drożdżowe - 16813 przepisów (strona:442/1121)

Tarta z gruszkami i polewą jogurtową 236

zimowymi atrakcjami. Nigdy nie byliśmy w Karkonoszach, a chyba warto się wybrać i odkryć nowe, interesujące miejsca. Na dzisiaj mam dla Was fajną, lekką tartę z gruszkami, na cieście drożdżowym. Bardzo delikatne ciasto, soczyste owoce i pyszna polewa jogurtowa. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła, taką Wam polecam :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka cukru pudru

Domowa cukiernia Ewy
Ekologiczny makaron z dyniowym sosem "serowym" nie tylko dla wegan 177

Przepis na 6 porcji. Jedna (ok. 320g) to 400kcal. Składniki: - 1kg dyni - 400g ekologicznego makaronu żytniego razowego - wstążka SYMBIO - 130g orzechów nerkowca SYMBIO - 3 ziemniaki - 2 cebule - 15g płatów drożdżowych - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka papryki ostrej - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej *opcjonalnie: posypujemy wegańskim parmezanem z nerkowców i szczypiorkiem Orzechy zalewamy gorącą wodą

Be Fit Be Strong
DROŻDŻÓWKA ZE ŚLIWKAMI I SEREM 214

Rewelacyjne drożdżowe ciacho pełne pysznego, waniliowego twarożku i słodkich śliwek - to jeden z ostatnich hitów wśród internetowych przepisów. Musiałam więc i ja go wypróbować :) Zaczerpnęłam recepturę z bloga "100 smaków"  - dziękuję bardzo za przepis :)  Ciasto okazało się banalnie proste

Słodko-Słony Świat Ilony
Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym 208

odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość. Sos Koperkowy: Na maśle, na małym ogniu podsmażamy drobno posiekany koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia

Słodka Strona
chrupiące maślane domowe bagietki 127

miski. Misę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie wyrabiamy ciasto w rekach, jeszcze co najmniej trzykrotnie, starając się wgnieść w drożdżową masę jak najwięcej powietrza. Wyrośnięte ciasto dzielimy (dosyć ostrożnie, żeby nie "siadło") na trzy części, każdą  z nich formujemy w rękach (wysmarowanych masłem) w podłużne buły. Buły układamy

Miód i pieprz
najlepsza pizza na cienkim drożdżowym spodzie 168

piecu była już za niska, by upiec w nim kolejne bochenki. Temperatura pieca była jednak nadal na tyle wysoka, by dało się przypiec w nim, cienkie placki z drożdżowego ciasta. Teraz taki placek należy jedynie polać oliwą, położyć na nim kawałek pomidora oraz sera i mamy już nasz pierwowzór dzisiejszego wyrobu. Można oczywiście dyskutować o tym, czy przytoczona powyżej historia

Miód i pieprz
Drożdżowe mufiny zawijane z jabłkiem i cynamonem 229

Babeczki są puszyste, aromatyczne, pachnące jabłkami a jak się piekły to cynamonem pachniało w całym domu, ba na całej klatce schodowej. Zachęcam do pieczenia, dodam że moje już pożarte. Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika 153

pszenną - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać pozostałe składniki sypkie: mąkę razową, otręby i sól. Dolać składniki mokre: ciepłą wodę, oliwę oraz rozczyn drożdżowy i wymieszać. Na końcu dołożyć startą dynię oraz ziarna słonecznika. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami

Grunt to przepis!
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM 199

razu z podwójnej porcji) ogarnęłam w 1,5h, więc jest to robota expresowa, a to wszystko dzięki cudownemu ciastu, które nie potrzebuje wyrastania. Wykorzystuję do tego przepis na ciasto drożdżowe , dzielę je na kawałki i formuję drożdżówki, daję owoce, kruszonkę i do pieca. To ciasto dzięki temperaturze, jaką uzyskuje po zalaniu bardzo ciepłym mlekiem, dosłownie "rośnie w oczach". Polecam, pracy

Smaczne Zdrowe
Hot-dogi w cieście drożdżowym 240

Dawno nie było parówek w cieście drożdżowym..część zrobiłam tradycyjnie tylko parówka w środku, a do tego sosik do wyboru.. .remulada lub sos barbecue ..a część też z parówką, ale ciasto posmarowałam sosem barbecue , posypałam serem żółtym i dopiero położyłam parówkę.. 2,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mleka 1/4 szkl wody 2 łyzki oleju 1 jajko

Moje domowe kucharzenie
Najlepsza Domowa Pizza Kebab 2446

odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość. Kapustę siekamy, resztę warzyw tniemy na niewielkie kawałki. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i smażymy w rozgrzanym oleju

Słodka Strona
Calzone a'la gyros 210

czegoś należałoby zacząć, a ja zaczynam od poplątania z pomieszaniem.... Uwielbiamy sałatkę gyros, więc postanowiłam wpakować ją do calzone :) Gyrosik w pysznym drożdżowym cieście :) Składniki   Na ciasto:   450 g mąki pszennej,   15 g świeżych drożdży,   1 łyżeczka soli,   250 ml ogrzanego mleka,   50 ml letniej wody,   2 łyżki oliwy,   Na farsz

Nie tylko w kuchni
Drożdżowy wieniec grzybowo - cebulowy 151

Zostało mi trochę suszonych grzybów - za mało do sosu grzybowego i do pierogów. Postanowiłam je wykorzystać w przygotowaniu wieńca drożdżowego, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjnego kulebiaka – wyśmienicie smakuje z czerwonym barszczykiem i jest piękną ozdobą stołu. Składniki: Na ciasto: 65 dag mąki pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 2 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki

Nie tylko w kuchni
Domowy, wegański parmezan z nerkowców 244

smaku do oryginału, że za nim nie tęsknie. W dodatku jest zdrowszy i mniej kaloryczny. Genialnie wpasowuje się jako dodatek do sałatek, czy makaronów. Składniki: - 150g nerkowców - 10g płatków drożdżowych - szczypta soli - szczypta suszonego czosnku Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do otrzymania struktury "tartego parmezanu". Smacznego

Be Fit Be Strong
domowe drożdżówki z dżemem z cukinii 138

kilka godzin, aż cukinia puści sok. Następnie smażymy na małym ogniu przez ok. 30 min. Dodajemy suchą galaretkę mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy do zgęstnienia. składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 100 g cukru 220 g mleka 1 jajko 40 g drożdży 80 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo białko do posmarowania drożdżówek wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania