cukru, łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy, ok. 300 ml letniej wody 1 łyżka oliwy oraz 1 łyżka masła
Chilli Czosnek i Oliwachyba prostszego chleba niż ten drożdżowy. Szybki, prosty i co najważniejsze, bardzo smaczny! Choć nie jestem wychowana na domowym, wypiekanym w ceglanym piecu chlebie, zawsze gdy przygotowuje sobie ten bochenek, mam wrażenia jakbym znała ten smak od zawsze. Chrupiąca skórka, ziarenka maku i słonecznika, a do tego miękki środek. Kto byłby w stanie odmówić takiej kromki? Zapraszam na drożdżowy chleb
Słodkie Przyjemnościpewna , że mam wszystkie składniki. Otóż nie. Przepis na rogaliki nieznacznie zmodyfikowałam. Bo musiałam. Podjęte ryzyko opłaciło się, gdyż rogaliki oraz słoneczka są genialnie pyszne. Wyszły takie bardziej francusko-drożdżowe. Mięciusieńkie w środku ,a dookoła takie chrupiące jak ciasto francuskie. Jednym słowem pyszne. Moje rogaliki to raczej rogale- normalnie mi się zapomniało, że one rosną przecież w piekarniku i podwajają(...)odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę i żółtka, cukier waniliowy i miękkie masło oraz margarynę. Ja swoje po prostu rostopilam i wystudziłam, dodajemy rozczyn drożdżowy i zarabiamy gładkie ciasto tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Ja swoje ciasto wyrobiłam hakiem do ciasta w CC Major Kenwood. Ciasto przykrywamy i chowamy na noc do lodówki
Z Kuchni Do KuchniCiasto drożdżowe świetnie smakuje z jabłkami, kandyzowanymi skórkami i pistacjami. Imbir z ciastem zmieszałam, kurkumy szczyptę dodałam, by po upieczeniu kolor był słoneczny, a smak bajeczny. Składniki na tortownicę o średnicy 30 cm: 500 g mąki, 40 g świeżych drożdży, 200 ml ciepłe mleko ok. 40°C, 1 jajo, 100 g cukru białego, 75 g stopionej(...)kurkumą. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Dodajemy pozostałą cześć mąki, margarynę, cukier, jajo, imbir i wyrabiamy rękoma na pulchne, lśniące ciasto drożdżowe. Posypujemy warstwą mąki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Jabłka obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny, po czym mieszamy z wiórkami
Moniki Smakołykiwyobraźni ;) Powstało wtedy coś pysznego, co idealnie sprawdzi się jako imprezowa przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno. Czy może być coś lepszego w ten ostatni dzień roku? Drożdżowe babeczki z nadzieniem mięsno-pieczarkowym składniki na 24 niewielkie babeczki (użyłam standardowej formy na 12 muffinów) Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować: 500 g mąki pszennej 200 ml mleka
Ratunku obiadgrzybów są tak naprawdę dowolne. Miałam dużo grzybów, więc mój kulebiak był dosyć grzybowy. Wystarczy ugotować czerwony barszczyk i pyszny obiad gotowy. Ciasto którego użyłam to ciasto krucho - drożdżowe, znacznie szybsze w wykonaniu niż tradycyjne drożdżowe. Nie wyrasta też tak bardzo, co jest moim zdaniem zaletą w tym przepisie. przepis na ciasto - "Kuchnia Polska" wyd. PWE 1982r
Stare Garysię obejść? - *Bez książek. 7. Kto jest Twoim ulubionym kucharzem? - *Jest kilku, których lubię, ale na ulubionego… dalej czekam. 8. Co jest Twoim największym kulinarnym wyzwaniem? - *Kiedyś, było ciasto drożdżowe i beza. Ciągle szukam nowych wyzwań. 9. Co lubisz robić w wolnym czasie? - *Lubię go po prostu m i e ć. 10. Twoja największa pasja to? - *Mój blog, Moje Wypieki(...)danie? Dla moich Rodziców. 7. Ulubiona kuchnia (włoska, chińska, itp)? Chińska. 8. Największa kuchenna klapa? Kruche ciasteczka, twarde jak kamienie. Miałam wtedy 8 lat. 9. Największy kuchenny sukces? Ciasto drożdżowe. 10. Najprostsze danie z ziemniaka? Frytki. 11. Przepisy z internetu czy poplamiona książka kucharska? Co wybierasz?:) Oczywiście, że poplamiona książka kucharska. III. Blogi nominowane przeze mnie: http://pocztowkizirlandii.wordpress.com/ http://kulinarnyblogsamanthy.me
mojewypiekiinietylkoDzień Dobry! Kto by nie chciał takiego śniadanka... hmmm świeże bułeczki drożdżowe z dżemem z borówki amerykańskiej z kruszonką, podane z kawą z mlekiem... Kto chętny??? PRZEPIS BUŁECZKI DROŻDŻOWE
