drożdżowe - 16813 przepisów (strona:479/1121)

Drożdżówki z letnimi owocami i kruszonką wg Aleex (TM5) 75

Esterą odświeżyło moją wiedzę na temat TM i było insiracją do kulinarnych poszukiwań. Dziś od rana gotowałam z moim TM – zrobiłam napój cytrusowy, masło i wymyśliłam przepis na drożdżowe bułeczki z letnimi owocami i kruszonką. Ponieważ miałam tylko drożdże suszone, obawiałam się o ciasto. Okazało się, że niepotrzebnie. Wszystko udało się znakomicie, a bułeczki wyszły z piekarnika rumiane, puszyste, pachnące

W mojej kuchni
10 rzeczy, których trzeba spróbować na Węgrzech 88

Langosz Dla wielu smak wakacji w Hajduszoboszlo, czasem nazywany “węgierską pizzą”. Dla tych, co nie wiedzą – l angosze to smażone na głębokim tłuszczu placki z ciasta drożdżowego. Znajdziemy je z łatwością w węgierskich miastach, gdzie sprzedawane są jako street food w różnych wersjach smakowych: z serem, pomidorami, szynką, keczupem itp. Leczo Leczo jest dość popularne w Polsce

ProstePesto.pl
Włochy - Wegańskie cacio e pepe, czyli rzymskie spaghetti z pieprzem, "parmezanem" i wodą z gotowania makaronu 77

wegańskiego "parmezanu" (polecamy vermezan od wege sióstr lub domowy - my często robimy własny, taka porcja wystarczy na kilka obiadów: 50 g nerkowców, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki płatków drożdżowych i 0.5 łyżeczki soli mielimy w młynku do kawy lub blenderze ) - 0.5 szklanki wody spod gotowania makaronu Przygotowanie: 1) Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente według

Roślinożerni urlopowicze
Pizza na chlebie 69

się okazuje pyszną pizzę można zrobić nie tylko na pysznym cieście drożdżowym ale także na spodzie z chleba tostowego. Wyszło znacznie szybciej, równie pysznie, więc polecam gorąco. Dodajcie swoje ulubione dodatki albo zróbcie dokładnie tak samo, będzie pysznie. Pizza na chlebie. Składniki: forma 24 x 24 cm 10 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego 3 jaja 50 ml mleka sól morska

Moje Małe Czarowanie
Ciasto piknikowe na maślance z rabarbarem 68

jest niezastąpione w wykorzystywaniu większości owoców sezonowych.  Jak co roku - zaczynam od rabarbaru.  Ciasto maślankowe, które Wam polecam jest miękkie, delikatne, wzorcowo wyrośnięte i troszkę przypomina wypiek drożdżowy.  Niezawodne, proste do wykonania, wymaga niewielu składników,  doskonale się przechowuje, idealnie pasuje na imprezy  działkowo - piknikowe, balkonowe, wyjazdowe. Ja tradycyjnie tegoroczne, majówkowe spotkania plenerowe  rozpoczęłam rabarbarem

Kronika Piekarnika
10 rzeczy, których trzeba spróbować w Gruzji 74

ziemniaków, cebuli i pomidora oraz gruzińskich ziół. Całość smaży się, a dla wyostrzenia smaku można ponadto dodać ostrą papryczkę. Puri (gruziński chleb) Tradycyjny gruziński chleb piecze się z ciasta drożdżowego w wysokich piecach, nazywanych ton. Chleb formowany jest w zwężany po bokach kształt, przypominający trochę oko, i przyklejany do rozgrzanych do ponad 400 stopni Celsjusza ścianek pieca. Efekt końcowy jest

ProstePesto.pl
Maślana i puszysta chałka z kruszonką i daktylami 62

Na podwieczorek upiekłam pyszną chałkę, taką na maśle z mnóstwem kruszonki. Z tej receptury wyszło mi dwie średnie chałki, ale można upiec jedną większą. Dodatek daktyli

Izabelawkuchni
Jabłka prażone z cynamonem 81

przygotowania są niewątpliwe dużą zaletą jabłek z cynamonem. Jabłka prażone z cynamonem są pysznym dodatkiem do tart i kruchych babeczek. Idealnie pasują również, jako nadzienie do szarlotki i ciasta drożdżowego. Jabłka z cynamonem rewelacyjnie smakują zapiekane z ryżem lub w prostszej wersji na zimno z galaretką. Najwięcej witamin mają oczywiście świeże jabłka, jednak poza sezonem często nie są już

Kuchcik gotuje
Tarta z rabarbarem 69

Powoli zaczuna się sezon na rabarbar, który najczęściej jest wykorzystywany w ciastach drożdżowych. Jednak ja postanowiłam zrobić tartę z rabarbarem na kruchym cieście z migdałową masą. Dla miłośników rabarbaru i lekko kwaśnych smaków ten deser będzie bardzo smaczny, gdyż masa migdałowa równoważy nam tą lekko kwaskowość rabarbaru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Potrzebne składniki: 8 – 10 gałązek rabarbaru Spód

Do Garów!
babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową... 66

nakryć form talerzem, odwrócić i zdjąć formę. Czekoladę połamaną stopić w garnuszku, dodać gęstej śmietany i wymieszać, od razu polać polewą babkę i posypać resztą skórki pomarańczowej kandyzowanej - babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową jest bardzo smaczna na każdą okazję i bez okazji.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Racuchy drożdżowe – jak u babci 65

smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor. Potem już tylko dodatki według uznania: cukier puder, truskawki ze śmietaną czy kisiel jagodowy… ehhh Smacznego ! The post Racuchy drożdżowe – jak u babci appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia

Proponowane wyszukiwania