drożdżowe - 16813 przepisów (strona:398/1121)

Domowe pączki – tradycyjny przepis 123

celu użyć miksera z odpowiednią końcówką). Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk można dodać trochę więcej mąki, pamiętając, że ciasto ma być luźne, rzadsze niż tradycyjne drożdżowe. 3) Wyrobione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości. 4) Po tym czasie, ciasto wyłożyć

Fitsweet.me
leniwe drożdżowe z brzoskwinią i dżemem... 155

jabłka, piec w 190C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, do suchego patyczka ciasto dobrze wystudzić w formie aby kisiel stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe jest bardzo smaczne, zdrowe, również takie bez wyrabiania tzw. leniwe, z różnymi dodatkami jest pyszne ciasto...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Makowiec drożdżowy 185

żeby mak się zaparzył. Podgrzewamy mak ciągle mieszając (żeby nadmiar wody odparował), do gęstego maku dodajemy jajko, cukier, kaszę mannę, masło, rodzynki, orzechy i olejek, dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na podłużny prostokąt o grubości 0,5 cm, następnie na każdy rozsmarowujemy przestudzoną masę makową (zostawiając wolne brzegi) i zwijamy w roladę. Każdy makowiec

KUCHNIA POLSKA
Buchteln - austriackie bułeczki z marmoladą (Buchteln alla marmellata) 193

weekendowe śniadanie przygotowałam austriacki przysmak, tzw. buchteln, puszyste, słodkie buchty drożdżowe z morelow ą  marmolad ą.  Cech ą  charakterystyczn ą  bułeczek jest pieczenie ich blisko siebie, jedna obok drugiej. Najsmaczniejsze s ą  jeszcze ciep ł e, opr ó szone tylko cukrem pudrem. Pięknego weekendu dla Was :) **** Per la colazione

La grande e la piccola cuoca
Buchty drożdżowe z serem 182

Puszyste, pachnące bułeczki drożdżowe, złączone bokami, które odrywamy ręką, nadziane serem są pyszne, można również nadziać marmoladą lub zrobić bez nadzienia, podajemy posypane cukrem pudrem. SKŁADNIKI : • 500 g mąki • 50 g drożdży • 5 łyżek cukru • 250 ml mleka • 40 g masła lub margaryny • 2 jajka • szczypta soli • 1,5 kostki twarogu • cukier waniliowy • 1 żółtko • 3 łyżki cukru PRZYGOTOWANIE

KUCHNIA POLSKA
Nadziane bułeczki (z szynką i pieczarkami) 166

łyżki startego żółtego sera (ja dziś pominęłam) Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na chwilę na bok. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasz drożdżowy rozczyn, dodajemy oliwę z oliwek, szczyptę soli i wbijamy 1 jajko. Całość wyrabiamy tak długo (podsypując rękę mąką), aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około

Słodkie okruszki
Bułeczki i paluchy z makiem 164

Przepyszne,cudownie chrupiące i co ważne proste w wykonaniu drożdżowe bułeczki. Przepis uniwersalny,można robić paluchy,krótkie,długie,zaplatać bułeczki,zwijać rogaliki,co tylko chcecie i posypywać czym chcecie. Te i inne przecudne wypieki znajdziecie na instagramie u @onijka(klik)     4 szklanki mąki pszennej (dałam 3,5) 25 g świeżych drożdży 1 szklankę ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli

Kolorowa kuchnia Elki
Racuchy drożdżowe z jabłkami 398

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Smaki dzieciństwa - racuchy drożdżowe z jabłkami <3 Składniki: 2 i ½ szklanki mąki pszennej 2 jaja 1i ½   szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka 25g świeżych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli olej

W garach u Gosi
Rogaliki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem 224

reszta to do ciasta, to do soku i ostatnio do rogalików. Rogaliki wyszły pyszne, puszyste i długo trzymały świeżość. Jak na razie jest to mój najlepszy przepis na rogaliki drożdżowe. Jabłka obrałam, starłam na tarce, odcisnęłam nadmiar soku i dodałam cynamon. Polecam, warto zrobić :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 130 g masła

kruche babeczki
Cinnamon rolls, czyli bułeczki cynamonowe 209

ponieważ nic tak bardzo nie kojarzy mi się z jesienią jak one. Co w nich takiego jesiennego ? Zawierają ogromną ilość cynamonu, który jest przyprawą silnie rozgrzewającą. Dodatkowo to ciasto drożdżowe, które dla mnie jest znakiem jesieni. Cinnamon rolls to dobry dodatek do jesiennego wieczoru z książką, czy też sesji z ulubionymi serialami lub programami . Uwielbiam zajadać się nimi siedząc

365 dni dookoła kuchni
Lepieszka/lepioszka z Astany 202

Wikipedia podaje, że lepioszka jest chlebem wyrabianym na bazie mąki, wody i tłuszczu bez dodatku drożdży. Ta, którą jadłam w Astanie, na pewno była chlebem drożdżowym. Nie była tak piękna jak w Uzbekistanie czy Tadżykistanie, gdzie na chlebie stemplem odciska się jakiś wzór. Ta, którą kupiłam (na etykiecie widniał napis "lepieszka"), wyglądała jak codzienne pieczywo i tak jak większość potraw

Weekendy w domu i ogrodzie
Tradycyjne pszenne bajgle 193

Bajgle to rodzaj bułek z dziurką, które wymagają co prawda ciut więcej pracy niż tradyzyjne ciasto drożdżowe, ale są naprawdę tego warte. Zachowują świeżość na drugi dzień, są sycące, a ich aromat jest nie do podrobienia. Przygotowanie składa się z pięciu etapów: Przygotowanie zaczynu Przygotowanie ciasta właściwego Wyrastanie Formowanie Gotowanie Pieczenie Cały ten proces zamknie się w 5 godzinach

greenscarf
szybka drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 151

Ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje i pysznie smakuje. Miękkie i pachnące, z chrupiącą, maślaną kruszonką. W sezonie śliwkowym nie może go zabraknąć na stole. Najlepsze - oczywiście na ciepło. składniki: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru 2 jajka rozmącone ze szczyptą soli 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/3 szklanki oleju 2 1/2 szklanki mąki (koniecznie przesianej

babka w formie
Kotlety mielone z kalafiora 274

szklanki bułki tartej lub kaszki kukurydzianej (w wersji bezglutenowej) + do podsypania 1 szklanka bulionu z warzyw 1 cebula 1 mały pęczek koperku lub natki pietruszki 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie) 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki majeranku chlust oleju lub oliwy do smażenia sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Kaszę jaglaną przepłucz

Food Square
RACUCHY DROŻDŻOWE 184

wyrastania, na ok.1-1,5h, do podwojenia objętości. U mnie wyrosło w 40 minut. Łyżkę moczyć w naczyniu z wodą (by nie kleiło się ciasto). Mokrą łyżką nabierać ciasto drożdżowe i zsuwać na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na niezbyt dużym palniku, by nie przypalały się mocno z wierzchu, a dopiekały wewnątrz. Racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podawać

Smaczne Zdrowe