drożdżowe - 16813 przepisów (strona:372/1121)

Pain Auvergnat – chleb lub bułki z regionu Owernii we Francji 76

Francuskie drożdżowe pieczywo z Owernii na zaczynie poolish. Śniadaniowe bułeczki z domowej piekarni. W styczniowej piekarni Amber oryginalne pieczywo z regionu Owernii we Francji – Pain Auvergnat . Piecze się go w kształcie dużego bochenka z charakterystycznym kapeluszem. Pain Auvergnat możemy upiec w kształcie jednego bochenka, ale polecam pobawić się i przygotować małe bułki. Po upieczeniu prezentują się wyjątkowo ślicznie. Bułeczka

Tajemnice Smaku
Drożdżowa gwiazda z makiem 89

Drożdżowa gwiazda z makiem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Do tego jest niezwykle efektowna i może stanowić idealną ozdobę świątecznego stołu. Przez długi czas pozostaje miękka i świeża. Świetny pomysł na urozmaicenie świątecznych wypieków. Lista zakupów  500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 50 g cukru drobnego 180 ml mleka 3 jajka 50 g masła

Proste-przepisy.pl
Makowiec zawijany – szybki i prosty przepis 128

łyżki mąki, dodajemy 100 ml letniego ciepłego mleka, 3 łyżki cukru i kruszymy drożdże. Całość mieszamy i przykrywamy ściereczką, odstawiając w ciepłe miejsce. Pamiętajcie, że rozczyn do ciasta drożdżowego do podstawa. Jeśli dobrze go przygotujecie, to jest to pierwszy krok do sukcesu. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do pozostałych składników dodajemy rozczyn i na samym końcu roztopione

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułki mleczne z czekoladą. 111

Pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z kawałkami czekolady. Myślę, że nie tylko  dzieci będą nimi zachwycone. Świetne do zajadania samodzielnie z dżemem, lub samym masłem. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, lub pracy.  Jeśli nie macie kropelek czekoladowych, to wystarczy drobno pokroić czekoladę gorzką.  Kropelki czekoladowe znajdziecie na allegro.  Składniki: 1 szklanka ciepłego mleka 50 g. masła

Agusiowe smakołyki
Cynamonki 102

Puszyste drożdżowe bułeczki w formie "ślimaczków", z dużą ilością cynamonowego nadzienia. Chyba nie muszę nikogo jakoś specjalnie przekonywać do tego, że są pyszne ;). Ich wykonanie jest naprawdę proste, a podczas pieczenia cała kuchnia pachnie cynamonem... Czego chcieć więcej w szare, ponure, listopadowe dni? Takie cynamonki, to gwarantowana poprawa nastroju :). Bardzo polecam! Przepis zaczerpnięty z kanału Sugarlady z serwisu YouTube. Składniki

Opowieści z piekarnika
Jesienna pizza z dynią, gorgonzolą i miodem na kamieniu Enders 114

grzanie góra / dół. 2. Z drożdży, miodu i letniej wody przygotuj zaczyn, mieszając składniki do momentu rozpuszczenia się drożdży i miodu. 3. Mąkę umieść w dużej misie, dodaj zaczyn drożdżowy, oliwę i sól - zagnieć gładkie, elastyczne ciasto (jeżeli będzie kleiło się do rąk możesz dodać 1-2 łyżki mąki) i odstaw do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części

Kuchnia w Słońcu Skąpana