Pizza z ciasta drożdżowego z serem i szynką w kształcie słońca. Ciasto można zagnieść ręcznie, ale dla wygody korzystam z automatu. Łatwo się ją dzieli na części i wygląda ciekawiej od tradycyjnej pizzy. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnesztuki Seler (korzeń) – 1 mały Por – 1 sztuka Pomidor – 1 sztuka Czosnek – 3 ząbki Pietruszka – 1 pęczek Koperek – 1/3 pęczka Płatki drożdżowe – 5 łyżek (opcjonalnie) Lubczyk – 2 łyżki suszonego Liście laurowe – 3 sztuki Ziele angielskie – 20 sztuk Ziarenka pieprzu – 20 sztuk Suszone grzyby – 5g Sos sojowy
Blendmanpolecam zwłaszcza w połączeniu z ostrymi nachosami, do tortilli w towarzystwie również jakiegoś ostrego sosu, który przełamie słodycz i delikatność sosu z batata. Składniki: Batat – 1 sztuka Płatki drożdżowe – 4 łyżki Oliwa z oliwek – 4 łyżki Sok z cytryny – 4-5 łyżek Czosnek – 1 ząbek Papryka wędzona – spora szczypta lub do smaku Pieprz
BlendmanDzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe z rabarbarem i waniliową kruszonką. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, lekko maślane, idealne. Wiosna bez takiego ciasta? Niemożliwe :) Ciasto dodaję do akcji wspólnego wypiekania, organizowanej na fb- Ciasto na niedzielę :) Składniki na ciasto (na małą prostokątną blaszkę o wymiarach 18 cm x 28 cm): Na tradycyjną, większą blaszkę o wymiarach 25 cm x 40 cm należy
Smak mojego domuPolsoja) Nori – 3 sztuki Koperek – 1/2 pęczka Sok z cytryny – 1/2 – 1 sztuka Papryka wędzona – 1 łyżeczka Oliwa z oliwek – 6 łyżek Płatki drożdżowe – 2 łyzki Czarna sól – 1 łyżeczka Musztarda – 1-2 łyżeczki Sól i pieprz – do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w misce lub najlepiej w wysokim pojemniku
BlendmanUwielbiam wszelkie drożdżowe wypieki, kojarzą mi się z domem babci, mlekiem prosto od krowy i kwitnącymi jabłoniami, zawsze wtedy siadałam na progu z takim pysznym ciastem i marzyłam , że kiedyś też będę umieć upiec takie. Przyszedł czas, że marzenia stały się rzeczywistością :) Teraz przedstawiam Wam bardziej „nowoczesną” wersję tego ciasta. Składniki: Ciasto: 40 dag mąki pszennej Szczypta soli
Wanilia i Kardamonmałe Czosnek – 1 ząbek Koperek – 1/2 pęczka Pietruszka – 1/3 pęczka Estragon – 2 łyżki posiekanego (opcjonalnie) Sól – do smaku Pieprz – do smaku Płatki drożdżowe – 2 łyżki (opcjonalnie) Wykonanie: Orzechy nerkowca namocz w wodzie i odstaw na kilka godzin. W kielichu blendera umieść namoczone wcześniej nerkowce oraz pozostałe składniki. Zostaw tylko odrobinę ogórka i szalotki
BlendmanCiasto drożdżowe z rabarbarem pod kruszonką, klasyk ale w nieco odmienionej formie :) Rabarbar karmelizujemy przez 2 minuty w banalnie prostym w przygotowaniu syropie cynamonowym , a waniliową kruszonkę zamieniamy na różaną, przygotowaną z domowym cukrem różanym . Syrop cynamonowy jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do ciast i deserów, który można przechowywać przez 3 miesiące w lodówce. Po karmelizowaniu w nim rabarbaru przechodzi
SzczyptaSmaQmogłam im sie oprzeć. Upiekłam. I powiem krótko. Wyszły cuudowne! Leciutkie, puszyste, fantazyjnie zwinięte ... Byłam bardzo zaskoczona smakiem bułeczek z nutellą, bo nie lubię czekoladowego nadzienia w drożdżowym cieście. U mnie zawsze żelazne powidła albo marmolada :) Przy brioszkach podjęłam ryzyko walki ... z własnymi kubkami smakowymi. I te poległy! Bo bułeczki z nadzieniem z nutelli wyszły pyszne! Polecam gorąco
Walijskie Pichceniecałkiem smaczne Składniki: Kasza jaglana – 50g (suchej) Woda – 150g Mleko roślinne – 50-100ml Oliwa z oliwek – 3 łyżki (opcjonalnie) Czosnek – 2 ząbki Płatki drożdżowe – 2 łyżki Czarna sól – 1 płaska łyżeczka Sok z cytryny – 4 łyżki Daktyle – 2 sztuki Suszona bazylia – 1 łyżeczka Oregano – 1 łyżeczka Pieprz
BlendmanJest sobota i ciacho musi być. Chodziło za mną drożdżowe, a że miałam truskawki to postanowiłam je wykorzystać. Zupełnie nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłam na ten pomysł, żeby zrobić czekoladowego drożdżaka. Połączenie truskawek z czekoladą to oczywista oczywistość, zewsząd będziemy atakowani zdjęciami truskawek umazianych czekoladą, że niby to takie wykwintne, i „ąę”. Moje ciasto to podrasowany banał
greenscarfPyszne i mięciutkie racuchy drożdżowe, które przygotowałam z myślą o moim alergiku. Na ciepłej wodzie i żółtkach, przepis podobny do tego , ale porcja mniejsza. Do środka racuchów można dodać pokrojonych jabłek lub bananów, u nas dzisiaj wersja podstawowa. Obowiązkowo posypane cukrem pudrem, zniknęły w okamgnieniu. 2 szklanki mąki 40 g. drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 2 łyżki cukru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieklasyczną roladę makową, przywołującą klimaty świąteczne. Nie jestem specjalistką w tego typu deserach, ale uważam swój wypiek za całkiem udany. W czasie, gdy krzątałam się w kuchni pomiędzy ciastem drożdżowym a masą makową, wciąż po głowie plątało się wspomnienie makowej piegowatości . To jedno z moich ulubionych powiedzonek Maćka : ) Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 80 ml letniego mleka
zadanie-gotowanieziarna do posypania rogali Wykonanie : Drożdże , mleko , cukier i 3 łyżki mąki rozetrzeć razem i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 min. Do miski wsypać mąkę , dodać zaczyn drożdżowy , sól , jajka i wyrobić hakami miksera ciasto , wlać masło , olej i nadal wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i gładkie (ok 3 min ) Przykryć ściereczką i odstawić
Malinowa KawiarenkaDziś Kochani mam dla Was świetny przepis na cudowne rogale z ciasta półfrancuskiego. Croissanty te mają chrupiący wierzch i mięciutki, drożdżowy środek, nadziane są soczystymi jabłkami z cynamonem i smakują wybornie! Dawno nie jadłam tak dobrych rogali! Bardzo, bardzo polecam!!! Składniki na Croissanty z ciasta półfrancuskiego z jabłkami: na 12 sztuk NADZIENIE: 5-6 jabłek 1 garść rodzynek
Rozpustne gotowanie