podzielić się przepisem wczoraj, ale robię to dziś, bo przecież ostatki jutro, więc zawsze jeszcze można przygotować. Co to takiego? Ok 15cm pączki kręcone, które przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Przepis oraz filmik z tego jak je wykonać możecie obejrzeć TUTAJ :) Składniki na 16 sztuk: 40g masła 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 25g świeżych drożdży
Kuchnia w czekoladzieJakiś czas temu znalazłam przepis coś podobnego. Pododawałam coś od siebie i upiekłam te pyszne różyczki. Jak to przy drożdżowych wypiekach bywa najlepsze są jeszcze ciepłe. Nadzienie możecie zrobić według swoich preferencji smakowych. Ja zamiast zmielonych migdałów dałam płatki. Zróbcie bo są pyszne. A inspirowałam się przepisem ze Smaczny.tv Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniCiasto drożdżowe kojarzy mi sie z domowymi wypiekami mojej Babci. Ni musimy go jednak zjadać w postaci słodkości. Przecież wszyscy uwielbiamy pizzę! A jej mini wersje dodatkowo w swojej łatwości podziału z pewnością dostosują się niejednokrotnie jako przekąska na wielu spotkaniach, czy imprezach :) Komu pizzę? ;) Składniki na ciasto (wycho dzi 8 większych lub 10 mniejszych mini pizz): 20 g świeżych
ChilliJemyKarnawał to czas na dietetyczne folgowanie, a ciabatta to świetny wypiek wśród karnawałowych przysmaków. Ciabatta jest włoskim rodzajem pieczywa drożdżowego. Ma dość nieciekawy kształt, bo pieczywo jest jakby rozlane - długie i prawie płaskie. Jej niewątpliwą zaletą jest chrupkość dobrze wypieczonej skórki i miękki środek z charakterystycznymi dziurami powstałymi podczas wyrastania ciasta w fazie wzrostu i fazie wypiekania (mnie takie
Weekendy w domu i ogrodziecelu użyć miksera z odpowiednią końcówką). Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk można dodać trochę więcej mąki, pamiętając, że ciasto ma być luźne, rzadsze niż tradycyjne drożdżowe. 3) Wyrobione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości. 4) Po tym czasie, ciasto wyłożyć
Fitsweet.meciasto nie wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto po upieczeniu będzie twarde i szybko wyschnie. Warto praktykować i piec w miarę możliwości drożdżowe bułki, bułeczki i ciasta regularnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 60 dkg mąki 15 dkg cukru pudru
mecooksWitam Kochani :) Przychodzę do Was z czymś pysznym i ślicznym :) Chciałam Was dziś zaprosić na pyszne bułeczki drożdżowe w kształcie serce z nutellą i orzeszkami ziemnymi. Są pyszne, puszyste, słodkie i bardzo pięknie się prezentują. Możecie je zrobić dla kogoś bliskiego na Walentynki czy ogólnie na tłusty czwartek, czy po prostu do kawy :) Polecam gorąco i Zapraszam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuweekend zawsze piekę coś drożdżowego. Sobotnie śniadanie z domową drożdżówką kojarzy się błogo, nieprawdaż? Ale dzisiejszy wpis to nie tylko przepis na pyszne bułeczki, to także coś dla ducha… Jeżeli masz ochotę i czas, zaparz sobie dobrej herbaty lub przygotuj pyszną kawę i daj się zaprosić na krótki fragment przedstawiający świat mojej bohaterki – młodziutkiej Jagody, która wraz
Raj dla PodniebieniaMini pączusie drożdżowe, pulchne, aromatyczne, na samych żółtkach, najlepszy sprawdzony przepis z dodatkiem spirytusu dzięki temu podczas smażenia nie chłoną prawie nic tłuszczu, nie lubią niecierpliwości, gwarancja udanych pączków to dobrze wyrośnięte ciasto, są kaloryczne i bardzo pyszne, zresztą w taki dzień jak tłusty czwartek nikt kalorii nie liczy! Ich smak podkreśla cytrynowy lukier, ale można też oprószyć
Wanilia i Kardamonmniej tłuste i choć nadal dość kaloryczne to dużo zdrowsze. Zachęcam do pieczenia, idealnie nadają się do czerwonego barszczu np. na wigilię ale nie tylko, zawsze smakują obłędnie. Drożdżowe, pieczone pierogi z grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku warstwowe rogale. Sekret chrupkości tkwi w sposobie wykonania. Osiem drożdżowych placków smarujemy masłem. Podczas pieczenia ciasto rozwarstwia się tworząc niesamowitą chrupką strukturę rogali. Gorąco polecam przepis. Ciasto jest delikatne i lekkie. Jeżeli przygotowałaś/eś rogale z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję
Słodki ZakątekNajlepsze rogaliki drożdżowe jakie do tej pory robiłam i jadłam. Są tak puszyste i mięciutkie jak pierzynka ha ha :-) Tak, to prawda. Przepis znalazłam tutaj . Jak pisze najlepsze, to warto wypróbować, może rzeczywiście tak jest. W tym przypadku jest, polecam Wam je bardzo, ja na pewno z przepisu będę korzystać, bo rogaliki wszystkim smakowały, nawet moja młoda, jak nigdy
kruche babeczkipyszne i bardzo słodkie ciasto drożdżowe (rosca de Reyes) pieczone z okazji święta Trzech Króli (6 stycznia) w kształcie wieńca jest wielowiekową tradycją w Hiszpanii. Bardzo się cieszę, że przywędrowała do Polski 😊. W tym roku ciasto wypiekałam w formie nieuporządkowanego wianka, choć tradycyjnie jest symetryczną formą przypominającą królewską koronę z bakaliami, które mają imitować kamienie szlachetne. Farszem ciasta są różne
Weekendy w domu i ogrodzieMoje drożdżówki są porządnie nadziane, tak od serca. Dlaczego? Bo tak lubię najbardziej. Dla mnie ciasto to dodatek, który za sprawą bardzo dużej ilości nadzienia nie
MamaOskarka