drożdżowe - 16813 przepisów (strona:416/1121)

Pączki ziemniaczane 433

wyrabiać, to wcześniej jeszcze ziemniaki pasuje ugotować i zgnieść żeby były gotowe. Gra jest jednak warta świeczki, bo takie pączki są zdecydowanie bardziej miękkie, wilgotne i świeższe od tradycyjnych drożdżowych. Zazwyczaj na drugi dzień po upieczeniu przepijamy kawą, by się nie zadławić, a w tym wypadku nie było to konieczne. Zapraszam na pączki, a jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli

Kuchnia w czekoladzie
Cynamonowa bułka drożdżowa ze zmarszczkami ;-) 197

Cynamonowa bułka drożdżowa ze zmarszczkami. Późnym popołudniem upiekłam tego zabawnego drożdżowca z cynamonem i zanim wystygł, zniknęła jego większa część, aż mnie korci, żeby napisać: większa połowa. Rodzinka beztrosko stwierdziła, że przecież mogę jeszcze raz upiec. Naturalnie, że mogę i pewnie tak zrobię, bo ciasto mi się spodobało. Wygląda bardzo dekoracyjnie, a sposób wykonania jest

dolcevitainmykitchen
Holenderskie pączki z rodzynkami i pomarańczą 195

minut do wyrośnięcia. Do roszczynu dodaj pozostały cukier, mąkę, mleko, skórkę otartą z cytrynu i pomarańczy, sól, jajka i masło pocięte w cienkie plastry. Wszystko wyrobić na ciasto drożdżowe i odstawić pod przykryciem jeszcze na 15 minut. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osuszyć, dodać je razem ze skórką kandyzowaną do ciasta, ponownie wyrobić i odstawić pod przykryciem na kolejne

Niezły Młynek
Bułeczki brioche 188

Jeśli chcielibyście znać moje zdanie: bułeczki brioche to świetny wynalazek. Na pozór to całkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki

Ciastkozercy
Drożdżowe serduszka dla Babci i Dziadka 213

Czasem mam wrażenie, że tych Wnuków, to kochają bardziej niż własne dzieci... a może to nie wrażenie, tylko tak naprawdę jest...?! Okazja to nie byle jaka, więc stworzyłam pyszne drożdżowe serduszka z budyniem i zdrowym dżemem z rokitnika. Chcecie się przekonać jak smakują...? 20 minut roboty, godzinka czekania i po sprawie! Doskonałe na śniadanie i podwieczorek. Takich wypieków w cukierni

Kuchnia w czekoladzie
Domowe pączki i oponki karnawałowe oraz "Obudź się Kopciuszku" 194

odrobiną mąki. Odstawić w spokojne miejsce, by drożdże się namnożyły. Do dużej miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem. Do suchych składników dodać rozbełtane żółtka i jajko oraz zaczyn drożdżowy. Wymieszać. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając mleko. Masa powinna być gęsta i jednolita. Pod koniec wyrabiania dodać masło. Wyrobić. Teraz ciasto powinno być sprężyste. Nie powinno się przylepiać ani do rąk

Weekendy w domu i ogrodzie
Wytrawne pączki z kukurydzą i groszkiem 257

nakładać farsz na wycięte krążki i formować z nich pączki. Będziemy mieć pewność, że nie rozkleją się podczas smażenia. Smacznego życzy Kategoria: Przekąski , Przepisy , śniadania i kolacje Tagged: Bonduelle , drożdżowe , groszek , kukurydza , parmezan , pączki

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pumpernikiel w Styczniowej Piekarni 220

Pomysł na noworoczną Styczniową Piekarnię podsunęła Marzena z bloga Zacisze kuchenne . Choć oryginalny przepis ze strony Chłopskie jadło opiera się na użyciu do wypieku zakwasu, my wypiekaliśmy go na drożdżowym zaczynie , przygotowanym i odstawionym do wyrośnięcia 24 godziny wcześniej. Osobiście okroiłam ilościowo przepis do jednego bochenka . Z racji, iż moje drożdże były nie pierwszej świeżości i obawiałam się czy sobie

Grunt to przepis!
Racuchy waniliowe. 907

prostu obficie posypane cukrem pudrem. Tym daniem z pewnością nikogo nie zaskoczę, ale może podsunę pomysł na dzisiejszy podwieczorek lub kolację. A może sprowokuję Maćka do eksperymentów z ciastem drożdżowym? ;) Materiał trudny, ale czasem efekt wart poświęcenia. Smacznego :) Składniki: 3/4 szkl. mleka 250 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 1 jajko szczypta soli ziarna z laski

zadanie-gotowanie
Pumpernikiel na zaczynie w styczniowej piekarni 227

granatem, bo jak pisałam w poprzednich postach związanych z wypiekiem chleba, nie przepadam za słodkim pieczywem. Efekt taki jak na zdjęciu niżej - pulchny słodki (mimo kwaskowatej melasy) chleb drożdżowy. Zdecydowanie pumpernikiel w stylu amerykańskim, a nie niemiecki razowiec pieczony w niskiej temperaturze przez długie godziny. Składniki : oryginalny przepis – klik! Zaczyn 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki

Weekendy w domu i ogrodzie
Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego 231

Wielką Sobotę będziemy święcić pokarmy. Tradycyjnie w koszyczku znajdzie się chleb, jajko, wędliny, baranek, sól, pieprz, chrzan. W zeszłym roku nasz koszyczek był nieco inny - upieczony z ciasta drożdżowego. Wbrew moim obawom był bardzo pojemny. Pięknie też się prezentował na stole:) Upieczenie go okazało się prostsze, niż myślałam. Jako formy posłużyły mi dwie jednakowe ceramiczne miseczki, które owinęłam folią. Zaplatanie

Obiad gotowy
Najlepsze ciasto drożdżowe z porzeczkami 217

czary-mary:) Taka porzeczkowa nostalgia mnie dziś znów dopadła, gdy zbierałam porzeczki na ciasto. Wiadro? Nie, zaledwie pół kilo - krzaczki muszą podrosnąć. Ale w zupełności wystarczyło, by upiec pyszne drożdżowe ciasto z porzeczkami i kruszonką. Zastanawiałam się nad formą, w której miałam je upiec. Wydawało się, że zwykła blaszka (taka 22x33) będzie za duża i ciasto wyjdzie za niskie. Włożyłam

Obiad gotowy
Jagielnik - pieróg z kaszą jaglaną 199

kaszy "Gryczaki". Będzie dużo regionalnych potraw z kaszy. Oprócz pieroga biłgorajskiego i gryczanego pieróg jaglany to jedna ze specjalności lubelskiej kuchni regionalnej, znana szczególnie w okolicach Rudnika. Skórkę z drożdżowego ciasta wypełnia nadzienie z kaszy jaglanej, miodu i twarogu. Tradycyjnie do nadzienia dodawana jest także mięta. Mój pieróg urozmaiciłam bakaliami. Pysznie smakuje z kubkiem mleka i ulubionym dżemem. Przede mną

Obiad gotowy
Drożdżowy makowiec zwijany 222

Apetyt na Święta rośnie z każdym dniem. Już powoli układam listę dań, co chwilę wykreślając którąś pozycję albo dopisując nowe pomysły. Wiem jedno - drożdżowy makowiec będzie na pewno. Poniżej dzielę się przepisem na makowiec, który piekłam w zeszłym roku. Ciasto wyszło delikatne, puszyste, a nadzienie makowe w sam raz słodkie i pełne bakalii. Osobiście jednak wolę makowce jeszcze bardziej makowe

Obiad gotowy
Makowczyki 214

Może na słodko, żeby cały rok był słodki:) Żeby pachniał domem, ciastem, żeby przywoływał najlepsze wspomnienia. Takie uczucia zawsze wzbudza we mnie unoszący się z piekarnika zapach drożdżówek. Ciasto drożdżowe najczęściej kojarzy się nam z dzieciństwem, kiedy to babcia lub mama piekła najlepsze na świecie bułeczki, misternie wyplatała chałki, pieczołowicie układała śliwki i posypywała maślana kruszonką. Takie ciasto

Obiad gotowy