drożdżowe - 16813 przepisów (strona:468/1121)

Makowiec japoński 85

makowca zawijanego postanowiłam zrobić makowiec japoński. Po pierwsze nasłuchałam się mnóstwa pozytywnych opinii, że jest naprawdę bardzo dobry, a po drugie prostota jego przygotowania w stosunku do zabawy z drożdżowym ciastem była dodatkowym atutem. I faktycznie. Makowiec jest przepyszny i w tym roku będzie ponownie na naszym świątecznym stole. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Świąteczne ślimaczki z 3 składników 252

przekąskę na świąteczny stół i nie tylko. Świąteczne ślimaczki, do przygotowania których potrzeba jedynie 3 składników! Ślimaczki makowe z ciasta francuskiego to świetna alternatywa dla tradycyjnych ślimaczków z ciasta drożdżowego. Są o wiele szybsze w wykonaniu, a smakują równie dobrze. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu na ślimaczki z masą makową i gwarantuję, że posmakują każdemu kto ich spróbuje. ŚLIMACZKI

Alle Dobre!
Makowiec drożdżowy - warkocz 90

Bardzo efektowny, wilgotny i aromatyczny makowiec. Podobnie jak Makowiec - Gwiazda Betlejemska  przygotowuję go na bazie sprawdzonego przepisu na ciasto drożdżowe mojej babci i gotowej masy makowej, którą doprawiam po swojemu, aby była naprawdę bogata w smaku.  Składniki na 2-3 makowce w kształcie warkoczy 500 g mąki pszennej tortowej 50 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości jajka

Kulinarne Inspiracje
Kuchnia sezonowa: jak wykorzystywać sezonowe składniki w swoich potrawach? 93

warzyw Warzywa sezonowe na przykład szpinak oraz jarmuż, możemy przemycić  w farszu do krokietów  – podobnie jak świeże grzyby. Farsz możemy także wykorzystać do  ciasta francuskiego, bułeczek drożdżowych oraz pierogów . W przypadku pierogów mamy duże pole do popisu. Oprócz wersji wytrawnej możemy zdecydować się na  pierogi na słodko nadziewane sezonowymi owocami –  truskawkami, wiśniami oraz śliwkami

Przepiski.pl
Jak samemu zrobić ser wegański? 95

serowej bazy potrzebne będą: 300 g orzechów nerkowca (wcześniej namoczonych – ok. 8 godzin) 80-100 g orzechów nerkowca surowych 140 ml płynnego oleju kokosowego  2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych łyżeczka soli  żywe kultury bakterii (serowarskich, probiotyków czy rejuvelac) dowolne przyprawy, zioła, dodatki smakowe i zapachowe Wszystkie składniki miksujemy w malakserze na jednolitą masę, w razie gdyby krem był

Ugotowane pozamiatane
Barszcz wigilijny 94

podania z krokietem, jak i z uszkami. Ja najchętniej robię pieczone krokiety , panierowane w orzechach włoskich. Są one zdecydowanie dużo zdrowsze od tych smażonych. Bardzo często piekę również drożdżowe kapuśniaczki … Oj jak ja je lubię! Szukasz innych świątecznych przepisów? Zobacz koniecznie przepis na wegański piernik , pierniczki bez jajek oraz wegański bigos . Są to zweganizowane klasyki, których nie może zabraknąć

Blendman
Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami 118

Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami Wraz z barszczem smakują obłędnie w czasie świątecznej kolacji. Spokojnie można przygotować je wcześniej i zamrozić, potem rozmrozić w dniu

Blog z Apetytem
Ekspresowe krakersy na zakwasie 126

pozostały zakwas, koniecznie sprawdźcie przepis na najbardziej puszyste pankejki na zakwasie ! Krakersy na zakwasie Potrzebujesz: 1 szklanka aktywnego zakwasu 1 szklanka mąki pszennej + do posypania 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli lub czosnku 1/3 łyżeczki soli + do posypania 50 g miękkiego masła 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wigilijne krokieciki z pieczarkami 98

Wigilijne krokieciki z pieczarkami to kolejny przepis na danie, które można podać na Wigilijną kolację do barszczu . Krokieciki z grzybami to alternatywa do uszek , pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego , groszku ptysiowego i innych dodatków, które można podać do zupy grzybowej. Krokieciki z pieczarkami to idealny dodatek do wigilijnego czerwonego barszczu, jemy je też w trakcie roku jak tylko najdzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza z szynką i persymoną 90

jakich wypieków dobrać poszczególne mąki: * W90-130 – biszkopt, ciasto kruche; * W130-200 – grissini; * W170-200 – lekkie pieczywo; * W220-240 – bardzo popularna mąka, której używa się do bagietek, ciast drożdżowych wymagających krótkiego wyrastania,(hydratacja od 65% do 75%); * W250-310 – makaron jajeczny, bagietki, pieczywo pszenne i ciasto na pizzę o długim czasie wyrastania, pizza neapolitańska; * W310-370 – ciasto na Panettone,croissanty

Dorota Smakuje
Rogaliki z masą orzechową 217

zawsze wychodzą idealne. Chociaż z masą orzechową szykowałam pierwszy raz. Wcześniej były to powidła. Zarówno w pierwszej jak i drugiej wersji wyszły znakomite. Natomiast masę orzechową wykorzystywałam do drożdżowej strucli . Posmakowała mi ona wtedy tak bardzo, że w zasadzie już szukałam sposobu do czego by ją jeszcze wykorzystać Udało się znakomicie Rogaliki z masą orzechową, przepis na 24 sztuki: Ciasto

Relaxtime
Ciasto śliwka w czekoladzie 96

success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Polecam Ci inne moje ulubione ciasta Ciasto kukułka Sernik z brzoskwiniami Najlepsze ciasto marchewkowe! Karpatka Sernik nowojorski Ciasto drożdżowe – topielec Tort tiramisu Murzynek Ciasto cytrynowe Ciasto saleceson z jabłkami Blok czekoladowy najlepszy CIASTO ŚLIWKA W CZEKOLADZIE Przygotowanie : 3 h + chłodzenie Składniki masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego 700 ml mleka

nietylkopasta.pl
Makaron razowy z tuńczykiem, groszkiem i suszonymi pomidorami 92

ożywi całość, doda odrobinę innego smaku, jest zdrowy – no wiecie. Wyszło super, My zabrał pastę ze sobą na obiad do pracy. Tylko zamiast sera długodojrzewającego dostał nieaktywne płatki drożdżowe. One też robią fajną robotę. To taki jakby wegański zamiennik parmezanu, gdybyście byli ciekawi co to za ustrojstwo. Dobra, w tym roku to chyba tyle, jeżeli chodzi o przepisy

Kardamonovy
Ciasto jabłkowo-orzechowe 98

Bardzo ciekawy przepis z książki Siostry Anastazji, który przykuł moją uwagę. Szarlotka w cieście drożdżowym otoczona kremem i orzechowym biszkoptem. Wierzch udekorowany polewą czekoladową. Składniki blaszka 23/33: Ciasto jabłkowe: jabłka 1 kg, żółtka 4 szt, margaryna 15 dag, mąka pszenna 30 dag, cukier puder 1 łyżka, drożdże 4 dag, śmietana 12 % 2-3 łyżki, cynamon 1-2 łyżeczki, bułka tarta

kulinarne odsłony pati