drożdżowe - 16813 przepisów (strona:475/1121)

Zapiekanka z płomiennicą 35

który zachwyca do dziś. Podobnie jak w przypadku polskiej pizzy z tego okresu, grzyby podsmażane są z cebulą tworząc podstawę farszu, z tym, że pizza jest podawana na placku drożdżowym, a tu kładziemy wszystko na przekrojoną wzdłuż bagietkę, na której produkcję, jak wieść głosi, Gierek wykupił licencję od Francuzów.  Nazbierałem ostatnio sporo grzybów, więc postanowiłem wykorzystać je zamiast pieczarek

Kryzysowa Książka Kucharska
Historia Polskiego Winiarstwa 50

eksperymentów, a efekty tego działania są znakomite. Duży sukces odnoszą naturalne wina musujące tzw. pet-naty , skrót od pétillant-naturel („naturalne musowanie”). Wspaniałe wina, zamykane kapslem, z naturalnym osadem drożdżowym, których ideą jest brak ingerencji w naturę. Bardzo często spotykane jako wina fermentowane na dzikich drożdżach, czyli znajdujących się na skórkach winogron. Ze względu na klimat najlepiej wychodzą wina białe

kruche babeczki
Pączki domowe na Tłusty Czwartek 46

Tradycyjne pączki z ciasta drożdżowego z nadzieniem różanym, polane lukrem i posypane startymi pistacjami. PĄCZKI DOMOWE SKŁADNIKI 600 gramów mąki pszennej; 250 ml mleka; 50 gramów świeżych drożdży; 3 wiejskie jajka; 50 gramów masła; 50 gramów drobnego cukru; 2 łyżeczki pasty waniliowej lub laska wanilii; 4 kostki smalcu wieprzowego; ulubione powidła do nadziania pączków; cukier... Artykuł Pączki domowe na Tłusty

Kuchnia Tomka
Graffe napoletane, czyli neapolitańskie pączki 46

Ciebie kolejny karnawałowy przepis. Tym razem zabieram Cię na południe Europy, czyli do Włoch, a dokładniej rzecz ujmując na Sycylię i wprost do Neapolu. Graffe napoletane, to drożdżowe ciastka, które przygotowuje się prawie tak samo jak nasze rodzime oponki, z tym, że tutaj do ciasta dodaje się jeszcze ugotowane ziemniaki. A oprócz tego robotę robią tu również starte skórki

Kulinarne przygody Gatity
Kołocz śląski z makiem i posypką 50

Śląskie ciasto z makiem lub z serem posypane kruszonką. KOŁOCZ ŚLĄSKI Z MAKIEM SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE 250 gramów mąki pszennej 25 gramów świeżych drożdży 50 gramów cukru pół szklanki letniego mleka 1 wiejskie jajko 50 gramów masła cukier waniliowy lub aromat waniliowy sól SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ 400 gramów mielonego maku szklanka mleka i... Artykuł Kołocz śląski z makiem

Kuchnia Tomka
Pierogi ukraińskie – przepis 44

ukraińskie – przepis Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Pierogi z mięsem – przepis Pierogi z kaszą gryczaną i serem – przepis Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym Kapuśniaczki drożdżowe Artykuł Pierogi ukraińskie – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Naleśniki z białek i budyniu 54

się niezbyt duża chochla. Usmażone naleśniki czekoladowe rewelacyjnie smakują bez dodatków, ale można podawać je według uznania. U mnie ostatnio były z bitą śmietaną i borówkami. Zobacz również: naleśniki drożdżowe

Kuchcik gotuje
Knedliki z gulaszem – przepis inspirowany Węgrami 39

wykonasz go szybko, nie spędzając całego dnia w kuchni. Zobacz koniecznie ten przepis! Przepyszne danie prosto z Węgier – Knedliki z gulaszem Kndeliki to nic innego jak puste bułeczki drożdżowe, które w tym daniu zastępują popularne ziemniaki lub kopytka. Są niesamowicie smaczne i miękkie, dlatego mają wielu swoich zwolenników, a nawet miłośników. Najczęściej polewane są gęstym sosem z gulaszu, nadając

