drożdżowe - 16813 przepisów (strona:477/1121)

Mazurek czekoladowo-orzechowy 96

Żaden wielkanocny stół nie może się obejść bez mazurka. Bez wątpienia to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast tego wiosennego święta. U nas pojawia się zawsze w towarzystwie sernika i drożdżowej baby. Tym razem jest to mazurek czekoladowo-orzechowy, w sumie można by powiedzieć, że jest podwójnie orzechowy, ponieważ orzechy znajdują się w kruchym cieście i również w kremie. Ja wykorzystałam

Kulinarne przygody Gatity
Ukraińskie bliny 138

Bliny są to naleśniki drożdżowe przyrządzane z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej, które są tradycyjną potrawą dla kuchni białoruskiej, rosyjskiej i ukraińskiej. Mają one symboliczne znaczenie w kulturze rosyjskiej. W Rosji zwyczajowo wystawiano je na parapetach dla ludzi ubogich i pielgrzymów, podawano je matką po porodzie oraz na stypach. Istnieje wiele sposobów przygotowywania ciasta na bliny

ProstePesto.pl
"Eko - logiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej" Jagna Niedzielska 112

wegetariańskie i wegańskie. Wszystkie proste i szybkie w przygotowaniu. Bardzo zaciekawiły mnie gołąbki z tłuczonymi ziemniakami ze słodką cebulką i kaparami, por z miso i rodzynkami, wytrawny placek drożdżowy z drobno siekanymi warzywami sezonowymi i wiele innych. Przepisy są ciekawe i na pewno chętnie je wypróbuję. Polecam :-) Tytuł: "Eko - logiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej" Autor:  Jagna Niedzielska  Okładka: twarda

kruche babeczki
Ciecierzyca w sosie szpinakowo-serowym 94

odsączeniu z zalewy), łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu. Jeśli wykluczacie z diety nabiał, to możecie lekko zmodyfikować to danie: – zamiast sera typu parmezan użyjcie płatków drożdżowych nieaktywnych, – śmietankę zastąpcie gęstym mleczkiem kokosowym. Sposób przygotowania Najpierw rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i krótko przesmaż posiekany czosnek. Po chwili dodaj liście szpinaku i duś do czasu

Natka Pietruszki
Kefirowe zajączki z koszyczkiem 162

Takie fajne chrupiące zajączki drożdżowe polecają się na świątecznym stole. Rodzina na pewno będzie zachwycona :-)           ciasto: 3 szklanki mąki pszennej szklanka 250 ml 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru 50 ml oleju rzepakowego 1 jajko 250 ml kefiru pozostałe: 11 jajek przepiórczych 1 szklanka zakwasu buraczanego 1 garść mix sałaty ziele angielskie źdźbła

wesoła kuchnia
Cytrynowe ciasteczka wielkanocne 109

naszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych słodkości i wypieków. Wśród ciast królują oczywiście różnego rodzaju baby drożdżowe i ucierane, serniki oraz mazurki. Tym razem jednak chciałam Ci zaproponować zupełnie coś innego, czyli ciastka. Cytrynowe ciasteczka wielkanocne są proste do zrobienia, potrzebny będzie tylko wałek ze świątecznymi wzorkami. Takie wałki można kupić przez Internet, bywają również dostępne w niektórych sieciówkach

Kulinarne przygody Gatity
Najlepsze ciasta na Wielkanoc 124

przegląd przepisów.    Mazurki: Mazurek kajmakowy Mazurek z wiśniami i białą czekoladą Śliwka w czekoladzie Cytrynowy Babki i babeczki: Babka piaskowa Babka rumowa Babka herbaciana Najprostsza babka drożdżowa Babka budyniowa Babka cytrynowa Kolorowa na białkach Czekoladowa Trójkolorowa Marchewkowa Czekoladowe pisanki Babeczki cytrynowe Babeczki szpinakowe Serniki:   Sernik z mlekiem w proszku Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką

Cynamonowe szczęście
Chlebowa babka z serem, kiełbasą i jajkami. 124

łyżeczka słodkiej papryki w proszku Nadzienie; 15 dag ulubionej kiełbasy 2 jajka ugotowane na twardo 15 dag żółtego sera 15 dag podsmażonego boczku Przygotowanie; Z podanych składników przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, wrzucamy pokruszone drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy połową ciepłej wody. Odstawiamy na kilka minut aż zaczną pracować. Następnie wsypujemy przyprawy. Miksujemy mikserem z końcówkami

Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdżówki z borówkami 125

prostą instrukcję, w której opisałam cały etap przygotowania drożdżówek. Jestem pewna, że zachwycą Was swoim smakiem i prostotą wykonania. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z BORÓWKAMI Składniki CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej 100 g cukru 8 g drożdży instant 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka szklanka ciepłego mleka 20 g roztopionego masła DODATOKOWO świeże borówki Wykonanie Do mleka

Alle Dobre!
Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 173

Paszteciki w moim domu pojawiają się zawsze na Boże Narodzenie i Sylwestra, wtedy robię je w wersji z ciasta drożdżowego. Czasem jednak robię prostszą i szybszą wersję z ciasta francuskiego. Używam wtedy w nich pieczarek zamiast sporej ilości suszonych grzybów. Farsz kapuściano grzybowy przygotowuję wcześniej w większej ilości i mrożę w porcjach, by szybko móc przygotować przekąskę na wieczór. Szybkie

To Musisz Wiedzieć
Brownie o smaku pomarańczy 117

smak i przygotować Brownie o smaku pomarańczy. To Brownie jest wilgotne w środku, delikatnie chrupiące z zewnątrz i bardzo, ale to bardzo czekoladowe. Przepis na szybkie ciasto: Cytrynowe ciasto drożdżowe Składniki 180 g masła 3 jajka 300 g gorzkiej czekolady 1 łyżka aromatu pomarańczowego starta skórka z 1 pomarańczy 200g cukru 100 g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Najlepiej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżówki z konfiturą śliwkową i dżemem brzoskwiniowym z lawendą 102

Zawsze lubiłam zapach lawendy, dlatego w tym roku często eksperymentuję z jej…smakiem! Dodaję ją do deserów, moich serników, często używam lawendowego miodu, a ostatnio

Raj dla Podniebienia
Tiramisu z owocami 88

kawy 6-7 okrągłych biszkoptów kakao maliny, borówki, truskawki płatki migdałowe Wykonanie Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Białka wykorzystaj do czegoś innego, np do posmarowania wierzchu ciasta drożdżowego przed jego pieczeniem/ do bezy. Ostatecznie białka możesz zamrozić. Przygotuj masę do tiramisu. Do miski przełóż serek mascarpone, zmiksuj z cukrem pudrem, likierem, esencjami. Dodaj żółtka i zmiksuj ponownie

Raj dla Podniebienia
CO DZIŚ NA ŚNIADANIE? 99

trzeba usmażyć ze szczyptą soli i sporą ilością pieprzu i … gotowe! Bardzo często w weekendy stawiam na słodkie śniadania. To zazwyczaj chałki lub croissanty, coś na bazie ciasta drożdżowego, co mogę na swój ulubiony sposób maczać w kawie… Chałka posmarowana morelową lub pomarańczową konfiturą dostarcza podniebieniu wspaniałych doznań. Wierzcie na słowo. W dni w tygodniu króluje muesli

Raj dla Podniebienia