Drożdżowe bułeczki z dyni- pachnące, miękkie, o pięknym żółtym kolorze, z dodatkiem budyniu i polane wspaniałym sosem cynamonowym... Fantastyczne do kawy czy- jak w moim przypadku- herbaty, idealne jako drugie śniadanie w pracy czy szkole. Częściowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową- żeby było zdrowiej :), ale oczywiście można zrobić bułki z samej mąki pszennej, najlepiej tortowej. Z podanych proporcji wyszło
Kraina Miodem PłynącaStollen to drożdżowa strucla bożonarodzeniowa z marcepanem popularna w Niemczech i Holandii. Charakteryzuje się zwartym ciastem z dużą ilością bakalii oraz wałkiem marcepana przechodzącym wzdłuż całej strucli. Uwielbiam jej smak, pewnie dlatego, że bardzo lubię marcepan, a on właśnie dominuje w tym cieście. Jakoś dotychczas jednak, zawsze skłaniałam się ku tradycyjnemu polskiemu keksowi, który obowiązkowo piekę na Boże Narodzenie
Walijskie PichcenieDziś naszło mnie na coś drożdżowego. Upiekłam więc najzwyklejsze rogaliki z dodatkiem serka waniliowego. Zapach piekących się rogalików był nieziemski. Uwielbiam ten zapach i jeszcze ciepłe rogaliki z herbatą. Oj już myślę o upieczeniu kolejnych pyszności rogalikowych. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniruszyły. 2. Resztę mleka wymieszać z puree dyniowym, masłem/olejem i skórką pomarańczową. 3. Przesianą mąkę połączyć z solą, cukrem i cynamonem, wlać mieszankę mleka i dyni oraz rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrobić, gdyby było za rzadkie dosypać 2 łyżki mąki, nie więcej-ja nie dosypywałam a ciasto nie było wcale rzadkie. Z ciasta uformować kulę i włożyć do oprószonej mąką
UgotujmyTo.plJeśli upieczecie drożdżówki z tego przepisu to gwarantuję Wam, że już nigdy nie kupicie tych sklepowych!:) Prawdziwe, domowe drożdżowe ciasto, pyszny budyń i soczyste truskawki oraz najlepsza słodka kruszonka tworzą te idealne bułeczki:) Drożdżówki są przepyszne, mięciutkie, puszyste, budyń zaś i truskawki wspaniale razem smakują. Standardowo do budyniu dodaję trochę mascarpone przed pieczeniem, ale tym razem pokusiłam się
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Od momentu kiedy zobaczyłam te bułeczki na blogu atinabc - stwierdziłam, że koniecznie muszę je zrobić. Są przepysznie jagodowe, polecam każdemu zwolennikowi ciast drożdżowych z owocami :) Do mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól a następnie wcześniej przygotowane mleko z resztą składników
Świat Ciastamasła cukier puder Mini strucle z marcepanem - to doskonała alternatywa dla tych, którzy uważają, że standardowa, duża strucla to dla nich za dużo. Mini strucle, to pyszne drożdżowe ciasteczka, mieszczące w sobie esencję wypieków na święta Bożego Narodzenia - aromat, bakalie, marcepan i niepowtarzalny smak. 100 g masła roztopić i dobrze wystudzić. Skórkę pomarańczową drobno posiekać. Mleko lekko zagrzać
Świat Ciastabułeczki Skoleboller, które są bardzo popularne w Norwegii i w Szwecji. Drożdżówki są naprawdę wyśmienite i posiadają cudowny kardamonowo - waniliowy zapach. Polecam! :) Najpierw należy przygotować ciasto drożdżowe. Mleko przelać do rondelka. Trochę podgrzać, tak aby było letnie. Do mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajko, i wszystko razem wymieszać. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw należy
Świat CiastaPuchate, mięciutkie drożdżówki z aromatycznym czekoladowym budyniem. Nie za mocno słodkie, takie przyjemne dla naszych kubków smakowych :) Pewnie jestem monotematyczna z tym drożdżowym ciastem, ale co ja za to mogę, że ... je uwielbiam!:))) Składniki : ( na 14 sztuk) 500g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego
Walijskie PichceniePodczas pikniku, letniego długiego spaceru lub wypadu na basen nie można zapomnieć o zapasie drożdżówek (szczególnie z dziećmi) . Zwykle w celu zrobienia"zapasów"odwiedzamy cukiernie. Jednak dlaczego nie upiec drożdżowych smakołyków samemu w domu skoro są takie proste w wykonaniu, a do tego przepyszne. Domowe Drożdżówki z Truskawkami i Kruszonką - Składniki: (ok. 20 drożdżówek) 750 g mąki pszennej
Słodka Stronaodstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy
Słodka Stronaminut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek. Pozostawiamy
Słodka StronaEdith i postanowiłam, że własnie z jej przepisu upiekę swoje pierwsze cebularze. Wiem, że będę je piec częściej, bo są naprawdę smaczne. Cebularze to popularne na Lubelszczyźnie drożdżowe bułeczki z cebulą i makiem. Kiedyś dość często gościłam w tamtych rejonach, ale (niestety) nie natknęłam się na cebularze. A szkoda, bo gdybym ich spróbowała, to na pewno na stałe
Codzienna kuchnia niecodziennaDrożdżówki z serem to chyba coś co zna każdy lubiący drożdżowe wypieki. Delikatne w swojej strukturze z pysznym twarożkiem o różnych smakach. Fajne w takich drożdżówkach jest to, że za każdym razem mogą być niby takie same, ale jednak inne: z rodzynkami, waniliowe, śmietankowe, z miksem bakalii... Co tylko do głowy przyjdzie. Przepisu na dobre drożdżówki z serem szukałam długo
Codzienna kuchnia niecodziennatuż przy szkole. Podczas przerw wypełniała się po brzegi grupą spragnionych słodkości nastolatków. Do dziś pamiętam smak tych drożdżówek :) Zaletą bułeczek Liski jest niezwykła delikatność ciasta. Tradycyjne ciasto drożdżowe z reguły następnego dnia jest twardawe. To jest nadal pyszne i miękkie i - co bardzo ważne - nie robi się kluchowate pod owocami. Jeśli lubicie jakie bułeczki
Codzienna kuchnia niecodzienna