powoli dodając mleko z margaryną (nie wlewać całego mleka na raz, bo ciasto może okazać się za rzadkie). Ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego - do znajdujących się w misie od miksera ubitych jaj z cukrem dodaję mąkę, zaczyn i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego powoli wlewając mleko z margaryną. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką
Gospodyni Miejskawyrabiać wlewając powoli pozostałe mleko i na koniec dodając jajko. Ciasto jest dość rzadkie , więc najlepiej je wyrabiać tak jak ja - za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Keksówkę posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać wyrośnięte(...)woli wysokie chleby i tym samy duże kromki to należy go piec w mniejszej keksówce np. 25x12 cm. W przypadku przygotowywania chleba w mikserze należy użyć haków do ciasta drożdżowego. Sezam można zastąpić innymi ziarnami np. słonecznika, a margarynę masłem. Źródło przepisu: Rogalik blog
Gospodyni MiejskaChleb pszenny z suszonymi pomidorami... Domowej roboty, pszenny chleb drożdżowy. O złocistej, chrupiącej skórce i miękkim środku. Z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki. Komu kromkę? Zapraszam! Składniki: 650 g mąki pszennej; 50 g suszonych pomidorów (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia; 1/4 drobno posiekanej natki pietruszki; 2 łyżeczki soli; 2 łyżki oliwy/oleju ze słoika z suszonymi(...)miski. Chleb można również upiec w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12x34 cm (objętość 2 litry). W przypadku przygotowywania chleba miksrem, należy użyć haka/haków do ciasta drożdżowego. Oprószenie pomidorów mąką zapobiega ich opadaniu na dno chleba. Źródło: Galeria Potraw
Gospodyni Miejskamnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól, ziarna i wymieszać. Wlać pozostałą część ciepłej maślanki oraz drożdże. Wyrobić dokładnie ciasto (ja wyrabiam robotem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po upływie tego czasu, z wyrośniętego ciasta spuścić powietrze i ponownie wyrobić przez krótką chwilę. Keksówkę wyłożyć
Gospodyni Miejskawody i wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do rozpuszczonych drożdży dodać mąkę, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego). Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami/bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę
Gospodyni Miejskasłonecznika i wymieszać. Następnie dodać mąkę i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie lepić się do miski (ja wyrabiam robotem kuchennym, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie przez krótką chwilę wyrobić (u mnie robot z hakiem(...)ciasta drożdżowego) i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą/otrębami. Chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Podrośnięty chleb posmarować po wierzchu mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 40 minut, przy czym na ostatnie 15 minut
Gospodyni Miejskasię przyspieszyć wyrastanie - u mnie bez drożdży. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję(...)miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta właściwego tj. obie mąki, wodę, sól, cukier i ewentulanie drożdże i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia, odgazowując/składając
Gospodyni Miejskaowsianych; 1 łyżka ziaren słonecznika do posypania po wierzchu. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić(...)upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól, i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Pod koniec dodać ziarna słonecznika i połączyć. Keksówkę wysmarować masłem i dokładnie obsypać płatkami owsianymi. Do tak przygotowanej keksówki przelać ciasto (powinno sięgać do 3/4 wysokości blachy), przykryć czystą
Gospodyni Miejskałyżki masła; 1/2 szklanki otrębów pszennych. Szklanka = 240 ml Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić(...)czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól, miód i dobrze wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). 2 małe keksówki wysmarować masłem i dokładnie obsypać otrębami. Do tak przygotowanych keksówek przelać ciasto, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie
Gospodyni Miejskawsypać ziarna słonecznika i sezamu i uprażyć na złoty kolor. Wystudzić. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić(...)miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta właściwego tj. obie mąki, wodę, namaczankę, sól, uprażone ziarna i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia, odgazowując/składając
Gospodyni Miejskasoli; 100 g pestek dyni. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce(...)dyni, dobrze wymieszać i pozostawić do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodać sól i pestki dyni i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia, odgazowując
Gospodyni Miejskaletniej wody; 1,5 łyżeczki soli. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę orkiszową, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce(...)upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2,5 godziny do wyrośnięcia, odgazowując
Gospodyni Miejskakuchennego) wlać ciepły miód z masłem, dodać cukier, sodę, sól i przyprawy (imbir, goździki, cynamon, skórkę z cytryny) i wymieszać (ręcznie łyżką, lub robotem za pomocą haka do cista drożdżowego). Dodać mąkę i jaja i wyrobić gładkie ciasto (ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto rozwłakować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około
Gospodyni MiejskaDziś kolejna potrawa z mojej ulubionej kuchni włoskiej tym razem "Focaccia" Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa podawana przed obiadem jako przystawka lub jako baza na kanapki. Jest wiele rodzajów tego pieczywa,ale mi najbardziej smakuję wersja z pomidorkami koktajlowymi oraz ziołami, pachnącym rozmarynem, tymiankiem czy oregano oczywiście w towarzystwie soli gruboziarnistej różowej lub morskiej . Połączona z ulubioną oliwą zaspokoi(...)solą różową gruboziarnistą - wkładam do piekarnika na 25-30 minut - upieczone studzę na kratce - można zajadać :) z oliwą - lub wykorzystać to jako bazę do kanapki :) - aby odświeżyć ciasto drożdżowe zwilżamy je lekko wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 5 minut Smacznego
Basia w kuchniWYKONANIA : dzień pierwszy wieczorem - drożdże rozmieszać z letnim mlekiem z dwoma łyżkami cukru i odstawić na chwilę - wymieszać w misce przesianą mąką dodać sól, olej, letnią wodę oraz zaczyn drożdżowy - ciasto bardzo szybko się zagniata jest elastyczne - wysypać miskę mąką, włożyć kulę cista posypać mąką przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki rano - ciasto jest ładnie wyrośnięte i jeżeli jest(...)ktoś przyzwyczajony, że ciasto drożdżowe jest cieplutkie to tu jet dość zimne i może mu być dziwnie :))) - ciasto zagniatamy kilka razy, aby je odgazować - formuję wałek i tnę na kawałki (ja pocięłam na kawałki o wadze ok 100 gr. każdy ) - kawałek spłaszczam i brzegi zakładam do środka czynność z zakładaniem do środka powtarzam dwukrotnie (spowoduję to, że ciasto będzie rosło
Basia w kuchni