drożdżowe - 16813 przepisów (strona:459/1121)

czekoladowe ślimaki w wersji light 183

dzięki niemu można "wsunąć"  kawałek ciasta z mniejszymi wyrzutami sumienia. Dzisiaj w ramach przygotowania się do wyjścia na plażę proponuję dietetyczne ślimaki z ciasta krucho-drożdżowego. Bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Ostatnio chyba już całkowicie przerzuciłam się na mąki pełnoziarniste, polecam:) Składniki na 20 ciastek 500 ml mleka 25 dag cukru brzozowego 1 łyżeczka soli 5 dag drożdży

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jagodzianka na pocieszenie 218

mąki pszennej szczypta soli 250 g borówek Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nich drożdże. Jajka roztrzepujemy trzepaczką i dodajemy do drożdży. Następnie wsypujemy do zaczynu drożdżowego cukier i olej. Wszystko dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z szczyptą soli i wyrabiamy ciasto, odpowiednim robotem kuchennym a jeśli nie mamy to ręcznie. Gotowe ciasto będzie sprężyste i będzie odrywać

ciastkarnia na kruchym spodzie
Chałka maślana z migdałami 215

Moich eksperymentów z ciastem drożdżowym ciąg dalszy. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis an chałkę, chodził za mną już długi. Często an różnych blogach widziałam, że dziewczyny robią nie tylko chałki ale różnego rodzaju chleby, może też się kiedyś skuszę:) Na razi postanowiłam zrobić mój ulubiony chleb, którym się wręcz objadam po przyjeździe do Polski (chyba bardzo niż garahamem z pobliskiej

ciastkarnia na kruchym spodzie
Walenty na boczku czyli cebularze na Dzień Zakochanych 188

bezmleczna, rozczyn dla drożdży robi się na wodzie. Można też zrezygnować z jajka gdyż służy tu włącznie jako ozdoba ciasta. Wykonanie jest naprawdę proste ale jak to przy ciastach drożdżowych trzeba poczekać aż łaskawie urośnie. Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku łyżeczka soli pół

prawdziwe jedzenie
Po prostu pizza 216

drożdży instant łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml sos pomidorowy, cebula, żółty ser itp. przyprawy do pizzy Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży.  Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy całe opakowanie suszonych drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy, zakrywamy ściereczką i zostawiamy na kwadrans w ciepłym

prawdziwe jedzenie
Bułeczki łososiowe 233

Bułeczki drożdżowe z wytrawnym nadzieniem. Propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Porcja dla 4 osób (12 bułeczek) Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant lub dwie łyżeczki drożdży świeżych pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka bazylii łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: 300g łososia, sól, pieprz, natka pietruszki

prawdziwe jedzenie
Dyniowe bliny z serkiem, łososiem i truskawkami 227

Gryczane, drożdżowe bliny z dodatkiem dyni podane z kremowym serkiem z kolorowym pieprzem oraz z gotowanym na parze łososiem z truskawkową salsą. Pyszne danie które podałam na kolację dla czterech osób z powodzeniem może stanowić obiad dla dwóch. Gorąco polecam :) bliny (8 szt): 1,5 szklanki mąki gryczanej 200 ml ciepłego mleka 2 kopiaste łyżki puree z dyni jajko

Mienta blog
Pampuchy na obiad i na deser 2927

kojarzą się z dzieciństwem, moja  Mama zawsze  je robiła na słodko z truskawkami albo malinami, jednak dzisiaj chcę Wam pokazać wersję obiadową :P Pampuchy :) poprawnie - (buchty drożdżowe) Przepis:  500g mąki  200 ml ciepłego mleka  30 g drożdży  2 jajka  10 g cukry  1 łyżeczka soli  Ciasto: Do podgrzanego mleka z cukrem

Niezły Młynek
1490. Zawijane bułeczki 213

Czasem są takie momenty, kiedy chce się coś zjeść ...a nie wiadomo co...po głowie " chodziło" jakieś ciasto drożdżowe..ale nie na słodko..i tak przy okazji  Pomidorowego zawrotu głowy  powstały tak oto pyszne bułeczki...sposób formowania zaczerpnęłam z pluszek- rosyjskich bułeczek ..a efekt..super..polecam.. 45 dkg mąki 1,5 łyżki cukru 0,5 łyżki soli

Moje domowe kucharzenie
Ekspresowe hot dogi 294

Ostatnio córki zażyczyły sobie hot dogów...ale nie chciały za długo czekać...a wiadomo ciasto drożdżowe musi troszkę wyrosnąć.. ja czasem robię takie ekspresowe hot dogi..wszystkie składniki [ oprócz parówek oczywiście] wrzucam do miski robota...i on zagniata ciasto..a ja w między czasie szykuję parówki...Ciasta nie musimy zostawiać do wyrastania..i tak pięknie wyrośnie podczas pieczenia

Moje domowe kucharzenie
Wytrawne drożdżówki- kwiatki 220

zrobione...i już zjedzone...Pizza ?..nie do końca....bo to coś w stylu bułeczek.. pięknie wygladąjce kwiatki..Pomysł na takie kwiatki podpatrzyłam  tutaj. Ja zrobiłam inne ciasto drożdżowe...jakiś czas temu robiłam pizzę pieczoną na kamieniu [ przepisu ciągle brak na blogu-ale postaram się to nadrobić]..była bardzo smaczna..i tym razem też zrobiłam z tego samego ciasta

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z twarogiem i rodzynkami 198

Pyszne bułeczki drożdżowe nadziane masą twarogową z dodatkiem rodzynek Helio .. 50 dkg  mąki  40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 10 dkg roztopionej margaryny szczypta soli Nadzienie:  25 dkg twarogu 1 żółtko  4 łyżki  cukru    rodzynki Helio Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać

Moje domowe kucharzenie
Mini rogaliki z marmoladą 264

rogalomania poszła w ruch.. przyszykowałam ciasto drożdżowe..ciasto pięknie wyrosło...i na początek mini rogaliki..takie na jeden ...no może ..dwa lub trzy kęsy..ciasto rozwałkowałam , przełożyłam na rogalomanię..praktycznie jeden ruch wałkiem i już mamy gotowe wycięte ciasto na 16 małych rogalików..teraz tylko łyżeczka w dłoń..i zabieramy się do nadziewania..taką łyżeczką idealnie odmierza się ilość

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z marmoladą oblane czekoladą 213

marmolada białko do posmarowania Drożdże pokruszyć, dodać trochę letniego mleka i trochę cukru.Przykryć, zostawić w ciepłym miejscu ,aż urosną.Miękkie masło posiekać z mąką i śmietaną.Zagnieść z drożdżowym rozczynem, włożyć do lodówki na godzinę.Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki. Układać na przygotowanej blasze, odstawić

Moje domowe kucharzenie