drożdżowe - 16813 przepisów (strona:455/1121)

Słodkie lenistwo. Danisze z pekanami, żurawiną i syropem klonowym. 204

użyty przez Dorotus sposób Nigelli, mogę bez więk szego trudu umawiać się z lenistwem na danisze.  Ciasto duńskie to właściwie połączenie ciasta francuskiego, któremu zawdzięcza maślany smak, z drożdżowym, które z kolei dba o jego puszystość. Jest miękkie, wręcz rozpływa się w ustach, a przy tym niezwykle chrupkie na zewnątrz! Tradycyjnie przygotowuje się je metodą kilkukrotnego przekładania ciasta

KUCHARNIA
C'est la vie! C'est la baguette! 156

może zostać zapomniane. " Wszystko wskazywało na to, że bagietki się udały, a ja byłam w euforii. (...) Et voila! Opracowaliśmy pierwszy w historii sposób pieczenia udanej bagietki - długiego, chrupiącego, drożdżowego, złocistego bochenka o niepowtarzalnej fakturze i smaku - z amerykańskiej mąki i w domowym piekarniku. Co za triumf!"  Wielka radość! Naprawdę! Po raz pierwszy bagietki wyszły idealne! Z polskiej mąki

KUCHARNIA
Let's twist! Precle z dynią. 162

nadaje rytm. Bo gotowanie jest tańcem.  Kroki i ruchy, tempo i smak. To wszystko wiruje, łączy się i chwyta w objęcia. W takcie na 3/4, niespiesznie wyrabiam ciasto drożdżowe. Myśli i ruchy ponownie układają się do tańca.  To walc angielski. Bez pośpiechu. Wszystko jest wyważone, umiarkowane. Pozwala myślom unosić się swobodnie i gładko.  Delikatne piruety dłoni. Ciasto

KUCHARNIA
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 145

Potrzebujemy się. I Wy też potrzebujecie takich biletów w tylko Wam znanym kierunku. Nie zgubcie ich, zbierajcie. Są ważne w dwie strony.   Chleb cytrynowo-rozmarynowy, a może drożdżowa buchta, a może coś pomiędzy. Cudowny, puszysty, wilgotny, o aromacie, który nie pozwala na smutek. Pachnie, jak najlepsze wspomnienia. Smakuje jeszcze lepiej. Idealny z masłem, domową konfiturą, wspaniały z kozim

KUCHARNIA
Bułki żurawinowe 230

zalewamy 1/2 szklanki gotowanej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Mąki mieszamy razem, dodajemy sól, żurawinę i oliwę z oliwek. Następnie dodajemy wystudzone płatki wraz z wodą i na końcu zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Jeśli mocno klei nam się do rąk, można podsypać mąką. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy olejem, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

Czerwona Porzeczka
Winogrono z pieczarkami 182

Drożdżowe Winogrono z pieczarkowym nadzieniem Ciasto 1 szklanka mleka 2 jajka 25g drożdży 1 łyżeczka cukru 3-4 szklanki mąki 1.5 łyżeczki soli W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka i rozczyn. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę. Farsz: 30dag pieczarek cebula sól, pieprz Pieczarki myjemy, ścieramy

w mojej kuchni
Zwijana drożdżówka z syropem klonowym, kardamonem i cynamonem 191

Piekłam ostatnio drożdżowe bułeczki z kajmakiem z tego przepisu >klik!< Zostało mi trochę ciasta, więc postanowiłam zrobić z niego małą zwijaną drożdżówkę. Powstałą ona z myślą o mojej przyjaciółce Grażynce, która uwielbia wszystko co z cynamonem ;) Drożdżówkę zwinęłam troszkę zbyt luźno i widać, że ma przerwy między warstwami, ale nie zmieniło to zaplanowanego smaku: pysznie, pachnąco cynamonem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rogaliki krucho - drożdżowe z marmoladą z róży 277

odzywam  ale nadmiar obowiązków przerósł mnie ;/ Nie gniewajcie się proszę na mnie. Jeszcze tylko do końca kwietnia i mam nadzieję że już nadrobię zaległości. Na osłodę dzisiaj krucho drożdżowe rogaliki z marmoladą  z róży. Polecam, naprawdę są pyszne. Przepis wzięłam z TEJ strony. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 30 g suchych

