Polsoja) Nori – 3 sztuki Koperek – 1/2 pęczka Sok z cytryny – 1/2 – 1 sztuka Papryka wędzona – 1 łyżeczka Oliwa z oliwek – 6 łyżek Płatki drożdżowe – 2 łyzki Czarna sól – 1 łyżeczka Musztarda – 1-2 łyżeczki Sól i pieprz – do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w misce lub najlepiej w wysokim pojemniku
BlendmanUwielbiam wszelkie drożdżowe wypieki, kojarzą mi się z domem babci, mlekiem prosto od krowy i kwitnącymi jabłoniami, zawsze wtedy siadałam na progu z takim pysznym ciastem i marzyłam , że kiedyś też będę umieć upiec takie. Przyszedł czas, że marzenia stały się rzeczywistością :) Teraz przedstawiam Wam bardziej „nowoczesną” wersję tego ciasta. Składniki: Ciasto: 40 dag mąki pszennej Szczypta soli
Wanilia i Kardamonmałe Czosnek – 1 ząbek Koperek – 1/2 pęczka Pietruszka – 1/3 pęczka Estragon – 2 łyżki posiekanego (opcjonalnie) Sól – do smaku Pieprz – do smaku Płatki drożdżowe – 2 łyżki (opcjonalnie) Wykonanie: Orzechy nerkowca namocz w wodzie i odstaw na kilka godzin. W kielichu blendera umieść namoczone wcześniej nerkowce oraz pozostałe składniki. Zostaw tylko odrobinę ogórka i szalotki
BlendmanCiasto drożdżowe z rabarbarem pod kruszonką, klasyk ale w nieco odmienionej formie :) Rabarbar karmelizujemy przez 2 minuty w banalnie prostym w przygotowaniu syropie cynamonowym , a waniliową kruszonkę zamieniamy na różaną, przygotowaną z domowym cukrem różanym . Syrop cynamonowy jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do ciast i deserów, który można przechowywać przez 3 miesiące w lodówce. Po karmelizowaniu w nim rabarbaru przechodzi
SzczyptaSmaQmogłam im sie oprzeć. Upiekłam. I powiem krótko. Wyszły cuudowne! Leciutkie, puszyste, fantazyjnie zwinięte ... Byłam bardzo zaskoczona smakiem bułeczek z nutellą, bo nie lubię czekoladowego nadzienia w drożdżowym cieście. U mnie zawsze żelazne powidła albo marmolada :) Przy brioszkach podjęłam ryzyko walki ... z własnymi kubkami smakowymi. I te poległy! Bo bułeczki z nadzieniem z nutelli wyszły pyszne! Polecam gorąco
Walijskie Pichceniecałkiem smaczne Składniki: Kasza jaglana – 50g (suchej) Woda – 150g Mleko roślinne – 50-100ml Oliwa z oliwek – 3 łyżki (opcjonalnie) Czosnek – 2 ząbki Płatki drożdżowe – 2 łyżki Czarna sól – 1 płaska łyżeczka Sok z cytryny – 4 łyżki Daktyle – 2 sztuki Suszona bazylia – 1 łyżeczka Oregano – 1 łyżeczka Pieprz
BlendmanJest sobota i ciacho musi być. Chodziło za mną drożdżowe, a że miałam truskawki to postanowiłam je wykorzystać. Zupełnie nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłam na ten pomysł, żeby zrobić czekoladowego drożdżaka. Połączenie truskawek z czekoladą to oczywista oczywistość, zewsząd będziemy atakowani zdjęciami truskawek umazianych czekoladą, że niby to takie wykwintne, i „ąę”. Moje ciasto to podrasowany banał
greenscarfPyszne i mięciutkie racuchy drożdżowe, które przygotowałam z myślą o moim alergiku. Na ciepłej wodzie i żółtkach, przepis podobny do tego , ale porcja mniejsza. Do środka racuchów można dodać pokrojonych jabłek lub bananów, u nas dzisiaj wersja podstawowa. Obowiązkowo posypane cukrem pudrem, zniknęły w okamgnieniu. 2 szklanki mąki 40 g. drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 2 łyżki cukru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieklasyczną roladę makową, przywołującą klimaty świąteczne. Nie jestem specjalistką w tego typu deserach, ale uważam swój wypiek za całkiem udany. W czasie, gdy krzątałam się w kuchni pomiędzy ciastem drożdżowym a masą makową, wciąż po głowie plątało się wspomnienie makowej piegowatości . To jedno z moich ulubionych powiedzonek Maćka : ) Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 80 ml letniego mleka
zadanie-gotowanieziarna do posypania rogali Wykonanie : Drożdże , mleko , cukier i 3 łyżki mąki rozetrzeć razem i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 min. Do miski wsypać mąkę , dodać zaczyn drożdżowy , sól , jajka i wyrobić hakami miksera ciasto , wlać masło , olej i nadal wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i gładkie (ok 3 min ) Przykryć ściereczką i odstawić
Malinowa KawiarenkaDziś Kochani mam dla Was świetny przepis na cudowne rogale z ciasta półfrancuskiego. Croissanty te mają chrupiący wierzch i mięciutki, drożdżowy środek, nadziane są soczystymi jabłkami z cynamonem i smakują wybornie! Dawno nie jadłam tak dobrych rogali! Bardzo, bardzo polecam!!! Składniki na Croissanty z ciasta półfrancuskiego z jabłkami: na 12 sztuk NADZIENIE: 5-6 jabłek 1 garść rodzynek
Rozpustne gotowanieUwielbiam babeczki drożdżowe – najlepiej w wersji z owocami i kruszonką! To już taka mała zapowiedź lata :) Tym bardziej, że w sklepach coraz łatwiej o dobre truskawki. Dzisiejsze babeczki z powodzeniem mogą znaleźć się też w piknikowym koszyku na zbliżający się długi weekend, świetnie zniosą trudy transportu, są tak samo pyszne następnego dnia i w przeciwieństwie do blachy ciasta znacznie
CiastkozercyNajczęściej piekę drożdżowe ciasta , bo te znikają u mnie najszybciej .Dzisiejsza drożdżówka w formie ślimaka z serem w środku .Zjedzona ,zapomniana . Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto
Ladylaura.automatu kawałki pieczarek, gdy maszyna da nam sygnał. Wyjąć chleb z pojemnika zaraz po upieczeniu. Odłożyć na kratkę do ostudzenia ----- Podobne: Podwójna zakręcona margherita Piwny chleb z suszonymi jabłkami Drożdżowy chleb marchwiowy Po "Rupieciarnię na końcu świata" Agaty Mańczyk sięgnęłam pod wpływem kwietniowego wyzwania u Ejotka. Okładka zupełnie mnie nie zachwyciłam i normalnie tę książkę bym sobie darowała. Tymczasem
Weekendy w domu i ogrodzieLekkie ,pyszne ciasto drożdżowe ,pachnące cudownie cynamonem.Można je zrobić bez dodatków tak jak ja ,albo dodać np.jabłuszka lub rodzynki.Ja wybrałam wersję bardzo minimalistyczną:).Ciasto jest bez jajek i tłuszczu bo samo mleko kokosowe jest w sobie tłuste. Porcja ciasta czyli 10 dag.ma 350 kcal. 2 szkl.mąki 7 g.suchych drożdży Szczypta soli brązowy cukier do smaku opcjonalnie pełna
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki