drożdżowe - 16813 przepisów (strona:455/1121)

Rurki drożdżowe z dżemem 142

jest drugi wariant wykorzystania upieczonych rurek drożdżowych ..tym razem na słodko...u mnie z dżemem..ale można także z jakąś masą itd. 500 g mąki  250 ml wody  2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  2 łyżki oleju  6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)  żółtko do posmarowania dowolny dżem Wszystkie składniki umieścić

Moje domowe kucharzenie
Sałatka w rurkach 286

Zrobiłam sałatkę ze śledzia...upiekłam rurki drożdżowe..i pomyślałam ..a może tak napełnić rurki sałatką..no i są tak jakby marchewki nadziewane... 500 g mąki  250 ml wody  2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  2 łyżki oleju  6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)  żółtko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce

Moje domowe kucharzenie
Rurki drożdżowe 121

Zrobiłam foremki do pieczenia rurek i trza było to jakoś wypróbować..na początek zrobiłam rurki z ciasta drożdżowego...Upieczone rurki wykorzystałam w dwóch wariantach..na słodko i na wytrawnie..ale o tym w następnych postach..Możliwości wykorzystania takich rurek jest wiele.. 500 g mąki  250 ml wody  2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  2 łyżki

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe Placuszki z Pieczarkami 118

Drożdżowe placuszki z pieczarkami są bardzo łatwe w wykonaniu. Świetnie nadają się do czerwonego barszczu lub jako przekąska np. do piwa czy na przyjęcie. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 3 łyżki masła 4 dag drożdży 4 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru łyżeczka soli Pozostałe składniki: 0,5 kg pieczarek średnia cebula sól pieprz oliwa do smażenia Wykonanie

Mama Gotuje
Drożdżowe Ślimaki 136

Drożdżowe roladki są doskonała przekąską w szczególności do piwa. Przechowywane w lodówce są smaczne również na drugi czy trzeci dzień. Wykonanie jest proste a wygląd ciekawy. Z poniższego przepisu można zrobić około 20 ciastek. Składniki na ciasto: 30g świeżych drożdży ½ szklanki śmietany 18% 1 łyżka cukru 300g mąki pszennej 130g miękkiego masła   Pozostałe składniki: 2 – 3 łyżki

Mama Gotuje
Chleb Focaccia 118

drożdżowy chleb z solą morską oliwkami i suszonymi pomidorami. Jest prosty w przygotowaniu ale wymaga uwagi podczas pieczenia. Jeśli zbyt długo trzyma się go w piekarniku to pomidory mogą się spalić. Pyszny i słony. Składniki: 500g mąki 50g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy ½ łyżki soli morskiej ½ łyżki cukru 250ml ciepłej wody kilka suszonych pomidorów przekrojonych na pół oliwki sól morska

Mama Gotuje
Drożdżowe Ślimaki 112

Uwielbiam drożdżowe bułeczki niemal w każdej postaci. tym razem bułeczki - ślimaki. Można je zrobić praktycznie z każdym nadzieniem. Ja zrobiłam trzy nadzienia - rodzynki, cynamon i dżem malinowy. Wszystkie wyszły słodkie i pyszne. Idealny dodatek do kawy lub herbaty. Bułeczki te równie dobrze sprawują się jako niedzielne śniadanie w towarzystwie prawdziwego kakao - nie tego rozpuszczalnego albo kawy zbożowej. Składniki: Ciasto

Mama Gotuje
Ciasto drożdżowo - dyniowe 156

Piekłam już ciasto drożdżowe z kruszonką i z owocami, tym razem upiekłam je z dodatkiem pestek dyni i musem dyniowym. Ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam je wszystkim. Składniki: 3 szklanki mąki 25 g świeżych drożdży ½ szklanki cukru 1 szklanka mleka 6 łyżek gęstego musu z dyni 90 ml oliwy z oliwek ¼ szklanki łuskanych pestek dyni Wykonanie: Mleko zagrzać. Przygotować zaczyn

Mama Gotuje
Drożdżowe placuszki 136

Ostatnio z braku pomysłu na obiad i po przeglądzie lodówki postanowiłam zrobić drożdżowe placuszki. Samo przygotowanie ciasta jest szybkie i łatwe. Placuszki są fajnym pomysłem na obiad. Składniki: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży ½ łyżeczka soli 2 łyżki cukru 1 jajko 1,5 szklanki mleka Wykonanie: Mąkę w misce wymieszać z solą, zrobić w mące wgłębienie do którego wkruszyć

Mama Gotuje
Bułeczki odrywane z cynamonową kruszonką. 233

zaczyn i wyrabiać ciasto , Ja to robię używając haków miksera , ale można również ręką . Dolewamy olej i nadal wyrabiamy ciasto  , poświęcając na to ok 5 minut .  Ciasto drożdżowe lubi długie wyrabianie . W trakcie wyrabiania możemy dodać do ciasta 2 garście rodzynek . Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto już co najmniej podwoi

Malinowa Kawiarenka
Wegańskie racuchy drożdżowe z jabłkami 144

jest coś pyszniejszego od złocistych racuszków? Według mnie nie ma. Te drożdżowe należą do moich ulubionych. Puchate , pachnące cynamonem  i rumiane . Pycha! Nawiązując do akcji PLANT IS FOOD , nabiał zamieniłem produktami roślinnymi i było to doskonałe posunięcie, bo racuchy wyszły smaczniejsze niż zazwyczaj. Przypominają mi najlepsze jabłkowe ciacha. Gorąco polecam! ;) Składniki (na około 20 sporych

Food Square
Topielec 142

Bardzo intrygująca nazwa, nieprawdaż? A po przeczytaniu przepisu zastanawiałam się, czy to ciasto w ogóle się uda. i owszem, owszem, udało się i to jak. Najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam do tej pory, choć obawy były spore, to, na szczęście, okazały się płonne. Naprawdę polecam ten przepis. Składniki: 10 dag drożdży 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka masła

Ciasteczkowy Potwór
Gerbaud 127

Węgierskie ciasto, na które przepis znalazłam w jakiejś zapomnianej gazecie.Nie będę pisać w jakiej, gdyż mam  tylko sam przepis, a nie nazwę gazety. Jest to rodzaj ciasta drożdżowego, ale w smaku bardziej przypomina ciasto kruche. Ciasto: 45 dag mąki 2 żółtka 4 dag drożdży  1 szklanka śmietany(u mnie 18%) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka cukru sól Masa

Ciasteczkowy Potwór
Drożdżówki z dżemem lub z serem 174

Ciasto drożdżowe zawsze wydawało mi się ciastem trudnym. Trudnym może nie jest za to uczy cierpliwości i dokładności, gdyż jest ciastem wymagającym. Lecz jeśli potraktujemy je z miłością odwdzięczy nam się pięknymi, pulchnymi i pachnącymi drożdżówkami :) Warto nad nim popracować, bo efekt końcowy nam to wynagrodzi Składniki: 2 szklanki ciepłego mleka  100 gram drożdży 1/2 szklanki  cukru

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania