odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek w środku. Do środka mąki wlać resztę wody, olej i wyrośnięte drożdże. Dodać sól, wyrobić ciasto jak każde ciasto drożdżowe. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski . Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie ponownie wyłożyć ciasto na stolnicę i ponownie zagnieść. Przykryć
Kuchnia PokoleńWitajcie w piątek :-)) Weekend przed nami więc trzeba przygotować coś pysznego na słodko :-) Proponuję takie krucho - drożdżowe pierożki u mnie połowa z marmoladą różaną, a druga połowa z nutellą. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Ciasteczek wychodzi dużo, (ja wykrawałam szklanką o średnicy 6,5 cm) bo około 50 sztuk, robi się je bardzo łatwo, tylko wadą jest to, że za szybko
kruche babeczkinikt mi nie wmówi, że jest inaczej. Nie jestem miłośnikiem wypieków. Ba! Za karę największą uznaję pieczenie ciast z masą. Jednak przez te wszystkie lata w kuchni opanowałam ciasto drożdżowe do perfekcji. Pomyślałam sobie, że można lekko zmodyfikować przepis i zrobić najlepsze drożdżówki z serem na świecie! Akurat lato nam się gwałtownie skończyło i zaatakowała zimna jesień, więc zapach świeżych
ladykitchenmąki, 50 g drożdży, 1 szklanka ciepłej wody, 1 szklanka cukru, 2 jajka, szklanka młodej marchewki, 1 płaską łyżeczkę soli, 1/2 szklanki oleju. W małej misce robimy drożdżowy zaczyn z wody+1 łyżka cukru+drożdże+1 łyżka czubata mąki, mieszamy ipod przykryciem odstawiamy na 10 min. w ciepłe miejsce, do czasu gdy wyrośnie. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajka, olej
chleba naszegotłuszcz i zagniatamy ciasto, podsypując sobie mąką. Ciasto powinno być puszyste, miękkie i bez problemu odklejać się od dłoni. Nie może być twarde, gumowate ani tępe pod ręką. Ciasto drożdżowe musi być wyrabiane minimum 20 minut i tego czasu nie można skracać. Ja ciasto zagniatam zawsze 25 minut i wtedy jest bardzo, bardzo puszyste. Ciasto obsyp męką i pozostaw
SMYKWKUCHNItaki dzień jak dzisiaj nie ma nic lepszego niż ciepełko z piekarnika i zapach ciasta drożdżowego unoszący się po domu :) Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 100 g drożdży - 1 szklanka cukru - 500 ml mleka - 4 jajka - 250 g margaryny - szczypta soli - konfitura Przygotowanie: Drożdże rozkruszamy i mieszamy z dwoma łyżeczkami cukru oraz łyżeczką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy
Zainspirowana w kuchnirogaliki są niezwykle pyszne, ciasto jest trochę inne niż tradycyjne drożdżowe, moim zdaniem jest bardziej wilgotne. Przepis mam od wielu lat, gdzieś tam od kogoś odpisany, dawno ich nie piekłam, a dzisiaj przyszedł czas na przypomnienie. Do nadzienia użyłam marmolady twardej wieloowocowej, którą otrzymałam w ramach współpracy od JAMAR . Marmolada spełniła moje oczekiwania, idealnie twarda, więc dobrze się
IzabelawkuchniDrożdżowe zawijaski można upiec na przekąskę czy na kolację. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam zanurzać je w sosie i tak podjadać. Takie bez sosu można ze sobą zabrać na piknik czy na wycieczkę, a upieczone w ładnej formie np. wianuszka będą się ładnie prezentowały, można wtedy odrywać sobie po takim zawijasku. Zapraszam:) Do przygotowania roladek bardzo
IzabelawkuchniDrożdżowe na maśle jest idealne. Mięciutkie i delikatne w smaku. Podane w formie odrywanych bułeczek będzie się pięknie prezentowało. Polecam upiec na podwieczorek i podać z kubkiem mleka lub z czym tam lubicie, ja to uwielbiam z gorącą kawą. Niech Wasi najbliżsi odrywają sobie po takie pachnącej cynamonem bułeczce. A dodam jeszcze, że kruszonka nadaje ciastu takiego fajnego chrupnięcia. Zapraszam
IzabelawkuchniDrożdżowe puchate bułeczki z dżemem w środku posypane cukrem pudrem. Wspaniały domowy deser Najlepsze są jeszcze ciepłe! Składniki: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 250 ml mleka 1 jajko 80 g masła, roztopionego 60 g cukru pudru 1 roztrzepane jajko dżem wiśniowy lub truskawkowy (zamiennie powidła, marmolada) Przygotowanie: Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz
Zasmakuj Kuchnicukru, jogurt naturalny i drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka zmiksować z pozostałym cukrem na kogel mogel. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać żółtka, zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko, sól, whisky. Wyrobić ciasto na gładką masę. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło i ponownie wyrobić ciasto na gładką masę. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce
TrufelkowoDeser z mojego regionu, po poznańsku. Szneka z glancem, czyli lukrowana, okrągła drożdżówka spiralnie skręcona, w kształcie muszli ślimaka. Dodatkowo dodałam kruszonkę (po poznańsku kruszankę), ponieważ uwielbiam ją przy drożdżowych specjałach. Zapach roznosi się po całym domu! Pachnie pięknie!!! :) Zapraszam na przepis! :) Składniki na rozczyn: 1/2 szkl ciepłego mleka 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki Składniki
TrufelkowoPyszne ciasto drożdżowe kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy będąc u babci na wakacjach, zapach unosił się po całej kuchni. Zawsze skubałam ciepłą jeszcze kruszonkę. A potem mogłam zajadać ciasto na podwieczorek, kolację i jak zostało to jeszcze na drugi dzień na śniadanie. Zapraszam na takie z nadzieniem jagodowo-budyniowym pod pyszną maślaną kruszonką! Składniki na rozczyn
Trufelkowozawsze mamy ochotę bawić się w pieczenie wymyślnych ciast. Bo przecież i świeże drożdżowe może smakować równie świetnie z kubkiem ciepłej herbaty czy ciepłego mleka :-) SKŁADNIKI: - 5 dag drożdży - 3 szklanki mąki pszennej - 3 jajka - 1 szklanka mleka - 1/4 kostki masła - 1/3 szklanki cukru - szczypta soli - wypestkowane wiśnie (ze słoika lub świeże) kruszonka: - 1/2 szklanki drobnego cukru
WielopokoleniowoO KANELBULLAR pierwszy raz usłyszałam na warsztatach kuchni szwedzkiej ( Scandynavian Love Fika ) z Szefem Kuchni Michałem Godyniem organizowanych w Electrolux Taste Center. Były to niesamowicie pyszne
Ostra na Słodko