łyżeczka cukru, mąki, łyżką mleka i odstawić przykryte na 30 minut w misie robota roztrzepać widelcem jajka, wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, mleko ciepłe, palmę stopioną letnią, zaczyn drożdżowy hakiem wyrabiać ciasto z 10 minut i zostawić w misie przykryte do wyrośnięcia na 40 minut - gdy ciasto wyrośnie to przez chwilę w robocie hakiem zamieszać keksówki 20x14 cm posmarować masłem
W Mojej Kuchni Lubiędomu przez ten weekend pomidorowo, śliwkowo, gruszkowo, brzoskwiniowo:) Już sama się gubię. Ale zaczniemy od śliwek.Buchty to bułeczki drożdżowe połączone ze sobą bokami i najczęściej z nadzieniem. U nas będą śliwki:) Na powitanie szkoły;))) Składniki; 450 g mąki, 25 g drożdży, 200 ml letniego mleka 75 g cukru, 1 jajko, 2 żółtka, szczypta soli 80 g masła Nadzienie
Anioły w kuchniminut na gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby podwoiło swoją objętość. 3. Przygotowujemy foremki, wykładamy je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość 1 cm, wycinamy szklanką kółka, łączymy dwa ze sobą, sklejamy je białkiem. Robimy wałeczek z ciasta, skręcamy w spirale i obtaczamy przygotowane koła. 4. Drożdżówki napełniamy nadzieniem, układamy
Apetyczna babeczkaZapachu cynamonu pomieszanego z ciepłym masłem nie da się zapomnieć, dom pachnie - kuchnia żyje, a do tego ciasto drożdżowe. Kocham ten zapach!. A smak chrupiący na zewnątrz, a w środku warstwy maślanego cynamonu w cieście .... Składniki na jeden wieniec: 30 dag mąki pszennej 1 jajo 3 dag stopionego ciepłego masła 3 łyżki cukru 2 dag drożdży 120 ml mleka
Apetyczna babeczkaCiasto drożdżowe z owocami sezonowymi jest....co tu dużo mówić ... pyszne :), ciąg dalszy trwającego nadal sezonu truskawkowego :) Przepis podaję na dwie duże prostokątne blaszki: 1,2 kg mąki pszennej 25 dag cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 15 dag masła lub dobrej margaryny 6 jaj 10 dag świeżych drożdży szczypta soli 1. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy
Apetyczna babeczkaCiasta drożdżowe w naszym domu pojawiają się często, zwłaszcza latem gdy jest duża dostępność sezonowych owoców. To wersja trochę bogatsza od zwykłego drożdżowca, bo z marcepanem. Kwaśne wiśnie i słodki marcepan wspaniale do siebie pasują. Składniki na 1 blaszkę ciasta: 50 dag mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 5 dag cukru 200 ml ciepłego mleka 1 jajo 4 łyżki
Apetyczna babeczkaAromatyczne i pyszne drożdżowe zawijańce powstały wczorajszego popołudnia, bo miałam ochotę na słoną przekąskę. Zrobiło się trochę po hiszpańsku, bo oliwki i oliwa, smakowite pomidory i świeża bazylia....mniamm...., produkty prosto z Hiszpańskich delikatesów . Składniki na 24 ślimaki: 60 dag mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki
Apetyczna babeczkaprzepysznie, co prawda nie umiem robić pięknego wzorku na łączeniu, ale jak nad tym popracuje to z pewnością wyjdzie idealnie. Litewskie kibiny nadziewane baraniną i białą kapustą w cieście drożdżowym, podawane w moim domu z czerwonym barszczem, zapraszam! Składniki na ciasto: 60 dag mąki pszennej 25 dag margaryny lub masła 2 jaja 1 białko 3 dag drożdży 20 dag kwaśnej
Apetyczna babeczkaKolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE. Dziś przetestowałam sezam, rogaliki z sezamem wyszły znakomite. Pyszne rogaliki z sezamem do kawki Rogale drożdżowe z sezamem SKŁADNIKI: ROZCZYN: drożdży - 4 dag ciepłe mleko mąka - 4 łyżeczki cukier - 2 łyżeczki CIASTO: żółtka jaj - 2 szt cukier - 10 dag mąka -50 dag sól tłuszcz - 10 dag mleko
Kuchnia DanusiOstatnio miałam ochotę na drożdżowe rogaliki. Kiedyś próbowałam już je zrobić, ale za nic na świecie nie chciały przypominać kształtem rogalików. Wiedziałam, że miały być trójkąty i trzeba zawijać... ale jakie te trójkąty? jak je zawijać? No i z pomocą przyszła do mnie koleżanka Ania, upiekłyśmy 2 blachy pysznych rogalików. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami Ani. Najlepsze
Aga w kuchniChciałam coś zrobić z rabarbarem, bo tak ładnie rośnie na ogródku, ale nie miałam pomysłu... Zaczęłam przeglądać różne przepisy... wszędzie placki drożdżowe, kruche ciasta... aż w końcu trafiłam na blog Domi w kuchni, gdzie znalazłam twisty z rabarbarem . Drożdżówki wyszły pyszne, rabarbar nadaję im kwaśny smak... no ale taki to już jego urok :) SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mąki
Aga w kuchniOstatnio nachodzi mnie ochota na bułeczki drożdżowe i tak sobie wymyśliłam, że są idealne na kolację z mlekiem. Co prawda fit nie są ale nie odbierajmy sobie przyjemności w te jesienne wieczory. Składniki: ciasto podstawowe karmel 200 g orzechów pekan 100 g migdałów 50 g orzechów nerkowca 125 g masła 200 g cukru trzcinowego 200 ml śmietany kremówki
Niezły MłynekTakie bułeczki to czysta przyjemność pieczenia :) a potem jeszcze większa przyjemność konsumpcji :) Uwielbiam wypieki drożdżowe i żałuję, że nie mam czasu robić ich codziennie :) Są mega smaczne :) Polecam! Składniki: 0,5 kg mąki pszennej typ 550 lub 650 280 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego) 7 g drożdży instant 100 g miękkiego masła 1 duże jajko 4 łyżki
Delicious Titbitsjest ona nazywana empanada gallega, to w zależności od regionu różni się nieco składem farszu jak i produktów dodawanych do samego ciasta.Ta najbardziej klasyczna to placek upieczony na cieście drożdżowym z nadzieniem warzywnym z tuńczykiem i jajkiem na twardo. Bardzo smaczna też jest empanada z chorizo. Natomiast moja dzisiejsza wersja jest bez tuńczyka. Inspirację czerpałam z bloga Vanesy
Kulinarne przygody Gatityrazem Małgosia wysoko podniosła nam poprzeczkę wybierając do naszych ezoterycznych spotkań przy piekarniku przepis na bagietki na zaczynie drożdżowym pate fermentee. Nie pozostało mi nic innego, jak podjąć wyzwanie i stanąć przy stolnicy :-). Ten przepis do kompozycja własna Tatter , oparta na przepisach Jeffreya Hamelmana z rewelacyjnej książki "Chleb". Bagietki upiekłam z połowy
Kulinarne przygody Gatity