oliwek, a następnie po trochu ostudzone masło. Wyrabiamy intensywnie, aż ciasto będzie sprężyste, gładziutkie i przestanie się lepić do rąk. W kilku miejscach czytałam, że by dobrze wyrobić drożdżowe ciasto należy je "uderzyć" ok. 100 razy, dlatego też silny mężczyzna jest w tym momencie nieocenioną pomocą. Po raz kolejny przyszedł czas na czekanie, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, żeby podwoiło swoją
Przepysznik - BLW i nie tylkozdrowych, jak i nieco mniej zdrowych, a nawet tych całkiem niezdrowych ;) Pieczone pączki 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych) szczypta soli 3 jajka 170 g miękkiego masła jajko do posmarowania Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Z drożdży należy przygotować wcześniej rozczyn: wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, jedną łyżeczkę
Przepysznik - BLW i nie tylkoMakowniki to specjalność mojej Mamy. Piecze je odkąd tylko sięgam pamięcią. Zawsze wychodzą wyśmienicie. Idealne na święta Bożego Narodzenia:) Składniki na dwa makowniki o dł ok 30cm: Ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki 5 dkg drożdży świeżych 10 dkg cukru 3 żółtka 2 całe jajka 3 łyżki śmietany 25 dkg tłuszczu (margaryny) Masa makowa: 1/2 kg maku 40 dkg cukru
Kuchnia w czekoladzieMleko podgrzewamy delikatnie, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, olej, sól i wlewamy gotowy roztwór mleczno- drożdżowy. Mieszamy. 3. Wyrabiamy na gładką masę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy troszkę podrośnie wyrabiamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Tak dwa razy. 4. Kiedy ciasto będzie już minimum
Kuchnia w czekoladziemiski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę ciepłego mleka, letnią wodę, roztopiony tłuszcz, sól, jajka oraz pokrojone drobno pomidory, bazylię, zioła prowansalskie i olej ze słoiczka po pomidorach. Wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. 3. Gotowe ciasto dzielimy na 15 części. Każdą rolujemy na dł. ok 12-15 cm. Do jednej bułki potrzebujemy trzy kawałki ciasta. Kładziemy je obok siebie
Kuchnia w czekoladziejajko 20dkg sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: 1. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże oraz cukier, mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozczyn mleczno- drożdżowy oraz olej. Całość wyrabiamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłym miejscu. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oleju, Doprawiamy przyprawami i mieszamy
Kuchnia w czekoladziePrzygotowania do Świąt trwają :) W moim domu zawsze na Wigilijnym stole był tradycyjny makownik zwijany w cieście drożdżowym. W tym roku pomysł nieco inny, zaczerpnięty z zeszytu Teściowej. Składniki: Na formę prostokątną o wymiarach ok 24x36cm Masa makowa: 1/2 kg suchego maku 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego 2 jajka 60g masła 100g rodzynek 100g mieszanki keksowej skórka
Kuchnia w czekoladzieMieszamy i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Masło topimy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy rozczyn drożdżowy, resztę mleka, rum oraz masę żółtkową. Mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ok 15 minut i odstawiamy na ok 1.5 godziny do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto odrywamy po kawałku
Kuchnia w czekoladziedodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtko i jajko ucieramy z cukrem. Margarynę topimy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy oraz masę jajeczną, szczyptę soli, spirytus i przegotowaną wodę. Wyrabiamy w trakcie dodając roztopioną margarynę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1.5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie
Kuchnia w czekoladzieprzykryć ściereczką, ale nie jest to konieczne. Ważne by rozczyn nie stał na "przeciągu". Oddzielone od żółtek białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, rozczyn drożdżowy oraz resztę mąki. Wyrabiamy ręką bądź mikserem z hakiem aż do połączenia składników. Masa ma być gładka, lejąca i z pęcherzykami powietrza. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę
Kuchnia w czekoladziesłodkie, ale za to mięciutkie i pulchniutkie ślimaczki drożdżowe z owocami lata- borówkami i jagodami. Osobiście użyłam mrożonych- rozmrożonych, ale nic to nie zaszkodziło :) Śmiało można także użyć dostępnych świeżych owoców, a jeśli zachomikujemy takowe do zimy, to i wtedy możemy cieszyć się pysznymi drożdżówkami :) Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mleka 3.2% 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
Kuchnia w czekoladzieserii "klasyka gatunku" . No bo jak tu w czasie sezonu śliwkowego nie zrobić drożdżowca z tymi owocami ??? No nie da się . A dlaczego sypana ? Aby zrobić to ciasto drożdżowe wystarczy wsypać do miski (i wlać ) kolejno wszystkie potrzebne składniki , przykryć ściereczką i zapomnieć o nim na minimum 3 godziny. Ciasto robi się praktycznie samo. A smakuje tak samo
Malinowa KawiarenkaWywodząca się z Włoch focaccia, to nic innego jak rodzaj drożdżowego chlebka z różnymi dodatkami, który głównie podawany jest jako przystawka lub przekąska (na imprezę idealna:)). Miękkie i puszyste ciasto, którego podstawą są 4 główne składniki (nie licząc soli i cukru): mąką, drożdże, woda oraz oliwa plus (nie)ograniczona ilość dodatków-czasami jest to sama oliwa, a w tym przypadku
Kraina Miodem Płynącasię po kuchni w trakcie pieczenia , to opowieść o wakacjach , ciepłych letnich wieczorach , długich wędrówkach z dziadkiem do lasu po rzęsę dla kaczek , uśmiech babci wyjmującej z pieca gorącą drożdżowe ..Po prostu wspomnienia szczęścia i beztroski . Chcąc podarować odrobinę tej magii moim chłopakom , poszperałam za przepisem i ukręciłam ..Cudownie móc na chwilę cofnąć się w czasie .. Jeśli macie możliwość , koniecznie
Ogrodnik w podróżyDrożdżowe mięciutkie ciasto, kwaskowe wiśnie i słodki budyń. Trio idealne do popołudniowej herbatki ... :)) Składniki (na około 13 sztuk) : 500g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki mleka 2 jajka +2 żółtka 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej
Walijskie Pichcenie