SMYKWKUCHNIzainspiruję tych, którzy szykują sylwestrowe przyjęcia. 1. Grzanki śródziemnomorskie Serowe grzanki z aromatycznym, śródziemnomorskim nadzieniem. Banalne w przygotowaniu, będą przebojem na imprezie. Nadzienie można także rozłożyć na cieście drożdżowym otrzymując mini pizzerinki. 2. Cygara z ciasta filo z fetą i ziołami Chrupiące, z przyjemnie słonym nadzieniem stanowią idealną przekąskę do piwa. Podajcie koniecznie z dipem z pieczonych pomidorów(...)Coca czyli hiszpańska pizza Płaski drożdżowy chlebek z oliwkową tapenadą, anchois, pieczoną papryką i rukolą. Kroimy w kwadraty i podajemy gościom. 4. Roladki z cukinii Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i świeżą bazylią. 5. Keftedakia Coś dla mięsożerców. Małe wołowe klopsiki przyprawione kuminem i miętą. Podajcie z wykałaczkami, na które goście będą je nadziewać. 6. Kolorowa tortilla
Chilli Czosnek i OliwaSłodka i puszysta plecionka drożdżowa, to idealne pieczywo na śniadanie z masłem i dżemem. Można ją przed pieczeniem posypać kruszonką, będzie wtedy jeszcze słodsza :) Składniki: 550 g mąki pszennej tortowej 30 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 jajko + drugie do posmarowania chałki Do szklanki z mlekiem pokruszyć drożdże i wsypać(...)czasie rozpuścić masło, jajko roztrzepać. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży, następnie przestudzone masło, wodę i jajko. Wyrabiać ciasto rękami lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych przez kilka minut, aż będzie gładkie. Nie może być klejące. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto z miski, podzielić
wyzwania kuchennetypów mąki, z dodatkiem świeżych drożdży. Do jego przygotowania wykorzystałam większą część mąki pszennej oraz dwie mniejsze części dwóch rodzajów mąki: graham i żytniej. Chleb przygotowuje się podobnie jak drożdżowe wypieki - najpierw należy wykonać ciasto, które odstawione w ciepłe miejsce podwoi swoją objętość, następnie uformowany bochenek pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Mój bochenek upiekłam w keksówce o wymiarach 260x110x75. Chleb(...)formy Wykonanie: - drożdże rozkruszyć, zalać połową ciepłej wody, dodać cukier i 1 łyżeczkę mąki pszennej, pozostawić na 20 minut, aż drożdże zaczną pracować - mąki przesiać, dodać sól, rozczyn drożdżowy, olej oraz część wody, wyrabiać do połączenia się składników, dolewając stopniowo wodę, jeśli konsystencja ciasta tego wymaga (to zależy od wilgotności mąki) - ciasto powinno być klejące, ale stanowić zwartą masę - ciasto
Smakołyki Berenikiprawie jest tutaj. Ciasto służy temu, żeby kawałki ciasta się nie rozpadły. Mak jest bardzo intensywny, migdałowy z mnóstwem bakalii ... mmm pycha. Zapraszam do wypróbowania przepisu :-) Składniki: Ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 1/4 kostki tłuszczu 5 dag drożdży (pół standardowej kostki) 3 żółtka 1 szklanka mleka Mak: 1/2 kg maku 1 szklanka cukru 4 łyżki miodu(...)Przed nakładaniem na ciasto maku ubij białko na sztywną pianę i dodaj go do maku. Połącz wszystko łyżką. Farsz musi być ciepły kiedy nakładamy go na ciasto drożdżowe! Ciasto: Drożdże rozkruszam w naczyniu, dodaję 1 łyżeczkę cukru, łyżkę mleka i 2 łyżki mąki. Wszystko mieszam energicznie i odstawiam na około 8-10 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W misce
Anielska Kuchnia AniPaszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami – to alternatywa dla spóźnialskich, co nie zdążyli wcześniej przygotować ciasta drożdżowego, a kolacja wigilijna już za parę minut ;-) Wtedy na pomoc przychodzi ciasto francuskie ! Noo…niestety nie to ciasto francuskie domowej roboty , lecz to sklepowe… ale mimo to paszteciki wychodzą pyszne! Paszteciki z ciasta francuskiego zrobicie dosłownie w kilka(...)minut. Na dodatek są bardzo proste, więc nie ma szans, by się komuś nie udały. Wigilijne kapuśniaczki najlepiej podawać z czerwonym barszczem :) Zobacz również przepis na: drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami Paszteciki z ciasta francuskiego – Składniki: Ciasto francuskie – 275g Kapusta kiszona – 500g Suszone grzyby – 40g Cebula – 1 duża sztuka Wrzątek – do zalania grzybów
Kulinarne Przebojesłodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała północna Europa delektuje się w zimie tym smacznym ciastem pochodzącym z Niemiec.To dosyć ciężkie,zwarte ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość rodzynków,skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie.Jest zaskakujące pyszne i bardzo aromatyczne i choć to ciasto drożdżowe,to im starsze tym lepsze.Zawsze obowiązkowo posypane sporą ilością cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!