drożdżowe - 16813 przepisów (strona:416/1121)

Włoska wyprawa – pizza 211

słów o historii pizzy :) Włoski przebój Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby pizzy. To chyba najbardziej popularna potrawa kuchni włoskiej. Przez setki lat we Włoszech wypiekano płaskie placki drożdżowe doprawione serem i ziołami. Pizza z pomidorami pojawiła się dopiero w XVIII wieku. Pizza swoją popularność zawdzięcza włoskim emigrantom, którzy w poszukiwaniu lepszego życia przenosili się do Stanów Zjednoczonych. Włoskie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułki paryskie czyli drożdżówki z jabłkami 202

coś na wzór jakby budyniu, delikatnego kremu. Polecam nie tylko do śniadaniówki, ale także na piknik! Dla kogo: dla szukających przepisu na "coś do śniadaniówki" dla jabłkożerców dla lubiących drożdżowe wypieki Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 150ml mleka 30g świeżych drożdży pół szklanki cukru (ok. 100g) jajko 50g rozpuszczonego masła szczypta soli Składniki na masę jabłkową: 4 duże jabłka

Mania Wypiekania
Cebularze. 320

kuchni żydowskiej i są tradycyjnym produktem Lubelszczyzny. Nadzienie cebulowo-makowe należy przygotować dzień wcześniej. Nie są skomplikowane, ale proces twórczy ;) jest rozciągnięty w czasie. Co jest charakterystyczne dla ciasta drożdżowego, a tu jeszcze dodatkowo należy poczekać aż farsz "dojrzeje". Niech to nikogo nie zniechęca, bo wypiek jest jak najbardziej godny polecenia. Najlepsze na ciepło, kolejnego dnia można odgrzać w mikrofali

zadanie-gotowanie
Słodkie bułki z serem 2218

Miękkie i delikatne drożdżowe bułki o złotym kolorze i serowym nadzieniu. Bułki z serem są bardzo smaczne, a podczas pieczenia w domu unosi się niesamowity zapach. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Hot cross buns - bułeczki z krzyżem 219

nazwą "mazanec", a w Nowej Zelandii do ciasta dodaje się kakao i siekaną czekoladę i sprzedaje się je przez cały rok. Co takiego niezwykłego mają w sobie te bułeczki? Drożdżowe ciasto z mąki chlebowej z dodatkiem kardamonu, goździków, gałki i cynamonu, z rodzynkami i skórką pomarańczową i obowiązkowo z krzyżem z białego ciasta na wierzchu. Stąd ich nazwa - bułeczki

Obiad gotowy
Odrywane bułeczki z dipem szpinakowym 200

minut, do miski z mąką i solą, wlać zaczyn z drożdży i mleka, dodać 2 łyżki oleju i zacząć wyrabiać ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego), dosypując partiami (po 1/4 szklanki) pozostałą część mąki. Ciasto wyrabiać przez około 15 minut (w przypadku wyrabiania ręcznego) lub przez 7 minut (w przypadku korzystania z miksera), aż stanie się

Gospodyni Miejska
Drożdżowe bułki z makiem wyrabiane w automacie 243

Miękkie i puszyste bułki drożdżowe wypełnione makiem, które szybko znikają z talerza. Jeżeli jako nadzienia do bułek użyjemy wcześniej przygotowanej i zamrożonej masy makowej, ewentualnie gotowej kupnej masy, to okazuje się, że drożdżówki możemy bardzo szybko przygotować. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Chałka drożdżowa z kruszonką 176

Dawno nic nie piekłam ..na niedzielę miałam zrobić też drożdżowy wypiek..ale jakoś czasu zabrakło..dziś zrobiłam 2 chałki..tak na szybko....U mnie tak czasem bywa, że jak zacznę coś robić, to zawsze ktoś lub coś mi przeszkodzi..ale i tak jak na robione w ekspresowym tempie nie wyszło tak źle. 25 g drożdży około  1 szkl.mleka

Moje domowe kucharzenie
Crumpets ze szpinakiem 159

minął od czasu pierwszych drożdżowych racuchów , które robiłam na śniadanie. Tym razem zrobiłam na obiad, w wersji szpinakowej. Sposób przygotowania zupełnie się nie zmienił: 225 g mąki gryczanej 4 g drożdży instant 150 ml mleka, ciepłego 150 ml wody, ciepłej 3-4 sztuki brykietu mrożonego szpinaku siekanego, rozmrożone olej kokosowy do smażenia Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce i pozostawiamy

Kucharzyca
Drożdżowe paluchy z sezamem i suszonymi pomidorami 130

Bardzo fajne, przyjemne w wykonaniu i ciekawe w smaku drożdżowe paluchy z dodatkiem suszonych pomidorów. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3 dag drożdży - 300 gram mąki żytniej - ok. 1 szklanka wody - 1 łyżeczka cukru - pokrojone suszone pomidory - drobno pokrojone 2 ogórki konserwowe - zmielona czarnuszka - ziarna sezamu - łyżka oleju Przygotowuję rozczyn: łączę drożdże z łyżką cukru. Gdy po kilku minutach pojawią się malutkie pęcherzyki

Wielopokoleniowo
Przepis na pyszną maślaną chałkę z kruszonką 231

mąż od jakiś dwóch tygodni namiętnie mi wspominał chałki, chałeczki i mleko. To nie było moje pierwsze podejście do chałki, ale pierwsze tak udane. Nie sztuka upiec drożdżową bułę zaplecioną w warkocz, bo w maślanych wypiekach chodzi o TEN smak. Ta chałka, zdecydowanie go ma Smakuje wybornie z mlekiem, masłem, dżemem, miodem. Być może i z innymi dodatkami, ale chałki

Mieszam w Garnku
Chrupiące bułki pszenne 455

przygotowania: Do misy miksera wlać wodę. Dodać sól i dokładnie wymieszać, aby sól się rozpuściła. Dodać mąkę, pokruszone drożdże, cukier i wyrabiać mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego, na najniższych obrotach, do dokładnego połączenia składników (około 1 - 2 minuty). Następnie wlać oliwę, zwiększyć obroty miksera o jeden stopień i wyrabiać przez około 15 minut, aż ciasto stanie się

Gospodyni Miejska
Bułeczki śniadaniowe z szynką. 202

Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe, nadziane szynką i prażoną cebulką. Bułki idealnie sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, kolację, jako przekąska zabrana na dłuższą wycieczkę lub piknik. Za nadzienie może posłużyć nam smażona cebula, pieczarki, mięso mielone, warzywa, żółty ser lub wszystko zmieszane ze sobą. Jest to świetny sposób na pyszne wykorzystanie

Rozpustne gotowanie
CINNAMON ROLLS 151

Drożdżowe ślimaczki wypełnione cynamonowym nadzieniem, pychotka do codziennej kawy czy mleka, oraz deser na niedzielne popołudnie. Kto nie próbował jeszcze serdecznie polecam.     SKŁADNIKI Ciasto: ok. 250 g mąki pszennej, 150 ml ciepłego mleka, 15 g drożdży, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 2 łyżki stopionego masła Nadzienie: 3 łyżki stopionego masła, 2 łyżeczki cynamonu, 3 łyżki brązowego cukru Dodatkowo

słodki bratek
Drożdżowe bułki z serem do odrywania podwójnie waniliowe 163

kawy, herbaty, czystka a także do pracy, do szkoły. One są idealne o każdej porze dnia i na każdy posiłek, namawiam do wypróbowania przepisu. A oto jak je zrobić. Drożdżowe bułki z serem do odrywania podwójnie waniliowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie