drożdżowe - 16813 przepisów (strona:436/1121)

Maślankowe bułeczki 127

wody - 1 łyżeczka soli - 1/3 szklanki oleju - 1 jajko - 1/2 szklanki ziaren sezamu Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem. Mąki przesiewamy, dodając do niej sól, maślankę, wodę, olej i rozczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy, wykładamy na stolnicę i chwilę zagniatamy. następnie odstawiamy ciasto na 10 minut. Następnie ponownie zagniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy bułeczki, układamy

Zainspirowana w kuchni
Małe drożdżówki z makiem 158

Pyszne, małe drożdżówki, nieskomplikowane w wykonaniu, a stanowiące znacznie lepszą alternatywę od kupnych bułek drożdżowych :-) Lepszą, bo robimy wszystko sami, zatem dokładnie wiemy, co jest w środku, a czego nie ma, np. różnych spulchniaczy. I oczywiście pomijam satysfakcję z samodzielnego wykonania ładnych bułeczek :) SKŁADNIKI: rozczyn: - 2/3 szklanki ciepłego mleka - 4,5 dkg świeżych drożdży - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto

Wielopokoleniowo
Paluszki drożdżowe z jabłkami 191

Kolejny słodki wypiek z ciasta drożdżowego ,tym razem w formie paluchów świetny pomysł na imprezy ale i na deser albo do porannej kawy :) U mnie są z jabłkami ale można użyć sera lub innych owoców. Składniki na 20 sztuk : - 280 g mąki - 190 ml letniego mleka - 50 g roztopionego masła - 25 g świeżych drożdży - 75 g cukru - 1.5 jajka ( pół

Wypieki Rene
Drożdżowe rogaliki z dżemem agrestowym 176

czas leci. Dopiero piekłam chleb z pomidorami i tymiankiem w cyklu Wypiekanie na śniadanie na FB a już piekę coś innego. W tym tygodniu pieczemy Karlsbadzkie rogaliki drożdżowe z dodatkiem amoniaku. Miałam z nim problem ale jak się okazało zdobyłam go w jednym sklepiku. Przepis na rogaliki znajdziecie tutaj Z obawy przed amoniakiem zrobiłam z połowy porcji. Oczywiście jadłam jeszcze

Ewa w kuchni
Chleb z twarogiem i rodzynkami 152

wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią. W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki i sól. Dolać rozczyn drożdżowy. Na końcu wkruszyć twaróg i dołożyć rodzynki.  Wyrabiać przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera

Grunt to przepis!
Racuchy drożdżowe 1163

Pulchne, sprężyste, waniliowe - nie można przestać ich jeść! Kolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie w ramach Ciasta na niedzielę :) Tym razem zamiast słodkiego wypieku, "na tapecie" było smażenie racuchów drożdżowych, według przepisu z bloga Moje wypieki .   Składniki na 3 talerze racuchów: 500g mąki pszennej 30g świeżych drożdży   szczypta soli 2 łyżki domowego cukru waniliowego - może być też zwykły

Grunt to przepis!
Najłatwiejszy chleb bezglutenowy 229

będzie to najłatwiejszy wypiek bezglutenowy możliwy do wykonania!" . Składniki dodaje się wszystkie naraz, miesza się razem i całość odstawia do krótkiego wyrośnięcia. Nawet nie ma potrzeby robić zawczasu zaczynu drożdżowego, bo drożdże wkrusza się od razu do reszty składników. Przepis oryginalny z bloga Smaki Alzacji , był z użyciem mixu mąki bezglutenowej . Ponieważ takowego nie posiadałam, sama sobie taki mix zrobiłam

Grunt to przepis!
Strucla serowa 171

Jest sobota i jest zimno, czas na herbatkę i małe co nieco. Dziś wykończyłam zapas świeżych drożdży, więc przez jakiś czas odpoczniecie od czasochłonnych, ale jakże pysznych ciast drożdżowych. Na pożegnanie, to co tygryski lubią najbardziej, czyli sernik, tym razem przybrał formę strucli. Jest miękki w środku, wilgotny, z chrupiącą skórką, aż ciężko uwierzyć, że to drożdżak. Składniki: ciasto

greenscarf
Quiche serowe z boczkiem 158

Dzisiaj przyrządzamy bardzo fajny i szybki obiad, a mianowicie drożdżowe quiche. Pychota! Takie podanie z pewnością przypadnie do gustu nie tylko Twojej rodzinie ale i znajomym, śmiało możecie przygotować taką porcję na imprezę.  Quiche możecie również przygotować na kruchym spodzie, będzie smakowało równie pysznie :) Składniki: 250 g mąki 15 g świeżych drożdży

Niezły Młynek
Parmezanowe paluchy drożdżowe z suszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem 268

chcę je zjeść a tu trzeba trochę poczekać. Ale jak już są w piekarniku to chęć pożarcia wzrasta drastycznie, ha ha, upieczcie i zobaczycie sami. Polecam gorąco. Parmezanowe paluchy drożdżowe z suszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdżówki Koperty z jabłkami i kruszonką 160

Uwielbiam ciasto drożdżowe a na słodko mogłabym jeść codziennie :) z podanej porcji wychodzi 10 sztuk średnich bułeczek ,oczywiście można użyć różnych owoców takich jak truskawki czy brzoskwinie ja wykorzystałam smażone jabłka z tego sezonu :) Składniki na 10sztuk : - 280 g mąki pszennej typ 550 - 80 ml letniego mleka - 25 g świeżych drożdży - 25 g roztopionego masła - 110 g cukru - 1 jajko

Wypieki Rene
Bułeczki śniadaniowe mleczne 110

drożdżami, cukrem i solą do dużej miski. Dolać mleko z wodą (letnie) do suchych składników, dolać olej. Zarobić przez około 6 - 8 minut (najlepiej robotem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub robotem planetarnym) dość rzadkie ciasto - nie będzie odchodzić od ścianek. Posypać z wierzchu lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto

Cakes By Kejt
buleczki drozdzowe 169

drożdże . Mieszamy wszystko do czasu, aż wszystko się rozpuści..Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 6-10 minut.Przesiewamy mąkę z solą do miski,dodajemy jajko, żółtko i aktywny rozczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto (powinno odchodzić od miski i rąk). Pod koniec dodajemy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy całość. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe, by podwoiło swoją objętość

w mojej kuchni
Drożdżówki 167

mleko z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiam do wyrośnięcia. Zaczyn dodaję do reszty mąki, cukru, margaryny, jajka, soli, aromatu i wyrabiam ciasto mikserem około 8 minut (ciasto drożdżowe lubi długie wyrabianie). Po wyrośnięciu lepię bułeczki- warto oprószyć dłonie mąką. Bułki powinny mieć grubość około centymetra. Za pomocą łyżeczki robię dołki w cieście, do których dam owoce i budyń

Wrzosowa Polana
Paszteciki drożdżowe ze szpinakiem 183

Domowe paszteciki są o niebo lepsze od tych kupnych. Ciasto to kwestia gustu, mnie bardziej odpowiada drożdżowe niż francuskie. Należy pamiętać, żeby farsz był naprawdę mocno doprawiony, inaczej wypiek będzie nijaki, sam szpinak mdły i bez wyrazu. Rzecz jasna, paszteciki najlepiej smakują ciepłe, choć zimne też są niczego sobie. Kształt pasztecików oczywiście jest dowolny, wybrałam takie ozdobne rogaliki, które szybko

Wrzosowa Polana

Proponowane wyszukiwania