drożdżowe - 16813 przepisów (strona:475/1121)

Deser z truskawkami i mascarpone 284

sprawdzą się dobrze dojrzałe owoce. Zazwyczaj do tego deseru dodajemy krążki z biszkoptu, ale nie jest to oczywiście regułą. Zdarza się, że zamiennie przekładamy krem krążkami chałki lub ciasta drożdżowego. Bywa również, że dodajemy po prostu pokruszone okrągłe lub podłużne biszkopty. Ten deser truskawkowy możesz również przygotować z serkiem homogenizowanym i zastąpić nim mascarpone. Warto wówczas zmiksować serek homogenizowany

Kuchnia Na Wypasie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniem 111

Pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniem. Rabarbar : rabarbar obrać, pokroić na 2 centymetrowe kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. Po tym czasie rabarbar przełożyć na sito, aby go odsączyć. Syropu nie wylewać, będzie świetnym dodatkiem do wody. Orzechy : orzechy wymieszać z cukrem

królestwo garów
Racuchy drożdżowe z truskawkami 96

Racuchy drożdżowe z truskawkami to pyszny pomysł na aromatyczne śniadanie na słodko. Placuszki na drożdżach są świetne nawet po przestudzeniu, więc można je zabrać do szkoły, czy na piknik. - prosty przepis - tylko niezbędne składniki - truskawki można zamienić na jagody

AniaGotuje.pl
Kajzerki 80

solą. Dodać jajko, wlać wodę oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Wyrabianie powinno trwać nie krócej niż około 7 minut ( wyrabiałam w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego przez 10 minut ). Następnie dodać olej i ponownie wyrobić, aż cały tłuszcz dobrze wchłonie się w ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką lub folią spożywczą ( polecam to drugie, wówczas

Opowieści z piekarnika
Amerykańskie bułki do fast foodów 126

zbyt zimna, bo nie uaktywni drożdży - woda ma być przyjemnie ciepła). Spienione drożdże połączyć z mąką i solą, zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego około 10-15 minut, pod koniec wyrabiania stopniowo dodając roztopione masło. Gdyby ciasto za mocno się kleiło, można dodać więcej mąki, ale staramy się nie dodawać za dużo, by bułki

Lekcje w kuchni
Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami 135

sabotować Waszego wypieku. Sprawdź też inne pyszne przepisy na ciasta: Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem Proste ciasto czekoladowe z gruszkami Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Ciasto jogurtowe z malinami Drukuj Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user

Na-talerzu.pl
Domowe pralinki z resztek ciasta z malinami, czyli pyszne bajaderki 111

rozkosznym smakiem malin. Mmm, jakie to dobre!  Mają tylko jeden minus, otóż... na jednej pralince się nie kończy! około 30 szt. 400 g ciasta, np. jogurtowego, ucieranego, drożdżowego (pozbyć się tylko kremu czy owoców) 200 ml śmietanki 36% 80 g czekolady mlecznej 80 g czekolady deserowej 40 mrożonych malin garść pistacji, drobno posiekanych Ciasto zmiksować. Śmietankę umieścić w rondelku

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżówki z letnimi owocami i kruszonką wg Aleex (TM5) 110

Esterą odświeżyło moją wiedzę na temat TM i było insiracją do kulinarnych poszukiwań. Dziś od rana gotowałam z moim TM – zrobiłam napój cytrusowy, masło i wymyśliłam przepis na drożdżowe bułeczki z letnimi owocami i kruszonką. Ponieważ miałam tylko drożdże suszone, obawiałam się o ciasto. Okazało się, że niepotrzebnie. Wszystko udało się znakomicie, a bułeczki wyszły z piekarnika rumiane, puszyste, pachnące

W mojej kuchni
10 rzeczy, których trzeba spróbować na Węgrzech 135

Langosz Dla wielu smak wakacji w Hajduszoboszlo, czasem nazywany “węgierską pizzą”. Dla tych, co nie wiedzą – l angosze to smażone na głębokim tłuszczu placki z ciasta drożdżowego. Znajdziemy je z łatwością w węgierskich miastach, gdzie sprzedawane są jako street food w różnych wersjach smakowych: z serem, pomidorami, szynką, keczupem itp. Leczo Leczo jest dość popularne w Polsce

ProstePesto.pl
Włochy - Wegańskie cacio e pepe, czyli rzymskie spaghetti z pieprzem, "parmezanem" i wodą z gotowania makaronu 119

wegańskiego "parmezanu" (polecamy vermezan od wege sióstr lub domowy - my często robimy własny, taka porcja wystarczy na kilka obiadów: 50 g nerkowców, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki płatków drożdżowych i 0.5 łyżeczki soli mielimy w młynku do kawy lub blenderze ) - 0.5 szklanki wody spod gotowania makaronu Przygotowanie: 1) Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente według

Roślinożerni urlopowicze
Pizza na chlebie 106

się okazuje pyszną pizzę można zrobić nie tylko na pysznym cieście drożdżowym ale także na spodzie z chleba tostowego. Wyszło znacznie szybciej, równie pysznie, więc polecam gorąco. Dodajcie swoje ulubione dodatki albo zróbcie dokładnie tak samo, będzie pysznie. Pizza na chlebie. Składniki: forma 24 x 24 cm 10 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego 3 jaja 50 ml mleka sól morska

Moje Małe Czarowanie
Ciasto piknikowe na maślance z rabarbarem 101

jest niezastąpione w wykorzystywaniu większości owoców sezonowych.  Jak co roku - zaczynam od rabarbaru.  Ciasto maślankowe, które Wam polecam jest miękkie, delikatne, wzorcowo wyrośnięte i troszkę przypomina wypiek drożdżowy.  Niezawodne, proste do wykonania, wymaga niewielu składników,  doskonale się przechowuje, idealnie pasuje na imprezy  działkowo - piknikowe, balkonowe, wyjazdowe. Ja tradycyjnie tegoroczne, majówkowe spotkania plenerowe  rozpoczęłam rabarbarem

Kronika Piekarnika
10 rzeczy, których trzeba spróbować w Gruzji 116

ziemniaków, cebuli i pomidora oraz gruzińskich ziół. Całość smaży się, a dla wyostrzenia smaku można ponadto dodać ostrą papryczkę. Puri (gruziński chleb) Tradycyjny gruziński chleb piecze się z ciasta drożdżowego w wysokich piecach, nazywanych ton. Chleb formowany jest w zwężany po bokach kształt, przypominający trochę oko, i przyklejany do rozgrzanych do ponad 400 stopni Celsjusza ścianek pieca. Efekt końcowy jest

ProstePesto.pl