Kochamy je na śniadanie, do kawy, na piknik...idąc na targ świeże owoce wręcz krzyczą do nas, żeby je zabrać:) Ciasto drożdżowe i świeże owoce...mnóstwo radości...dzisiaj malinowej radości;) Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6 łyżek miękkiego masła, 1 kg malin, Kruszonka; 10 dkg masła
Anioły w kuchniDziś propozycja z innej beczki. Na razie zostawiam przetwory i piekę ciastka drożdżowe. Są to papatacze z wielką ilością bakalii i polane lukrem. Moi chłopcy brali po kilka za jednym zamachem, pilnowałam tylko by nie najedli się gorących. Z tej ilości składników wyszło mi 3 duże blachy. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniesypaną drożdżówkę trochę nie dowierzałam, że może się udać. Ale koleżanka powiedziała - Zrób! - więc zrobiłam i od tamtej pory jest to mój ulubiony, najłatwiejszy przepis na ciasto drożdżowe . Ciasto, które zawsze się udaje i smakuje nawet tym, którzy za drożdżówkami nie przepadają. składniki: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru 2 jajka rozmącone ze szczyptą
babka w formiebuchty (kluski na parze) dzisiaj zaprezentuję wam dokładnie odwrotną wersję smakową. Przepis podstawowy znajdziecie tutaj klik . W woli przypomnienia nadmienię, że buchty robione są tradycyjnie z ciasta drożdżowego i gotowane są na parze. U mnie za pierwszym razem były to zwykłe kluski skąpane w sosie czekoladowym. Dzisiaj to kluski będą czekoladowe a sos biały. Biały sos... a ściślej
vaniliowoczekoladowaIdealny sposób na szybkie odrywane bułeczki.Ciasto jest puszyste a bułeczki długo utrzymują świeżość.Polecam wypróbować. Środek bułeczek można modyfikować wedle uznania,sposobów jest ogrom. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży 1/4 l letniego mleka 80 g cukru 100 g płynnej margaryny szczypta soli Mąkę przesiać do miski.W zagłębienie w mące w kruszyć drożdże,wlać mleko,dodać
Anielskie wypiekiBlueberry Corner by "jagodzianka" Rogaliki z budyniem i malinami to deser wpisujący się do letniego jadłospisu. Bardzo lubię wypieki z drożdżowego ciasta, a te … Przeczytaj cały artykuł Post Rogaliki z budyniem i malinami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerśniadanie. Są puszyste i pyszne, polane miodem smakują wybornie. Ja podałam z kremowym miodem faceliowym, o delikatnym i orzeźwiającym smaku. Fajna alternatywa dla naszych naleśników, polecam. Marokański przysmak - Beghrir, drożdżowe naleśniki z miodem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka, odstawić na 20 minut do wzburzenia i dodać do mąki.[d rożdże suche wymieszać z przesianą mąką]. Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać cukier, sól, wanilię, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło, wodę. Wymieszać i dodawać po jednym jajku. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki
Moje domowe kucharzeniedrożdży 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 50 ml oliwy Przygotowanie ciasta: W misce rozcieramy drożdże wraz z cukrem. Dolewamy letnią wodę i całość mieszamy. Powstaje rozczyn drożdżowy. Do rozczynu wsypujemy mąkę , sól i na końcu wlewamy oliwę. Ciasto wyrabiamy dłońmi do momentu aż powstanie jednolita masa. Im dłużej będziemy go ugniatać tym będzie pulchniejsze w wypieku
Różne smaki w kuchniDoskonała przekąska na imprezę, piknik czy wycieczkę. Świetnie smakują zarówno na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika jak również na zimno z dodatkiem keczupu czy sosu czosnkowego. Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej op. drożdży instant płaska łyżeczka cukru i soli jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szkl ciepłego mleka Nadzienie: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g startego
Smakołyki Asiczas słodkich drożdżówek, czy kruchych ciast z owocami lata, ja teraz również nauczyłam się korzystać z dobrodziejstw natury i robię to samo, bo któż nie lubi jeszcze ciepłego drożdżowego ciasta z kubkiem zimnego mleka. Składniki: Blacha 29/42 cm Ciasto: ½ kg pszennej mąki typ 550 1 opakowanie suszonych drożdży Dr.Oetker 4 łyżki cukru 1 torebka cukru
Wanilia i Kardamonsera, idealne do zjedzenia za dużo, no tak czasami bywa! Robi się je dość sprawnie więc tylko czas wyrastania i pieczenia dzieli nas od zjedzenia pysznego deseru, zapraszam. Bułki drożdżowe z serem i truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJagód jak na lekarstwo, ale jak już je mamy to warto sobie dogadzać. A jak nie mamy, można zastąpić innymi owocami. Osobiście uwielbiam to co drożdżowe, a jak jeszcze na ciepło to już w ogóle bajka. A tej jagodzianki są nie dość, że pyszne to jeszcze proste w wykonaniu. łyżeczka świeżych drożdży łyżka cukru łyżka cukru waniliowego szklanka
Dieta moja pasjapogoda nam pozwoli, bo coś ostatnio płata figle, z tej okazji upiekłam mięciutki orkiszowy chlebek, podejrzewam, że w takim wydaniu jeszcze nie jedliście, jego sekret polega na obtoczeniu drożdżowych kulek ciasta w roztopionej margarynie Optimie , a następnie w świeżo posiekanych ziołach i twardym serze grana padano, pachnie czosnkową nutą gdy się piecze cały dom, budzący wspomnienia mojego dzieciństwa
Wanilia i Kardamontaki aromatyczny, pachnący pietruszką i czosnkiem chlebek. Będzie doskonałym dodatkiem do piknikowej sałatki, świeżych chrupiących warzyw czy mięsa z grilla. Uroku dodają mu odrywane warstwy. Polecam na piknik :) Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej op. drożdży instant płaska łyżeczka cukru i soli jajko 2 łyżki margaryny Optima Omega3 1 szkl ciepłego mleka Nadzienie: 3 łyżki margaryny Optima Omega3 pęczek natki
Smakołyki Asi