tłuszcz i zagniatamy ciasto, podsypując sobie mąką. Ciasto powinno być puszyste, miękkie i bez problemu odklejać się od dłoni. Nie może być twarde, gumowate ani tępe pod ręką. Ciasto drożdżowe musi być wyrabiane minimum 20 minut i tego czasu nie można skracać. Ja ciasto zagniatam zawsze 25 minut i wtedy jest bardzo, bardzo puszyste. Ciasto obsyp męką i pozostaw
SMYKWKUCHNItaki dzień jak dzisiaj nie ma nic lepszego niż ciepełko z piekarnika i zapach ciasta drożdżowego unoszący się po domu :) Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 100 g drożdży - 1 szklanka cukru - 500 ml mleka - 4 jajka - 250 g margaryny - szczypta soli - konfitura Przygotowanie: Drożdże rozkruszamy i mieszamy z dwoma łyżeczkami cukru oraz łyżeczką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy
Zainspirowana w kuchnirogaliki są niezwykle pyszne, ciasto jest trochę inne niż tradycyjne drożdżowe, moim zdaniem jest bardziej wilgotne. Przepis mam od wielu lat, gdzieś tam od kogoś odpisany, dawno ich nie piekłam, a dzisiaj przyszedł czas na przypomnienie. Do nadzienia użyłam marmolady twardej wieloowocowej, którą otrzymałam w ramach współpracy od JAMAR . Marmolada spełniła moje oczekiwania, idealnie twarda, więc dobrze się
IzabelawkuchniDrożdżowe zawijaski można upiec na przekąskę czy na kolację. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam zanurzać je w sosie i tak podjadać. Takie bez sosu można ze sobą zabrać na piknik czy na wycieczkę, a upieczone w ładnej formie np. wianuszka będą się ładnie prezentowały, można wtedy odrywać sobie po takim zawijasku. Zapraszam:) Do przygotowania roladek bardzo
IzabelawkuchniDrożdżowe na maśle jest idealne. Mięciutkie i delikatne w smaku. Podane w formie odrywanych bułeczek będzie się pięknie prezentowało. Polecam upiec na podwieczorek i podać z kubkiem mleka lub z czym tam lubicie, ja to uwielbiam z gorącą kawą. Niech Wasi najbliżsi odrywają sobie po takie pachnącej cynamonem bułeczce. A dodam jeszcze, że kruszonka nadaje ciastu takiego fajnego chrupnięcia. Zapraszam
IzabelawkuchniDrożdżowe puchate bułeczki z dżemem w środku posypane cukrem pudrem. Wspaniały domowy deser Najlepsze są jeszcze ciepłe! Składniki: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 250 ml mleka 1 jajko 80 g masła, roztopionego 60 g cukru pudru 1 roztrzepane jajko dżem wiśniowy lub truskawkowy (zamiennie powidła, marmolada) Przygotowanie: Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz
Zasmakuj Kuchnicukru, jogurt naturalny i drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka zmiksować z pozostałym cukrem na kogel mogel. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać żółtka, zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko, sól, whisky. Wyrobić ciasto na gładką masę. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło i ponownie wyrobić ciasto na gładką masę. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce
TrufelkowoDeser z mojego regionu, po poznańsku. Szneka z glancem, czyli lukrowana, okrągła drożdżówka spiralnie skręcona, w kształcie muszli ślimaka. Dodatkowo dodałam kruszonkę (po poznańsku kruszankę), ponieważ uwielbiam ją przy drożdżowych specjałach. Zapach roznosi się po całym domu! Pachnie pięknie!!! :) Zapraszam na przepis! :) Składniki na rozczyn: 1/2 szkl ciepłego mleka 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki Składniki
TrufelkowoPyszne ciasto drożdżowe kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy będąc u babci na wakacjach, zapach unosił się po całej kuchni. Zawsze skubałam ciepłą jeszcze kruszonkę. A potem mogłam zajadać ciasto na podwieczorek, kolację i jak zostało to jeszcze na drugi dzień na śniadanie. Zapraszam na takie z nadzieniem jagodowo-budyniowym pod pyszną maślaną kruszonką! Składniki na rozczyn
Trufelkowozawsze mamy ochotę bawić się w pieczenie wymyślnych ciast. Bo przecież i świeże drożdżowe może smakować równie świetnie z kubkiem ciepłej herbaty czy ciepłego mleka :-) SKŁADNIKI: - 5 dag drożdży - 3 szklanki mąki pszennej - 3 jajka - 1 szklanka mleka - 1/4 kostki masła - 1/3 szklanki cukru - szczypta soli - wypestkowane wiśnie (ze słoika lub świeże) kruszonka: - 1/2 szklanki drobnego cukru
WielopokoleniowoO KANELBULLAR pierwszy raz usłyszałam na warsztatach kuchni szwedzkiej ( Scandynavian Love Fika ) z Szefem Kuchni Michałem Godyniem organizowanych w Electrolux Taste Center. Były to niesamowicie pyszne
Ostra na SłodkoOstatnio eksperymentuję z formą i kształtem ciasta, by wyglądało ono nieco inaczej i cieszyło nie tylko podniebienie, ale również oko. Dziś kolejne ciasto (a właściwie ciasta) drożdżowe z dynią. Sezon na nią trwa w najlepsze, więc dlaczego nie zrobić od razu dwóch? Do tych ciast dynia była przygotowywana dużej wcześniej, by nabrała cytrusowego posmaku. Składniki (na tortownicę o średnicy
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam je ! Delikatnie słodkie rogale drożdżowe posypane makiem. Jak tylko je widzę to nie przepuszczę...Kojarzą mi się z dzieciństwem i małą piekarnią " na Edukacji" w moim rodzinnym mieście. Nigdy wcześniej nie próbowałam robić ich w domu, nawet przez myśli mi to nie przeszło. Zawsze myślałam, że takie pieczywo wychodzi tylko w piekarni 😉 Ale na szczęście zmieniło się moje myślenie
Kuchnia MagdaLenypokruszone drożdże, 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. W większej misce umieszczamy przesianą mąkę, szczyptę soli, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy i ponownie pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Po ok 1 godzinie nakładamy ciasto porcjami na rozgrzany tłuszcz i układamy połówki śliwek. Smażymy z każdej strony na złoty kolor
Kuchnia w czekoladziestole, pyszne, z kremową żurawiną suszoną. Uwielbiam żurawinę i jej lekką goryczkę. Racuchy są idealne na śniadanie albo na deser do kawy, herbaty czy czystka. Polecam gorąco. Racuchy drożdżowe z żurawiną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie