kruszonki 😉 Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje - drożdżówka rośnie wysoka, a do tego jest puszysta i miękka, nawet na drugi dzień. Zachęcam do spróbowanie - nie bójcie się ciasta drożdżowego 😉 Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 70 g drożdży 3 jajka 2 żółtka 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 4 łyżki cukru pudru 70 g masła szczypta soli Kruszonka
Kuchnia MagdaLenykształt serc może być miłą niespodzianką w śniadaniówce dzieciaków. Drożdżówki zrobiły furorę wśród rodziny! Dla kogo: dla chcących zaskoczyć walentynkowo rodzinę dla zakochanych dla lubiących kombinować z ciastem drożdżowym Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 160g mleka 15g świeżych drożdży 60g masła jajko szczypta soli łyżka cukru waniliowego Składniki na nadzienie: 250g twardej marmolady żółtko łyżka mleka Wykonanie tradycyjne: Rozpuszczamy
Mania Wypiekaniazeszłym roku upiekłam brownie babeczki z truskawkowymi serduszkami . Wczoraj wypróbowaliśmy Meyer lemon pudding cake . Dzisiaj kolej na walentynkowe bułeczki z cynamonem. Walentynkowe bułeczki Składniki: na 24 bułeczki Ciasto drożdżowe 450 ml mleka 40 g świeżych drożdży 100 g masła, miękkiego 100 g cukru szczypta soli 700 g mąki Nadzienie cynamonowe 150 g masła, miękkie 50 g cukru
codojedzeniaPyszna drożdżowa chałka z masą makową..chałka rosła jak szalona..i wyszła chała, w sumie to moja wina, bo zrobiłam jedną chałkę zamiast dwóch. 600 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 240 ml mleka[ dałam ciut więcej] 1 łyżeczka esencji waniliowej masa makowa Zrobić zaczyn
Moje domowe kucharzeniedużą ilością jajek i masła. W tym przepisie część masła zastąpił serek mascarpone. Dla mnie po prostu pyszna chałka. Chałki uwielbiam i sporo już zebrałam przepisów na to pyszne drożdżowe pieczywo. Pasiasta gości po raz pierwszy. Lekka, maślana z cudownym czekoladowym posmakiem. Idealna na leniwe, zimowe śniadanie lub podwieczorek. Polecam! Składniki na czekoladowy wkład do ciasta: 50 g gorzkiej czekolady
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Choroba chorobą ale słodkości muszą być. Lada dzień zbliża się tłusty czwartek i wiele z nas liczy kalorie. Co prawda nie są to pączki ale pyszne bułeczki drożdżowe z rodzynkami. Pomimo mojej diety zjadałam 3 bułeczki, a co mi tam. Bułeczki wyszły pyszne :) Składniki 50 dag mąki 4 dag drożdży 1 szklanka napoju sojowego z wapniem Alpro sante
Kulinarne pyszności Molkidłuższego czasu mam zachcianki na ciasto drożdżowe i tak jest do dziś. Przyczyn jest kilka jestem na białej diecie zalecenie Pani stomatolog i mam słabość do ciasta. Tym razem do ciasta zamiast mleka dodałam napój sojowy Alpro. Ciasto wyszło bardzo lekkie puszyste maślane w smaku Składniki 12 dkg masła 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szkl cukru 5 dag drożdży
Kulinarne pyszności Molkipączków podczas smażenia. Jeśli na Tłusty Czwartek planujecie dać pączka maluszkom to opcja domowego pączka z piekarnika będzie w sam raz. Dla kogo: dla dbających o linię dla kochających drożdżowe wypieki dla szukających zdrowszego przepisu na Tłusty Czwartek Składniki: 170g masła (miękkiego) 3 jajka (+ 1 do posmarowania) 0,5 łyżeczki soli 50 g cukru 370g mąki pszennej 50g świeżych
Mania Wypiekaniainnego jak klasyczne pączki tylko w innej odsłonie, chociaż te chyba bardziej mnie przekonują bo mają większą powierzchnię do lukrowania Nie są trudne do wykonania, tradycyjne ciasto drożdżowe z odrobiną cynamonu, smażone w głębokim tłuszczu i jedynie to zawijanie przebiega odbiega od pączkowej normy. Polecam wypróbowanie tej formy tego karnawałowego przysmaku! Scroll down for recipe in English Zakręcone pączki
karmelowyCiasto się klei, natomiast nie należy do niego dosypywać ani mąki, również nie należy dolewać mleka. Można wyrabiać ciasto w maszynie lub w robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Ja wyrabiałam ręcznie, przez co wzmocniłam swoje mięśnie :) Na koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszam. Wyrobione, gładkie i elastyczne ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto
Mango Papajaziemniaka i jeżeli się zrumieni wtedy zaczynamy smażyć pączki. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy, a po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta drożdżowe , Na specjalne okazje , Tłusty Czwartek , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , dżemy
https:KKuchniaMniamroku udało się nam na czas przypomnieć dzikim, zmarzniętym gościom, że u nas działa sezonowa stołówka. Mamy zimę! A taka zima oznacza duuuużo czasu na świeżym powietrzu. Drożdżowe bułeczki są konieczne w poskromieniu towarzyszącego szaleństwom wilczego apetytu.Delikatne, maślane, pachnące. Koniecznie z domowym dżemem. Składniki 150 g masła 100 ml mleka 25 g drożdży świeżych (lub opakowanie 7 g suszonych
OliveandThymechyba najpulchniejsze ciasto drożdżowe jakie miałam przyjemność jeść (a przy okazji też robić). I najlepsze. Miękkie, maślane, aromatyczne. Blaszka, cała, zniknęła w przeciągu kilkunastu minut. Główni sprawcy? Zbiegli… Ale wiedziałam, że wrócą. Po obietnicę następnego :) Składniki 380 g mąki pszennej + 1 łyżka 170 g masła 100 ml mleka 50 g drożdży 80 g cukru + 1 łyżeczka 3 jaja solidna szczypta
OliveandThymeSkładniki 3 i 1/4 szkl mąki (najlepiej przeznaczonej do ciast drożdżowych)+ 1 łyżka+ do podsypania 25 g świeżych drożdży 100 g cukru +1 łyżeczka 2 jaja 100 ml mleka 4 łyżki roztopionego masła pół łyżeczki soli opcjonalnie ziarenka wanilii do posmarowania: 1 rozmącone jajo 2 łyżki mleka opcjonalnie kruszonka/mak/sezam do posypania (my nie używamy) Przygotowanie Podgrzejcie mleko, wlejcie
OliveandThymePuszyste, mięciutkie, przepyszne nawet na drugi dzień. I w domu pięknie pachnie ciastem drożdżowym... Jak nie ulec takim lekkim pączkom? :) Polukrowane naprawdę przypominają w smaku swoich smażonych kuzynów- nie są jedynie tak ciężkie i tłuste ( dla nas to o wiele smaczniejsza opcja). Same za, a przeciw? Ja się nie dopatrzyłam, ale może wierni fani smażonych pączusiów coś zauważą? Składniki
OliveandThyme