drożdżowe - 16813 przepisów (strona:448/1121)

Pączki! 221

stworzone dla poszerzenia kulinarnej uciechy. :3 Mam to szczęście, że mogę pochwalić się rodzinnym, niezawodnym przepisem na pączki. Dziś wyjątkowo zamierzam się nim podzielić. Jako, że jestem mistrzem ciasta drożdżowego, nie miałam żadnego problemu i z pączkami; mogę więc być z siebie dumna. Od dziecka miałam wyobrażenie, że to największe kulinarne dzieło, jakie kiedykolwiek, jeśli w ogóle, uda mi się

Kuchenna Kontrrewolucya
Smażone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 171

200g kiszonej kapusty 1 cebula 2 łyżki masła spora garść suszonych grzybów 1 łyżka koncentratu pomidorowego kostka rosołowa/ warzywna przyprawa uniwersalna pieprz olej do głębokiego smażenia 1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy do niej wodę oraz wódkę (ciasto nie będzie tak nasiąkało tłuszczem). Drożdże rozcieramy z cukrem i wlewamy do mąki. Dodajemy sól i wyrabiamy gładkie ciasto

Kuchenna Kontrrewolucya
Sześć makowców Babci Anielki 244

ostygnięcia. W tym czasie jajka ucieramy z resztą cukru. W trakcie ucierania dodajemy na przemian przesianą mąkę oraz ostudzone masło i sól. Następnie masę tę dobrze łączymy ze śmietanowo-drożdżowym zaczynem. Całość dobrze zagniatamy, aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt twarde, posiłkujemy się dodaniem kilku łyżek letniego mleka. Porządnie wyrobione ciasto przekładamy do glinianej miski i przykrywamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Włoska ciabatta z ziołami z kamienia 177

łączymy z wodą i drożdżami. Dodajemy sól, oliwę z oliwek oraz zioła. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, następnie ciasto dobrze wyrabiamy za pomocą (specjalnych świderków do ciasta drożdżowego) miksera. Na początku przez 2 minuty na niskich obrotach, a następnie przez około 10 minut na średnich. Ręce smarujemy oliwą i wyjmujemy ciasto z miski i formujemy z niego kulę

Kuchenna Kontrrewolucya
Pełnozirniste calzone z pieczarkami i papryką 151

posypujemy ziołami. Pozostawienie do ponownego wyrastania nie jest potrzebne, więc gotowe calzone wkładamy prosto do ciepłego piekarnika. Jeśli pieczemy na kamieniu, należy zacząć go nagrzewać już podczas wyrastania drożdżowego ciasta, a następnie piec na nim calzone około 10 minut. Jeśli zaś pieczemy je w formie standardowej, należy pierożki ułożyć na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni około

Kuchenna Kontrrewolucya
Kołacz 242

ciepłym miejscu. Mąkę przesiać do miski. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami do białości, po czym dodać pozostałe składniki i przyprawy,wymieszać i połączyć z mąką. Dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Na początku ciasto można mieszać drewnianą łyżką, a gdy będzie miało nieco bardziej zwartą konsystencję, zacząć wyrabiać rękoma. Ciasto należy wyrabiać dość długo, aż zacznie dobrze odstawać od ręki

Kuchenna Kontrrewolucya
Risotto z ryżem basmati i krewetkami 286

przyprawy bez soli i glutamnianu sodu 200 g wody 350 g ryżu basmati 250 g krewetek  2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki płatków drożdżowych Cebulę siekamy razem z czosnkiem i dusimy na oleju rzepakowym przez 4 minuty od momentu włączenia palnika.  Następnie kroimy papryki w kostkę, a kiełbasę w plasterki i dorzucamy

MamaOskarka
smaczna, łatwa drożdżówka ze skórką pomarańczową... 123

zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę wyrośnięte ciasto hakiem robota kilka razy zamieszać aby odgazować ciasto dwie keksówki 22x11 cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i włożyć ciasto drożdżowe, zostawić na 20 minut aby podrosło piec w 200 C około 35-40 minut, do suchego patyczka LUKIER: lukier zrobiłam nie za gęsty, cukier puder wymieszać ze śmietaną i ciut sokiem

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowy tort naleśnikowy i 4 urodziny bloga 235

Wami dobrze. Nie będę pisać o statystykach bo nie to jest najważniejsze, dziękuję że jesteście tu ze mną. Proszę częstujcie się pysznym tortem i całkiem zdrowym do tego. Drożdżowy tort naleśnikowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Muffinki z rabarbarem 187

którym mogłabym nazbierać sobie świeży rabarbar, ale za to mam w pobliżu świetne sklepy z warzywami i jak się okazało rabarbar zagościł już na półkach. Dziś puszyste, mięciutkie drożdżowe babeczki z rabarbarem i kruszonką :) Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 kostki masła 50 g drożdży 1 jajko ekstrakt

Ciastkozercy
Drożdżówka z nutellą . 208

Kolejna drożdżowa propozycja .Nadziana nutellą ,ale myślę ,że powidła sprawdziłyby się równie dobrze .Polecam .Ciasto jest pyszne. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki

Ladylaura.
Zakręcona babka budyniowa z migdałami 233

pewno lubicie drożdżowe bułeczki z budyniem, dzisiaj trochę w innej odsłonie lecz bardzo ciekawej. Babka znakomicie wygląda i do tego świetnie smakuje, cieplutka rozchodzi się błyskawicznie. Taka babka może być świetnym słodkim prezentem dla waszych mam. Wszystkiego najlepszego życzę wszystkim Mamom!  drobny upominek możecie znaleźć tutaj  Składniki: ciasto 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 540 g mąki

Niezły Młynek
Pełnoziarnista drożdżówka z owsianą kruszonką | ani grama cukru! | dietetyczna | bez laktozy 404

tkne do 1 lipca no i się tego trzymam. No ale co zrobić jak chodzi i chodzi.. Truje, męczy i dołuje. Jest jedno rozwiązanie. Jakie? Zrobiłam ciasto drożdżowe pełnoziarniste, bez grama cukru! "Ale jak.. a rozczyn, a kruszonka?" Rozczyn też bez cukru.. za to z ksylitolem. Podobnie jak kruszonka. Jedyny "zakazany" produkt to masło

Czarnawisienka
z czekoladą wyborny rabarbarowiec drożdżowy... 152

blaszce do wystygnięcia w kąpieli wodnej rozpuścić kawałki czekolady gorzkiej Goplana i wymieszać ze śmietaną gęstą polać rabarbar czekoladą i zostawić do zastygnięcia - rabarbar z czekoladą w cieście drożdżowym smakuje wybornie...................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babeczki "grzybki" marchewkowo-brokułowe 139

gorącej wodzie z dodatkiem soli i łyżką oliwy z oliwek. Dno każdego otworu formy na muffinki wypełniamy ciastem do wyskości 1/3, układamy marchewkę, następnie brokuł i przykrywamy ciastem drożdżowym. Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni

Kolorowy Przepisownik