Cukier wymieszać z drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka, odstawić na 20 minut do wzburzenia i dodać do mąki . Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać sól, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło.Wymieszać . Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny
Moje domowe kucharzenieJakiś czas temu widziałam w telewizji jak p.Ewa Wachowicz robi ciasto o takiej nazwie -użądlenie pszczoły...ale p.Ewa robiła to ciasto z ciasta kruchego,,a ja zrobiłam z ciasta drożdżowego..przepis podpatrzyłam tutaj. ja nie kroiłam ciasta na kawałki przed nakładaniem masy tak jak jest w opisie..i zrobiłam w mniejszej blaszce [ tzn.przepis jest na dużą blachę, ale ja trochę
Moje domowe kucharzenieOstatnio u mnie coś drożdżowo..tą drożdżówkę zawijaną z makiem robiłam jednocześnie z użądleniem pszczoły ..tak gdzieś dwie trzecie ciasta drożdżowego zużyłam do ciasta z masą budyniową , a resztę wykorzystałam do tego oto zawijańca...ale można zrobić i z całej ilości ciasta ..i wtedy będzie na większą blachę..U mnie były dwa ciasta "za jednym zagniataniem"..Drożdżówka pyszna..zjedzona
Moje domowe kucharzeniemące zagłębienie, w którym rozprowadź drożdże z niewielką ilością wody (ROZCZYN) - odstaw na 15 minut - po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, oliwę, wodę, kefir i zacznij wyrabiać ciasto - ciasto drożdżowe powinno być wyrabiane energicznie minimum 12 minut - dodajemy następnie pozostałe składniki i wyrabiamy, od czasu do czasu możecie podsypywać sobie ciasto mąką, powinno Wam idealnie odklejać się od ręki, wtedy
SMYKWKUCHNINazwałam je MALINIANKI :) nie wiem czy taka nazwa istnieje , ale skoro mogą być jagodzianki to i malinianki :) Jakiś czas temu znalazłam na tym blogu przepis na drożdżowe bułeczki na jogurcie i wiedziałam ,ze muszę je zrobić . I własnie dziś nadszedł ten dzień. Nie zawiodłam się , bułeczki są rewelacyjne . Puszyste , mięciutkie. Proste i szybkie w wykonaniu , a ciasto
Malinowa KawiarenkaKolejnym podlaskim przysmakiem , którego wykonanie wcale nie jest takie trudne, jest kulebiak. Pod tą wdzięczną nazwą kryje się drożdżowa rolada z nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów – takim jak na wigilijne pierogi. Danie to nie jest obecnie popularne i raczej ciężko znaleźć kulebiak w jakiejś restauracji. Swoją drogą zastanawia mnie to, że w Białymstoku łatwiej zjeść sushi albo dania kuchni
Gotuj z Misiempoziomkami :) PS. Dzięki jednej osobie musiałam się ostro zmobilizować, żeby przygotować ten wpis, ale mam nadzieję, że jej i Was nie zawiodę - pozdrowienia dla Pani Agaty :) Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej (typ 550), 200 ml ciepłego mleka, 50 ml jogurtu naturalnego, 60 g roztopionego masła, 12 g drożdży instant, 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżki cukru
Delicious Titbitspół puszki kukurydzy konserwowej ok. 200-300 g tartego żółtego sera (najlepiej ostrzejszego, o wyrazistym smaku) Do dużej miski przesiewamy mąkę (jest to ważny proces przy przygotowywaniu ciasta drożdżowego i warto o tym pamiętać), robimy w niej zagłębienie, w które wkruszamy drożdże. Następnie dodajemy sól, oliwę z oliwek i na początek ok. 1/3 przygotowanego mleka z wodą. Mleko powinno mieć
Ratunku obiadRogale prawie jak marcińskie... a że prawie robi różnice.... z resztą zobaczcie sami.... Rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym. Składniki: Ciasto: 500 g mąki; 2 jajka; 8 łyżek mleka; 4 łyżki cukru; 50 g drożdży; 200 g margaryny do pieczenia; Składniki na ciasto wrzucamy do miski i siekamy. Szybciutko zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1,5 godziny
MiksturownikPamiętam, że babcia robiła najlepsze, posypane cukrem... ale nie takim jak teraz, tylko prawdziwymi kryształami cukru ! Miękki racuch i chrupiący cukier, chrzęszczący pod zębami, niby nic, a jednak delicja ! Drożdżowe racuchy wybornie łączą się z owocami. Ja uwielbiam takie z jabłkiem i bananem, oprószone cukrem pudrem. Do tego kubek mleka i nie muszę mieć puszystych serników, wielowarstwowych tortów czekoladowych
kolorowotorcikowoCalzone, czyli ciasto drożdżowe, składane w pieroga, wypełnione farszem warzywnym, lub mięsno-warzywnym. Przepis na calzone wykonane przeze mnie, pochodzi z książki "Przemytnicy na wakacjach" Moniki Mrozowskiej-Szaciłło. Farsz jest prosty, a prostota zazwyczaj smakuje najlepiej - i tak jest także w przypadku tych pierożków. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży letnia woda 1 łyżeczka cukru 1 płaska
kolorowotorcikowourozmaicenia , dla wielbicieli drożdżowych wypieków- pączusie z dziurką , tzw.noughnut's. Ciasteczka uwielbiane przez dzieci, myślę, że nie tylko moje. U mnie mąż z dziećmi zajadał się jeszcze ciepłymi...aż nie nadążałam ze smażeniem:)) A wy lubicie doughnut's czy wolicie zwykłe pączki z nadzieniem? Z przepisu wychodzi około 40 sztuk. Warte skosztowania. ;-) Składniki: - 50g świeżych drożdży lub drożdży suszonych
Smaczne ZdroweWyciągnęłam z zamrażalnika kolejną paczuszkę czerwonych porzeczek i zastanawiałam się co z nimi zrobić. Decyzja padła na drożdżową chałkę nadziewaną masą serową i galaretką z czerwonej porzeczki. Chałka wyszła idealnie miękka i puszysta, dobrze wypieczona a słodko - kwaśny farsz doskonale współgrał z resztą. Idealna do zabrania na piknik i wycieczkę;)) Ciasto: 2 jajka, szklanka ciepłej wody
Z miłości do słodkościJako pierwszy wpis proponuję cudownie puszyste drożdżowe buchty. Przepis zaczerpnęłam z moje wypieki , absolutnego guru w tej dziedzinie. Buchty troszke zmienione( dodałam więcej masła i cukru). Składniki: 500 gr mąki pszennej 20 gr drożdży świeżych 250-270 ml letniego mleka 1 jajko 80 gr roztopionego masła 90 gr cukru Cukier waniliowy Otarta skórka z cytryny 2 łyzki
Mia Cucina SofietaWytrawne drożdżowe muffinki to pyszna propozycja na imprezę, piknik, jako przekąska, czy drugie śniadanie do pracy. Dzięki dodaniu oliwy i semoliny muffinki są puszyste, sprężyste i wyjątkowo długo zachowują świeżość. Jako dodatek wykorzystałam żółty ser, oliwki i suchą kiełbasę. Wy możecie dodać Wasze ulubione smaki: paprykę, zeszklony boczek, czy cebulkę, szynkę, grzybki, kosteczki ugotowanego na parze (al dente ) ziemniaka
Mia Cucina Sofieta