drożdżowe - 16813 przepisów (strona:465/1121)

Pączki. 188

odrobiną ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki.  Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie przesiewamy mąkę do miski. Robimy w niej zagłębienie i wlewamy zaczyn drożdżowy, który przysypujemy delikatnie mąką. Kiedy mąka zacznie nam pękać dodajemy pozostałe składniki, czyli jajka utarte z cukrem, spirytus i ciepłe 250 ml mleka.  Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz

Malinowe Pocałunki
Racuchy z jabłkami 231

Dzisiaj przepis na tanie i smaczne danie. Drożdżowe racuchy z jabłkami to puszyste i nadziane jabłkami placuszki. Najbardziej smakują zaraz po usmażeniu i posypane cukrem pudrem. Większość osób smaży je w głębokim tłuszczu, na średnim ogniu. Też można… Osobiście jednak wolę na małym ogniu, pod przykryciem i nie trzeba dużo tłuszczu. Zrobią się przez to bardziej puszyste   Składniki

Oryginalny smak
Jagodzianki 303

Sezon jagodowy trwa, więc nie może zabraknąć drożdżowych słodkich bułeczek wypełnionych pysznymi jagodami. Jagodzianki wychodzą puszyste, mięciutkie i baaardzo szybko znikają Składniki na 16 jagodzianek: 3 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 3 jajka 100 g masła szczypta soli Nadzienie: 1,5 szklanki jagód 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Lukier

Oryginalny smak
Pampuszki z polewą czosnkową 167

Pampuszki to małe bułeczki drożdżowe, które są nieodzownym dodatkiem np. do barszczu ukraińskiego. Są smaczne i doskonale smakują polane zimnym sosem czosnkowym Składniki: 1 jajko 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 30 g drożdży 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 białko do posmarowania Polewa czosnkowa: 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki przegotowanej

Oryginalny smak
Racuchy dyniowe z sosem pomarańczowym 152

Puszyste, drożdżowe racuchy z dyni z dodatkiem skórki pomarańczowej, polane pysznym i gęstym sosem pomarańczowym. Macie ochotę? Zapraszam Składniki: 3/4 szklanki startej dyni (na najmniejszych oczkach lub zmiksowanej w blenderze na puree) 1 i 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1 duże jajko 25 g świeżych drożdży około 2-3 łyżek cukru skórka starta z 1/2 pomarańczy (na najmniejszych oczkach

Oryginalny smak
Zygzakowata babka makowa 198

Święta coraz bliżej więc ruszamy z naszymi wypiekami świątecznymi.  Dzisiaj robimy drożdżową babkę makową ale trochę ją urozmaicamy i robimy wzorki w środku. Za każdym razem jest coś nowego ślimaki, rulony a dzisiaj zygzaki. Ta propozycja jest bardzo ciekawa i może zagości na waszych świątecznych stołach :)  Składniki: ciasto 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 540 g mąki

Niezły Młynek
DROŻDŻOWA BABKA WIELKANOCNA 178

cytryny (wcześniej sparzonej) 0.5 op. cukru z prawdziwą wanilią (u mnie firmy Kotanyi) 5dkg drożdży 0.5 szkl mleka 100g rodzynek 100g skórki pomarańczowej (u mnie obowiązkowy element drożdżowej babki) Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko (uważając, aby nie było gorące), rozkruszamy do niego drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu. Masło roztapiamy

Walijskie Pichcenie
BUŁECZKI Z MUSEM JABŁKOWYM 130

Miała być... szarlotka, ale w końcu wybór padł na bułeczki drożdżowe z musem jabłkowym. Odbiegłam więc od  tradycyjnych powideł, którymi zazwyczaj nadziewam bułeczki. Przepis znalazłam kiedyś w jakiejś kulinarnej gazetce, dziś wypróbowałam po raz pierwszy i nie żałuję.  Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie, maślane. Polecam gorąco! Składniki: Na ok 10 bułeczek Ciasto: 2.5 szklanki mąki pszennej

Walijskie Pichcenie
ZAPACH DOMU CZYLI SŁODKIE BUŁKI Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 164

Drożdżowe bułeczki z kruszonką to właściwie rzecz nie wymagająca komentarza ... są pyszne, mięciutkie, z maślaną kruszonką a powidła śliwkowe podkreślają dodatkowo ich smak ... Składniki (na około 13 -14 sztuk) : 500-600g  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli

Walijskie Pichcenie
RACUCHY CZYLI PĄCZKI Z PATELNI 175

Miały być racuchy, takie fajne drożdżowe, pachnące wanilią i skórką cytrynową - taki był zamiar :)  Ciasto na racuchy improwizowałam, chociaż rzadko kiedy piekę coś "na oko". Ale racuchy są tak niewymagające, że można pozwolić sobie na chwilę fantazji w kuchni. Z reguły robię je bez nadzienia albo z jabłkami.  Tym razem postanowiłam urozmaicić smak odrobiną marmolady włożonej do środka

Walijskie Pichcenie
PĄCZKO-BUŁECZKI Z PIEKARNIKA 152

piekarniku :)  No i tak jak kiedyś ktoś powiedział: pączki pieczone to nie pączki! Pączki się smaży! I coś w tym jest! Moje "pączki-nie pączki" bardziej przypominały słodkie drożdżowe bułeczki niż tradycyjne smażone pączusie:( I mimo, że ich wygląd mnie nie zachwycił w smaku były bardzo dobre, nie mocno słodkie, delikatne i puszyste ... no i zero zapachu smażonego oleju

Walijskie Pichcenie
TURECKIE CHLEBKI Z KURCZAKIEM 188

być pyszne! Moje kawałki kurczaka doprawiłam przyprawą meksykańską oraz papryką i przesmażyłam z dość dużą ilością cebuli i  papryki: czerwonej i żółtej. Ten pyszny farsz w otoczeniu mięciutkiego, drożdżowego ciasta stworzył nie tylko pyszną przekąskę ale wręcz pożywne danie.  Składniki na ciasto: 40 dkg mąki pszennej 30 g drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1,5 łyżki oliwy

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWIEC Z CZARNĄ PORZECZKĄ I ŚLIWKAMI 152

Ciasto drożdżowe - nieodzowny element wspomnień rodzinnego domu :) Uwielbiam je robić, uwielbiam patrzeć jak wyrasta, a potem rozkoszować się zapachem dochodzącym z piekarnika ...  A potem następuje apogeum czyli ... jedzenie :))  I wtedy moje kubki smakowe szaleją jak przy niczym innym ... Dziś wersja z czarną porzeczką i śliwkami. Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka

Walijskie Pichcenie
Pizza 187

oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży.  Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy, zakrywamy ściereczką i zostawiamy na kwadrans w ciepłym miejscu. Kiedy

prawdziwe jedzenie
lekkie,puszyste pączki małe i duże... 134

woda, 2 łyżeczki cukier - drożdże wymieszać z letnią wodą, cukrem i zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu jajko, żółtka, cukier zmiksować na kogel-mogel do jajek dać zaczyn drożdżowy, letnie mleko i stopiony tłuszcz letni, szczyptę soli, ocet, mąkę przesianą i mikserem spiralami wyrabiać na szybkich obrotach z 10 minut przykryć ręcznikiem i zostawić w cieple na 40 minut

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania