spienioną mieszaninę z drożdżami. Krótko zmiksować i dodać jajka. *uwaga: warto zostawić około 1 łyżki mieszaniny jajecznej do posmarowania drożdżówek. Całość mieszać w misie miksera używając haka do ciasta drożdżowego przez około 10 minut. Nastplnie stopniowo dodawać kawałeczki masła. Całość wyrabiać 5 minut. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości na około 1 godzinę. W tym czasie zetrzeć czekoladę
MohiellaImprezowe paluchy serowe to super pomysł na przekąskę, która z pewnością posmakuje wszystkim gościom. Ciasto drożdżowe z pysznymi dodatkami, uformowane w podłużne paluchy smakuje naprawdę świetnie. Przekąska ta sprawdzi się idealnie na różnego rodzaju domówki czy spotkania z przyjaciółmi. Można je serwować solo, a także z dodatkiem sosu czosnkowego, ketchupu, a nawet filiżanki czerwonego barszczu. Zapraszam serdecznie
Alle Dobre!odstawić do wyrośnięcia (30 minut w ciepłym miejscu). Piec 50 – 60 minut w 190 stopniach. Ciasto udekorować cukrem pudrem. Krok po kroku: 1. Przygotować zaczyn 2. Odstawić zaczyn drożdżowy do wyrośnięcia 3. Rozpuścić masło 4. Utrzeć żółtka z cukrem 5. Do utartych jajek dodać drożdże 6. Wymieszane drożdże z jajkami przelać do mąki 7. Wyrobić ciasto 8. Odstawić ciasto
KuchniaWeDwoje.plpracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY I DEKORACJE NA BAZIE CZEKOLADY – plastry miodu
Ostra na SłodkoPrzepyszne, niezwykle puszyste i aromatyczne drożdżowe ciasto, z dodatkiem twarożku i suszonej żurawiny. Tak dobre, że nie można się od niego oderwać ;). Ciasto formujemy w ten sposób, że zwijamy wraz z nadzieniem w roladę, następnie przecinamy ją wzdłuż i zaplatamy podobnie jak warkocz. Do ciasta można przygotować kruszonkę, można też po upieczeniu polukrować ( zrezygnowałam zarówno z jednego
Opowieści z piekarnikaZrobiłam eksperyment. Zostały mi 2 białka od budyniu i wykorzystałam je, do drożdżowych bułeczek. Robiłam kiedyś rogaliki na białkach i były pyszne, postanowiłam sprawdzić czy bułeczki też będą smaczne. Udało się. Mogę spokojnie polecić Wam ten przepis. Zrobiłam 10 sporych bułek. Możecie podzielić ciasto na więcej części i zrobić mniejsze bułeczki. Składniki: 1 niepełna szklanka
Agusiowe smakołykijakiegoś czasu ciasto drożdżowe jest jednym z moich ulubionych – zarówno w wykonaniu jak i oczywiście w jedzeniu Wciąż jednak staram się dopracowywać wszystkie receptury aby moje wypieki wychodziły jak najlepiej. Ostatnio udało mi się chyba znaleźć ten idealny przepis. Ciasto wyszło rewelacyjne pod każdym względem. Myślę, że kolejnym razem spróbuję wykorzystać je do wypieku strucli. Mam nadzieję, że będzie
Fascynacje AniDziś zapraszam Was na drożdżowy wieniec z konfiturą truskawkową i gorzką czekolada. Tradycyjnie, szybko i smacznie! Składniki; 40 dag mąki pszennej 2 jajka 10 dag masła 4 łyżki cukru 15 g świeżych drożdży ok pół szklanki wody poł słoiczka frużeliny truskawkowej około 150 g 5 dag gorzkiej czekolady Przygotowanie; Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, wsypać cukier
Radość kipiąca uśmiechem.pomysł jest tak prosty, że sama trochę się śmieje z siebie, czemu tak późno na to wpadłam. Zwykłe ciasto drożdżowe, odrobina sosu, duża ilość sera i biała kiełbasa, która odgrywa tutaj zasadniczą rolę. Pomyślałam, że takie ślimaki świetnie sprawdzą się jako dodatek do żurku, więc swoje przemyślenia zamieniłam w czyn i tym sposobem mogę śmiało powiedzieć, że warto było! Puchate
Kuchnia w czekoladziejakiegoś czasu ciasto drożdżowe jest jednym z moich ulubionych – zarówno w wykonaniu jak i oczywiście w jedzeniu Wciąż jednak staram się dopracowywać wszystkie receptury aby moje wypieki wychodziły jak najlepiej. Ostatnio udało mi się chyba znaleźć ten idealny przepis. Ciasto wyszło rewelacyjne pod każdym względem. Myślę, że kolejnym razem spróbuję wykorzystać je do wypieku strucli. Mam nadzieję, że będzie
Fascynacje AniBabka jest wyjątkowo delikatna, ciasto wilgotne i długo zachowuje świeżość. Nadzienie orzechowe w połączeniu z białą czekoladą i migdałami tworzy połączenie doskonałe. Babka będzie niewątpliwą ozdobą wielkanocnego stołu. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant kilka kropel aromatu waniliowego 250 ml ciepłego mleka 5 łyżek cukru jajko 60 g miękkiego masła szczypta soli Nadzienie: 260g zmielonych orzechów
Smakołyki AsiRacuchy drożdżowe z jabłkiem Składniki: 2szklanki ciepłego mleka 50g świeżych drożdży około 4szklanek mąki Jajko 2 łyżki oleju do ciasta plus do smażenia około 1/4 szklanki cukru Opakowanie cukru waniliowego 3 nieduże jabłka Przygotowanie: Zrobić zaczyn- w szklance ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru, wierzch delikatnie przysypujemy mąką. Odstawiamy na 10minut. Do zaczynu wkładamy resztę składników, dokładnie mieszamy
Kulinarne blogowanieciepłej wody. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut, najlepiej w misie miksera, hakiem do ciasta. (Możesz oczywiście ciasto wyrabiać ręcznie lub zwykłym, ręcznym robotem z hakami do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania możesz dosypać odrobinkę mąki, by ciasto ładnie połączyło się w gładką całość. 3. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą i wsadź
Słodko-Słony Świat IlonyKolejny miesiąc za nami i nadszedł czas na Piekarnię Amber. Nasz wypiek potraktuje jako babkę na Wielkanoc i pod tym kontem ją upiekłam. Uwielbiamy ciasta drożdżowe a to jest wyjątkowo pyszne, wilgotne, puszyste i bardzo smakowite. Przepis na ciasto pochodzi z bloga Gucia i polecam do niego zajrzeć i skorzystać nie tylko z tego jednego przepisu. Do pieczenia babki potrzebny
Moje Małe Czarowanie