Na słodko lub wytrawnie
Puszyste ciasto drożdżowe z żurawinami i kruszonką 237

Jedno z najlepszych ciast drożdżowych jakie kiedykolwiek jadłam, niesamowicie delikatne i pachnące z dodatkiem żurawiny. Wzięłam przepis  z TEJ strony. Moja modyfikacja tego przepisu polegała na tym, że dodałam jeszcze żurawinę. Z podanego przepisu wychodzi duża keksówka, początkowo myślałam że będzie za duża, ale ciasto tak wyrosło , że było o wiele wyższe niż keksówka. Polecam, naprawdę jest wspaniałe :-) Wprawdzie

Na słodko lub wytrawnie
Placek drożdżowy z czarną porzeczką i kruszonką 166

Ciąg dalszy pozbywania się mrożonych owoców z zeszłego roku. Tym razem upiekłam ciasto drożdżowe z mrożoną czarną porzeczką. Przepis wzięłam z tej strony , dodałam dodatkowo kruszonkę. Wspaniałe puszyste ciasto z kruszonką na wierzchu, polecam :-) Składniki na dużą blachę ciasta: 500g mąki pszennej 50 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suszonych 1 szklanka mleka 100 g masła lub margaryny

Na słodko lub wytrawnie
Wieniec cynamonowy 174

całym domu gdy się piekł, że nie mogłam się doczekać kiedy będę mogła go spróbować. Z resztą nie tylko ja.   Domownicy stwierdzili, że to jest najlepsze ciasto drożdżowe, jakie kiedykolwiek jedli.. Polecam, naprawdę ciasto jest przepyszne :-) Przepis znalazłam na  tej stronie . Składniki: 570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki) 2,5 łyżeczki suszonych drożdży 3/4 szklanki

Na słodko lub wytrawnie
Buchty z powidłami 138

para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Kolejny puszysty wypiek, obok którego nie można przejść obojętnie, tym razem drożdżowy. Już dawno zamierzałam upiec buchty z powidłami według  tego przepisu. Niesamowicie puszyste bułeczki z marmoladą w środku, w sam raz do mleka na śniadanie. Polecam :-) Należy przygotować tortownicę o wymiarach

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto drożdżowe przekładane kakao wg Babci Mieci 217

Drugi z przepisów Babci Mieci.   Ciasto drożdżowe jak u Babci Mieci. Składniki: 0,5 kg mąki 50 g drożdży 1 jajko 6 łyżek cukru szczypta soli 1 szkl. mleka 2 – 3 łyżki wody 3 łyżki roztopionego masła 2 żółtka 3 łyżki kakao 2 łyżki cukru Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy ciepłe ale nie gorące mleko, 3 łyżki

Miksturownik
Ciasto na pizzę – subiektywnie najlepsze ;) 232

dwie duże blaszki, jeśli robicie pizzę na dość cienkim cieście. Spokojnie można część ciasta zamrozić – ostatnio tak robiłam i smakowało tak samo dobrze jak świeże ;) Kategoria: Ciasto drożdżowe , Pizza

kuchcikownia
Rumiane rogaliki drożdżowe 206

Pulchne i miękkie drożdżowe rogale nadziane dżemem i konfiturą z letnich zapasów. Mniammm.... Składniki:     60-70 dag mąki pszennej     25 dag margaryny     6 dag drożdży     1 łyżeczka proszku do pieczenia     2 jaja     1 szklanka ciepłego mleka     3 łyżki kwaśnej

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania