Planowałam tort cytrynowy z bezą zdobiącą wierzch, niczym korona któregoś z trzech mędrców. Planowałam też wieniec drożdżowy koronę przypominający. Plan zmieniony. Oto francuska Galette des rois. Kilka razy miałam zamiar dać jej szansę, ale niechęć do ciasta francuskiego mnie blokowała. Dziś blokadę zrywając odważnie, upiekłam tą tradycyjną, migdałową tartę. Święto Trzech Króli to okazja
Kronika Piekarnikaszpinaku – rewelacyjny pomysł na obiad Toskański gulasz z kurczaka i warzyw – pyszne danie na obiad Zapiekanka Pepperoni – włoskie smaki w kilka chwil Calzone z mięsem i pieczarkami – pyszne pierogi drożdżowe Serki włoskie w przyprawach z piekarnika – wyjątkowa przekąska na różne okazje Artykuł Sałatka włoska z tortellini – smaczna i prosta pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneMałe, urocze, drożdżowe krążki z grzybami. Świetnie sprawdzą się na świąteczny stół, ale także jako imprezowa przekąska. Aromatyczny grzybowy farsz, idealnie dopełni czerwony barszczyk z jabłkiem i majerankiem. Składniki: 250 ml mleka 20 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 gram mąki pszennej 1 łyżka jogurtu naturalnego 100 ml oleju 1 łyżeczka soli 1 białko dodatkowo: sól gruboziarnista
Życie zaczyna się w kuchniprzygotowania kiełbasek w cieście użyłam ciasta drożdżowego jak na pizzę . Zamiast kiełbasek można użyć parówek. Dodatkowo do środka można dorzucić żółty ser lub podsmażone pieczarki. Takie kiełbaski najlepiej smakują na ciepło ale na zimno także są smaczne. Podaje je z keczupem lub sosem czosnkowym . składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczka
Monia miesza i gotujeDODATKOWO : 2 cebule pokrojone w talarki sałata 2-3 pomidory świeży ogórek ogórki konserwowe żółty ser w plastrach PRZYGOTOWANIE : Z podanych składników wyrabiamy elastyczne, drożdżowe ciasto. Nakrywamy je ściereczką i odkładamy aby wyrosło. Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy i formujemy 16 małych bułeczek. Układamy je na blaszce i smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem oraz posypujemy sezamem
Kulinarne Fantazje Mariolilodówce. Zachowują świeżość do około 4 dni. Najkrótszy termin przydatności do spożycia mają ciasta ze świeżymi owocami . Należy je przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż 2 dni. Ciasta drożdżowe oraz różnego rodzaju ciasteczka mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej przez około 3 dni. Wyjątek stanowią tradycyjne pierniczki, które nadają się do spożycia nawet kilka miesięcy po przygotowaniu. Pamiętaj również
Słodkie okruszkideser na wyjątkowy czas Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis Ciasto Makowy Puchatek z bezą – wyjątkowe i efektowne Rolada czekoladowo-śliwkowa Bûche de Noël Davida Gaboriaud Gwiazda drożdżowa z makiem Artykuł Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnelubi być ponownie odgrzewane, robi się wtedy miękkie. Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami Zobacz inne przepisy na paszteciki: Szybkie paszteciki z kapustą i pieczarkami Paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym Kruche paszteciki z pieczarkami – pyszna przekąska do barszczu Paszteciki z kapustą i grzybami Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem Artykuł Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
e-PrzepisyKulinarnemakowca zawijanego postanowiłam zrobić makowiec japoński. Po pierwsze nasłuchałam się mnóstwa pozytywnych opinii, że jest naprawdę bardzo dobry, a po drugie prostota jego przygotowania w stosunku do zabawy z drożdżowym ciastem była dodatkowym atutem. I faktycznie. Makowiec jest przepyszny i w tym roku będzie ponownie na naszym świątecznym stole. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzekąskę na świąteczny stół i nie tylko. Świąteczne ślimaczki, do przygotowania których potrzeba jedynie 3 składników! Ślimaczki makowe z ciasta francuskiego to świetna alternatywa dla tradycyjnych ślimaczków z ciasta drożdżowego. Są o wiele szybsze w wykonaniu, a smakują równie dobrze. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu na ślimaczki z masą makową i gwarantuję, że posmakują każdemu kto ich spróbuje. ŚLIMACZKI
Alle Dobre!Bardzo efektowny, wilgotny i aromatyczny makowiec. Podobnie jak Makowiec - Gwiazda Betlejemska przygotowuję go na bazie sprawdzonego przepisu na ciasto drożdżowe mojej babci i gotowej masy makowej, którą doprawiam po swojemu, aby była naprawdę bogata w smaku. Składniki na 2-3 makowce w kształcie warkoczy 500 g mąki pszennej tortowej 50 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości jajka
Kulinarne Inspiracjewarzyw Warzywa sezonowe na przykład szpinak oraz jarmuż, możemy przemycić w farszu do krokietów – podobnie jak świeże grzyby. Farsz możemy także wykorzystać do ciasta francuskiego, bułeczek drożdżowych oraz pierogów . W przypadku pierogów mamy duże pole do popisu. Oprócz wersji wytrawnej możemy zdecydować się na pierogi na słodko nadziewane sezonowymi owocami – truskawkami, wiśniami oraz śliwkami
Przepiski.plserowej bazy potrzebne będą: 300 g orzechów nerkowca (wcześniej namoczonych – ok. 8 godzin) 80-100 g orzechów nerkowca surowych 140 ml płynnego oleju kokosowego 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych łyżeczka soli żywe kultury bakterii (serowarskich, probiotyków czy rejuvelac) dowolne przyprawy, zioła, dodatki smakowe i zapachowe Wszystkie składniki miksujemy w malakserze na jednolitą masę, w razie gdyby krem był
Ugotowane pozamiatanepodania z krokietem, jak i z uszkami. Ja najchętniej robię pieczone krokiety , panierowane w orzechach włoskich. Są one zdecydowanie dużo zdrowsze od tych smażonych. Bardzo często piekę również drożdżowe kapuśniaczki … Oj jak ja je lubię! Szukasz innych świątecznych przepisów? Zobacz koniecznie przepis na wegański piernik , pierniczki bez jajek oraz wegański bigos . Są to zweganizowane klasyki, których nie może zabraknąć
Blendman