zmodyfikowaną wersję z gotowanym indykiem. Oprócz tego w bułeczkach ukryłam masę dobrych warzyw surowych i również gotowanych na parze by podkręcić zdrowotność przepisu. Tradycyjnie przy wyrabianiu ciasta drożdżowego dodaje się odrobinę tłuszczu w postaci masła, ja jednak użyłam zamiennie margaryny Śniadaniowa o smaku Wiejskiego Masła od marki Bielmar. Wyszło idealnie puszyste a po uparowaniu mięciutkie
vaniliowoczekoladowapołówki truskawek jeśli są duże. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - placek drożdżowy z masą migdałową i truskawkami jest bardzo aromatyczny, masa migdałowa bardzo smakuje z truskawkami...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięLipiec to sezon na jagody leśne, więc obowiązkowo przynajmniej raz w tym czasie piekę bułeczki z jagodami – jagodzianki. Poniżej przedstawiam Wam mój ulubiony ostatnio przepis na słodkie ciasto drożdżowe – bardzo uniwersalne – możecie przygotować z niego bułeczki z ulubionym nadzieniem z owoców czy dżemu. PRZEPIS NA BUŁECZKI Z JAGODAMI Składniki na bułeczki z jagodami (10-12szt): 500g
Dorota Smakujeukrywać - lubię ciasta drożdżowe, a jeszcze bardziej lubię bawić się jego formą i kształtem. Z jego smakiem idealnie łączy się smak wiśni. A że właśnie rozpoczyna się sezon na te karminowe cudeńka, postanowiłam wykorzystać zeszłoroczny dżem, by zrobić miejsce na półce na słoiki z tego roku. Ciasto piekłam z myślą o koleżankach i kolegach z pracy, więc nie zrobiłam zdjęcia
Weekendy w domu i ogrodzieKolejne bułeczki drożdżowe, te co prawda były robione dawno temu i zapomniałam całkiem o nich. Ciasto: 550 g mąki pszennej 300 ml mleka 80 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli 70 g cukru 25 g drożdży świeżych Nadzienie: 400 g twarogu 4 łyżki cukru do smaku 1 cukier waniliowy 1 jajko 1 budyń Mąkę wsypać
Moje domowe kucharzeniesałatki . Dziś przepis, który Was pozytywne zaskoczy – Pieczone pierożki z bobem i suszonymi pomidorami. Dla mnie połączenie bobu i suszonych pomidorów jest po prostu poezją. Do tego delikatne, drożdżowe ciasto i mamy cudowną przekąskę A i zapomniałam wspomnieć, w dodatku to danie przyjazne dla wegetarian i wegan Choć oczywiście mięsożercy powinni po nie sięgnąć Pieczone pierożki z bobem
365 dni dookoła kuchniMaślane rogaliki z budyniem i truskawkami Puszyste, niezwykle delikatne i przepyszne rogale drożdżowe nadziane śmietankowo-czekoladowym budyniem i truskawkami. Palce lizać! Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 2-3 łyżki roztopionego masła Nadzienie: 1 budyń śmietankowy bez cukru 1,5 szklanki mleka 100g białej czekolady ok. 150g truskawek Lukier
Blog z Apetytemciastach, posypać obficie wiórkami kokosowymi. Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formach wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - placek drożdżowy z truskawkami jest pysznym ciastem do kawy, herbaty, mleka, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu i jest zdrowszy dla żołądka..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędrożdże,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować za pomocą wałka spory
Kolorowa kuchnia ElkiHiszpanii, w regionie Katalonii, gdzie obecnie mieszkam nie brakuje oczywiście fiest, ognisk, pochodów i innych hulanek. W wieczór 23 czerwca nie może także zabraknąć tradycyjnego placka, tzw. coci. Pachnące drożdżowe ciasto udekorowane głównie karmelizowanymi owocami, cukrem i orzeszkami piniowymi, chociaż spotkać można wersje z wzorami z kremu tortowego lub kremu katalońskiego. Jeżeli uda mi się gdzieś w ten wieczór
Zielona KuchniaKolejny raz zapraszam na małą podróż kulinarną. Tym razem na Węgry. Langosz jest chrakterystyczną potrawą w tym kraju. Placek z drożdżowego ciasta smażony na glębokim tłuszczu podawany jest z kwaśną śmietaną i tartym żółtym serem. Odchodząc od tradycyjnej formy - szczerze polecam także spróbowanie z dodatkiem różnych sosów, masłem czosnkowym, śmietaną i cukrem czy szynką, boczkiem i podsmażoną cebulką. . Spotkałam się
Zielona KuchniaRacuchy z truskawkami, drożdżowe, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne! PRZEPIS NA RACUCHY Z TRUSKAWKAMI Składniki na racuchy z truskawkami: 2 szkl mąki 1 jajko 3 dag drożdży 1,5 szkl mleka 4 łyżki cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy truskawki olej kokosowy Jak zrobić racuchy z truskawkami: W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko
Dorota Smakujekolor nie był zbyt mocny.Mimo to chałki, bo upiekłam dwie mniejsze zjedzone były ze smakiem.Ja swoje ciasto robiłam w thermomiksie ,zajęło mi to kilka minut.Wcześniej czasem ciasto drożdżowe wyrabiałam w automacie do chleba ale teraz mam lepsze urządzenie i zajmuje mi to dosłownie kilka minut,do naczynia miksującego wlałam mleko, dodałam 20 g cukru, masło i drożdże, podgrzałam
Moje domowe kucharzeniePolecam dziś kolejny pyszny przepis sprzed lat, z PRLu na twarogowe kajzerki w wersji na słodko . To jest modyfikacja przepisu na Bułeczki drożdżowe z marmoladą . Takie kajzerki piekła moja mama . Są mięciutkie z pachnącą chrupiącą skórką , doskonałe z dżemem, czekoladą, miodem czy po prostu z masłem . Serdecznie polecam :-) Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. * * * Składniki
Kawa z mlekiemKolejny przepis z Waszej ulubionej rubryki: najbardziej znane ciasta niemieckie. Znane i lubiane oczywiście. Zapraszam na pyszne ciasto Użądlenie Pszczoły. Ten drożdżowy placek przełożony kremem już był na blogu. Jest jednak tak smaczny, że warto go powtórzyć. To tak jak z sernikiem. Przepisów jest wiele, a każda gospodyni ma swój ulubiony. Tradycyjny przepis na Użądlenie Pszczoły jest
dolcevitainmykitchen