Rozdomowiona
Gyros drobiowy grecka klasyka street food 45

Kawałki grillowanego mięsa włożone w drożdżową pitę wraz z dodatkami oraz sosem tzatziki. GYROS DROBIOWY SKŁADNIKI 1500 gramów udek kurczaka; 4 pity greckie; sos tzatziki lub jogurt grecki; 2-3 pomidory; 1 duża biała lub czerwona cebula; natka pietruszki; suszone oregano; ziele angielskie; sól, pieprz; przepis na gyros drobiowy grecki street food Artykuł Gyros drobiowy grecka klasyka street food pochodzi

Kuchnia Tomka
Chleb na zaczynie biga 48

tego chleba użyłam mąki orkiszowej i zwykłej pszennej. Można użyć dowolnej mąki jasnej lub mieszanki mąk pszennych z dodatkiem żytniej. Co to jest biga? to jeden z zaczynów drożdżowych, który składa się z następujących składników i proporcji:  Mąka - 100%  Woda - 60%  drożdże -1%  Znając te proporcje łatwo można przygotować zaczyn z takiej ilości mąki jaka

Leśny Zakątek
Domowe chlebki naan 59

oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, by drożdże zaczęły pracować. Do miski przekładamy mąkę, jogurt naturalny, roztopione masło oraz sól. Dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto, za pomocą dłoni lub robota. Z ciasta formujemy kuleczkę, miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do wyrośnięcia. Po upływie czasu

Przepiski.pl
Zupa krem z ziemniaków 89

składnikach, to ich waga po obraniu. Składniki zupy miksuję dopiero w momencie, w którym są letnie bądź zimne. Gotową zupę podać można z dodatkiem groszku ptysiowego, grzanek bądź bułeczek drożdżowych. Tę zupę przygotować można także w wersji wegańskiej. Wystarczy wtedy masło zastąpić olejem, a śmietankę wegańską śmietanką roślinną. Lubisz dania z ziemniaków ? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ziemniaki

MeCooks
Francuskie Ciasto na Trzech Króli ( Galette des rois ) 43

Planowałam tort cytrynowy z bezą zdobiącą wierzch, niczym korona któregoś z trzech mędrców. Planowałam też wieniec drożdżowy koronę przypominający. Plan zmieniony. Oto francuska Galette des rois. Kilka razy miałam zamiar dać jej szansę,  ale niechęć do ciasta francuskiego mnie blokowała. Dziś blokadę zrywając odważnie,  upiekłam tą tradycyjną, migdałową tartę. Święto Trzech Króli to okazja

Kronika Piekarnika
Sałatka włoska z tortellini – smaczna i prosta 101

szpinaku – rewelacyjny pomysł na obiad Toskański gulasz z kurczaka i warzyw – pyszne danie na obiad Zapiekanka Pepperoni – włoskie smaki w kilka chwil Calzone z mięsem i pieczarkami – pyszne pierogi drożdżowe Serki włoskie w przyprawach z piekarnika – wyjątkowa przekąska na różne okazje     Artykuł Sałatka włoska z tortellini – smaczna i prosta pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Bułeczki z grzybowym farszem Leśne Skarby 54

Małe, urocze, drożdżowe krążki z grzybami. Świetnie sprawdzą się na świąteczny stół,  ale także jako imprezowa przekąska. Aromatyczny grzybowy farsz, idealnie dopełni czerwony barszczyk z jabłkiem i majerankiem.  Składniki: 250 ml mleka 20 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 gram mąki pszennej 1 łyżka jogurtu naturalnego 100 ml oleju 1 łyżeczka soli 1 białko dodatkowo: sól gruboziarnista

Życie zaczyna się w kuchni

Proponowane wyszukiwania