ferworze świątecznych przygotowań zapraszam Was na pyszną chałkę drożdżową, która nieco przypomina warkocz z nadzieniem. To pyszna alternatywa dla tych, którzy nie lubią tradycyjnych makowców (tak, tak, takie osoby też są). Ciasto dobrze się formuje, jest elastyczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie wyrasta i jest pyszne. Inspirowałam się przepisami Dorotus i siostry Anastazji, do których dodałam coś od siebie. Polecam
W mojej kuchniwrzucamy resztę mąki, sól, wyrośnięty rozczyn, roztopione masło oraz wodę. Całość dokładnie mieszamy za pomocą robota bądź ręcznie. Jajko ucieramy z cukrem, po czym większość dodajemy do ciasta drożdżowego ( odrobinę zostawiamy do posmarowania chałki). Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Z każdej z nich formujemy
Zainspirowana w kuchnipokazać? oto jest pytanie...Zastanawiałam się czy wstawić post..po prostu ciasto-chlebek nie wyszło, a zapowiadało się tak pysznie...oj , ale kury sąsiadki zjadły ze smakiem...Ciasto drożdżowe po prostu mi nie wyszło..drożdże odmówiły mi posłuszeństwa..nie miałam świeżych i dałam suszone, ale chyba były już nie dobre, bo ciasto nie chciało urosnąć..tzn.tylko troszkę urosło
Moje domowe kucharzenieuderzeniu od dołu słychać będzie głuchy dźwięk. Zaraz po wyjęciu chleba z piekarnika, posmarować go pędzelkiem kilkakrotnie moczonym w przegotowanej wodzie. Odstawić chleb do ostygnięcia. ----- Podobne: Chleb marchwiowy drożdżowy Chleb toskański Chleb z dynią i chili Czujecie wiosnę? Jak tak i dlatego sięgnęłam po bzową książkę Justyny Chrobak "Zapach miłości" . W lutowy poranek na Magdę, menedżerkę w fastfoodziarni
Weekendy w domu i ogrodzieDawno nie było parówek w cieście drożdżowym. 50 dkg mąki 1 paczka suchych drożdży (7 g) [20 g świeżych] 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy 250 ml letniej wody lub mleka parówki jajko do posmarowania złoty len Skworcu Z drożdży , 2-3 łyżek mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić
Moje domowe kucharzenietaki wydaje mi się najlepszy, ale można spokojnie użyć tego z paczki. Natomiast do lukru dodałam soku z cytryny, aby trochę przełamać słodki smak. Lubię wypieki z ciasta drożdżowego, ale dla mnie najlepsze są tego dnia, w którym zostały przyrządzone. Dzisiaj były słodkim ukojeniem na kiepski początek zimowego dnia. Polecam :) Składniki: 250 ml mleka 500 g mąki pszennej
zadanie-gotowaniegrzybami na pewno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Zwłaszcza, że podawałam go z czerwonym barszczem, który idealnie tu pasuje. Najlepiej smakuje na ciepło. Polecam. Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mleka 1 jajko 30 g drożdży świeżych (lub 13 g suchych) 70 g masła (roztopionego) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli kminek lub czarnuszka
zadanie-gotowaniestaropolski przepis na wielkanocną babkę drożdżową. Wzbogaciłam ciasto sokiem z pomarańczy i ziarnami siemienia lnianego. Babka jest niezwykle aromatyczna i wilgotna. Składniki Ciasto 4 i 1/2 szk Mąki Puszystej Tortowej z Lubelli 125 g masła 1 szkl cukru pudru … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatytakiego jak ona. Początkowo trochę sceptycznie ale później, gdy zobaczyła, że jednak wiem co robię ;) z wielkim zapałem zabrała się do pomocy i zaplatania warkoczy z pachnącego, drożdżowego ciasta. W końcu to miał być najpiękniejszy koszyczek, specjalnie dla niej :)))) W ten sposób powstał koszyczek dla Oliwki, upieczony... ot tak... prosto z serca..... Córka była przeszczęśliwa biorąc
Smakołyki Asismaczną przekąską ale piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Moja córka była zachwycona samym kształtem króliczków zaraz po upieczeniu a gdy zobaczyła ich wesołe buźki szkoda było jej je zjeść ;) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki tortowej Młynomag 7 g drożdży instant 2 łyżki cukru cytrynowego 1 łyżka cukru 1 szkl mleka 75 g masła szczypta soli jajko białko do posmarowania Dekoracja
Smakołyki Asiprzy suto zastawionych stołach pełnych świątecznych pyszności. Zazwyczaj w tym okresie królują na nim wszelkiego rodzaju babki, mazurki i serniki, a ja proponuję bardzo popularne na zachodzie puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkiem, rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i glazurą z konfitury morelowej, doskonałe nie tylko na święta! Najlepsze są takie jeszcze gorące, prosto z piekarnika, z kremem czekoladowym lub ulubioną konfiturą
karmelowywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Taką babkę drożdżową robię odkąd sięgam pamięcią. Niekoniecznie musi być wypiekiem świątecznym. Czasami ozdabiam ją lukrem, innym razem polewą czekoladową. Poniżej podałam opis na obie wersje, a Wy sami zadecydujcie, która opcja bardziej Wam odpowiada. Babka jest bardzo smaczna - miękka, puszysta i długo pozostaje świeża. Za każdym razem ładnie wyrasta. (Forma z kominkiem
Di gotujeWszyscy wiedzą że bliny to danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej, ukraińskiej. Bliny to naleśniki z ciasta drożdżowego z mąki pszenno - gryczanej lub żytnio - gryczanej. Współcześnie dopuszcza się modyfikację. Podaje się je bez niczego albo ze śmietaną kwaśną lub z rybą np. łososiem lub ekskluzywnie z kawiorem. Najważniejsze aby podczas podawania były ciepłe i wilgotne. Można je też podawać na słodko. Moja
Moje Małe Czarowanieciasto. Zagniatamy składniki na kruszonkę i wrzucamy do zamrażalnik (ja nie robiłam kruszonki). Nasze usypane składniki z miski mieszamy łyżką. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto drożdżowe wyrównując je na płasko. Ciasto będzie gęste ale płynne. Posypujemy kruszonką ( wystarczy w rękach rozgniatać odrywane kawałki, nie trzeba tarkować) lub układamy brzoskwinie pokrojone na kawałki. Pieczemy ok godziny
Cukiernia PychotkiCiasto makowe drożdżowe lub makowiec w nowej odsłonie :) niby tak samo jak zawsze ale efekt znacznie ciekawszy. Pięknie się prezentuje na świątecznym stole wzbudzając zainteresowanie gości ;) Do przygotowania plecionego makowca użyliśmy gotowej Masy makowej z bakaliami Helio , co jeszcze bardziej uprościło przygotowanie ciasta. Porcja: 2 makowce Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: 500 g mąki 230 g mleka
SzczyptaSmaQ