rodzynki) przekładamy do dużej posmarowanej tłuszczem foremki i czekamy by podrosło Pieczemy w temp. 170-180*C przez ok.40-50 min. Kto jeszcze nigdy nie odważył się na upieczenie ciasta drożdżowego to proponuje wypróbować ten przepis. Ciasto jest naprawdę pyszne, nie pachnie nadmiernie drożdżami:) Składniki na kruszonkę: ok.3/4 szklanki mąki 5-8 dag miękkiego masła 6 łyżek cukru Składniki rozcieramy
Proste Potrawyół, ciasta piec około 40 minut, w formach dobrze je wystudzić. Ciasta wyłożyć na talerz, lukier wymieszać z resztą jagód i ciut gorącą wodą , polać lukrem ciasta - ciasto drożdżowe z kurkumą ma piękny kolor, smakuje wyśmienicie, z dodatkiem jagód jest bardzo smaczne.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędługo czekać, więc zagniotłam ciasto i od razu, wałkowałam i zawijałam rogaliki. Polecam zrobić, od razu z podwójnej porcji, są tak pyszne :) W smaku, są bardziej kruche, niż drożdżowe. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży (7g.) 200 g. masła, lub margaryny 1 jajko ( żółtko i białko osobno) 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki ciepłego mleka Dodatkowo
Agusiowe smakołykimieszamy. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. CIASTO Obie mąki łączymy ze sobą, dodajemy sól, mieszamy. Do mąki wlewamy mleko i zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość
Tajemnice SmakuWaleckiej – Gotuje, bo lubi , czyli Cała w mące . Kiedy pierwszy raz przeczytałam ten przepis… pogubiłam się. Pomyślałam, po co tyle zachodu, kombinacji, skoro można przygotować szybko proste drożdżowe ciasto i już. Ale, że lubię wyzwania nie poddałam się. Było warto, pączki są obłędnie pyszne i cytując Monikę “… z pierwszym gryzem planujemy już następny raz, kiedy zrobimy
Tajemnice Smakumundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy i przepuszczamy przez praskę. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku, odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do ziemniaków dodajemy mąkę, zaczyn drożdżowy i sól. Zagniatamy ciasto i w trakcie dodajemy roztopiony i przestudzony tłuszcz. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia, aż ciasto
Tajemnice SmakuMuszę się Wam do czegoś przyznać. Jak wiecie na blogu jest sporo drożdżowych wypieków ale jeszcze nigdy nie piekłam chałki. Jest to mój debiut. Tak, tak znajdą się tacy co powiedzą, że to nie chałka a warkocz bo chałka składa się z 4 czy 5 wałków ciasta. Ale moja jest z 3 bo to moja pierwsza próba a warkocz
Ewa w kuchnikolejny, słodki, marokański przepis ląduje na blogu! Bardzo się cieszę, że MESKOUTA zrobiła taką furorę, a przepis tak bardzo Wam się spodobał! Dziś zapraszam Was na SFENJ – puszyste, drożdżowe oponki prosto z Maroka. Są lekkie i puszyste, jak nasze pączki. Smaży się je również w głębokim tłuszczu, a po usmażeniu często oblewa miodem. Bardzo często sprzedawane są przy drodze
Ostra na Słodkoprzygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne, mimo tego, że nie należą do najszybszych. To doskonała okazja do wspólnej zabawy z dziećmi w kuchni. Składniki na ciasto drożdżowe: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól
Zrób to smacznie[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jajka 100 ml letniego mleka 60 ml letniej wody 18 g drożdży
Domowy Smak Jedzeniamiseczki, dodajemy łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mleka. Rozcieramy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztapiamy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, mleko, sól oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Lekko zagniatamy, pod koniec dodajemy roztopione masło. Ciasto dobrze wyrabiamy. Gotowe formujemy w kulę. Miskę oprószamy mąką, wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Fascynacje Aniwrzucenia przepisu😉. Uważałam tą drożdżówkę za oczywistą, a jednak. Dziś na kolacje puszysta drożdżówka z nadzieniem serowym 🥧🥛 PRZEPIS ⤵️⤵️⤵️ Składniki: Forma keksowa 12 cm x 25 cm Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 0,5 szklanki cukru 150 ml letniego mleka 450 g mąki pszennej 50 g masła roztopionego 2 jajka szczypta soli Nadzienie
Niezły MłynekIdealne na śniadanie, super na tłusty czwartek. Uwiepbiam te drożdżowe bułeczki z kruszonką i wiśniami :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldIdealne na śniadanie, super na tłusty czwartek. Uwiepbiam te drożdżowe bułeczki z kruszonką i wiśniami :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldnowe karty, życzę Wam aby każda z nich była barwna i zapisana tylko ze szczęśliwym i zdrowym akcentem! Dziś pozostaje jeszcze nieco w temacie świątecznym i zapraszam na wieniec drożdżowy z bakaliami. Można go podać od święta i na co dzień... Składniki; 10 dag migdałów w płatkach Skworcu 10 dag żurawiny Skworcu 6 dag masła plus około
Radość kipiąca uśmiechem.