drożdżowe - 16813 przepisów (strona:412/1121)

Szafranowe ciasto Lussekatter – wieniec na dzień świętej Łucji 164

Hygge, scandi, nordi… A jedliście coś naprawdę skandynawskiego? Ten wieniec zrobiłam z ciasta drożdżowego z szafranem i kardamonem – z dokładnie takiego ciasta Szwedzi robią Lussekatter – tradycyjne bułeczki podawane na śniadanie w dzień świętej Łucji. Wieniec nadziany jest masłem z dodatkiem cynamonu, imbiru, mielonego kardamonu i skórki startej z klementynki. Nie wyszłam z kuchni do czasu aż nie skończyło się piec

Karo in the Kitchen
Świąteczne bułeczki z mięsnym farszem 259

Przepyszne bułeczki z mięsnym farszem, ale nie takim jaki znajdziecie w naszych tradycyjnych pierogach, to połączenie mięsa i beszamelu. Wypróbujcie, bo są tego warte. Można podać

MamaOskarka
Świąteczna, drożdżowa gwiazda z makiem 1916

placki o średnicy około 25 cm. Pierwszy krążek ułóż na papierze do pieczenia i rozsmaruj 1/3 masy makowej pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Przykryj drugim krążkiem ciasta drożdżowego i rozsmaruj drugą porcję maku. Nałóż 3 placek, rozsmaruj resztę maku i przykryj ostatnim plackiem. Przełożyć całą konstrukcję na blaszkę do pieczenia. Pokrój ciasto na 16 części nie docinając do samego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Brioszka nie do końca świąteczna 187

tylko powącha i zacznie kręcić nosem. Ku mojemu zaskoczeniu, jadł, aż mu się uszy trzęsły. Zjedliśmy ponad połowę po prostu posmarowane masłem, jeszcze ciepłe. Mmm... Coś wspaniałego! Ciasto drożdżowe jest mięciutkie, puszyste i delikatne, a smak wody pomarańczowej subtelny i nienachalny.  Do tego niezwykła słodycz miodu, która w tym wypadku jest niemal uzależniająca. Nie można się im oprzeć, szczególnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Choinka - Wyśmienita przekąska na Święta Bożego Narodzenia 385

grubych oczkach 150 g sera ricotta (lub innego kremowego) oraz 2 łyżki masła drobno pokrojony ząbek czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Choinka z ciasta drożdżowego z nadzieniem z pesto i sera Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski wsypuję drożdże, cukier i wlewam wodę, delikatnie mieszam i miskę odstawiam na około 10 minut. Po 10 minutach

Uwaga Babcia Gotuje
Burgery z brokuła i soczewicy 142

tylko dodatki. Potrzebujemy: 230 g ugotowanego na parze brokuła 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy Targroch 150 g ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki złotego siemienia lnianego Targroch 3 łyżki płatków drożdżowych Targroch 1 cebula 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego Targroch sól, pieprz bułka tarta  Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju kokosowym. Wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w misie malaksera, dodajemy

MamaOskarka
Dyniowa drożdżówka z Corn Flakes 194

piekarnika nagrzanego do 180*C . Piec przez 40 min. Po przestudzeniu można podawać. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcji #dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta drożdżowe , Ciasta z warzywami , Dania wegetariańskie , Dla dzieci , Na wynos Tagged: dynia , płatki śniadaniowe

https:KKuchniaMniam
Przepis na Makowiec w kształcie kwiatu - puszysty i wilgotny 389

miodu (płynnego) 1 jabłko winne kilka kropli aromatu migdałowego + mleko do pomalowania przed pieczeniem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Makowiec w kształcie kwiatu z ciasta drożdżowego Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru, jednej łyżki mąki i około 50 ml letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Maślane rogale drożdżowe z dżemem 148

wierzchu lub mak Sposób przygotowania: Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru, następnie z łyżką mleka oraz 1 łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej misy, dodajemy zaczyn drożdżowy, jogurt, jajka, pozostały cukier, sól i ciepłe mleko. Wszystko razem wyrabiamy (najlepiej mikserem z założonym hakiem) i dodajemy masło. Ponownie wyrabiamy i w momencie gdy ciasto ładnie już odchodzi

Kuchnia w czekoladzie
Focaccia z cebulą i czosnkiem 167

mąki. Wlać 1/2 szklankę ciepłej wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę, zrobić dołek. Do dołka wlać pozostałą ciepłą wodę, wyrośnięte drożdże, oliwę. Wyrobić ciasto drożdżowe na gładką sprężystą masę. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Blaszkę wysmarować oliwą i rozłożyć ciasto na całej blaszce. Czubki palców wysmarować oliwą i wdusić palce w ciasto. Górę ciasta

Kuchnia Pokoleń
Rogaliki drożdżowe 125

Przepyszne lekko słodkie rogaliki, które będą wspaniałym pomysłem na śniadanie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Można podać je z dżemem, czy konfiturą, ale same

MamaOskarka
Pietruszkowe drożdżowe 161

przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę.  Przygotować kruszonkę: dobrze ugnieść / rozcierać w dłoniach wszystkie składniki aż całość zacznie się do siebie kleić. pokruszyć w granulki. Ciasto drożdżowe podsypać mąką, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i wkłożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie posypać ciasto kruszonką

Ukojenie Podniebienia
Chleb żytni z suszonymi pomidorami na dzikich drożdzżach 112

niepryskane czyli bio, tak samo jak bazylia i czosnek. Tylko naturalne składniki sprawią że drożdże się urodzą, warto próbować zawsze. Rezultatem jest przeważnie pyszny bochen chleba czy nawet ciasto drożdżowe. Zachęciłam do pieczenia? Chleb żytni z suszonymi pomidorami na dzikich drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Langosz 162

Langosz to specjalność kuchni węgierskiej, popularne również na Słowacji i w Czechach. To drożdżowy placek smażony w głębokim oleju. Jada się go najczęściej z dodatkiem śmietany, sosu czosnkowego, startym żółtym serem, szynką lub innymi dodatkami. Langosz to węgierski fastfood, który można kupić w każdym barze szybkiej obsługi lub po prostu na ulicy. Wśród składników oryginalnego langosza widnieją ziemniaki i taki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki z żółtym serem 143

Bułeczki oblane roztopionym serem zawsze przemawiały do mnie zza szyby piekarni. Postanowiłam upiec je samodzielnie w domu. Zniknęły bardzo szybko, bo ich smak był wyborny. Polecam

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania