minut, do miski z mąką i solą, wlać zaczyn z drożdży i mleka, dodać 2 łyżki oleju i zacząć wyrabiać ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego), dosypując partiami (po 1/4 szklanki) pozostałą część mąki. Ciasto wyrabiać przez około 15 minut (w przypadku wyrabiania ręcznego) lub przez 7 minut (w przypadku korzystania z miksera), aż stanie się
Gospodyni MiejskaMiękkie i puszyste bułki drożdżowe wypełnione makiem, które szybko znikają z talerza. Jeżeli jako nadzienia do bułek użyjemy wcześniej przygotowanej i zamrożonej masy makowej, ewentualnie gotowej kupnej masy, to okazuje się, że drożdżówki możemy bardzo szybko przygotować. Czytaj dalej
Przepisy KulinarneDawno nic nie piekłam ..na niedzielę miałam zrobić też drożdżowy wypiek..ale jakoś czasu zabrakło..dziś zrobiłam 2 chałki..tak na szybko....U mnie tak czasem bywa, że jak zacznę coś robić, to zawsze ktoś lub coś mi przeszkodzi..ale i tak jak na robione w ekspresowym tempie nie wyszło tak źle. 25 g drożdży około 1 szkl.mleka
Moje domowe kucharzenieminął od czasu pierwszych drożdżowych racuchów , które robiłam na śniadanie. Tym razem zrobiłam na obiad, w wersji szpinakowej. Sposób przygotowania zupełnie się nie zmienił: 225 g mąki gryczanej 4 g drożdży instant 150 ml mleka, ciepłego 150 ml wody, ciepłej 3-4 sztuki brykietu mrożonego szpinaku siekanego, rozmrożone olej kokosowy do smażenia Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce i pozostawiamy
KucharzycaBardzo fajne, przyjemne w wykonaniu i ciekawe w smaku drożdżowe paluchy z dodatkiem suszonych pomidorów. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3 dag drożdży - 300 gram mąki żytniej - ok. 1 szklanka wody - 1 łyżeczka cukru - pokrojone suszone pomidory - drobno pokrojone 2 ogórki konserwowe - zmielona czarnuszka - ziarna sezamu - łyżka oleju Przygotowuję rozczyn: łączę drożdże z łyżką cukru. Gdy po kilku minutach pojawią się malutkie pęcherzyki
Wielopokoleniowomąż od jakiś dwóch tygodni namiętnie mi wspominał chałki, chałeczki i mleko. To nie było moje pierwsze podejście do chałki, ale pierwsze tak udane. Nie sztuka upiec drożdżową bułę zaplecioną w warkocz, bo w maślanych wypiekach chodzi o TEN smak. Ta chałka, zdecydowanie go ma Smakuje wybornie z mlekiem, masłem, dżemem, miodem. Być może i z innymi dodatkami, ale chałki
Mieszam w Garnkuprzygotowania: Do misy miksera wlać wodę. Dodać sól i dokładnie wymieszać, aby sól się rozpuściła. Dodać mąkę, pokruszone drożdże, cukier i wyrabiać mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego, na najniższych obrotach, do dokładnego połączenia składników (około 1 - 2 minuty). Następnie wlać oliwę, zwiększyć obroty miksera o jeden stopień i wyrabiać przez około 15 minut, aż ciasto stanie się
Gospodyni MiejskaWitajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe, nadziane szynką i prażoną cebulką. Bułki idealnie sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, kolację, jako przekąska zabrana na dłuższą wycieczkę lub piknik. Za nadzienie może posłużyć nam smażona cebula, pieczarki, mięso mielone, warzywa, żółty ser lub wszystko zmieszane ze sobą. Jest to świetny sposób na pyszne wykorzystanie
Rozpustne gotowanieDrożdżowe ślimaczki wypełnione cynamonowym nadzieniem, pychotka do codziennej kawy czy mleka, oraz deser na niedzielne popołudnie. Kto nie próbował jeszcze serdecznie polecam. SKŁADNIKI Ciasto: ok. 250 g mąki pszennej, 150 ml ciepłego mleka, 15 g drożdży, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 2 łyżki stopionego masła Nadzienie: 3 łyżki stopionego masła, 2 łyżeczki cynamonu, 3 łyżki brązowego cukru Dodatkowo
słodki bratekkawy, herbaty, czystka a także do pracy, do szkoły. One są idealne o każdej porze dnia i na każdy posiłek, namawiam do wypróbowania przepisu. A oto jak je zrobić. Drożdżowe bułki z serem do odrywania podwójnie waniliowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedrożdżami wlać kwas z kiszonych ogórków, wsypać mąkę pszenną i sól, dodać po 1 łyżce ziaren/pestek i wyrobić jednolite ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Ciasto na ten chleb j est dość ciężkie i gęste. Formę keksową wysmarować tłuszczem (u mnie margaryna) i dokładnie (tak aby dno i każdy bok były pokryte) oprószyć bułką tartą
Gospodyni MiejskaJeśli chodzi o baghrir, bardziej przypominają bliny, niż naleśniki. To przysmak kuchni arabskiej, przyrządzany z luźnego ciasta drożdżowego z mąki lub manny, są przepisy gdzie dodawana jest semolina. To właśnie drożdże są odpowiedzialne za masę dziur i dziureczek w plackach. 😊 Podawane w wersji słodkiej lub wytrawnej, zawsze na ciepło. I co godne uwagi.... smażone
Dieta moja pasjamąki pszennej 20 g świeżych drożdży skórka z 2 limonek pół szklanki cukru szczypta soli 70 g roztopionego masła łyżeczka esencji waniliowej* 3/4 szklanki mleka Jest to zwykłe ciasto drożdżowe, a zatem mąkę należy przesiać. Mleko podgrzać i w nim rozpuścić drożdże z odrobiną cukru. Limonki, które później wykorzystamy do przygotowania nadzienia, dokładnie myjemy i ścieramy skórkę do miski
Karczma Honoriettytradycyjnym pączkowym cieście, ALE : dodałam mąkę owsianą (a właściwie zmielone płatki) ograniczyłam ilość tłuszczu a przede wszystkim: upiekłam moje oponki, a nie smażyłam na głębokim oleju Boję się ciasta drożdżowego i rzadko kiedykolwiek piekę coś z użyciem drożdży. W tym roku postanowiłam jednak zrobić wyjątek i upiec coś ,,na próbę". I w związku z przeprowadzanym doświadczeniem podzieliłam moje ciasto
Kuchnia EllieDziś zamiast wpisu z zupką( a zupek mam znów sporo Wam do pokazania) będzie coś na słodko. Małe bułeczki odrywają się po upieczeniu..w sumie można też ciasto drożdżowe wyłożyć na dowolną blaszkę, ułożyć jakieś nadzienie, posypać kruszonką i też będzie dobrze. 2,5 szkl.mąki tortowej 3/4 szkl.mleka 1/4 szkl.cukru 7 g suchych drożdży 2 jajka
Moje domowe kucharzenie