Zastanawiałam się, którym przepisem rozpocząć swoją przygodę z blogowaniem... Padło na te drożdżówki :) Piekłam je kilka dni temu. Rozeszły się - dosłownie i w przenośni - jak świeże bułeczki ;) Puszyste drożdżowe ciasto z pysznym jabłkowo - waniliowym wnętrzem... Połączenie idealne! Jeżeli jednak Waszym zdaniem jabłka koniecznie MUSZĄ iść w parze z cynamonem i nie ma innej opcji ;) to oczywiście absolutnie nic nie stoi
Opowieści z piekarnikazwykłe drożdżowe ciasto może nabrać zupełnie innego charakteru :) Wystarczy niewielki dodatek kakao :) U mnie to ciasto przybrało formę babeczek, z soczystą śliwką w środku, posypane kruszonką. Również czekoladową :) Zapach podczas pieczenia - nie do opisania.. Takie mało co nieco, w sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek :) Składniki na około 10 babeczek: 220 g mąki pszennej 10 g kakao
Opowieści z piekarnikaDrożdżówka, która powali Was swoją delikatnością, puszystością i cudownym aromatem :). I w żadnym z tych określeń nie ma cienia przesady ;). To ciasto drożdżowe, które wprost rozpływa się w ustach - ze sporą ilością masła, żółtek i skórki otartej z pomarańczy. Rodzynki namoczone w rumie dodają mu charakteru, a lukier jest przysłowiową "kropką nad i" ( samo ciasto jest mało słodkie, więc lukier
Opowieści z piekarnikawyszły akurat 4 bagietki ( przy okazji zredukowałam ilość soli, ponieważ w oryginalnym przepisie wydawało mi się jej za dużo ). Przyznaję, że dość sceptycznie podchodziłam do takiego sposobu wykonania ciasta drożdżowego, no bo jakże to tak bez długiego wyrabiania ;) Ale efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył - ciasto było naprawdę puszyste i sprężyste. Jeśli lubicie takie czosnkowe bułki i kupujecie je czasem
Opowieści z piekarnikaserem zna każdy i chyba każdy lubi, nieprawdaż? ;). A jeśli wzbogacimy je o pyszne, pachnące morele, to już w ogóle trudno się będzie od nich oderwać ;). Mięciutkie i puszyste drożdżowe ciasto, twarożkowe waniliowe nadzienie i soczysta morela - to bajkowe połączenie, nie sposób się mu oprzeć. Na drugi dzień smakują równie dobrze; dzięki wilgotnemu nadzieniu nie tracą wiele na świeżości. Najlepsze
Opowieści z piekarnikarazie to już ostatni. Chciałam tylko pokazać że praktycznie z każdego owocu czy warzywa można takie drożdże wyhodować a chleb będzie przepyszny. Poeksperymentuję także z pieczeniem ciasta drożdżowego słodkiego ale to już po urlopie. Tymczasem zapraszam na wyśmienity chleb na wodzie wiśniowej z suszonymi wiśniami. Chleb ma wyrazisty, głęboki smak a suszone owoce nadają mu charakteru, idealny z miodem, dżemem
Moje Małe Czarowaniegrudki, a masa ma zgęstnieć. Gdy masa zgęstnieje dodać miód i kremówkę i podgrzewać mieszając aż miód się rozpuści. Przygotowaną masę przełożyć do misy miksera (używamy haka do ciasta drożdżowego!). Dodajemy mleko w proszku, drożdże (zwykle suche nie wymagają przygotowania rozczynu, można je ewentualnie rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody, żeby ciasto szybciej się wyrobiło i rosło), sól, 2 jajka
Pociąg Do KuchniDrożdże mam w domowej spiżarce zawsze. I kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, często sięgam po przepisy z wykorzystaniem ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam upiec zawijane bułeczki z nadzieniem borówkowym. W smaku niemal identyczne z jagodziankami. Tylko formą różnią się nieco. Zamiast borówek można użyć oczywiście jagód. Zaś po upieczeniu wierzch polukrować czy też posypać cukrem pudrem. Pierwszy
zadanie-gotowanierazem okrągłe i kwadratowe z tego przepisu który umieszczam poniżej BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM
harrisapudru wymieszać z wodą na nie za gęsty lukier i posmarować po wierzchu, na blaszce zostawić do wystudzenia - ciasto jest smaczne, delikatne, wyglądem przypomina ciasto proszkowe ale smakuje jak drożdżowe, może być bazą do innych farszów wytrawnych i słodkich...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPlacek drożdżowy z wiśniami i kruchą, słodką kruszonką o smaku amaretto jest fenomenalny. Wysoki, puchaty, mięciutki i bardzo maślany, po prostu niebo w gębie. Kiedyś myślałam, że do upieczenie takiego ciasta potrzebne są nadzwyczajne zdolności. Zapewniam, nie są potrzebne, bo taki cudowny placek upieczesz bez trudu. Wystarczy zaopatrzyć się w wysoką foremkę i do dzieła! Drożdżówki są co prawda bardziej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!roku zdecydowanie śmielej sobie poczynam z dynią z czego jestem bardzo zadowolona. Urzekł mnie wspaniały kolor ciasta drożdżowego z którego piekłam maślane bułeczki dyniowe i postanowiłam przygotować pizzę na cieście z dodatkiem dyni. Nie zawiodłam się i pizza bardzo nam posmakowała. Z podanej porcji wychodzą cztery spore porcje pizzy na grubym spodzie. Jeżeli nie przepadacie za tak grubym ciastem
Pieguskowa Kuchniawszystkich tych którzy urlop maja już za sobą ;) ciasto drożdżowe z jagodami i pyszną chrupiącą kruszonką. Ciasto jest puszyste , idealne do kawy. Nie ma potrzeba długiego wyrabiania. Bardzo polecam do wypróbowania. Blaszka wymiary : 37 x 25 cm Czas pieczenia: ok. 55 minut Temp. pieczenia : 185 C Składniki: pół kg jagód 1 szkl. mleka 1 kostka masła
Różne smaki w kuchniPołączenie drożdżowego spodu,twarogu i brzoskwiń,do tego chrupiąca kruszonka z nutą cynamonu i mamy pyszny placek. Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych 1/8 l letniego mleka 30 g płynnego masła 30 g cukru 1 jajko szczypta soli Drożdże w temperaturze pokojowej pokruszyć do niewielkiej miski,zalać kilkoma łyżkami letniego mleka,wsypać łyżkę cukru
Anielskie wypiekiciepłego mleka 1 jajko szczypta soli 3-4 łyżki cukru 1/4 kostki świeżych drożdży świeże morele świeży tymianek i rozmaryn mleko + cukier wanilinowy Przygotowanie: Zabieramy się za ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem, szczyptą soli. Dodajemy jajko. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Łączymy całość i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie obieramy
Karczma Honorietty