drożdżowe - 16813 przepisów (strona:447/1121)

Ciasto jak na drożdżach, lecz nie drożdżowe 367

Ciasto rośnie jak na drożdżach, chociaż to nie drożdżowe:)  Znalazłam go na blogu z cukrem pudrem , a że lubię szybkie i łatwe ciacha, postanowiłam go wypróbować i nie żałuję, zagości na stałe u nas. Będę kombinować z owocami…Polecam go Wam :) Jest to łatwe ciasto z owocami, robi się szybciutko, jeszcze szybciej zjada, Zbyś kroił jeszcze gorące!  Pachnie

Takie tam pichcenie
DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM, ŻURAWINĄ, PŁATKAMI MIGDAŁÓW I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ 189

Klasyczne ciasto drożdżowe, lekko kwaśny rabarbar, słodka żurawina, chrupiące płatki migdałów i pachnąca masłem kruszonka ...  cóż chcieć więcej?  Składniki wspaniale się komponują i dają nam ciasto o niebiańskim wprost smaku ...  W sezonie na rabarbar piekę je często, bo ... niestety sezon nie trwa wiecznie ... :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży

Walijskie Pichcenie
Chrupiące czereśnie w cieście drożdżowym 151

taty deserek jak znalazł. Wszystkiego naj naj dla tatusiów, mojego już nie ma z nami ale jakby był to na pewno deser by Mu smakował. Chrupiące czereśnie z cieście drożdżowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką (wersja tradycyjna i bezlaktozowa) 131

kogo: dla fanów drożdżowych wypieków dla szukających przysmaku dobrego do zabrania ze sobą do pracy czy na wycieczkę dla osób z nietolerancją laktozy Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 3 jajka pół szklanki mleka 100g margaryny łyżka oliwy z oliwek 1/4 szklanki cukru + 1łyżka marmolada o dowolnym smaku Składniki na ciasto (wersja bezlaktozowa): 500g mąki pszennej

Mania Wypiekania
Zimna drożdżówka 144

pierwszy zdecydowałam się zrobić ciasto drożdżowe w lodówce i powiem Wam, że efekt bardzo mnie zaskoczył - pozytywnie! Bałam się, że nic z tego nie wyjdzie, a drożdżówka wyszła wspaniale! Zdecydowanie zostawiam tej przepis w moich ulubionych, do których będę wracać! Dla kogo: dla chcących spróbować drożdżówki, która rośnie w zimnie a nie w cieple dla kochających tradycyjne wypieki dla fanów

Mania Wypiekania
Domowe paluszki grissini 148

kogo: dla lubiących domowe pieczywo dla tych, którzy kochają coś sobie pochrupać dla mających słabość do tych drożdżowych paluszków Składniki: 150ml letniej wody 1,5 łyżeczki suchych drożdży (ok. 6g) łyżka oliwy 225g mąki pszennej szczypta drobnego cukru łyżeczka soli 2-3 łyżki ulubionych przypraw (opcjonalnie) np. oregano. pieprz, czosnek, rozmaryn itd.  Wykonanie: W dużej misce połącz letnią wodę

Mania Wypiekania
Drożdżowe ciasto z truskawkami, serem i kruszonką 168

idealne, niezbyt wysokie, z soczystym kwaskowym, truskawkowo-serowym środkiem, a kruszonka idealnie krucha, lekko słodka, wspaniale zwieńczyła ciasto. I nie mogło się przecież bez niej obejść, bo jak? Ciasto drożdżowe bez kruszonki to jak Prezydentowa bez Prezydenta. ;) Ciasto zgłaszam do akcji

Kuchnia Prezydentowej
Stromboli 203

adekwatna? Wyspa wulkaniczna, pełna niezwykłych zjawisk, wulkanów,"ziemia bogów" i dodatkowo miłosna opowieść w tle...             Z pozoru zwykły drożdżowy zawijaniec, ale kiedy go rozkroicie, przekonacie się, skąd taka nazwa. Stromboli. Ach, i koniecznie obejrzyjcie film  "Stromboli, ziemia bogów"! Składniki (dla 3-4 osób):  300 g mąki pszennej

Kuchnia Prezydentowej
Gulasz z żołądków drobiowych. Wersja dla dziecka 174

nadaje cudownego karotenowego koloru :) Potrzebujemy: 0.5 kg żołądków drobiowych pół szklanki wody 1 cebula pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 liść laurowy 1 ziele angielskie 1 łyżeczka płatków drożdżowych 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 2 łyżeczki czerwonego oleju palmowego , u nas od Nomak Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na czerwonym oleju palmowym. Właściwie trudno to nazwać podsmażaniem

MamaOskarka
Racuchy drożdżowe 149

cały ambaras, że traktuję je jak najbardziej wykwintne śniadanie. Wbrew pozorom, nie zrażajcie się, że do przygotowania tych cudeniek potrzebujemy drożdży. Choćbyście nie wiem jak byli oporni - to drożdżowe wyjdzie Wam zawsze ;) Potrzebujemy: 20 g świeżych drożdży 250 ml mleka 200 g mąki pszennej, u mnie mąka pszenna typ - 450 od Pliczko 40 g cukru brązowego złocistego , u mnie

MamaOskarka
Malinianki :) 159

Mieliśmy ochotę na jagodzianki jednak w związku z tym, że dostaliśmy małą przesyłeczkę z malinkami to stwierdziliśmy że trzeba je wykorzystać i zrobiliśmy słodziutkie malinianki Pyszne, na bogato faszerowane drożdżowe bułeczki, których zapach podczas pieczenia rozchodzi się po całym mieszkaniu Nie mieliśmy własnego przepisu więc skorzystaliśmy z tego przepisu minimalnie go modyfikując Składniki: Ciasto: - 175g mąki pszennej - 80g mleka

Kuchenne Wariacje
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 138

Ciasto drożdżowe ze śliwkami przepis autorski // blacha 30x32 ~48g świeżych drożdży ~ 1 szklanka ciepłego(nie gorącego!) mleka ~3,5 szklanki mąki (450g) ~1/2 do 3/4 szklanki cukru (zależy jak słodkie są śliwki) ~60g masła, rozpuszczonego ~1 jajko + 1 żółtko ~ok.700-800g śliwek  Robimy zaczyn: drożdże łączmy z 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/4 łyżeczki cukru, mieszamy

chili & sugar
DROŻDŻOWE CYNAMONOWE ZAWIJASKI 146

Uwielbiam słodkie ciasto drożdżowe. Uwielbiam cynamon. A połączenie obu tych rzeczy w postaci pysznych bułeczek jest po prostu nieziemsko pyszne! Słodki, lepki i baaardzo cynamonowy środek oraz chrupiące a zarazem miękkie i rozpływające się w ustach ciasto to chyba najlepszy opis tych bułeczek :) Polecam wszystkim cynamonoholikom i nie tylko! :) Najlepsze są na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika, tylko

chili & sugar
drożdżówki z czerwonymi porzeczkami 170

rzadko używam je w swojej kuchni. Chyba nie uwielbiam ich aż tak ;) Ale gdy mama kupiła 0,5kg tych owoców od razu pomyślałam o takich drożdżówkach właśnie! Słodkie ciasto drożdżowe i kwaskowate owoce - idealnie! A Wy, lubicie porzeczki? Wolicie czarne czy czerwone? A może białe? ;) DROŻDŻÓWKI Z PORZECZKAMI przepis autorski // 6 bułeczek ~320g mąki pszennej ~130ml "letniego" mleka (roślinne też

chili & sugar
drożdżowa gwiazda makowa 194

Wykonanie tego wypieku może się wydawać bardzo bardzo skomplikowane, jednak takie nie jest, także spokojnie - każdy sobie z tym poradzi! Nie zrażajcie się i próbujcie, bo na prawdę warto :) DROŻDŻOWA GWIAZDA MAKOWA inspiracja - Every Cake You Bake // tortownica 22-26cm ~450g mąki (u mnie 300g pszennej T450 i 150g pszennej razowej T2000) ~180ml mleka ~4 żółtka (jedno białko zachowujemy

chili & sugar