drożdżowe - 16813 przepisów (strona:441/1121)

MAKOWIEC 192

jest dużo. Ilość i dodatek bakalii zależy od smaków i gustów. Idealne są rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa. Z podanego przepisu upieczecie trzy makowce. Podaję dwa przepisy na ciasto drożdżowe. Przepis drugi jest według mnie szybszy i prostszy, bez jajek. To ciasto polecam gdy będziecie chcieli przygotować paszteciki  np. z kapustą lub mięsem do czerwonego barszczyku. ( Nie dodawajcie tylko

potrawyregionalne
RACUSZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI,ŚMIETANĄ I CYNAMONEM 194

Złota polska jesień;-) Za oknem słońce i złocisto - brązowe drzewa. Pięknie. Te piękne drzewa obdarzyły nas pysznymi jabłkami. Trzeba więc je wykorzystać. Proponuję racuszki drożdżowe z antonówką. Polane śmietaną i posypane cynamonem smakowały przepysznie. Rosły jak na drożdżach hehe. Smażyłam wcześniej placki z jabłkami gdzie dodawałam proszek do pieczenia. Od dziś tylko drożdże! Zdrowsze,smaczniejsze ... wg. mnie poprostu lepsze

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM 176

Rabarbar jest przez krótki czas. Korzystajmy więc z tego kwaśnego i zdrowego warzywa. O jego właściwościach pisałam w poście rabarbarowe ciasto z maślanką  Ciasto drożdżowe   jest ciastem, które smakuje chyba wszystkim. Długo zachowuje świeżość, pachnie cudownie i  można do niego dodawać dowolne sezonowe owoce. Polecam  je z białym serem.  strucla serowa PRAŻONYMI JABŁKAMI BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ

potrawyregionalne
JAGODZIANKI 159

płaskiej łyżce na jagodziankę) 3 łyżki cukru 1 roztrzepane jajko na glazurę Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 5-6 łyżek wody Pamiętajcie,ze podczas pracy z ciastem drożdżowym  nie powinno być w pomieszczeniu przeciągów. Powinno wyrastać w cieple. Drożdże rozkruszyłam i rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odstawiłam na około 15 minut aby podrosły

potrawyregionalne
PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ 207

Pierwsze dynie się już pokazały w sklepach i na straganach. Kupiłam kawałek i postanowiłam usmażyć  drożdżowe placuszki z dynią . Bardzo fajna i smaczna propozycja na śniadanie lub kolację. Składniki: 500 g kawałka dyni 2 jaja 400 ml kefiru 2-3 szklanki mąki 50 g świeżych drożdży pół szklanki wody szczypta cukru pół łyżeczki soli olej do smażenia cukier puder

potrawyregionalne
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM 196

Pyszne, mięciutkie, idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie. Rogaliki drożdżowe z białym serkiem naprawdę polecam. Trochę się trzeba napracować, ale satysfakcja i smak gwarantowane. Składniki na około 45 sztuk: 560 g mąki pszennej tortowej 200 ml mleka 75 g cukru 80 g masła 0,5 łyżeczki soli 2 jajka Składniki na masę serową: 400 g twarogu (ja użyłam półtłustego

potrawyregionalne
najprostsza focaccia z oliwkami 187

focaccia z oliwkami O ile jej bliska kuzynka, pizza zrobiła w świecie oszałamiającą karierę i nie ma chyba osoby, który by się z nią nie spotkał. To focaccia, drożdżowy włoski chleb, pieczony na bazie tego samego, co pizza ciasta, jest już zdecydowanie mniej znany. A szkoda ponieważ jego wyborny smak sprawia, że stanowi on, nie tylko świetny dodatek do śródziemnomorskich

Miód i pieprz
ostatnie rabarbarowe ciasto w tym sezonie 138

dobre szybko się kończy, tak też stało się z sezonem na rabarbar. Kwaśne i cierpkie, nie za bardzo nadają się by je spożywać jako samodzielną przekąskę, ale w drożdżowym cieście pasują wprost idealnie. składniki 0,5 kg mąki 1 spora łodyga rabarbaru lub dwie mniejsze 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju dodatkowo

Miód i pieprz
Drożdżowe pierożki 204

Drożdżowe pierożki to pyszne, nieduże wypieki, idealne na jeden kęs. Ich zaletą oczywiście oprócz smaku jest całkowity brak cukru dodanego do ciasta. Składniki: - 310 g margaryny - 1 kg mąki pszennej - 100 g drożdży - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jajka + 1 jajko do smarowania - 1 szklanka śmietany 18% - 1 opakowanie marmolady twardej - cukier do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy, siekamy

Zainspirowana w kuchni
Drożdżowe rozmaitości owocowe 91

ułożyć na posmarowanej formie lub papierze. Rozklepać, brzegi podciągnąć nieco w górę, masę serkową rozlać w dwie formy , jedno ciasto posypać malinami  - drożdżówka z malinami , drugie agrestem  - drożdżowe ciasto z agrestem , ze scinków ciasta można wykonać krateczkę . Piec w temp 175 st ok 30- 35 min.  Ciasta z owocami posypać brązowym cukrem

Gotowanie jest łatwe
DROŻDŻOWE RACUCHY KUKURYDZIANE 189

opakowania   KASZY KUKURYDZIANEJ (bio, Fresano 500g) , zmieliłam sobie pół paczki kaszy na mąkę kukurydzianą i uczyniłam takie oto pyszne racuchy: Jak to zrobić? Zacząć od przygotowania zaczynu drożdżowego z: - 1/4 kostki świeżych drożdży (czyli 25 gramów czyli 1 torebka 7g suchych, jeśli ktoś woli), - 2 łyżeczek cukru trzcinowego, - 1 kopiastej łyżki mąki pszennej, - ciepłej wody do pełna w kubku

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Drożdżówki z Nutellą 264

tendencję do kipienia. Do miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać cukier, szczyptę soli oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków

Grunt to przepis!
Warkocz drożdżowy z Nutellą 218

Ciasto drożdżowe przeplatane w formie efektownego warkocza nadziane Nutellą oraz posiekanymi orzechami laskowymi- puszyste, mięciutkie, pięknie pachnące czekoladą. Samo wykonanie warkocza jest bardzo proste: posmarowane Nutellą ciasto (z dodatkiem orzechów lub bez) należy zwinąć w rulon, przeciąć na pół i powstałe dwa kawałki przepleść ze sobą na zmianę, najlepiej cięciem do góry, wtedy podczas pieczenia utworzą się ładne warstwy

Kraina Miodem Płynąca
Bułki z dynią! Smażone banany! 181

dyni piżmowej, posypane czarnuszką. Pyszny początek dnia. Podane jeszcze ciepłe ze smażonymi bananami i figą z dodatkiem masła orzechowego. Czysta rozpusta! Takie poranki lubię! Zapraszam! PRZEPIS NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ: składniki: - 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej - 20 g drożdży świeżych - 2 g soli - 6 łyżek miodu - 1 łyżeczka cukru do rozczynu - 500 ml ciepłego mleka 3,2% tłuszczu

SMYKWKUCHNI
orkiszowe chrupiące bagietki 145

miski. Misę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie wyrabiamy ciasto w rekach, jeszcze co najmniej trzykrotnie, starając się wgnieść w drożdżową masę jak najwięcej powietrza. Wyrośnięte ciasto dzielimy (dosyć ostrożnie, żeby nie "siadło") na trzy części, każdą  z nich formujemy w rękach (wysmarowanych oliwą) w podłużne buły. Buły układamy

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania