drożdżowe - 16813 przepisów (strona:431/1121)

Babeczki truskawkowe 180

Uwielbiam babeczki drożdżowe – najlepiej w wersji z owocami i kruszonką! To już taka mała zapowiedź lata :) Tym bardziej, że w sklepach coraz łatwiej o dobre truskawki. Dzisiejsze babeczki z powodzeniem mogą znaleźć się też w piknikowym koszyku na zbliżający się długi weekend, świetnie zniosą trudy transportu, są tak samo pyszne następnego dnia i w przeciwieństwie do blachy ciasta znacznie

Ciastkozercy
Drożdżowy ślimak z serem. 207

Najczęściej piekę drożdżowe ciasta , bo te znikają u mnie najszybciej .Dzisiejsza drożdżówka w formie ślimaka z serem w środku .Zjedzona ,zapomniana . Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto

Ladylaura.
Chleb z pieczarkami i "Rupieciarnia na końcu świata" 139

automatu kawałki pieczarek, gdy maszyna da nam sygnał. Wyjąć chleb z pojemnika zaraz po upieczeniu. Odłożyć na kratkę do ostudzenia ----- Podobne: Podwójna zakręcona margherita Piwny chleb z suszonymi jabłkami Drożdżowy chleb marchwiowy Po "Rupieciarnię na końcu świata" Agaty Mańczyk sięgnęłam pod wpływem kwietniowego wyzwania u Ejotka. Okładka zupełnie mnie nie zachwyciłam i normalnie tę książkę bym sobie darowała. Tymczasem

Weekendy w domu i ogrodzie
DIETETYCZNE CIASTO DROŻDŻOWE 161

Lekkie ,pyszne ciasto drożdżowe ,pachnące cudownie cynamonem.Można je zrobić bez dodatków tak jak ja ,albo dodać np.jabłuszka lub rodzynki.Ja wybrałam wersję bardzo minimalistyczną:).Ciasto jest bez jajek i tłuszczu bo samo mleko kokosowe jest w sobie tłuste. Porcja ciasta czyli 10 dag.ma 350 kcal. 2 szkl.mąki 7 g.suchych drożdży Szczypta soli brązowy cukier do smaku opcjonalnie pełna

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Domowy paprykarz szczeciński 115

sztuki Marchewka – 2 sztuki Ziele angielskie – 2 kulki Jałowiec – 1 kulka Liść laurowy – 2 liście Olej lniany – 8 łyżek Nori – 1 sztuka Płatki drożdżowe – 3 łyżki Sos sojowy/Tamari ciemny – 4 łyżki Papryka wędzona – 1 łyżeczka Olej kokosowy/rzepakowy – do smażenia Wykonanie: W garnku zagotuj bulion i dodaj przepłukaną kaszę jaglaną. Gotuj

Blendman
Baranek wielkanocny 208

Baranek wielkanocny 18Baranek wielkanocny. Jak zrobić baranka wielkanocnego, bez użycia foremki? Szczerze, bardzo prosto. Robimy ciasto drożdżowe  5 dkg drożdży ok. szklanki ciepłego mleka 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 łyżek oleju Z drożdży i części podgrzanego ( letniego)  mleka przygotować rozczyn.Rozczyn czyli wymieszać drożdże z łyżką cukru i mlekiem. Odstawiamy

Kuchnia na wzgórzu
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 117

późne popołudnie naszła mnie ochota, aby je upiec, to postanowiłam, ze podzielę się z Wami tym przepisem. Bułeczki wychodzą pyszne, a na drugi dzień są tak samo dobre. Wielbiciele drożdżowych wypieków wiedzą, że niewiele jest takich, które są tak samo świeże na drugi dzień po upieczeniu. Te są. Nie wiem, jak to jest na trzeci dzień, bo nigdy tak długo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rogaliki z rabarbarem 116

brałam udziału w Wypiekaniu na śniadanie. A to z braku czasu, a to z lenistwa albo po prostu dlatego, że temat mi nie pasował. Ale jako, że lubię drożdżowe wypieki jest coś tym razem dla mnie i wzięłam udział. Przepis pochodzi stąd . Ja zamiast marmolady dałam pyszną konfiturę z rabarbaru. Rogaliki robi się szybko i są smaczne, dlatego zrobiłam podwójną

Ewa w kuchni
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kardamonem 142

Zmierzyliśmy się z majstersztykiem naszych babć i zrobiliśmy naszemu koledze na urodziny ciasto drożdżowe. Nie jest to niewykonalne, choć ręce przy wyrabianiu mdlały. Niby siłownie, rowery, baseny, a kontuzja była blisko… Poniżej wersja od serca do dużej prostokątnej foremki lub dwóch wąskich. Możecie na początek zrobić pół porcji do jednej wąskiej foremki i nie ocierać się niepotrzebnie o skrajne

GRUBY WAŁEK
Strucla makowo - marcepanowa 149

minut i odsączamy. Następnie mieszamy mak z cukrem, skórką i pokrojonymi figami, dodajemy pokruszoną masę marcepanową i dwukrotnie mielimy. Dodajemy jajka, aromat i wyrabiamy jednolitą masę.  Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach ok. 20x30 cm, smarujemy go połową masy makowej i zwijamy struclę. To samo robimy

Czary - gary w kuchni
Strudel drożdzowy z truskawkami 172

pokruszona  po wycieczce rowerowej gdzieś tam na przystani….. Ona jest magiczna mówię Wam,  jest NASZA! I niech tak zostanie do skończenia świata…albo i dłużej. Składniki: Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych Delecta 150 ml ciepłego mleka 5 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego cytrynowego Delecta 2 jajka 10 dag masła Szczypta soli Masa

Wanilia i Kardamon
Pieczone hot dogi pełnoziarniste 284

sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dosypać mąkę pełnoziarnistą - odpuściłam przesiewanie, ze wzgl. na jej grubość . Dodać cukier, szczyptę soli, żółtko oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy.   Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków

Grunt to przepis!
ROGALIKI DROŻDŻOWE 153

Coś słodkiego do kawki... Pyszne drożdżowe rogaliki z dżemem truskawkowym. Składniki: *0,5-0,6kg mąki *50g drożdży świeżych *1 jajko *6 łyżek cukru *szczypta soli *1szkl. mleka *2-3 łyżki wody *3 łyżki roztopionego masła. Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (NIE GORĄCE!!!) mleko, 3 łyżki mąki i wszystko porządnie wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu

Zrób to smacznie
Bezglutenowy chleb z mąki kukurydzianej 241

osób które nie jedzą glutenu mamy propozycję na chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej z książki, którą ostatnio recenzowaliśmy tj. „Ciasta drożdżowe słodkie

Kuchenne Wariacje
Pasta bezrybna 167

Mleko sojowe – 10 łyżek Koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki Pomidory suszone – 3 sztuki Koperek – 1/2 pęczka Papryka wędzona – szczypta Czarna sól – spora szczypta Płatki drożdżowe – spora szczypta Pieprz – do smaku Sól – do smaku Sok z cytryny – 1 łyżeczka lub do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera lub misce, jeśli

Blendman

Proponowane wyszukiwania