drożdżowe - 16813 przepisów (strona:445/1121)

Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym 203

Puszyste ładnie listkujące się ciasto drożdżowe, takie jak robimy do słynnych rogali a’la marcińskich i rozpływająca się w ustach masa serowa, delikatne mięciutkie, zachwycą dorosłych i dzieci, choć są czasochłonne warto je przygotować kiedy ma się czas, podałam je z filiżanką aromatycznej czarnej, aromatycznej herbaty  King of Ceylon  Sir William's Stworzyło to duet doskonały. Składniki: Ciasto

Wanilia i Kardamon
BEZGLUTENOWE MUFFINY DROŻDŻOWE 120

składniki, wbij jedno jajko i jedno żółtko (białko przyda się do posmarowania rogalików przed pieczeniem. CIASTO WYRABIAJ MIKSEREM KILKA MINUT , konsystencja będzie mocno płynna, zupełnie inna od tradycyjnego ciasta drożdżowego, nie przejmuj się- tak ma być. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. PO OKOŁO GODZINIE ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Na wysypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto

Kuchnia bezglutenowa Loli
Domowy kurtosz 117

szczypta Dodatkowo masło roztopione, 4 łyżki cukier cynamon rolki po papierze toaletowym, około 15szt folia aluminiowa Przygotowanie Z drożdży, cukru zwykłego, łyżki maki i odrobiny letniego mleka przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże ruszyły.  Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, resztę mleka, sól, cukier puder i zaczyn. Delikatnie wyrabiamy ciasto. Dopiero gdy wszystkie składniki

Gotowanie moimi oczami
Serowo – cynamonowe zawijańce 141

Serowo – cynamonowe zawijańce Pyszne , puszyste i bardzo słodkie zawijańce drożdżowe . Wspaniałe na kolację w zimowy , czy jesienny wieczór z kubkiem mleka… Ukochane buły moich chłopaków. Dom po takich wypiekach pachnie jak najbardziej egzotyczna szkatułka z korzennymi przyprawami u Sułtana Polecam , spróbujcie otulić się ich ciepłym smakiem i aromatem , niczym najcudowniejszą kojącą kołderką Składniki : 2 szklanki mleka 4 szklanki

Ogrodnik w podróży
Maślane bułeczki z migdałową kruszonką 208

pysznie zacząć dzień. Na niedzielne, leniwe śniadanie proponuję drożdżowe bułeczki z maślano-migdałową kruszonką. Gwarantuję, że w wersji z czekoladowym groszkiem będą smakowały nie tylko maluchom. Żeby jeszcze same się zrobiły, upiekły i na stół podały...   Na drugi dzień tracą trochę na świeżosci, ale da sie temu zaradzić wstawiając je do nagrzanego do 180 ° piekarnika na dosłownie 5 minut

Mia Cucina Sofieta
"Murzyny" 112

jajka. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut. "Murzyn" to najlepsze danie na Wielkanoc. Już od Bożego Narodzenia czekam i tęsknię do tego smaku. Ciasto drożdżowe zwykle kojarzy się z czymś słodkim, dlatego tak bardzo zaskakuje lekko słonawy "murzyn". Polecam każdemu kto nigdy go nie jadł. Trzeba go koniecznie spróbować! Na pewno nie raz skorzystacie z tego

Kuchnia Pani Wiosny
Babka drożdżowa! 98

Odkąd pamiętam na Wielkanoc piekło się w moim domu różnego rodzaju babki. Nigdy nie gościły u nas popularne mazurki. Ta tradycja jakoś nas ominęła, pozostawiając babkę! Najlepsza jest ta drożdżowa, bo puszysta i delikatna. Pełna jest słodkich rodzynek i pozostawia w ustach przyjemny, cytrynowy smak. Składniki: 1kg mąki tortowej 250g roztopionego masła 1 szklanka cukru 6 jajek + 1 żółtko 150g

