cukrem. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy ciągle mieszając. Połowę pokrojonego rabarbaru dodajemy do budyniu i delikatnie mieszamy. KRUSZONKA: Wszystkie składniki rozgniatamy dłońmi aż powstanie kruszonka. CAŁOŚĆ: Na każdy drożdżowy placuszek układamy porcję budyniu , posypujemy dodatkowym rabarbarem i kruszonką. Ciasto delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do gorącego ( 180C ) piekarnika na ok. 20 minut. Smacznego
Ostra na Słodkorabarbar jest więc trzeba z niego korzystać. Zrobiłam już pyszne Drożdżówki z budyniem i rabarbarem … kompot … więc przyszła pora na jedno z moich ulubionych ciast – drożdżowe z mnóstwem chrupiącej kruszonki! U mnie oczywiście kruszonka musiała być zrobiona w podwojonej ilości , bo wyjadałam ją przy każdym spojrzeniu na ciasto ;) Ciasto z tego przepisu wychodzi niesamowicie puszyste .. delikatne
Ostra na Słodkomieszamy ze 100 ml mleka. Resztę mleka zagotowujmy z cukrem. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy ciągle mieszając. Studzimy. KRUSZONKA: Wszystkie składniki rozgniatamy dłońmi aż powstanie kruszonka. CAŁOŚĆ : Na każdy drożdżowy placuszek układamy porcję truskawek , przykrywamy porcją budyniu. Zamykamy 2 przeciwległe boki do środka , a następnie 2 pozostałe. Tworzymy ” pakunek ” ( tak jak w przepisie na chaczapuri ) Ciasto delikatnie smarujemy
Ostra na SłodkoObowiązkowe w sezonie letnim! Przywodzi na myśl smak dzieciństwa … Babcię … zabawy w ogrodzie …. Podczas pieczenia cały dom wypełniony jest obłędnym zapachem ciasta drożdżowego , które tak uwielbiam! Delikatne … niesamowicie puszyste … lekkie … wypełnione soczystymi śliwkami , których już pełno w sklepach i na targach! A , że jak wiecie uwielbiam kruszonkę , to musiała być duża jej ilość
Ostra na SłodkoMakowiec (źródło: almamarket.pl) Składniki: ciasto drożdżowe według własnego przepisu 1 kg maku 10 dag margaryny lub masła 60 dag cukru olejek migdałowy 4 jajka 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Mak opłukać i sparzyć, moczyć przez 2 godziny. Następnie zmielić z cukrem i margaryną. Do maku dodać olejek i ubitą pianę z 3 białek. Dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto drożdżowe ułożyć
WojnaNaSmaki.plKolejna wariacja na temat ciasta drożdżowego z marcepanem, lukrem i suszoną żurawiną. Zamiast oddzielnych bułeczek zrobiłam z podanych proporcji dwie blachy zwijasków do odrywania. Drożdżówki ze sklepu trzeciego dnia są niejadalne, nam ze względu na ilość trzeciego dnia ostały się jeszcze dwa zawijaski i były pyszne, choć nie tak puszyste jak świeżo po upieczeniu. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki
Z butelką mleczka w tleDzisiaj zabrałam się w końcu za cisto drożdżowe. Ostatnio kupiłam drożdże, więc trzeba je było wykorzystać. I oto powstały buły nadziewane dżemem jagodowym. A buły wyszły przepyszne. A że jestem drożdżowym łasuchem, to nie mogłam się doczekać wyjęcia tych pyszności z piekarnika :). Ze szklanką mleka, jak znalazł :). Składniki: 50 g drożdży 500 g maki (3 szklanki + 2 łyżki
Moje pyszne gotowanieweekendzie, ale co zrobić. Trzeba dzisiaj jeszcze poleniuchować, żeby mieć siłę i zapał na cały tydzień do pracy. A dzisiaj szybka notka z pysznym przepisem na ciacho drożdżowe. Ale zamiast tradycyjnych okrągłych bułeczek, przedstawiam mini chałeczki. Miłej zabawy :) Składniki: 3 szklanki + 2 łyżki mąki 50 g drożdży szklanka ciepłego mleka 2 żółtka 1/2 szklanki brązowego cukru 50 masła stopione(...)bułeczki podrosną, smarujemy je po wierzchu rozbełtanym białkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy je ok. 20-25 minut. Studzimy. Smacznego :) Idealne do herbatki lub mleka (ja z mleczkiem bułeczki drożdżowe uwielbiam) Mam nadzieję, że instrukcja wiązania chałek będzie choć odrobinę pomocna
Moje pyszne gotowaniesię na to nie poradzi. Dzisiaj mam dla was odkopany przepis, który czekał w kolejce na swe ujawnieni, a jest to pyszny Strudel serowy. Słodkawe nadzienie, puszyste drożdżowe ciasto, i warkocz, z którym miałam trochę problemów, bo przy pierwszym pomyliła mi się kolejność :), ale w końcu wyszło tak jak miało wyjść. Polecam do kawki i herbatki, tą drożdżową pychotkę. Składniki
Moje pyszne gotowanieziaren słonecznika/siemienia lnianego/pestek dyni/sezamu do oprószenia po wierzchu. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić(...)zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego z wyjątkiem ziaren tj. mąkę pszenną, wodę, sól, cukier, masło i dobrze wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego przez około 15 - 20 minut. Ręcznie należy wyrabiać przez około 30 minut). Do dość luźnego ciasta dodać ziarna tj. słonecznik, siemie lniane, sezam, pestki dyni i wyrabiać ciasto jeszcze przez
Gospodyni MiejskaObiecaliśmy bułeczki drożdżowe, więc lecimy z tematem. Potrzebne składniki: -10 dkg świeżych drożdży -ok. 1,5 kg mąki pszennej -1 kostka margaryny -3 szklanki ciepłego mleka -cukier -9 jajek -0,8 kg chudego twarogu -sól -olejek zapachowy śmietankowy -3 łyżki mąki ziemniaczanej -świeże śliwki Przygotowujemy rozczyn: Rozcieramy drożdże z 5 łyżkami cukru. Dodajemy 1 szklankę mleka i ok. 6 łyżek(...)jajka, 0,5 kostki stopionej margaryny, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i kilka kropli zapachu śmietankowego. Solidnie mieszamy mikserem i gotowe. Rozczyn gotowy, czas zagnieść drożdżowe ciasto. Do większej miseczki wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy szczyptę soli, kilka kropli zapachu śmietankowego, 4 jajka i rozczyn. Wszystko mieszamy łyżką. Teraz wsypujemy
Maminek kulinarnyZupełnie inne ciasto drożdżowe. Nie trzeba go zagniatać, ale nie należy też się martwić, że coś się nie uda. O każdej porze roku może być inne, ponieważ jako dodatek wykorzystamy owoce sezonowe. Składniki na ciasto: -3 jajka -1/2 szklanki oleju -3/4 szklanki cukru -1 szklanka mleka 3,2 % -3 szklanki mąki -5 dkg drożdży -szczypta soli -aromat(...)margaryny -2 żółtka -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania -szczypta soli Wszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę. Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach ok. 22 x 30 cm. Na cieście układamy owoce, lekko je dociskając. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika
Maminek kulinarnyPomysł na ciasto drożdżowe z szarlotkowymi jabłkami i serem. Składniki: -na ciasto drożdżowe: ok. 5 szklanek mąki szklanka ciepłego mleka
Maminek kulinarnyLubimy ciasta drożdżowe. Tym razem będzie to babka złożona z porcji ciasta, wypełnionych jabłkami i dżemikiem. Takie porcje można sobie odrywać bez użycia noża. Składniki na ciasto: -ok. 5 szklanek mąki -5 dkg drożdży -300 ml ciepłego mleka -4 łyżki cukru -3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania -10 dkg masła lub margaryny -aromat -szczypta soli(...)Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i szklankę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, aromat, mleko, rozczyn drożdżowy, żółtka i jajko. Zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy. Tniemy na prostokąty. Smarujemy roztrzepanym
Maminek kulinarnysamej mąki owsianej nie uda nam się upiec chleba, ale można ją dodawać do jego wypieku. Moje drożdżówki zostały przygotowane z mąki owsianej z dodatkiem mąki pszennej. Ciasto drożdżowe z mąką owsianą nie jest tak elastyczne jak przygotowane tylko z mąki pszennej, ale wyrosło, udało się je rozwałkować i co najważniejsze, przygotowane drożdżówki bardzo dobrze smakowały. Potwierdziły to uśmiechy zadowolenia(...)twarzach jedzących je dzieci:) Składniki: Ciasto drożdżowe: 350 g mąki owsianej 150 g mąki pszennej (1 szklanka) 40 g drożdży 220 ml mleka 100 g cukru 80 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 80 g rodzynek 250 ml mleka 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Lukier: 3 łyżki cukru pudru
Smakowity Blog Kulinarny