Kuchnia Pani Wiosny
DROŻDŻOWE RACUCHY Z PŁATKAMI AMARANTUSA 158

Dziś kolejna wariacja na temat racuchów drożdżowych. Był już podstawowy przepis na  RACUCHY Z JABŁKAMI , były  RACUCHY Z OWOCAMI I SOSEM CZEKOLADOWYM  i ostatnio  RACUCHY KUKURYDZIANE . Dziś do ciasta dodałam 2 duże kopiaste łyżki   płatków z nasion amarantusa  i odrobinę więcej mleka (sojowego, bo akurat takie miałam otwarte) - tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
bułeczki kokosowe 162

jajko roztrzepane, do posmarowania * wiórki kokosowe do posypania Nadzienie: * 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego * 1 szklanka wiórków kokosowych * 2 żółtka * 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej Do dzieła!!! Wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ja robiłam je na bazie zwykłych (nie suchych)drożdży więc dodatkowo użyłam jeszcze pół szklanki mleka na rozczyn. A poza tym to połączyłam wszystkie składniki, wyrobiłam gładkie ciasto i odstawiłam

sierotka maRysia w kuchni
Bulwiok podkarpacki 171

mięty (drobno posiekane) sól, pieprz Do dzieła!!! Połowę mleka delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy z nim drożdże, 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Masło rozpuszczamy w reszcie mleka. Gdy rozczyn drożdżowy podwoi swoja objętość mieszamy go z reszta mąki, jajkami, żółtkiem i mlekiem z masłem. Wyrabiamy ciasto aby było gładkie, elastycznie, nie przylegające do reki. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy

sierotka maRysia w kuchni
Focaccia z zielonymi i czarnymi oliwkami oraz rozmarynem. 187

bardzo chce się piec, odpalać piekarnik, bo po prostu jest za gorąco. Teraz kiedy dni są zimniejsze, to co innego, możemy piec pyszne bułki, chleby i inne drożdżowe lub na zakwasie pieczywo. Mam dla Was dzisiaj do wypróbowania przepis na focaccię. Jest to rodzaj pieczywa, które pochodzi z Włoch. Jest podstawą do pizzy. Można ją podawać na ciepło z oliwą

Zakątek rozkoszy kulinarnych
ciasto drożdżowe z gruszkami 116

ciasto z gruszkami Soczysty i słodki smak dojrzałych gruszek, idealnie komponuje się z aromatem pieczonego drożdżowego ciasta. Nic tylko siadać i zajadać. składniki 0,5 kg mąki 3-4 gruszki 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju dodatkowo cukier puder do posypania ciasta sposób przygotowania Do miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy pokruszone drożdże

Miód i pieprz
Drożdżowe różyczki z masą makową. 357

Zimna kuchnia nie sprzyja robieniu drożdżowych wypieków.Dlatego kiedy tylko widzę słoneczny dzień wyrabiam ciasto ,a potem myślę ,czym je nadzieję. Miałam jeszcze trochę masy makowej , nadziałam nią dzisiejsze słodkości. Składniki : 400 g mąki 100 g masła ,roztopić ,ostudzić 160 ml mleka 25 g świeżych drożdży 60 g cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo: masa makowa Drożdże rozpuścić w ciepłym

Ladylaura.
Rogaliki z makiem 118

kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, makowcem, seromakiem. Połączenie masy makowej z ciastem drożdżowym jest jednym z moich ulubionych. Zwykle nie korzystam z gotowych mas makowych, tym jednak razem użyłam właśnie takiej masy. Okazało się, że rogaliki wyszły pyszne, nie za słodkie, a wykończenie lukrem było strzałem w dziesiątkę :) Składniki: 2 jajka 550g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki cukru

Cakes By Kejt
chrupiąca ciabatta, chleb z zielonymi oliwkami 139

oliwkami Lekki pszenny chleb, podany nawet w pochmurny jesienny dzień z pewnością poprawi nasz nastrój. A jego złocisto brązowa, chrupiąca skórka, przywoła wspomnienia ciepłej, słonecznej Italii. Jest to specyficzny drożdżowy wypiek, który podobnie jak nasz chleb, wymaga sporządzenia kilka godzin wcześniej  zaczynu składniki na zaczyn 10 g drożdży 200 g mąki pszennej 200 ml wody składniki

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania